Ο επίλογος της Παρασκευής: Σωτήρη Τσαφούλια τα είπες όλα

Ο Ακης Σακισλόγλου γράφει τις τελευταίες λέξεις της ημέρας.

Άκης Σακισλόγλου
ο-επίλογος-της-παρασκευής-σωτήρη-τσαφ-722860
Άκης Σακισλόγλου

Είχε και η σημερινή μέρα πολλά και σημαντικά. Στο θέμα των διαδοχικών αποκαλύψεων των τελευταίων ημερών για όσα συμβαίνουν στο χώρο του θεάτρου, ξεχώρισε η συνέντευξη του Σωτήρη Τσαφούλια στο «Πρωινό» του ANT1.

Είναι ωραίο να λένε οι άνθρωποι τα πράγματα με το όνομα τους χωρίς να λειαίνουν τις γωνίες, χωρίς «ναι μεν, αλλά». Ετσι μίλησε ο ταλαντούχος σκηνοθέτης κι έχουμε πολλά να κρατήσουμε από τα λεγόμενά του. Συγκρατώ τα σημαντικότερα:

Η κοινωνία αλλάζει και δικαίως πρέπει να αλλάξει.

Ηρθε η ώρα να ασχοληθούμε με τους πληγωμένους.

Δεν υπάρχει «καθίστε φρόνιμα», ούτε «ναι μεν, αλλά».

Δεν υπάρχει μεγάλος καλλιτέχνης αν δεν έχεις γίνει σπουδαίος άνθρωπος. Η ανθρωπιά και η εξέλιξη συμπαρασύρει και το επάγγελμα.

Αγαπάμε τη δικαιοσύνη και τη σεβόμαστε αλλά και αυτή από ανθρώπους φτιάχτηκε και είναι ατελής γι αυτό προστατεύουμε το θύμα.

Δεν υπάρχει «το θέατρο κινδυνεύει». Το θέατρο υπάρχει 3.000 χρόνια τώρα.

Θύματα υπάρχουν πολλά σε τέτοιες περιπτώσεις. Και τα παιδιά και οι γυναίκες των θυτών, θύματα είναι.

Το να αυτοϊκανοποιείσαι μπροστά σε μία έντρομη γυναίκα που με κλάματα στα μάτια προσπαθεί να βγει από πόρτες που έχεις κλειδώσει, είναι αρρώστια.

Δεν έχω ακούσει κάποιο από τα θύματα να βγαίνει εκτός ορίων, ούτε τους ανθρώπους που μιλούν γι’ αυτούς, βλέπω μια απίστευτη ηρεμία κι αγάπη.

Θα σταθούμε με ηρεμία απέναντι και στους θύτες, γιατί κι εκείνοι έχουν παράπλευρες απώλειες.

Δε ξέρω αν αυτή η συνέντευξη πρέπει να ξαναπαίξει κι αντί να βλέπουμε τον κύριο Μοθωναίο, θα πρέπει να βλέπουμε μια φωτογραφία του όταν ήταν έξι ετών. Για να μπορέσουν να καταλάβουν κι αυτοί που δεν καταλαβαίνουν και λένε το “κάτσε φρόνιμα”, “ποια είναι η κυρία”, “στηρίζω μεν τα θύματα αλλά…

Στα κανάλια, βέβαια, δε μιλάει μόνο ο Σωτήρης Τσαφούλιας. Δυστυχώς αυτός μιλάει σπάνια. Συνήθως στασίδι έχουν πολιτικοί σαν τον Θανάση Πλεύρη που σήμερα, χαρούμενος όσο ποτέ, εξήγησε στο κοινό πόσο καλό θα κάνει ο νέος νόμος που βάζει την αστυνομία στα πανεπιστήμια. Σημείο των καιρών να εκπροσωπεί την κυβέρνηση ένα τέτοιο είδος «πολιτικού τζακιού».

Στο «σήριαλ της καραντίνας», να προσέχουμε ποιους βάζουμε στο σπίτι μας, μάς ζήτησε σήμερα η Βάνα Παπαευαγγέλου. Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, τόνισε πως επειδή ο καιρός δεν είναι σύμμαχός μας και θα κλειστούμε στο σπίτι μας τις επόμενες μέρες, τα κρούσματα θα αυξηθούν. Προσέξτε: αυτοί που μας κλείνουν καθημερινά μέσα από τις 21.00 και τα Σαββατοκύριακα από τις 18.00, τώρα λένε ότι έξω κολλάει λιγότερο κι επειδή θα μείνουμε μέσα, θα χειροτερέψουν τα πράγματα.

Από θαύμα ζούμε. Αλλά για πόσο…

Υ.Γ: Σήμερα είπε και κάτι άλλο ο Σωτήρης Τσαφούλιας που έχει να κάνει με την διαφύλαξη της ανωνυμίας όσων καταγγέλλουν τόσο σοβαρά γεγονότα και είναι η καλύτερη απάντηση προς αυτούς που τους πιάνει πρεμούρα και ζητούν «οι καταγγελίες να γίνονται φανερά και με ονοματεπώνυμο». «Το να είσαι ο Κανένας», υπενθύμισε ο Τσαφούλιας, «έχει μεγάλη δύναμη, γιατί τα προβλήματα για τον Οδυσσέα στην Ομήρου Οδύσσεια, ξεκινούν από όταν αποφασίζει να πει το όνομά του, ότι τον λένε Οδυσσέα. Ως Κανένας τύφλωσε τον Πολύφημο. Ως Οδυσσέας υπέστη την οργή του Ποσειδώνα».

Αυτό!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα