Ο επίλογος της Δευτέρας: Από τα τσουρέκια στο ποδήλατο, μια άγνοια δρόμος

Ο Ακης Σακισλόγλου συνοψίζει την επικαιρότητα του τριημέρου

Άκης Σακισλόγλου
ο-επίλογος-της-δευτέρας-από-τα-τσουρέκ-691736
Άκης Σακισλόγλου

Επρεπε να φτάσουμε να θρηνούμε σταθερά 100 θανάτους τη μέρα, να ανέβουμε στην πρώτη θέση θανάτων ανά 100.000 κατοίκους στην Ευρώπη, να ξεκινήσουν αεροδιακομιδές ασθενών, να αναβληθούν δύο και τρεις φορές οι αποφάσεις άρσης περιορισμών για να αρχίσουν κάποιοι να ψελλίζουν το αυταπόδεικτο: Οτι η κυβέρνηση δεν χειρίστηκε όπως έπρεπε την κατάσταση στο δεύτερο κύμα πανδημίας.

Δεν πειράζει. Εστω και τώρα, οι φωνές που ακούγονται σε κάποια ΜΜΕ, ο τρόπος που αρχίζει να καταγράφεται και να αναδεικνύεται η «άλλη άποψη» γιατρών, ομοσπονδιών, τοπικών αρχόντων, είναι μια αρχή, μήπως και κατέβουν από το συννεφάκι τους αυτοί που μάς κυβερνούν και εμμένουν να «πανηγυρίζουν» ή να κάνουν ποδήλατο στο βουνό παρέα με τα φιλαράκια τους.

Και ξέρετε γιατί είναι σημαντικό το ότι άρχισαν να ακούγονται φωνές που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης; Γιατί αυτήν θα έχουμε και στο τρίτο κύμα πανδημίας μετά της γιορτές. Οι άνθρωποι που την αποτελούν θα παίρνουν τις αποφάσεις που θα αφορούν ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ. Αν τους αφήσουμε στην εικονική πραγματικότητα στην οποία παρασύρονται, αν εφησυχάσουν και ξανακάνουν τα ίδια λάθη, τότε δε θα μιλάμε πλέον για φάρσα αλλά για τραγωδία .

Βέβαια, ακόμα και σε αυτήν την δειλή παραδοχή ευθυνών για το χάλι των τελευταίων δύο μηνών, όλοι «σημαδεύουν» αλλού: Για τα στοιχεία του ΕΟΔΥ φταίει ο Παναγιώτης Αρκουμανέας, για την κατάσταση στα νοσοκομεία ο Βασίλης Κικίλιας, για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ο Κώστας Καραμανλής!

Κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Δεν έχει καμία ευθύνη; Ετσι φαίνεται, δυστυχώς! Ο πρωθυπουργός είναι για πολλούς ο «βασιλιάς» στην παρτίδα σκάκι και γύρω του αξιωματικοί και στρατιώτες λειτουργούν άλλες φορές ως «φύλακες άγγελοι» κι άλλες πάλι ως «τοίχος προστασίας» για την ασφάλειά του!

Και λέω δυστυχώς γιατί πέρα από πολιτικές απόψεις και στρατηγικές επιλογές, πέρα από ανθρώπινα λάθη, αυτό που διακρίνει πλέον τον πρωθυπουργό είναι η έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός πως μόνον μέσα στις τελευταίες δυο μέρες, φωτογραφήθηκε μεσ’ την τρελή χαρά να ψωνίζει τσουρέκια σε μια πόλη όπου «θερίζει» ο Κορονοϊός και έπειτα στο δάσος της Πάρνηθας να κάνει ποδήλατο με φίλους και να φωτογραφίζεται χωρίς μάσκα, χωρίς αποστάσεις, παραβιάζοντας βασικούς υγειονομικούς κανόνες.

Απόδειξη του «τοίχους προστασίας» που απλώθηκε εδώ και καιρό γύρω από τον πρωθυπουργό είναι και το πρόγραμμά του στη Θεσσαλονίκη το περασμένο Σάββατο.

Χωρίς πληροφόρηση για τους τόπους και τους χρόνους των επισκέψεών του, χωρίς να δεχτεί τα ψηφίσματα των σωματείων, χωρίς να δει κάτι πέρα από τα «ρετουσαρισμένα» και τακτοποιημένα σημεία των νοσοκομείων, με μια σύσκεψη με τους «δικούς του αιρετούς, δήμαρχο και περιφερειάρχη και με μία μόνο «ασφαλή» συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό του Δημήτρη Βενιέρη, υποψηφίου της Νέας Δημοκρατίας στις τελευταίες εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφυγε «αλώβητος» αλλά και «ανενημέρωτος» για την πραγματική κατάσταση της πόλης.

Στα θετικά αυτής της πρώτης μέρας της εβδομάδας είναι σίγουρα η σταθεροποίηση της κατάστασης στην πόλη αλλά και συνολικά στη χώρα. Με πολλές θυσίες, με βαρύ τίμημα, με μικρότερη πτώση από αυτήν που περιμέναμε, οι δείκτες βελτιώθηκαν και αυτό θα αποτυπωθεί σε δυο βδομάδες. Είναι μια αρχή. Είναι μια νίκη της ζωής και των ανθρώπων. Δεν είναι λίγο.

Υ.Γ.1: Εισαγγελική παρέμβαση για το παράλληλο σύστημα καταγραφής του ΕΟΔΥ προκάλεσαν οι αποκαλύψεις δύο μέσων ενημέρωσης χθες. Την ίδια ώρα, μιας και μιλάμε για τα ΜΜΕ, η Ευρωπαία Επίτροπος για θέματα Διαφάνειας, Βέρα Γιούροβα, απαντώντας σε ερώτηση – καταγγελία του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογλου, πήρε θέση για την πρακτική της κυβέρνησης να μοιράζει χρήματα στα ΜΜΕ χωρίς διαφανείς διαδικασίες. «Κρατικό χρήμα μοιράζεται μόνο σε ΜΜΕ, που είναι πρόθυμα να υπηρετήσουν την κυβερνητική προπαγάνδα», δήλωσε η Επίτροπος αναφερόμενη στην Ελλάδα, την Ουγγαρία και την Πολωνία. «Απέναντι σε αυτές τις πρακτικές χρειάζονται διαφανείς διαγωνισμοί και να μοιράζονται τα χρήματα αναλογικά και δίκαια. Γνωρίζουμε τι και που συμβαίνει, και σκοπεύουμε να ζητήσουμε να καταρτιστούν κατάλογοι με όσους συμμετέχουν σε ένα διαγωνισμό για κρατική επιχορήγηση και να υπάρχουν διαφανείς συμβάσεις ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερος δημόσιος έλεγχος για το που πηγαίνει το κρατικό χρήμα», συμπλήρωσε.

Υ.Γ. 2: Αν θέλεις να μάθεις την πραγματική κατάσταση της Ελλάδας, χάζευε τις διαφημίσεις. Οι άνθρωποι που φτιάχνουν τα δημιουργικά των διαφημίσεων, καταγράφουν καλύτερα από τον καθένα την πραγματικότητα στη χώρα. Ξέρουν τις ανάγκες του κόσμου και, κυρίως, την ψυχολογία μας ως καταναλωτές. Κάποτε, επί ΠΑΣΟΚ, θυμάμαι μια διαφήμιση της Αγροτικής Τράπεζας που έλεγε: «θέλεις ένα χαλαρό Σαββατοκύριακο στο Empire State Building; Πάρε ένα διακοποδάνειο». Βρακί δεν είχε ο κώλος μας, Νέα Υόρκη θέλαμε. Μετά, πάλι στην εποχή της ευμάρειας, ένας ηθοποιός που παρίστανε τον χαζούλη κάθονταν στο σαλόνι του και του έπεφτε στο κεφάλι ένα πάκο χρήματα σε δεσμίδα τα οποία τα έπαιρνε με το ύφος του τυχερού σαν να μη συμβαίνει τίποτα. «Λεφτά από τον ουρανό» έλεγε το σποτ αφού ο διαφημιστής έβλεπε πως η ανωριμότητα του Έλληνα είχε φτάσει σε τέτοιο βαθμό που πραγματικά νόμιζε ότι τα λεφτά χαρίζονται ως μάνα εξ ουρανού γιατί κάποιος μας αγαπάει ή «γιατί έτσι». Στα πρώτα δύσκολα χρόνια η ψυχολογία άλλαξε. «Η τσιγκουνιά έγινε μαγκιά» και όχι ξεφτιλίκι. Απενοχοποιήθηκε το να ψάχνεις το φτηνό στην αγορά. Έγινε της μόδας και η Black Friday. Και φτάνουμε σε αυτό που είδα στην τηλεόραση προχθές και που επιβεβαιώνει ότι πάλι ο διαφημιστής έκανε το θαύμα του κατανοώντας τις ανάγκες του νεοέλληνα. Ρευστό στην αγορά δεν υπάρχει, οι ενισχύσεις από το κράτος είναι «ψίχουλα», προοπτική να δουλέψουμε τους επόμενους μήνες δεν έχουμε αλλά, παράλληλα, οι ανάγκες τρέχουν, οι οικογένειες πρέπει να ζήσουν, να κινηθούν. Στο πρώτο πλάνο της διαφήμισης βλέπουμε τον (σε αναστολή προφανώς) πατέρα να παίζει άνετος με το γιο του. Την ώρα που η μπάλα πάει στο δέντρο και αυτός σκαρφαλώνει να την κατεβάσει, η σύζυγος τού στέλνει μήνυμα: «Μπορείς», τον ρωτάει και συνεχίζει: « Έχουν μαζευτεί πολλά αυτό το μήνα. Χάλασε και το laptop. Τι κάνουμε;» Τότε αυτός, ψύχραιμος και χαλαρός τής απαντά: «Δώσε μου λίγα λεπτά» και κατεβάζει πρώτα την μπάλα από το δέντρο. Το υπόλοιπο σπικάζ λέει: «Για τις ανάγκες που δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι αύριο, μπορείς να έχεις άμεσα μετρητά σήμερα. Νέο προσωπικό δάνειο – εξπρές από την «τάδε τράπεζα». Η πιο άμεση λύση για να αντιμετωπίσετε εύκολα και γρήγορα τις ανάγκες σας. Από το κινητό ή τον υπολογιστή σας σε λίγα μόνο λεπτά έχετε μέχρι 2.000 ευρώ μετρητά στο λογαριασμό σας. Χωρίς έξοδα και χωρίς να πρέπει να πάτε σε κατάστημα». Αυτήν την πραγματικότητα ζούμε! Κι έρχονται χειρότερα!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα