Ο επίλογος της Δευτέρας: Ευτυχώς υπάρχουν τα σόσιαλ μίντια
Ο Ακης Σακισλόγλου εξηγεί πώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν επέτρεψαν να κουκουλωθεί το ατύχημα έξω από τη Βουλή.
Στον επίλογο της Παρασκευής αναλύαμε το πόσο επιδερμική και καιροσκοπική ήταν η αναφορά του πρωθυπουργού στα σόσιαλ μίντια που «κάνουν κακό στη Δημοκρατία».
Χρειάστηκαν λιγότερες από 24 ώρες από την τοποθέτησή του για να αποκαλυφθεί απόπειρα κουκουλώματος τροχαίου ατυχήματος με κλινικά νεκρό νεαρό μοτοσικλετιστή και εμπλεκόμενο κρατικό υπηρεσιακό αυτοκίνητο.
Η αποκάλυψη έγινε από τα «κακά σόσιαλ μίντια» και ο νοών νοείτω.
Αναλύοντας τα όσα συνέβησαν με φόντο το ατύχημα έξω από τη Βουλή, πολλοί σπεύδουν να υπερασπιστούν την Ντόρα Μπακογιάννη. «Αν το αυτοκίνητο ανήκε στην ασφάλεια του Κουτσούμπα, άραγε θα λέγατε τα ίδια», αναρωτήθηκε ένας. Μα φυσικά, αν ο οποιοσδήποτε πολιτικός χρειάζονταν 48 ώρες για να παραδεχτεί το γεγονός, θα λέγαμε τα ίδια. Κανείς δεν είπε ότι η Ντόρα Μπακογιάννη φταίει που ένας οδηγός της ενεπλάκη σε ατύχημα. Για το ότι δεν το ανακοίνωσε αμέσως αλλά μόνον όταν το αποκάλυψαν με ατράνταχτα στοιχεία τα σόσιαλ μίντια, ελέγχεται και της ασκούμε κριτική.
Όπως και το υπουργείο προστασίας του πολίτη δεν το κατηγόρησε κανείς για το ατύχημα. Για το ότι υπήρξε τροχονόμος που απείλησε, απαξίωσε και δεν άκουσε την εκδοχή αυτόπτη μάρτυρα το κατηγορούμε. Όποιος έχει μάτια βλέπει. Το βίντεο είναι ξεκάθαρο και σε εικόνα και σε ήχο. Τα «η υπόθεση θα διερευνηθεί», τα ακούμε βερεσέ. Αυτό έλλειπε να μην ερευνηθεί. Το θέμα είναι γιατί έπρεπε πρώτα να αποδείξει η γυναίκα που τράβηξε το βίντεο ότι «δεν είναι ελέφαντας» και μετά να ξυπνήσουν οι αρμόδιοι και να ψάξουν τι έχει συμβεί. Και στο μεσοδιάστημα, βέβαια, να χάσει τη μάχη το παιδί στο μηχανάκι. Ένας νεότατος άνθρωπος.
Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας είχε αρκετά ακόμα γεγονότα. Οι συγκεντρώσεις πολιτών σε Ξάνθη και Πάτρα, τα πάρτι στην Αθήνα, τα γιουχαρίσματα στη Θεσσαλονίκη, έχουν έναν παρονομαστή: την κούραση του κόσμου από την πολύμηνη καραντίνα και τον ευτελισμό του στόχου της. Ας το λάβουν σοβαρά υπόψιν τους οι κυβερνώντες στα επόμενα «έξυπνα μέτρα» που θα ανακοινώσουν.
Την ίδια ώρα, κυβέρνηση και επιδημιολόγοι παραμένουν ασυντόνιστοι και μπερδεμένοι σε σχέση με την αξία των μέτρων, την αποτελεσματικότητα τους και τον χρονικό ορίζοντα τερματισμού της καραντίνας. Πλέον, καμία δήλωση επιστήμονα δεν μπορεί να παρθεί στα σοβαρά. Δυστυχώς. Πολλές δηλώσεις, μάλιστα, αν τις δεις γραμμένες σε σάιτ, δεν μπορείς να αντιληφθείς αν είναι πρόσφατες ή περσινές. Έχει χαθεί η μπάλα.
Υ.Γ.: Σαφώς και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζουν προβλήματα και δυσλειτουργίες. Διαβάζουμε έρευνες, βλέπουμε ντοκιμαντέρ, προβληματιζόμαστε για το πόσο μεγάλη δύναμη έχουν επιφέρει σε αυτούς που τα ελέγχουν, που τα χρησιμοποιούν, που κερδίζουν από αυτά. Η πληροφορία και η διάδοσή της είναι «πηγή πλούτου», όπως ήταν κάποτε το πετρέλαιο ή ο χρυσός. Αυτό, φυσικά, δε σημαίνει πως πρέπει να καταργήσουμε ή να θέσουμε υπό διωγμό τα μέσα. Πρέπει, απλώς, όλες οι κυβερνήσεις να θεσπίσουν τους σωστούς κανόνες. Η Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλοι φορείς μιλούν γι αυτά τα προβλήματα. Ας μάς πει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόσο μεγάλη ευαισθησία δείχνει εσχάτως: Τι έχει κάνει για να μπει ένα πλαίσιο νομιμότητας, ελέγχου, διαφάνειας στην Ελλάδα; Επίσης ας μας πει πόσα χρήματα δίνει το κόμμα του και η κυβέρνηση με αυτόν στο τιμόνι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις «χορηγούμενες» αναρτήσεις του;
Υ.Γ.: Ιάσονα τον λένε τον άτυχο νεαρό. Κι αυτό τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έπρεπε να το τονίσουν. Για κάποια συστημικά μέσα είναι ακόμα ανώνυμος.