Featured

O επίλογος της Παρασκευής: 8 μήνες μετά ανακάλυψαν την αισχροκέρδεια στα τεστ

Ο Ακης Σακισλόγλου ανακεφαλαιώνει όσα συνέβησαν σήμερα

Parallaxi
o-επίλογος-της-παρασκευής-8-μήνες-μετά-α-690512
Parallaxi

Και ξαφνικά η ελληνική κυβέρνηση ανακάλυψε ότι μέσα στην πανδημία κάποιοι αισχροκερδούν.

Ναι, δε διαβάζετε λάθος. Μετά από μήνες κι ενώ τα λέγαμε, τα ξαναλέγαμε, πολίτες τα καταγγέλλουν καθημερινά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εντούτοις μόλις τώρα, διά στόματος του γενικού γραμματέα καταναλωτή, μαθαίνουμε πως θα μπει πλαφόν το ποσό των 40 ευρώ για τα μοριακά τεστ.

Ξέρουν, άραγε, οι κυβερνώντες πόσο πληρώσαμε οι Ελληνες πολίτες τα τεστ ως τώρα; Από 75 ευρώ χωρίς απόδειξη έως 130, 140 αν ήθελες άμεσα να το κάνεις και τα διαγωνιστικά κέντρα είχαν φόρτο εργασίας. Επρεπε να περάσουν 8 μήνες για να παρέμβει η πολιτεία σε ένα τόσο κομβικό ζήτημα ελέγχου της αισχροκέρδειας και μάλιστα σε θέμα υγείας; Μάλλον έπρεπε!

Διότι δεν είναι μόνον το γεγονός πως οι πολίτες πλήρωσαν διπλά και τρίδιπλα για εξετάσεις οι οποίες θα έπρεπε να είναι απολύτως ΔΩΡΕΑΝ αφού τις έχουμε πληρώσει όλοι από τις εισφορές μας και την φορολόγησή μας. Είναι που με τέτοιο κόστος, χιλιάδες συνάνθρωποί μας δίστασαν να εξεταστούν, έχασαν πολύτιμο χρόνο μέχρι να διαγνωστούν θετικοί, περίμεναν δεκάδες ώρες σε ουρές νοσοκομείων μαζί με ύποπτα κρούσματα για να έρθει, σήμερα, τέλη Νοεμβρίου η κυβέρνηση να μάς πει ότι τα διαγνωστικά κέντρα αισχροκερδούν.

Λογικά, αναμένουμε γύρω στο Πάσχα νέες παρεμβάσεις της κυβέρνησης για το κόστος νοσηλείας σε ιδιωτικές κλινικές, για τις αμοιβές γιατρών σε ιδιωτικές επισκέψεις και για τις τιμές φαρμάκων. Οι άνθρωποι ανακαλύπτουν τον κόσμο και έρχονται με ύφος χιλίων καρδιναλίων λες και κάνουν «τομές» με «γενναίες αποφάσεις» να διορθώσουν κάτι που θα έπρεπε να είναι αλλιώς εξαρχής. Κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Στο μεταξύ, όχι μόνον η βόρεια Ελλάδα αλλά όλα τα Βαλκάνια «βράζουν» από Κορονοϊό στο δεύτερο κύμα πανδημίας. Η Βουλγαρία των 7 εκατομμυρίων κατοίκων έχει ήδη 3500 θανάτους, η Βόρεια Μακεδονία που είναι πέντε φορές πιο μικρή από την Ελλάδα έχει 1630 θανάτους. Και κάποιοι ακόμα και τώρα δεν παραδέχονται ότι άργησαν να κλείσουν τα σύνορα ενώ κάποιοι άλλοι ακόμα αναρωτιούνται πώς και γιατί φτάσαμε ως εδώ στη βόρεια Ελλάδα. Με εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις να λειτουργούν «δίπλα», με χιλιάδες εργαζόμενους να μπαίνουν και να βγαίνουν εκατέρωθεν τους κρίσιμους μήνες της αναζωπύρωσης της πανδημίας, ξέρω γω… δεν είμαι σίγουρος τι έφταιξε. Μάλλον η διασκέδαση των νέων τα βράδια!

Οι άνθρωποι δεν έχουν παραδεχτεί ότι μπορεί και να έσφαλαν στο παραμικρό στη διαχείριση του δεύτερου κύματος. Ούτε για το άνοιγμα του τουρισμού, ούτε για τον πλημμελή έλεγχο των συνόρων, ούτε για το άνοιγμα των σχολείων, την κατάσταση στα ΜΜΜ, τις συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια. Ενα πράγμα μόνο έκαναν σχετικά έγκαιρα και είχε να κάνει με το κλείσιμο της αγοράς και της εστίασης αλλά είναι ικανοί κι αυτό ακόμα τώρα στις γιορτές να το διαλύσουν με ημίμετρα που, ούτε την αγορά θα βοηθήσουν και σίγουρα θα ενισχύσουν την μετάδοση του ιού.

Αυτά για τους κινδύνους επιδείνωσης της πορείας της πανδημίας δεν τα λέμε εμείς. Οι λοιμωξιολόγοι τα λένε και είναι διχασμένοι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Απλώς δεν είμαστε σίγουροι σε τι είναι διχασμένοι. Σε αυτούς που θέλουν να ανοίξουν και σε εκείνους που αρνούνται για να μη γίνουμε ΗΠΑ και Βέλγιο ή σε εκείνους που δυσκολεύονται να γίνουν δυσάρεστοι στην κυβέρνηση και στους άλλους που επιμένουν να κοιτούν μόνο το επιστημονικό κομμάτι της πανδημίας;

Μέσα σε όλο αυτό το δυστοπικό τοπίο, έστω και με πιο αργό ρυθμό από ότι αναμέναμε, οι νέες μολύνσεις από τον ιό παρουσιάζουν σταδιακή μείωση. Δυστυχώς δε συμβαίνει ακόμα το ίδιο με τους θανάτους. Περισσότεροι από 100 καταγράφηκαν σήμερα. Περισσότεροι από 80 είναι ο μέσος όρος καθημερινά. Ας καταλάβουν όλοι ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας και ένα τρίτο κύμα μετά τις γιορτές που μπορεί να μας πάει ως τον Μάρτιο – Απρίλιο, άρα είναι λάθος και ανώφελο να συζητάμε τα μέτρα μόνο με άξονα τις γιορτές. Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι να μην αναζωπυρωθεί η πανδημία του ιού ως την άνοιξη. Νιώσαμε στο πετσί μας σε αυτήν την πόλη αυτό που λέμε «εκθετικότητα». Από εδώ και στο εξής, οποιαδήποτε ολιγωρία και παράλειψη τη στιγμή της νέας έξαρσης, δεν θα είναι πια «πολιτικό λάθος» αλλά «πολιτικό έγκλημα».

Υ.Γ.1: Για να καταλάβουν στην κυβέρνηση πως το ζήτημα δεν είναι μόνο η πολιτική τους στις ΜΕΘ αλλά -κυρίως- όσα συμβαίνουν ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ φτάσει ένας ασθενής σε ΜΕΘ, αντιγράφω από την parallaxi (όλο το θέμα ΕΔΩ):

«Ουρές ύποπτων περιστατικών συρρέουν στα τμήματα Επειγόντων των Νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα τη μεγάλη αναμονή και την ταλαιπωρία των ασθενών, σύμφωνα με την Ομοσπονδία εργαζόμενων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Περισσότερα από 160 ύποπτα περιστατικά για Covid προσήλθαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης κατά τη χθεσινή εφημερία, με αποτέλεσμα δημιουργηθεί το αδιαχώρητο στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και να υπάρχει μεγάλη ταλαιπωρία των ασθενών, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ. “Χθες εφημέρευε το ΑΧΕΠΑ. Η κατάσταση απογοητευτική. Καμία κάμψη των προερχόμενων ασθενών. Προσήλθαν πάνω από 160 ασθενείς ύποπτα κρούσματα οι οποίοι περίμεναν 10 ώρες να εξυπηρετηθούν όπως σε όλα τα νοσοκομεία της πόλης. Νηστικοί με πυρετό σε ένα χώρο υποδοχής ύποπτων κρουσμάτων. Εισήχθησαν 110 ασθενείς με κορονοϊό».

Σ.σ.: Υπάρχει κάποιος που χρειάζεται επεξήγηση σε αυτό;

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα