Featured

Ένας 18χρονός ανερχόμενος επιστήμονας αποτυπώνει μοναδικά τον ουρανό!

Η απίστευτη φωτογραφική δουλειά του νεαρού από τη Ναύπακτο.

Μυρτώ Τούλα
ένας-18χρονός-ανερχόμενος-επιστήμονας-600129
Μυρτώ Τούλα

Ένας ουρανός, πάντα φωτεινός, ένας ουρανός μ’ αστέρια, πού έχει χίλια καλοκαίρια, φυλαγμένα στην ψυχή, δεν ξέρω για εσένα αλλά αυτό το τραγούδι του Μίμη Πλέσσα είναι για μένα ο απόλυτος ορισμός του ουρανού. Έχω περάσει ώρες αμέτρητες ξαπλωμένη στην άμμο, σε μία ξεφτισμένη αιώρα, σε ένα ποτισμένο γρασίδι να κοιτώ το απέραντο μπλε. Εμείς οι άνθρωποι νομίζω πως έχουμε εμπνευστεί πολλά από τον ουρανό, είτε αυτά είναι τραγούδια, είτε στιγμές, είτε πρόσωπα.

Είναι θαυμαστό πως μία απλή εικόνα μπορεί να αλλάξει διάθεση με το φόντο του ουρανού πως τα χρώματα ζωγραφίζουν και εναλλάσσονται, πως τα αστέρια φέγγουν και αργοσβήνουν, πως ακόμα ο ήλιος παίζει κρυφτό με τα σύννεφα. Από μικρή είχα πολλές απορίες για την ανεξίγητη αυτή δύναμη και αποφάσισα να κάνω μία συζήτηση με ένα παιδί μόλις 18 χρονών που από ότι φαίνεται ερωτεύτηκε την αστρονομία.

Ο Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος είναι 18 χρονών, κατάγεται και μένει στη Ναύπακτο και είναι  πρωτοετής φοιτητής του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Ασχολείται ενεργά με την αστρονομία και την αστροφωτογραφία τα τελευταία 2,5 χρόνια περίπου. Είναι ενεργό μέλος της Αστρονομικής Εταιρείας Πατρών «Ωρίων» ενώ από το 2019 σε συνεργασία με άλλους ανθρώπους ιδρύσε την Ομάδα Αστρονομίας Ναυπάκτου. Μεγάλη του διάκριση ήταν η 13 η θέση στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας και Αστροφυσικής , ενώ και μέσα από την αστροφωτογραφία έχει καταφέρει να διακριθεί δύο συνεχόμενες χρονιές με φωτογραφία του στο ετήσιο αστρονομικό ημερολόγιο του πλανηταρίου Θεσσαλονίκης.

Ο κεραυνοβόλος έρωτας του Κωνσταντίνου ξεκίνησε στην 3η γυμνασίου στην πόλη του. Αφορμή ήταν ένας καθηγητής Φυσικής εν ονόματι Αργύρης Δρίβας ο οποίος ξεκίνησε μαθήματα αστρονομίας και αστροφυσικής για τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας και Αστροφυσικής . Επέλεξε λοιπόν από περιέργεια να ξεκινήσει τα μαθήματα και να μάθει έναν καινούριο κόσμο.

”Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα κάποια ιδιαίτερη ασχολία ή hobby πέραν του μπάσκετ όπου έπαιζα κάποια χρόνια και στην τοπική ομάδα. Η αστρονομία ξύπνησε μέσα μου μία πηγή ενέργειας την οποία διοχετεύω ακόμα και σε αυτόν που γνωρίζει ελάχιστα για αυτή. Αγόρασα το πρώτο μου τηλεσκόπιο και άρχισα να εξερευνώ από το μπαλκόνι μου τον νυχτερινό ουρανό. Ακόμα θυμάμαι εκείνη την νύχτα όπου παρατήρησα το Φεγγάρι τόσο κοντά…τα μάτια μου έλαμψαν και πραγματικά μία έκρηξη συναισθημάτων συντελέσθη μέσα μου. Τι άραγε τροφοδοτεί την τρέλα μου γι΄αυτή δεν το γνωρίζω μα το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι βγαίνει αυθόρμητη”.

Η Αστρονομία, όπως ετυμολογικά προκύπτει είναι η επιστήμη που μελετά τους νόμους των άστρων. Σε αυτή βέβαια προστίθεται ο ευρύτερος κλάδος της Φυσικής, που λέγεται Αστροφυσική. Γενικά το επάγγελμα αυτό εμπεριέχει την παρατήρηση μέσω τηλεσκοπίων, την ανάλυση των δεδομένων, την προσπάθεια κατανόησης των αποτελεσμάτων που προκύπτουν και στο τέλος την εξαγωγή συμπερασμάτων που βοηθούν εν τέλει στην ανάπτυξη της επιστήμης.

Ο Κωνσταντίνος ακόμα δεν ασχολείται σε ερευνητικό-επαγγελματικό επίπεδο με την αστρονομία ωστόσο έχει εξειδικεύσει την αγάπη του μέσω της αστροφωτογραφίας. Δηλαδή την φωτογράφιση του νυχτερινού ουρανού είτε έτσι όπως είναι με μία επαγγελματική φωτογραφική μηχανή είτε με πιο σύνθετα μέσα των γαλαξιών, των νεφελωμάτων , των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος και των αστρικών σμηνών ,αυτά αποτελούν τον λεγόμενο βαθύ ουρανό.

”Ο ουρανός για εμένα είναι τρόπος ψυχικής αλλά και σωματικής χαλάρωσης. Μου δίνει τη δυνατότητα να σκέφτομαι ελεύθερα μακριά από την «φασαρία» της γης κάποιες φορές . Θα σκεφτώ τις αποτυχίες μου , τις δύσκολες στιγμές , τις κακές σκέψεις που έρχονται και θα προσπαθήσω να τις αποβάλλω και να συνεχίσω τη ζωή μου. Πιστεύω ότι δεν είμαι ο μόνος που το κάνει ,ανεξαιρέτως της ασχολίας μου.”

Τα διαστρικά ταξίδια, είναι ένα από τα μεγαλύτερα όνειρα των ερευνητών και του Κωνσταντίνου επίσης. Όπως μου είπε θα έλυναν πάρα πολλές απορίες της Φυσικής που ακόμα δεν έχουν βρει την απάντηση τους. Ίσως είναι πιο δυνατό να δούμε μία μηχανή να κάνει διαστρικό ταξίδι παρά ο άνθρωπος, οι κίνδυνοι και οι δυσκολίες είναι αρκετές μα υπάρχουν κάποια λεπτά μα πολύ κρίσιμα σημεία τα οποία καθιστούν τα διαστρικά ταξίδια ακόμη αδύνατα και για μία μηχανή.

Οι επιστήμες της αστρονομίας και της αστροφυσικής εξελίσσονται συνεχώς. Πέρυσι μόλις είδαμε την πρώτη φωτογραφία μιας μαύρης τρύπας. Νέα στοιχεία και γνώσεις έρχονται σχεδόν σε καθημερινή βάση. Η κάθε ομάδα που υπάρχει , μπορεί τη στιγμή που μιλάμε σε κάποια γωνιά της Γης  να έχει ανακαλύψει κάτι σπουδαίο.

Ο Κωνσταντίνος έχει βάλει στόχο να τελειώσει την σχολή του με έναν καλό βαθμό και έπειτα  να κάνει μεταπτυχιακό πάνω στην αστρονομία και την αστροφυσική. Σίγουρα θα ήθελε  να βρεθεί στο εξωτερικό. ”Εξάλλου το μότο που με ακολουθεί είναι το ότι όλα γίνονται για κάποιο λόγο. Αυτή η φράση δεν με έχει απογοητεύσει ως τώρα και ευελπιστώ έχοντας προσωπική και οικογενειακή υγεία και ευτυχία να πετύχω όλα όσα ονειρεύομαι.”

”Αν είναι να πω κάτι γενικό σαν σκέψεις ή συμπεράσματα είναι ότι τα όνειρά μας μπορεί να φαίνονται ακατόρθωτα και τα εμπόδια που συναντάμε να είναι ανυπέρβλητα όμως δεν είναι σωστό να τα παρατάμε. Στο χέρι μας είναι να αδράξουμε τη μέρα και τις ευκαιρίες που μας δίνονται.”

Περισσότερες μαγικές εικόνες του Κωνσταντίνου μπορείτε να βρείτε στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα social media:

https://www.facebook.com/kostas.vasilopoulos.9843

https://www.instagram.com/kostasvas_/

https://www.facebook.com/groups/368199363746316/?ref=share

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα