Ο επίλογος της Παρασκευής: Στην Κολομβία θα λένε πλέον «Ελλάδα γίναμε»
Ο Άκης Σακισλόγλου σχολιάζει τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, μέρα μεσημέρι στην Αθήνα.
Στην Αθήνα σήμερα, μέρα μεσημέρι σκοτώθηκε ένας άνθρωπος. Τον γάζωσαν δυο δολοφόνοι με δεκάδες σφαίρες κι έφυγαν ανενόχλητοι. Θα μπορούσε να είναι ένας οποιοσδήποτε άνθρωπος. Ενας έμπορος, ένας δικηγόρος, ένας δικαστής. Ηταν δημοσιογράφος. Ηταν ο Γιώργος Καραϊβάζ.
Πρόκειται για μια δολοφονία που έχει τη σημειολογία της, δεν είναι κάτι ξεκομμένο και άσχετο από τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας.
Μια χώρα που κάνει βήματα πίσω στα ζητήματα διαφάνειας, αξιοκρατίας, ασφάλειας και τελικά, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Μια χώρα που βρίσκεται σε παρατεταμένη κρίση αξιών. Ο Γιώργος Καραϊβάζ είναι το τελευταίο θύμα αλλά όχι το μοναδικό. Ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε γιατί ερευνούσε σε ΜΜΕ πρώτης γραμμής όλα τα σοβαρά πολιτικά θέματα της εποχής. Τυχαίο; Αποκλείεται.
Κι εκεί που περιμένεις ξεκάθαρες θέσεις από την κυβέρνηση, από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό προστασίας του πολίτη, ακούς δικαιολογίες. Για το αν είχε ζητήσει φύλαξη ή όχι. Για το πώς θα ερευνηθεί η υπόθεση για να λάμψει η αλήθεια. Οπως έλαμψε πριν 11 χρόνια στη δολοφονία Γκόλια; Οπως λάμπει κάθε φορά που ένας δημοσιογράφος απειλείται, προπηλακίζεται, ξυλοφορτώνεται, απολύεται εκδικητικά;
Γράφαμε και πριν λίγες μέρες για την οικτρή θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας στα ζητήματα ελευθερίας του Τύπου. Για το ποιοι τον ελέγχουν και με ποιους τρόπους. Ολα αλληλένδετα είναι. Οι χρηματοδοτήσεις με τη μορφή κρατικών διαφημίσεων, οι απαλοιφές χρεών, η διαπλοκή, η αδυναμία ελέγχου των ιδιοκτητών, η ανοχή στις απολύσεις δημοσιογράφων ή στις περικοπές μισθών. Το να πυροβολεί κάποιος τον δημοσιογράφο είναι η «έσχατη λύση» του παρακράτους. Νωρίτερα έχει επιχειρήσει με δεκάδες τρόπους την φίμωση και, ας μη κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, όλοι βλέπουμε ότι την έχει επιβάλλει.
Εδώ και λίγες ώρες η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της Ευρώπης και του κόσμου με αφορμή την δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ. Διεθνή μέσα ενημέρωσης καλύπτουν το γεγονός και ενώσεις δημοσιογράφων παίρνουν θέση εκφράζοντας ανησυχία.Το ζήτημα, ωστόσο, είναι άλλο: Εμείς ανησυχούμε; Εχουμε καταλάβει τι σημαίνουν όλα αυτά που παρατεταμένα συμβαίνουν στη χώρα μας πάντα αλλά ακόμα πιο εμφατικά τα τελευταία χρόνια; Εχουμε καταλάβει πως η φράση «Κολομβία γίναμε» έχασε πια το νόημά της; Σε λίγο θα λένε οι Κολομβιανοί «Ελλάδα γίναμε» και θα έχουν απόλυτο δίκιο.