Στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις. Αυτό το ξέρουμε. Τι γίνεται όμως όταν δηλώνεις «άριστος», μορφωμένος και ζητάς να σου αναθέσουν την σημαντικότερη δουλειά στη χώρα, δηλαδή τη διακυβέρνησή της;
Τότε, λογικά, αν πείσεις τους ψηφοφόρους να σε εκλέξουν, αναγάγεις την αριστεία και την πτυχιακή επάρκεια σε πανάκεια. Συνεχίζεις να υποστηρίζεις ότι τα πτυχία, τα μεταπτυχιακά, τα διδακτορικά και τα μεταδιδακτορικά, είναι αποδείξεις ικανοτήτων. Εκτός, βέβαια, κι αν είσαι στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και σύμβουλος του πρωθυπουργού οπότε κάνεις το ακριβώς αντίθετο: Επιχειρηματολογείς πως η υπερεπάρκεια πτυχίων είναι ανασταλτικός παράγοντας στην επιλογή στελεχών για τη δουλειά σου.
Προχθές, λοιπόν, ήρθε στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει τον Αλέξη Πατέλη, επικεφαλής στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού, να ισχυρίζεται πως οι διδάκτορες είναι τεμπέληδες, χαρακτηρίζοντας το διδακτορικό, μάλιστα, ως κάτι αρνητικό.
Συγκεκριμένα είπε: «Για τις πιο πολλές δουλειές που μπορεί να κάνει κάποιος μετά τις σπουδές του όχι απλώς δεν είναι απαραίτητο το διδακτορικό αλλά είναι και κάτι το αρνητικό. Δε θα προσλάμβανα κάποιον με διδακτορικό αν μου έκανε αίτηση γιατί δείχνει ότι πιθανώς να είναι κάποιος άνθρωπος που δεν έχει απαραιτήτως όρεξη για δουλειά», και συμπλήρωσε: «Το διδακτορικό απαιτεί μία αφοσίωση αν θέλεις να το κάνεις καλά 4-5-6 χρόνια στην πιο παραγωγική σου ηλικία οπότε είναι κάτι που ουσιαστικά σου καθυστερεί την καριέρα σου».
Το τί ακολούθησε της δημοσιοποίησης αυτών των δηλώσεων μάλλον το διαβάσατε. Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού ζήτησε δημόσια συγνώμη υποστηρίζοντας ΤΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΑ από όσα είπε στο βίντεο. Και εκεί ακριβώς αρχίζει η κοροϊδία: Γιατί όλοι ξέρουμε πως τα μεγάλα στελέχη των εταιρειών στην Ελλάδα, τα golden boys, έτσι ακριβώς επιλέγουν τους υπαλλήλους τους: αποφεύγουν τους υπερεπαρκείς γιατί είναι ακριβοί, γιατί απαιτούν, γιατί γνωρίζουν περισσότερα από αυτούς και θα τους ξεπεράσουν. Τις ειλικρινείς δηλώσεις ο Αλέξης Πατέλης τις έκανε στο πρώτο βίντεο κι αυτό το ξέρουν καλά και στην κυβέρνηση αλλά, προφανώς, απαίτησαν την ανασκευή των λεγομένων του γιατί «στην Ελλάδα είσαι πάντα αυτό που θα δηλώσεις» κι όχι αυτό που πραγματικά κάνεις.
Επειδή έχει περάσει μια «γραμμή» εναντίον όσων τολμούν να αμφισβητήσουν την «αριστεία» αυτής της κυβέρνησης και ειδικά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη που συντηρεί το μύθευμα, να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Σαφώς και είμαστε υπέρ της ανάπτυξης των δεξιοτήτων, της μόρφωσης χωρίς όρια και χωρίς φραγμούς, της αναζήτησης της γνώσης και της συνεχούς βελτίωσης κάθε ανθρώπου. Αν, όμως, το ανώτερο σημείο αυτών των διαδικασιών είναι η αριστεία, τότε, λυπόμαστε αλλά δεν μας ενδιαφέρει αυτή καθαυτή. Δεν αποτελεί φετίχ το να φτάσεις να είσαι «ο καλύτερος από όλους» αλλά το σημαντικό είναι να γίνεις «ο καλύτερος εαυτός σου», «η καλύτερη εκδοχή αυτού που θα μπορούσες να καταφέρεις». Κι αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τις ίδιες αφετηρίες, ούτε τις ίδιες ευκαιρίες. Κι όμως, αν κάποια παιδιά καταφέρουν να ξεκινήσουν από το μηδέν, να σπουδάσουν, να αποκτήσουν διδακτορικά και μεταδιδακτορικά, κινδυνεύουν να πέσουν στον Αλέξη Πατέλη και να απορριφθούν με τη λογική ότι έχασαν σπουδάζοντας τα πιο παραγωγικά τους χρόνια ή μπορεί και να τεμπέλιασαν επιλέγοντας 5 χρόνια επιπλέον σπουδών.
Μεταξύ μας τώρα: Σε ποιον τα πουλάνε όλα αυτά; Δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν επέστρεψε στην Ελλάδα από τις σπουδές του και ζήτησε δουλειά σε ελληνική δημόσια τράπεζα και μάλιστα του δημιούργησαν θέση ειδικά γι αυτόν, σκέφτηκε κανείς να του την αρνηθεί λόγω υπερεπάρκειας;
Δουλευόμαστε μεταξύ μας και μάλιστα υπερωριακά!