Ο επίλογος της Παρασκευής: Τα χρέη είναι για να πληρώνονται αλλά μάλλον όχι από τα κόμματα
Ο Ακης Σακισλόγλου συμπυκνώνει σε ένα κείμενο, τη σημερινή επικαιρότητα.
Καταπέλτης ήταν σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αδωνις Γεωργιάδης στο θέμα των δανείων προς τις τράπεζες: «Τα χρέη είναι για να πληρώνονται», δήλωσε και επεξήγησε: «Αν υπάρχει μια γενικευμένη αίσθηση ότι τα χρέη πρέπει να μην πληρώνονται, τότε θα υπάρξει γενικευμένη χρεοκοπία των πάντων και καταστροφή της οικονομίας και απώλεια θέσεων εργασίας» σημείωσε.
Αφορμή για τις συγκεκριμένες δηλώσεις υπήρξε η συζήτηση στη Βουλή για την τακτική των εισπρακτικών εταιρειών να πιέζουν με τηλεφωνήματα τους δανειολήπτες ακόμα και μέσα στην πανδημία και -φυσικά- ο υπουργός υπεραμύνθηκε του δικαιώματος αυτού εξηγώντας πως το να μην πληρώνονται τα δάνεια μπορεί να οδηγήσει σε «γενικευμένη χρεοκοπία των πάντων».
Υπάρχει, βέβαια, μια μικρή λεπτομέρεια στην επιχειρηματολογία του Αδωνι Γεωργιάδη: Ξεχνά το εξωφρενικό ποσό των 210.000.000 ευρώ που χρωστά το δικό του κόμμα στις τράπεζες και που, μαζί με άλλα τόσα του ΠΑΣΟΚ, αγγίζουν το μισό δις ευρώ. Λεφτά που φροντίζουν συχνά πυκνά εκεί στην κυβέρνηση να τα μεταθέτουν στο απώτερο μέλλον και ταυτόχρονα να παύουν τις διώξεις στελεχών των τραπεζών οι οποίοι αμέλησαν να απαιτήσουν τα χρήματα για λογαριασμό των ιδρυμάτων στα οποία εργάζονται.
Φαίνεται πως η οικονομία κινδυνεύει να καταστραφεί από τις δόσεις των διακοσίων και τριακοσίων ευρώ των μικρών δανειοληπτών που οι εισπρακτικές εταιρείες υποβάλλουν σε απίστευτη ψυχική ταλαιπωρία με πιέσεις, απειλές, διασυρμό που προκαλούν καθημερινά. Για τα μεγάλα κόμματα, ούτε κουβέντα. Για τα δάνεια των πολιτικών που βλέπουμε στα ετήσια «πόθεν έσχες», ποτέ να μην μειώνονται, ούτε λόγος.
Πού έδωσαν, όμως, το καλό παράδειγμα οι πολιτικοί μας για να το δώσουν και στο ζήτημα αποπληρωμής των χρεών τους; Και αναφέρομαι στους πολιτικούς όλων των κομμάτων. Μήπως το έδωσαν στην τήρηση των μέτρων για την πανδημία; Μήπως το έδωσαν στο ζήτημα της σειράς των εμβολιασμών; Οι Ελληνες πολιτικοί έχουν την αίσθηση πως έχουμε Βασιλεία και οι ίδιοι είναι «ανεύθυνοι» και πλήρως απαλλαγμένοι από κάθε υποχρέωση.
Σήμερα άρχισε και η διαδικασία «ξεπλύματος» του θανάτου του Ιάσονα που έχασε τη ζωή του έξω από τη Βουλή. Στην αρχή διέρρευσε ένα βίντεο, μετά άρχισαν τα σχόλια σε διάφορα «προφίλ» για το πόσο κακό κάνει η ταχύτητα για να έρθει το μεσημέρι η Τατιάνα να βάλει το πρόγραμμα στην «ταχεία πλύση». Μετά τον Ζακ που «κρατούσε μαχαίρι» και τον Λιγνάδη που «ήταν ένα ράκος» (θυμάμαι και τον Μπογδάνο που χαρακτήρισε ψυχικό ράκος έναν Χρυσαυγίτη), τώρα μάθαμε πως ο Ιάσονας «έτρεχε». Ισως για την Τατιάνα δεν έχει και τόση σημασία ότι είχε πράσινο. Ισως να περίμενε τον Ιάσονα να περπατάει με το μηχανάκι στα χέρια για να «βγάζει νόημα» το ατύχημα.
Είναι ντροπή αυτό που συμβαίνει με το ατύχημα έξω από τη Βουλή. Ενα παιδί που έφυγε τόσο άδικα και με το θάνατό του έδωσε ζωή σε τόσους ανθρώπους, σκοτώνεται ξανά και ξανά από ένα πλέγμα εξουσιών που κανείς δεν ελέγχει και το ίδιο δε δίνει λογαριασμό πουθενά.
Να ξέρουν, όμως, πως αυτό που επιχειρούν δε θα περάσει. Θα μάς βρούνε μπροστά τους στην προσπάθεια που κάνουν να υποβαθμιστεί, όχι το ατύχημα (ατυχήματα συμβαίνουν) αλλά η συμπεριφορά τόσων πολλών ανθρώπων και η προσπάθεια απόκρυψης ευθυνών.
Υ.Γ.: «Μηδέν στα δύο» έχει η κυβέρνηση στο ζήτημα των επίσημων καλεσμένων της για τον εορτασμό των διακοσίων χρόνων από την ελληνική επανάσταση. Μετά τον Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Εμμάνουελ Μακρόν ακύρωσε την επίσκεψή του στη χώρα «λόγω Κορονοϊού» και καλά έκανε φυσικά αφού η πανδημία θερίζει. Σκεφτείτε μεθαύριο κι ενώ οι κλίνες ΜΕΘ έχουν εξαντληθεί, να έφευγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για ταξίδι στη Γαλλία να τιμήσει την επέτειο της Γαλλικής Επανάστασης;
Η μήπως θα μας φαίνονταν φυσιολογικό; Αρχίζω να χάνω τη σιγουριά μου με τόσα που βλέπουν τα ματάκια μας…