Ένας διαδραστικός χάρτης ζωντανεύει στην οθόνη σου το παρελθόν της Θεσσαλονίκης
Ένα χρήσιμο εργαλείο φτιαγμένο με μεράκι από μέλη της ομάδας «Θεσσαλονίκη Χαμένη Πόλη» που μετατρέπει το παρελθόν της πόλης σε παρόν.
Έναν διαδραστικό χάρτη που μετατρέπει το παρελθόν της Θεσσαλονίκης σε παρόν, δημιούργησε η ομάδα της κοινότητας του Facebook «Θεσσαλονίκη Χαμένη Πόλη».
Πρόκειται για μια προσπάθεια που ξεκίνησε τη δημόσια παρέμβαση της τον Μάιο του 2017 δημοσιοποιώντας τα συμπεράσματα από έρευνες, ατομικές και ομαδικές, πάνω σε ζητήματα που αφορούν την παλιά Θεσσαλονίκη.
Με καθημερινή, κατά το δυνατόν, παρουσία, φωτίζει το χαμένο παρελθόν της πόλης μέσα από τη δημοσίευση ερευνών και την αναγνώριση και εντοπισμό φωτογραφιών.
Πρόκειται φυσικά για μια συλλογική προσπάθεια που στοχεύει στη γνώση και την αποκάλυψη των χαμένων όψεων της Θεσσαλονίκης. Εκτός από το πρωτότυπο υλικό, η ομάδα δανείζεται φωτογραφίες από εργασίες και βιβλία, καθώς και από αναρτήσεις άλλων διαδικτυακών ομάδων ανάλογης θεματολογίας, συνοδευόμενη πάντα με αναφορά προέλευσης.
«Η ομάδα ξεκίνησε την προσπάθεια της πριν από τέσσερα χρόνια. Στο αρχείο της ιστοσελίδας βρίσκονται όλες οι αναρτήσεις που έχουν γίνει από την ομάδα μας από τον Μάιο του 2017 και έκτοτε. Μιλάμε για περίπου 1.700 αναρτήσεις» αναφέρει στην Parallaxi, ένας εκ των βασικών συντελεστών της προσπάθειας αυτής, ο κ. Σπύρος Αλευρόπουλος, ο οποίος έχει επιμεληθεί το στήσιμο της σελίδας, αλλά και τις τεχνικές λεπτομέρειες του χάρτη.
https://www.facebook.com/thessalonikilostcity/posts/1036723280150638
Ο χάρτης της πόλης με φωτογραφίες και παραπομπές στις σχετικές αναρτήσεις της σελίδας «Θεσσαλονίκη Χαμένη Πόλη» φιλοδοξεί να είναι ένας κατατοπιστικός οδηγός για το παρελθόν της Θεσσαλονίκης. Ξεκίνησε και συνεχίζει ως διαδραστικό αρχείο pdf, αναρτημένο στη σελίδα του Facebook, αλλά τώρα χρησιμοποιείται μια νέα δυνατότητα του αναλυτικού χάρτη της πόλης με δείκτες οι οποίοι ανοίγουν με ενδεικτικές φωτογραφίες και χρονικά-θεματικά φίλτρα τα οποία θα εμπλουτίζονται.
https://www.facebook.com/thessalonikilostcity/posts/811869102636058
«Ο χάρτης που υπήρχε αναρτημένος στη σελίδα μας στο Facebook ναι μεν ήταν χρήσιμος, αλλά περιοριστικός, καθώς δεν δίνει τις δυνατότητες που παρέχει ο χάρτης που βρίσκεται πλέον στην ιστοσελίδα, που είναι πιο ζωντανός και ανανεώνεται πιο γρήγορα. Την ιδέα την είχε κάποιο μέλος της ομάδας το περασμένο καλοκαίρι και μέχρι να στηθεί χρειάστηκε λίγο διάστημα. Βρήκαμε έναν άνθρωπο στον Καναδά ο οποίος διαδραμάτισε τον ρόλο του διαμεσολαβητή και μέχρι να στηθεί αυτό το πράγμα και να μεταφερθούν όλες οι πληροφορίες πήρε κάποιους μήνες και βγήκαμε επίσημα περίπου στην τέταρτη επέτειο από την ίδρυση μας» εξηγεί ο κ. Αλευρόπουλος και προσθέτει σχετικά με την προσπάθεια που γίνεται:
«Υλικό υπάρχει άφθονο. Χρειάζεται όμως χρόνος και κόπος για να ταξινομηθεί, να γίνει μια επεξεργασία, να συνοδευτεί από μια εισαγωγή. Δεν είναι απλώς μια φωτογραφία. Υπάρχει και ένα επεξηγηματικό σχόλιο. Προσπαθούμε όσο το δυνατόν μπορούμε να τεκμηριώνουμε τις αναρτήσεις. Όπου υπάρχει πρωτότυπο υλικό κοιτάζουμε να γίνεται ο εντοπισμός και η τοποθέτηση στον ιστό της πόλης και από εκεί και πέρα γνωστές φωτογραφίες να ανθολογηθούν κατά κάποιον τρόπο και να παρουσιαστεί ολοκληρωμένη μια περιοχή, ένα σημείο της Θεσσαλονίκης».
Η σελίδα saloni.ca ανοίγει με τον διαδραστικό χάρτη ο οποίος στηρίζεται στο uMap. Στο μενού μπορεί ο χρήστης να βρει τους συνδέσμους με τις πιο πρόσφατες αναρτήσεις, το αρχείο που περιέχει αριθμημένες όλες τις αναρτήσεις από την ημέρα της ίδρυσης της ομάδας, καθώς και της σελίδας πληροφοριών.
https://www.facebook.com/thessalonikilostcity/posts/1080582429098056
«Οι χρήσεις του χάρτη είναι πλέον θέμα φαντασίας του καθενός. Μπορεί να γίνει εκπαιδευτικό υλικό, οδηγός περιηγήσεων στην πόλη. Έχει άπειρες δυνατότητες. Είναι open source χάρτης και πρέπει να το τονίσουμε. Έχει δημιουργηθεί με την πρωτοβουλία ανθρώπων ανιδιοτελώς, χωρίς οικονομικό όφελος, όπως άλλωστε το ίδιο συμβαίνει και με την ομάδα» επισημαίνει ο κ. Αλευρόπουλος.
Καθώς στον χάρτη δεν περιλαμβάνονται παρά μόνον οι αναρτήσεις που μπορούν να τοποθετηθούν με εικόνα στην παλιότερη και νεότερη ρυμοτομία της πόλης, οι υπόλοιπες που αφορούν πρόσωπα, χάρτες, εκδηλώσεις κλπ. μπορούν να αναζητηθούν στο αρχείο της σελίδας με κάποια λέξη που να αντιστοιχεί στον τίτλο της ανάρτησης.
Μπορεί σχεδόν όλοι μας, λίγο ή πολύ τα τελευταία χρόνια να ερχόμαστε σε επαφή με τέτοιες προσπάθειες μόνο μέσω Facebook, όμως η προσπάθεια που γίνεται μέσω του saloni.ca, δίνει μια νέα διάσταση, καθώς προσεγγίζει κόσμο και εκτός social media και γίνεται εργαλείο και για άλλες χρήσεις.
«Καλά ταξίδια στον χάρτη!» είναι η ευχή που δίνει ο κ. Αλευρόπουλος στον επίλογο της κουβέντας μας.
User content credits
Περιηγηθείτε στον χάρτη πατώντας ΕΔΩ
Έρευνα: Κοινότητα ΘΧΠ — saloni.ca
Βασικοί συντελεστές (με αλφαβητική σειρά): Σπύρος Αλευρόπουλος, Στάθης Ασλανίδης (Efstathios Aslanidis), Μαρίνα Δημητρά (Mara Nikopoulou), Νίκανδρος Καστανίδης (Nikandros Kastanidis), Ian Kehoe, Δαυίδ Μπράβος (David Bravos), Bernard Maurice, Θόδωρος Νάτσινας (Theodoros Natsinas)
Τεχνική επιμέλεια: Πάνος Αλευρόπουλος (Panos Alevropoulos)