Featured

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Oι εξελίξεις παγκοσμίως με τον φονικό ιό

Όλα τα νεότερα για την κατάσταση σε διάφορες χώρες.

Parallaxi
ενημερωση-oι-εξελίξεις-παγκοσμίως-με-τ-566045
Parallaxi

Ο πρωθυπουργός της Τζαμάικα Άντριου Χόλνες κήρυξε χθες Παρασκευή το νησί σε κατάσταση καταστροφής εξαιτίας της απειλής από τον νέο κορωνοϊό και πρόσθεσε ότι η χώρα ζητεί 100 νοσηλευτές από την Κούβα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

«Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού», ανέφερε ο Χόλνες στον λογαριασμό του στο Twitter, ενώ πρόσθεσε ότι επιβάλλει περιορισμούς στους ταξιδιώτες που φτάνουν στη Τζαμάικα από τη Βρετανία.

Μέχρι στιγμής στη Τζαμάικα έχουν καταγραφεί οκτώ κρούσματα του ιού SARS-CoV-2 .

Στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θέτει μέρος του νησιού σε καραντίνα αλλά και την πρόσληψη ιατρικού προσωπικού.

Το πρώτο κρούσμα στη Τζαμάικα εντοπίστηκε στην πρωτεύουσα Κίνγκστον την Τρίτη και αφορούσε μία υπήκοο της χώρας η οποία μόλις είχε επιστρέψει στη χώρα της από τη Βρετανία.

HΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και με δεύτερο πρόσωπο το οποίο αργότερα βρέθηκε θετικό στον νέο κορονοϊό, όμως δεν ζήτησε να του γίνει το τεστ για να διαγνωστεί αν έχει μολυνθεί από τον ιό SARS-CoV-2, ούτε μπήκε σε καραντίνα, ανακοίνωσε ο γιατρός του Λευκού Οίκου.

Ο Τραμπ δείπνησε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο με μία ομάδα προσώπων, ανάμεσά τους και ο Φάμπιο Βάινγκάρντεν, ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου του προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος βρέθηκε θετικός στον νέο κορονοϊό.

Ο γιατρός του Λευκού Οίκου, ο δρ. Σον Π. Κόνλι, δήλωσε ότι ακόμη ένα πρόσωπο που συμμετείχε στο δείπνο αυτό που πραγματοποιήθηκε στο Μαρ-α- Λάγκο και με το οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος είχε σύντομη επαφή άρχισε να έχει συμπτώματα της ασθένειας covid-19 τρεις ημέρες αργότερα και στη συνέχει επιβεβαιώθηκε ότι έχει μολυνθεί.

Η επαφή ήταν «χαμηλού κινδύνου» και δεν υπάρχει λόγος ο Τραμπ να μπει «σε καραντίνα», τόνισε ο Κόνλι σε ανακοίνωσή του χθες Παρασκευή.

«Η έκθεση του προέδρου στο πρώτο πρόσωπο ήταν εξαιρετική περιορισμένη (φωτογραφία, χειραψία) και παρόλο που πέρασε περισσότερο χρόνο κοντά στο δεύτερο κρούσμα, όλες οι επαφές τους έγιναν προτού εμφανιστούν τα συμπτώματα», εξήγησε.

Νέα Ζηλανδία 

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν ανακοίνωσε ότι όποιος επιστρέφει στη χώρα από τα μεσάνυκτα της Κυριακής και μετά θα πρέπει να παραμένει σε καραντίνα για 14 ημέρες, στο πλαίσιο των προσπαθειών να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού στη χώρα.

Από το μέτρο εξαιρούνται οι πολίτες των μικρών χωρών του Νότιου Ειρηνικού όπου προς το παρόν δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα του ιού SARS-CoV-2, πρόσθεσε η Άρντερν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Εξάλλου κανένα κρουαζιερόπλοιο δεν θα γίνεται δεκτό στα λιμάνια της Νέας Ζηλανδίας ως τις 30 Ιουνίου, επεσήμανε η ίδια.

Η Άρντερν εξήγησε ότι αυτά είναι «ακραία και άνευ προηγουμένου» μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στη Νέα Ζηλανδία έχουν καταγραφεί έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού, αλλά κανένας θάνατος.

Σαουδική Αραβία 

Η Σαουδική Αραβία αναστέλλει όλες τις διεθνείς πτήσεις για δύο εβδομάδες από αύριο Κυριακή για να αποτρέψει την εξάπλωση του κορωνοϊού, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων SPA, επικαλούμενο αξιωματούχο του υπουργείου Εσωτερικών του σουνιτικού βασιλείου.

Η ίδια περίοδος δεκατεσσάρων ημερών θα κηρυχθεί κατ’ εξαίρεση αργία για τους υπηκόους και τους κατοίκους του βασιλείου που δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψουν στην επικράτεια εξαιτίας της αναστολής των πτήσεων ή στις περιπτώσεις που θα τεθούν σε καραντίνα μετά την επιστροφή τους, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

Στη Σαουδική Αραβία καταμετρώνταν έως σήμερα το πρωί 86 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2.

Βενεζουέλα 

Τα δύο πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού εντοπίστηκαν στη Βενεζουέλα, σε έναν άνδρα και μία γυναίκα που είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στην Ευρώπη, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή η αντιπρόεδρος της χώρας Ντέλσι Ροντρίγκες, η οποία επίσης ανακοίνωσε το κλείσιμο όλων των σχολείων.

Μετά την ανακοίνωση αυτών των δύο πρώτων κρουσμάτων του ιού SARS-C0V-2 ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Μπαίνουμε όλοι σε καραντίνα, μια κοινωνική καραντίνα», τόνισε σε διάγγελμά του.

«Νωρίς σήμερα το πρωί εντοπίστηκαν τα πρώτα δύο κρούσματα του κορωνοϊού στη Βενεζουέλα», δήλωσε η Ροντρίγκες στη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Πρόκειται για μία γυναίκα 41 ετών που είχε πρόσφατα επισκεφθεί τις ΗΠΑ, την Ιταλία και την Ισπανία και έναν άνδρα 52 ετών που πρόσφατα είχε πάει στην Ισπανία. Και οι δύο κατάγονται από την πολιτεία Μιράντα όπου ανήκει το ανατολικό τμήμα του Καράκας.

Οι δύο ασθενείς «έχουν μπει σε καραντίνα και έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία εντοπισμού των άμεσων επαφών τους αλλά και την αλυσίδα των έμμεσων επαφών τους», υπογράμμισε η Ροντρίγκες.

Οι επιβάτες της πτήσης της εταιρείας Iberia από την Ισπανία της 5ης και 6ης Μαρτίου, στην οποία επέβαιναν οι ασθενείς, «πρέπει να μπουν σε προληπτική, υποχρεωτική καραντίνα».

Εξάλλου για προληπτικούς λόγους η Βενεζουέλα έκλεισε τα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων.

Την Πέμπτη ο Μαδούρο είχε ανακοινώσει την αναστολή όλων των αεροπορικών συνδέσεων με την Ευρώπη και την Κολομβία για διάστημα ενός μήνα, κηρύσσοντας παράλληλα το υγειονομικό σύστημα της Βενεζουέλας σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Από την πλευρά της η Κολομβία ανακοίνωσε ότι κλείνει τα σύνορά της με τη Βενεζουέλα και δεν θα επιτρέπει την είσοδο στη χώρα όσων αλλοδαπών έχουν ταξιδέψει στην Ευρώπη και την Ασία τις τελευταίες 14 ημέρες, με την ελπίδα να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού στη χώρα, ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε.

«Ενισχύουμε την προστασία της χώρας μας και προχωράμε ένα βήμα στην αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας», υπογράμμισε ο Ντούκε.

Τα σύνορα με τον Ισημερινό θα παραμείνουν ανοικτά, πρόσθεσε ο ίδιος.

Γουατεμάλα και Σουρινάμ 

Η Γουατεμάλα διευρύνει από τη Δευτέρα τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επιβάλλει για να αποτρέψει τη διασπορά του κορωνοϊού, απαγορεύοντας τις αφίξεις από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ο πρόεδρος της χώρας της κεντρικής Αμερικής, ο Αλεχάντρο Γιαματέι.

Εξάλλου, «ανακοινώνουμε ότι όποιος φθάνει από τον Καναδά και από τις ΗΠΑ από τώρα ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας θα υπόκειται σε καραντίνα», συμπλήρωσε ο Γιαματέι σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Ο γουατεμαλτέκος πρόεδρος είπε επίσης πως ζήτησε από την κυβέρνηση του Μεξικού να αναστείλει τις απελάσεις μεταναστών διά της χερσαίας οδού προς τη χώρα του.

Δεν θα επιτρέπεται να ελλιμενίζονται κρουαζιερόπλοια, πάντως οι δημόσιες εκδηλώσεις θα συνεχιστούν, ενώ τα σχολεία θα λειτουργούν προς το παρόν, τόνισε ο Γιαματέι.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Γουατεμάλα απαγόρευσε όλες τις αφίξεις από τις χώρες της Ευρώπης, την Κίνα, το Ιράν, τη Νότια και τη Βόρεια Κορέα, αλλά και από το γειτονικό Ελ Σαλβαδόρ.

Νωρίτερα χθες, οι υγειονομικές αρχές της Γουατεμάλας ανακοίνωσαν ότι επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον κορωνοϊό.

Ο Γιαματέι, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «η άφιξη του κορωναϊού επισημοποιήθηκε», εξήγησε πως πρόκειται για έναν άνδρα που επέστρεψε την Τετάρτη από την Ιταλία μαζί με τρία μέλη της οικογένειάς του.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος του Σουρινάμ Μάικλ Άσγουιν Αντίν ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα και σε αυτή τη χώρα, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για έναν ταξιδιώτη από την Ολλανδία, την εθνικότητα του οποίου δεν αποκάλυψε. Πρόσθεσε ότι τελεί υπό απομόνωση στον χώρο κατοικίας του υπό την επιτήρηση της αστυνομίας.

Το Σουρινάμ αποφάσισε να ανασταλούν όλες οι πτήσεις από σήμερα Σάββατο στις 00:00 [05:00 ώρα Ελλάδας].

Στην Κόστα Ρίκα, στην Ονδούρα, στο Μεξικό και στον Παναμά, όλοι οι ταξιδιώτες πλέον τίθενται συστηματικά σε καραντίνα.

Χιλή 

Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι απαγορεύει τις δημόσιες συγκεντρώσεις με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 500 ανθρώπους, καθώς η κυβέρνησή του δυσκολεύεται να ελέγξει την διασπορά του κορονοϊού ενώ τις επόμενες εβδομάδες προγραμματίζονται μαζικές κινητοποιήσεις.

Ο Πινιέρα πρόσθεσε ότι ταξιδιώτες που φθάνουν από χώρες που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, όπως η Κίνα, η Ιταλία και η Ισπανία, θα τίθενται σε απομόνωση για 14 ημέρες.

Στη Χιλή έχουν επιβεβαιωθεί 43 κρούσματα του κορονοϊού.

Κίνα 

Ένδεκα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού καταγράφηκαν στην ηπειρωτική Κίνα ως τα μεσάνυχτα χθες Παρασκευή, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας, αριθμός ελαφρά αυξημένος από τα 8 που καταγράφονταν το αμέσως προηγούμενο 24ωρο.

Με τα κρούσματα αυτά το σύνολο των ανθρώπων που έχει επιβεβαιωθεί ότι μολύνθηκαν από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα ως χθες ανήλθε σε 80.824.

Ο αριθμός των ασθενών που υπέκυψαν έφθασε παράλληλα τους 3.189, αυξημένος κατά 13 από την προηγουμένη. Όλοι οι νέοι θάνατοι αναφέρθηκαν στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της κρίσης, οι δέκα στη μεγαλούπολη Ουχάν, την πρωτεύουσα της, όπου εμφανίστηκε ο ιός τον Δεκέμβριο.

Επίσης χθες εντοπίστηκαν 17 ύποπτα κρούσματα, με το σύνολο να φθάνει τα 115.

1.430 άνθρωποι αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο από τα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονταν, ενώ οι περιπτώσεις των ανθρώπων με COVID-19 σε κρίσιμη κατάσταση μειώθηκαν κατά 410, στις 3.610, κατά την Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας της Κίνας.

12.094 ασθενείς συνεχίζουν να νοσηλεύονται, ενώ συνολικά 65.541 έχουν αποθεραπευτεί. 10.879 επαφές ανθρώπων που μολύνθηκαν τελούν υπό ιατρική παρακολούθηση. Χθες 2.174 βγήκαν από την απομόνωση υπό ιατρική παρακολούθηση, αφού δεν εμφάνισαν συμπτώματα μετά το πέρας της καραντίνας.

Επτά φορείς του ιού έφθασαν στην ηπειρωτική Κίνα από το εξωτερικό (ή «εισήχθησαν», κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί το κρατικό κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα). Ως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, οι περιπτώσεις αυτές είχαν φθάσει τις 95, κατά τις κινεζικές αρχές.

Στο Χονγκ Κονγκ ως τα μεσάνυχτα είχαν επιβεβαιωθεί 137 κρούσματα με τέσσερις θανάτους. Και στο Μακάο 10 κρούσματα· σε αυτή την τελευταία περιοχή, όλοι οι άνθρωποι που προσβλήθηκαν έχουν αποθεραπευτεί και βγει από τα νοσοκομεία.

Νότια Κορέα 

Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας κατέγραψαν σχεδόν διπλάσιες περιπτώσεις ασθενών που αποθεραπεύτηκαν κι έλαβαν εξιτήριο από τα νοσοκομεία απ’ ό,τι νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, καθώς η πτωτική τάση της εξάπλωσης γεννά ελπίδες πως η επιδημία έχει μπει σε φάση επιβράδυνσης στη χώρα της Ασίας που έχει χτυπηθεί πιο σκληρά μετά την Κίνα.

Τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC) επιβεβαίωσαν 107 νέα κρούσματα σήμερα Σάββατο, από 110 μία ημέρα νωρίτερα, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να ανέρχεται πλέον 8.086. Στον αντίποδα, 204 ασθενείς έλαβαν εξιτήριο από τα νοσοκομεία όπου είχαν εισαχθεί και νοσηλεύονταν σε απομόνωση.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά και η δεύτερη συνεχόμενη ημέρα που ο αριθμός των ανθρώπων που θεραπεύτηκαν ξεπερνά αυτόν των ανθρώπων που μολύνθηκαν από την 20ή Ιανουαρίου, όταν καταγραφόταν το πρώτο κρούσμα του SARS-CoV-2.

Από τα 107 νέα κρούσματα, τα 62 εντοπίστηκαν στην Ντέγκου, τη νοτιοανατολική πόλη που αποτελεί την έδρα μιας χριστιανικής αίρεσης η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της εξάπλωσης της επιδημίας. 13 εντοπίστηκαν στην πρωτεύουσα Σεούλ.

Ως το βράδυ της Παρασκευής, οι ασθενείς που υπέκυψαν είχαν φθάσει τους 72.

Παναμάς

Η υπουργός Υγείας του Παναμά Ροσάριο Τέρνερ ανακοίνωσε χθες ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα της κεντρικής Αμερικής αυξήθηκε στα 36, συμπεριλαμβανομένων τριών ξένων.

Την προηγουμένη, ο Παναμάς καταμετρούσε 27 κρούσματα, εκ των οποίων ένα θανατηφόρο.

Βολιβία 

Το υπουργείο Υγείας της Βολιβίας ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώθηκαν επτά νέα κρούσματα εγχώριας μετάδοσης του κορονοϊού χθες Παρασκευή, τα πρώτα αυτής της φύσης.

Πλέον καταγράφονται δέκα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Βολιβία. Στις υπόλοιπες τρεις περιπτώσεις, οι άνθρωποι που μολύνθηκαν είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό, διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Γερμανία 

Με αυστηρές προειδοποιήσεις και πρωτοφανή περιοριστικά μέτρα προσπαθεί (και) η Γερμανία να προετοιμαστεί για την κορύφωση της επιδημίας του κορονοϊού και να συμβάλλει στην προσπάθεια επιβράδυνσης της εξάπλωσης της ασθένειας Covid-19. Όπως ενημέρωσε το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, το τελευταίο 24ωρο τα κρούσματα στη χώρα έφθασαν τα 3.062, ενώ οκτώ ασθενείς έχουν καταλήξει.

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η οποία πραγματοποιεί πλέον τις περισσότερες επικοινωνίες της από το τηλέφωνο ή με βιντεοσυνδέσεις, απηύθυνε εκ νέου χθες έκκληση στους πολίτες να απέχουν από κοινωνικές συναναστροφές.

«Είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς, ενώ τα ομόσπονδα κρατίδια κλείνουν, το ένα μετά το άλλο, τα σχολεία στην επικράτειά τους.

Το υπουργείο Υγείας κάλεσε όσους επέστρεψαν στην Γερμανία από την Αυστρία, την Ελβετία ή την Ιταλία εντός των τελευταίων δύο εβδομάδων να παραμείνουν στο σπίτι, ακόμη και αν δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Το Αμβούργο κλείνει, για πρώτη φορά, την περίφημη Ιχθυαγορά του. Το Βερολίνο επιβάλλει την αναστολή λειτουργίας όλων των εστιατορίων, καφέ και μπαρ τουλάχιστον έως την 19η Απριλίου. Προηγουμένως είχε ήδη ανακοινωθεί πως κλείνουν τις πόρτες τους μουσεία, συναυλιακοί χώροι, βιβλιοθήκες, πισίνες…

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το σύστημα υγείας «θα φτάσει στα όριά του». Σύμφωνα με την εφημερίδα Tagesspiegel, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν απηύθυνε χθες επιστολή σε όλα τα νοσοκομεία και τις κλινικές της χώρας ζητώντας τους να προετοιμαστούν «τώρα». Μεταξύ των οδηγιών του υπουργού συγκαταλέγεται η αναβολή όλων των μη επειγόντων χειρουργείων, η κατάρτιση επιχειρησιακών σχεδίων έκτακτης ανάγκης, η ανάκληση αδειών του προσωπικού, ακόμη και η πρόσκληση συνταξιούχων και φοιτητών της Ιατρικής να εργαστούν. Οι τελευταίοι μάλιστα έλαβαν χθες ηλεκτρονικό μήνυμα από τα Πανεπιστήμιά τους, με το οποίο καλούνται να δηλώσουν εάν είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν τις υγειονομικές δομές της χώρας.

Κατά υπολογισμούς αναλυτών της Deutsche Bank, εφόσον ο κορονοϊός εξελιχθεί όπως προβλέπεται, τη 14η Μαΐου δεν θα υπάρχει καμία ελεύθερη κλίνη σε μονάδα εντατικής θεραπείας, ενώ στις αρχές Ιουνίου δεν θα υπάρχει καμία διαθέσιμη κλίνη σε οποιαδήποτε νοσοκομειακή μονάδα της χώρας. Από τις 28.000 κλίνες ΜΕΘ σε 1.160 κλινικές της Γερμανίας, το 80% είναι σήμερα κατειλημμένο, τονίζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Μαυριτανία 

Η κυβέρνηση της Μαυριτανίας ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού στη χώρα, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για άνθρωπο που ταξίδεψε εκεί από την Ευρώπη, γεγονός που εξώθησε τις αρχές να μειώσουν τις αεροπορικές συνδέσεις με τη Γαλλία.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο υπουργός Υγείας Νεντχίρου Ουλντ Χάμε εξήγησε ότι η διάγνωση έγινε νωρίτερα χθες.

Το πρόσωπο που έχει μολυνθεί «τέθηκε αμέσως σε απομόνωση» και το κράτος «διαθέτει όλα τα μέσα για να του προσφέρει φροντίδες», διαβεβαίωσε.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου γίνεται λόγος για πρόσωπο «εκπατρισμένο» (η εθνικότητά του δεν διευκρινίζεται) που έφθασε από την Ευρώπη στη μαυριτανική επικράτεια τη Δευτέρα και τέθηκε από μόνο του σε απομόνωση, καθώς είχε έλθει σε επαφή στην Ευρώπη με φιλικό του πρόσωπο που έχει προσβληθεί από τον SARS-CoV-2. Χθες Παρασκευή, ανέβασε πυρετό.

Ο Ουλντ Χάμε πρόσθεσε στο διάγγελμά του ότι η Νουαξότ θα απαγορεύσει τις πτήσεις τσάρτερ από τη Γαλλία.

Η ασθένεια COVID-19, συγκριτικά λίγα κρούσματα της οποίας καταγράφονταν στη δυτική Αφρική ως τώρα, σταδιακά εξαπλώνεται. Την Παρασκευή, η Γουινέα ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα· η Σενεγάλη, χώρα γειτονική της Μαυριτανίας, ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στην επικράτειά της σχεδόν διπλασιάστηκε στα 19, κατά 11 από την προηγουμένη.

Ισημερινός

Οι αρχές του Ισημερινού ανακοίνωσαν χθες Παρασκευή τον πρώτο θάνατο εξαιτίας του νέου κορονοϊού, διευκρινίζοντας ότι επρόκειτο για μια υπήκοο της χώρας ηλικίας 71 ετών η οποία επέστρεψε από την Ισπανία· η γυναίκα ήταν το πρώτο κρούσμα της ασθένειας στη χώρα, ενώ ο θάνατός της είναι ο πέμπτος στη Λατινική Αμερική.

«Με λύπη μας ενημερώνουμε ότι σήμερα (χθες Παρασκευή) η πρώτη μας ασθενής, που διαγνώστηκε στον Ισημερινό ότι είχε μολυνθεί από τον κορονοϊό, πέθανε», είπε η υπουργός Υγείας Καταλίνα Ανδραμούνιο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η γυναίκα επέστρεψε τον Φεβρουάριο στον Ισημερινό, όπου έγινε ο πρώτος άνθρωπος που διαγνώστηκε πως μολύνθηκε από τον κορονοϊό στη χώρα αυτή περίπου 16 εκατομμυρίων κατοίκων.

Η Ανδραμούνιο εξάλλου ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι έχουν μολυνθεί αυξήθηκε από 20 σε 23.

Ο Ισημερινός κήρυξε την Τετάρτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία εξαιτίας της πανδημίας και διέταξε να τίθενται σε απομόνωση προσωρινά όλοι οι ταξιδιώτες που έρχονται από την Κίνα, την Ισπανία, τη Γαλλία, το Ιράν, τη Γερμανία, τη Νότια Κορέα και την Ιταλία.

Η κυβέρνηση εξάλλου διέταξε να ανασταλούν όλες οι δημόσιες συγκεντρώσεις, να διακοπεί η λειτουργία των σχολείων, κι έδωσε εντολή όσοι εργαζόμενοι είναι εφικτό να δουλεύουν εξ αποστάσεως.

Η γειτονική Κολομβία, όπου η κυβέρνηση επίσης κήρυξε κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης, έκανε λόγο από την πλευρά της χθες για τέσσερα νέα κρούσματα, αυξάνοντας το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί εκεί σε 13, εκ των οποίων 10 γυναίκες και τρεις άνδρες.

Οι αποβιβάσεις επιβατών κρουαζιερόπλοιων απαγορεύθηκε, όπως και η διεξαγωγή δημοσίων συγκεντρώσεων με τη συμμετοχή άνω των 500 προσώπων. Οι ταξιδιώτες από την Κίνα, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία καλούνται να τίθενται σε αυτοαπομόνωση για 14 ημέρες.

Πέραν της γυναίκας που υπέκυψε στον Ισημερινό, δύο θανάτους μετρά η Αργεντινή, έναν η Γουιάνα και άλλον έναν ο Παναμάς.

Ιρλανδία 

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας προέτρεψε χθες Παρασκευή τους υπηκόους της χώρας να αποφεύγουν τα ταξίδια σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν δεν είναι απολύτως απαραίτητα, εν μέσω της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού, με μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι.

Το Δουβλίνο μέχρι τώρα συνιστούσε να αποφεύγονται όλα τα ταξίδια στην Ιταλία και όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια στην Κίνα, στο Ιράν και στην Ισπανία. Η νεότερη ταξιδιωτική οδηγία δεν αφορά πάντως τη γειτονική Βρετανία, πρώην χώρα μέλος της ΕΕ, διευκρίνισε ο Κόβενι μέσω Twitter.

«Υπό το φως των ταχύτατα μεταβαλλόμενων συνθηκών και περιορισμών σε πολλές χώρες της ΕΕ, το υπουργείο μου πλέον συστήνει στους πολίτες να επιδεικνύουν ‘υψηλό επίπεδο σύνεσης’ προτού αποφασίσουν να ταξιδέψουν σε άλλη κράτη μέλη της ΕΕ», τόνισε ο ιρλανδός ΥΠΕΞ.

Oλλανδία 

Η KLM, ο ολλανδικός βραχίονας του ομίλου της Air France-KLM, σχεδιάζει να περικόψει 1.500 με 2.000 θέσεις εργασίας και να ζητήσει κρατική στήριξη, καθώς μειώνει το ωράριο εργασίας κατά το ένα τρίτο για το σύνολο του προσωπικού της των 35.000 εργαζομένων, εν μέσω της επιδημίας του παγκόσμιου κορωνοϊού, ανακοίνωσαν την Παρασκευή η εταιρεία και το συνδικάτο εργαζομένων.

Ο CEO της KLM Πιέτερ Ελμπερς, ανέφερε σε ανακοίνωση του αργά σήμερα ότι η εταιρεία αναμένει μείωση των πτήσεων κατά 20% τον Μάρτιο και 30% τον Απρίλιο και συνολική πτώση στο δεύτερο τρίμηνο τουλάχιστον 30% ως συνέπεια του κορωνοϊού. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι η εταιρεία αποσύρει 200 εκατομμύρια ευρώ σε προγραμματισμένες επενδύσεις και ότι ο αερομεταφορέας προγραμματίζει επίσης τη μείωση 1.500-2.000 θέσεων εργασίας.

«Κατανοούμε την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει σήμερα η εταιρεία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο αρμόδιος διαπραγματεύσεων του συνδικάτου CNV, Μίσιελ Βάλααρντ. «Αυτό συνιστά μια μεγάλη θυσία που ζητείται από τους ανθρώπους μας».

Οι αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) εκτιμά ότι το παγκόσμιο κόστος θα υπερβεί τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα μέτρα της KLM έρχονται λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών που έχουν επιβληθεί σε πτήσεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και την Ιταλία. Τις λεπτομέρειες για το σχέδιο της KLM αποκάλυψε πρώτος ο ολλανδικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας RTL.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει την KLM και την ολλανδική αεροπορική βιομηχανία.

Oυγγαρία 

Η Ουγγαρία θα κλείσει όλα τα σχολεία και θα συνεχίσει την εκπαίδευση όσο το δυνατόν καλύτερα μέσω ψηφιακών προγραμμάτων από τη Δευτέρα, σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει την εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού, δήλωσε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν σε βίντεο που ανάρτησε την Παρασκευή στο Facebook.

Ο Ορμπάν δήλωσε επίσης πως αναμένει ότι η ουγγρική οικονομία σύντομα θα οδηγηθεί σε τέλμα και ότι θα πρέπει να εκκινήσει εκ νέου, μια προσπάθεια στην οποία θα συμμετάσχει η κυβέρνηση, όπως διευκρίνισε.

Νωρίτερα την Παρασκευή, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι δύο Ιρανοί φοιτητές που είχαν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό απελαύνονται από την Ουγγαρία και την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί δεν τήρησαν την εντολή της καραντίνας του νοσοκομείου.

“Οι δύο Ιρανοί πολίτες που είχαν το καθεστώς του φοιτητή στην Ουγγαρία απελάθηκαν. Οι δύο άνδρες εγκατέλειψαν την αίθουσα της καραντίνας του Εθνικού Ινστιτούτου Αιματολογίας και Λοιμωξιολογίας του κεντρικού νοσοκομείου της Νότιας Πέστης, χωρίς άδεια ή προστατευτικό ρουχισμό”, ανέφερε το υπουργείο.

Η Ουγγαρία κατηγορεί επίσης τους δύο φοιτητές για επιθετικότητα απέναντι στο ιατρικό προσωπικό του ιδρύματος όπου είχαν τεθεί σε απομόνωση.

Το μέτρο της απέλασης δεν θα εκτελεστεί έως ότου η κατάσταση της υγείας τους το επιτρέψει, πρόσθεσε το υπουργείο. Η απόφαση συνοδεύεται από απαγόρευση διαμονής στην Ουγγαρία για τρία χρόνια.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν έκανε την Παρασκευή μια σύνδεση μεταξύ της μετανάστευσης και του νέου κορωνοϊού, “που εισήχθη από αλλοδαπούς και εξαπλώνεται ανάμεσά τους”.

Η Ουγγαρία έχει δηλώσει επί του παρόντος 19 κρούσματα του ιού που προκάλεσε την πανδημία Covid-19 και περισσότερα από τα μισά καταγράφηκαν σε Ιρανούς που επωφελούνται από υποτροφία που δίνει η ουγγρική κυβέρνηση.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα