Featured

Επιλέγουν τους εμβολιασμένους ασθενείς σε βάρος των ανεμβολίαστων

Σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Φίλιππος Δεργιαδές
επιλέγουν-τους-εμβολιασμένους-ασθεν-842192
Φίλιππος Δεργιαδές
εικόνα SOOC

Ο διχασμός μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων έχει περάσει και στο χώρο των νοσοκομείων, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, γιατροί και νοσηλευτές επιλέγουν πρώτιστα να εξυπηρετούν τους εμβολιασμένους ασθενείς σε βάρος των μη εμβολιασμένων.

Η έξαρση των κρουσμάτων τον τελευταίο μήνα έχει οδηγήσει τα δημόσια νοσοκομεία στα όρια τους. Γιατροί και νοσηλευτές πιέζονται από εξαντλητικά ωράρια καθώς η αύξηση των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα είναι της τάξης του 50% ενώ η πληρότητα στις κλινικές και στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης αγγίζει το 100%.

Η ίδια η αν. υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, παραδέχτηκε πως «το ΕΣΥ πιέζεται παρά πολύ αυτή τη στιγμή. Αυτό για τα τμήματα Covid σημαίνει έως και πενταπλάσια εργασία για γιατρούς και νοσηλευτές που εργάζονται σε αυτά. Οι ασθενείς χρειάζονται οξυγονοθεραπεία και το οξυγόνο στο νοσοκομεία τελειώνει σε μια μέρα, εκεί που υπό φυσιολογικές συνθήκες τελείωνε σε μια εβδομάδα».

Υπάρχουν ήδη μαρτυρίες και καταγγελίες όπως της ΠΟΕΔΗΝ, που αναφέρουν ότι λόγω της πληθώρας των περιστατικών, οι γιατροί επιλέγουν ποιοι θα εισαχθούν στις ΜΕΘ και ποιοι θα διασωληνωθούν ενώ η υποθεραπεία και η θνητότητα αυξάνεται.

«Αφού είναι ανεμβολίαστος να πάει να πνιγεί».

Σ’ αυτό το πλαίσιο, μαρτυρίες υγειονομικών αναφέρουν ότι τελευταία κάτω από την πίεση των καταστάσεων υπάρχουν γιατροί και νοσηλευτές που επιλέγουν να εξυπηρετούν πρώτα τους εμβολιασμένους ασθενείς και να αφήνουν σε δεύτερη μοίρα ή και να αγνοούν τους μη εμβολιασμένους. Σε κεντρικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης υπήρξε περιστατικό ασθενούς που, σύμφωνα με πληροφορίες,  δεν διασωληνώθηκε με απόφαση γιατρού, διότι όπως ειπώθηκε «αφού είναι ανεμβολίαστος να πάει να πνιγεί».

Πάντως ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες, αυτοί οι διαχωρισμοί, αν ισχύουν οι πληροφορίες, είναι ανεπίτρεπτοι, προφανώς αντιδεοντολογικοί και απάνθρωποι. Δεν δικαιολογούνται ούτε από το φόρτο εργασίας και την εντατικοποίηση, ούτε από τις ελλείψεις και την αύξηση των κρουσμάτων.

Ωστόσο οι ελλείψεις σε προσωπικό, ιδίως σε νοσηλευτικό προσωπικό όπως περιγράφονται από εκπροσώπους των νοσηλευτών είναι τραγικές για τη λειτουργία των νοσοκομείων. «Υπάρχουν ΜΕΘ και κλινικές ολόκληρες που λειτουργούν με ειδικευόμενους νοσηλευτές που μόλις βγήκαν από τις σχολές, νοσηλευτές που εργάζονται 6 ημέρες την εβδομάδα με 3 νυχτερινά, που ξεκινάνε για την δουλειά και δεν γνωρίζουν σε ποια κλινική θα εργαστούν» αναφέρει ο Χαράλαμπος Κοροξενός, πρόεδρος των εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ.

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα