Featured

Ένα τμήμα του ΑΠΘ φωνάζει δυναμικό παρών και αποκαλύπτει για πρώτη φορά το έργο του

Κόντρα στις προκλήσεις το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ δίνει σύνθημα ελπίδας για την επόμενη μέρα με πυξίδα το παρελθόν.

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
ένα-τμήμα-του-απθ-φωνάζει-δυναμικό-παρ-767780
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Η πανδημία αφήνει το στίγμα της και στον ακαδημαϊκό χώρο που καλείται να προσαρμοστεί απέναντι στις προκλήσεις που δημιουργούνται τόσο σε τυπικές διαδικασίες, όπως η διδασκαλία μαθημάτων και οι εξετάσεις, αλλά και στο ερευνητικό έργο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και με τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες να έχουν πληγεί από τις δύσκολες συνθήκες της τελευταίας δεκαετίας, που δημιουργήθηκαν από την οικονομική κρίση τα προηγούμενα έτη και συνοδεύτηκαν την τελευταία χρονιά από την πανδημία, το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ φωνάζει δυναμικό παρών και με την παρουσίαση του ερευνητικού του έργου φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν φάρο ελπίδας για την επόμενη μέρα.

Από την Παρασκευή 4 και έως την Κυριακή 6 Ιουνίου, 41 ομιλίες και 18 posters, τα οποία εντάσσονται σε 17 θεματικές ενότητες, θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που θα αφορά κάθε είδους έρευνα των τελευταίων ετών στα πεδία της Ιστορίας και Αρχαιολογίας, από την Προϊστορία έως τη Σύγχρονη Ιστορία, που πραγματοποιείται μέσα από ανασκαφές, προγράμματα ομαδικά και ατομικά, χρηματοδοτούμενα και μη.

Οι παρουσιάσεις θα γίνουν διαδικτυακά από μέλη ΔΕΠ και ΕΔΙΠ, ομότιμους Καθηγητές, μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες και μεταδιδάκτορες.

Η παρουσίαση του απολογισμού του έργου του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας γίνεται για πρώτη φορά στη μακρά ιστορία του.

Η Parallaxi επικοινώνησε με την Σεβαστή Τριανταφύλλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, η οποία και αναφέρθηκε λεπτομερώς στη διαδικτυακή εκδήλωση του ερχόμενου τριημέρου.

«Η εκδήλωση γίνεται για την προβολή του ερευνητικού μας έργου και των Ιστορικών και των Αρχαιολόγων. Πρόσφατα είχαμε το Αρχαιολογικό Έργο στην Μακεδονία και στη Θράκη που γίνεται κάθε χρόνο από τον τομέα Αρχαιολογίας σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο και τις τοπικές Εφορίες της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, αποφασίσαμε ότι θα ήταν καλό να βάλουμε επιτέλους μπροστά το έργο του Τμήματος. Οι Αρχαιολόγοι και οι Ιστορικοί να “βρεθούμε” τρεις μέρες και να παρουσιάσουμε όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.

Επίσης ένα κομμάτι θα είναι δια ζώσης, καθώς βάζουμε τους νέους ερευνητές, μεταδιδάκτορες, υποψήφιους διδάκτορες, μεταπτυχιακούς φοιτητές, να παρουσιάσουν το έργο τους μέσα από επιτοίχιες αναρτήσεις, δηλαδή πόστερ και αφίσες. Αυτό θα είναι το πιο ζωντανό κομμάτι της εκδήλωσης καθώς όλοι μας έχουμε συνηθίσει με την διαδικτυακή επικοινωνία και διδασκαλία».

Εάν η ενέργεια αυτή αποτελεί ένα μήνυμα ενόψει της επόμενης ημέρας στον ακαδημαϊκό χώρο και της επιστροφής στη δια ζώσης διδασκαλία, η κυρία Τριανταφύλλου, απαντά:

«Θέλουμε διακαώς να επιστρέψουμε στις αίθουσες. Μας έλειψε η επαφή μας με τους φοιτητές, η επικοινωνία μαζί τους, ακόμη και αυτή η τετριμμένη διαδικασία της διοίκησης δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να την κάνουμε με αυτό τον τρόπο που γίνεται τώρα. Θέλουμε το πανεπιστήμιο μας πίσω. Είναι μια συμβολική πράξη η εκδήλωση αυτή, ένα “σινιάλο” για την επόμενη μέρα. Να αρχίσουμε να βλέπουμε το φως στο τούνελ. Πάντα βέβαια υπάρχει μια συγκράτηση για το πώς θα εξελιχτούν τα πράγματα με την πανδημία. Θέλουμε όμως να ανοίξουμε το δρόμο, να επιστρέψουμε ξανά στην ακαδημαϊκή κανονικότητα».

Η κυρία Τριανταφύλλου ευελπιστεί ότι η κρίση αυτή θα αποτελέσει ευκαιρία για να αποκτήσουν ξανά οι Ανθρώπινες Επιστήμες την χαμένη τους αίγλη και να επιστρέψουμε σε αξίες που έχουμε παραμελήσει τα τελευταία χρόνια.

«Έχει προηγηθεί μια δεκαετία κρίσεων. Αρχικά με την οικονομική κρίση και τώρα με την πανδημία. Βλέπουμε με φόβο τι συμβαίνει στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Έτσι θέλουμε να δηλώσουμε την παρουσία μας. Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες εμείς είμαστε εδώ. Δεν είναι μόνο οι Εφαρμοσμένες και Θετικές Επιστήμες, η Ιατρική, το Πολυτεχνείο κτλ. Θέλουμε να ξαναδούμε τους εαυτούς μας, να αναθεωρήσουμε και να δούμε τον πολιτισμό μας μέσα από την Ιστορία και την Αρχαιολογία. Ίσως είναι ευκαιρία μέσα από αυτή την κρίση να επιστρέψουμε σε αξίες που έχουμε παραμελήσει τα τελευταία χρόνια. Έχουμε να κάνουμε με νέους ανθρώπους. Πρέπει να τους δείξουμε την ελπίδα. Οι Ανθρωπιστικές Επιστήμες χάνονται».

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από τον σύνδεσμο: https://www.auth.gr/video/29314

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα