Featured

Ο επίλογος της Παρασκευής: ΦλΕΡΤ με τη λογοκρισία

Το σχόλιο του Άκη Σακισλόγλου στο κείμενο που ανακεφαλαιώνει όσα συνέβησαν σήμερα στην ειδησεογραφία.

Άκης Σακισλόγλου
ο-επίλογος-της-παρασκευής-φλερτ-με-τη-λ-748845
Άκης Σακισλόγλου

Οταν οι συντελεστές της εκπομπής «ΦλΕΡΤ» ζήτησαν από τον Σπύρο Γραμμένο να ερμηνεύσει ζωντανά το τραγούδι του «Μαμά, μπαμπά», ο ίδιος αναφώνησε: «α, θέλετε να το κλείσουμε το μαγαζί, πάμε». Ολοι γέλασαν.

Γέλασαν γιατί πίστευαν πως οι εποχές που στρατιωτικοί ή υπουργοί έπαιρναν τηλέφωνα στα δημόσια ΜΜΕ και έδιωχναν παραγωγούς, απέκλειαν τραγούδια, σταματούσαν εκπομπές, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Κάθισαν κι έφτιαξαν βίντεο, σκαρφίστηκαν ατάκες, και γέλασαν.

Ολοι εκτός από τον Θανάση Πλεύρη και τον Δημήτρη Μαρκόπουλο. Γιατί Πλεύρης και Μαρκόπουλος ξέρουν καλύτερα. Ξέρουν πως ο λαϊκισμός πουλάει και ειδικά όταν το κοινό στο οποίο απευθύνονται έχει ακριβώς τις ίδιες απόψεις. Δύο βουλευτές, λοιπόν, του κυβερνώντος κόμματος έθεσαν θέμα στη Βουλή για το τραγούδι που, κατά τη γνώμη τους «εξυμνούσε και εξωράιζε την δράση αυτουργών παραβατικών πράξεων παρόμοιων με αυτές που οδήγησαν στον εμπρησμό και την δολοφονική επίθεση στη Μαρφίν, στέλνοντας λάθος μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση».

Το ότι πρόκειται για σοβαρό «ζήτημα δημοκρατίας» η παρέμβαση των δύο πολιτικών (οι οποίοι μάλιστα ζητούν «να υπάρξει «έλεγχος για το περιεχόμενο της εκπομπής προκειμένου να απόσχει στο μέλλον από παρόμοιες ενέργειες που προκαλούν την κοινή γνώμη», είναι κάτι που δεν το λέμε εμείς. Το λένε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ με ανακοίνωσή τους.

Εκτός από ζήτημα δημοκρατίας, ωστόσο, φαίνεται να είναι και ζήτημα αισθητικής, για να μην πούμε «αντίληψης». Διότι χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να παριστάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις το νόημα των στίχων «μαμά, μπαμπά, είμαι κουκουλοφόρος / μαμά, μπαμπά, είμαι κακό παιδί». Το να αναλύσουμε εδώ «τι θέλει να πει ο ποιητής» για τον Σπύρο Γραμμένο είναι σαν να επεξηγούμε τους στίχους του Τζίμη Πανούση, του Χάρρυ Κλυνν, πολλούς στίχους του Παύλου Σιδηρόπουλου ή του Γιάννη Αγγελάκα. Το είχε κάνει σκετσάκι στους «Απαράδεκτους» η Δήμητρα Παπαδοπούλου σε ένα επεισόδιο: Εμπαινε σαν αστυνομικός ο Πέτρος Φιλιππίδης στο σπίτι τους κι έκανε έρευνα γιατί ακούστηκε εν χορώ η φράση «να σου δώσω μια να σπάσεις αχ βρε κόσμε γυάλινε / και να φτιάξω μια καινούρια κοινωνία άλληνε». Στίχοι που «στέλνουν λάθος μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση».

Φυσικά, αν θέλουν οι βουλευτές να οργανώσουμε ένα zoom και να αναλύσουμε κάνοντας ένα μάθημα «νεοελληνικής λογοτεχνίας» τι εννοούν με τους στίχους τους οι καλλιτέχνες και τι είναι τέχνη, κανένα πρόβλημα, έχουμε πολλούς ανθρώπους κατάλληλους να μιλήσουν και να εξηγήσουν. Νωρίτερα, όμως, πρέπει να κάνουμε μια άλλη διαδικτυακή ημερίδα και να ζητήσουμε από πολιτικούς επιστήμονες, δημοσιογράφους, κοινωνικούς ανθρωπολόγους, να μας εξηγήσουν πώς μπορεί να επηρεάσει την πολυφωνία και την ανεξαρτησία των ΜΜΕ η προσπάθεια ωμής παρέμβασης και λογοκρισίας, όπως αυτή που έκαναν οι ίδιοι και μάλιστα μέσα στη Βουλή.

Με τα ίδια ακριβώς πολιτικά κίνητρα των Θανάση Πλεύρη και Δημήτρη Μαρκόπουλου, το κόμμα της «Ελληνικής λύσης» έθεσε σήμερα θέμα «προκλητικού ορισμού Σκοπιανού διαιτητή στο ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός». Το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου αναρωτιέται γιατί «στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας μας όρισαν έναν Σκοπιανό να διευθύνει το ντέρμπι». Δηλαδή, τα ελληνικά στρατεύματα μπαίνουν καθημερινά στη βόρεια Μακεδονία, ο εναέριος χώρος των γειτόνων μας ελέγχεται από την ελληνική αεροπορία, αλλάξαν βιβλία, αλλάξαν ονομασίες αεροδρομίων και πλατειών, αλλά για την Ελληνική Λύση, πρόκληση είναι να έρθει ένας διαιτητής να σφυρίξει έναν δικό μας ποδοσφαιρικό αγώνα, που ούτε αυτό δεν είμαστε άξιοι να κάνουμε με Ελληνες διαιτητές αφού (πολύ κακώς) κανείς δεν τους εμπιστεύεται.

Υ.Γ.: Αυτό που «κυβερνητικοί κύκλοι» διαρρέουν ότι η στάση Δένδια υπαγορεύτηκε από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με πήγε 12 χρόνια πίσω όταν κάποιοι έγραφαν πως «Καραμανλής και Ερντογάν συναντήθηκαν στην Αθήνα και πέρα από τα τυπικά, φαίνονταν ξεκάθαρα ότι το βλέμμα τους ήταν παγωμένο». Θυμάστε; Η συνάντηση, για κακή τύχη του Βήματος, δεν έγινε ποτέ γιατί ο Ερντογάν δεν ήρθε στην Αθήνα. Όταν το μέσο αναγκάστηκε να επανορθώσει, είχε το θράσος να πει πως «συνηθίζονται αυτά όταν οι πληροφορίες προέρχονται από έγκυρες πηγές», όπως επίσης και ότι «το Σάββατο τα φύλλα κλείνουν την ύλη νωρίς».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα