Featured

Ο επίλογος της Πέμπτης: «Οι εκπαιδευτικοί είναι οι νέοι ήρωες της καραντίνας»

Ο Ακης Σακισλόγλου συμπυκνώνει της ειδησεογραφία ακόμα μιας δύσκολης μέρας.

Άκης Σακισλόγλου
ο-επίλογος-της-πέμπτης-οι-εκπαιδευτι-687152
Άκης Σακισλόγλου

Αν μού ζητούσαν μια φωτογραφία της Ελλάδας που να περιγράφει γλαφυρά την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας, ειλικρινά θα δυσκολευόμουν να επιλέξω.
Είναι άραγε η κατάλληλη φωτογραφία αυτή του Αδωνι Γεωργιάδη να στέκεται στην πολυθρόνα και να φωτογραφίζει τους πολυελαίους στο Αμπου Ντάμπι;
Μήπως είναι η μακέτα του υπουργού υγείας για τον τρόπο με τον οποίο θα «κινηθεί» το εμβόλιο μέχρι να φτάσει στους εμβολιαζόμενους;
 
Μήπως πάλι είναι εκείνο το στιγμιότυπο με τα παιδιά να πραγματοποιούν τηλεκπαίδευση στο καφενείο και τα κινητά να ακουμπούν πάνω σε κολοκύθες;
 
Σκέφτομαι πώς ίσως αξίζει να προσπαθήσω και με εκείνη τη φωτογραφία του υπολογιστή μιας δασκάλας θεάτρου που τής ζήτησαν να κάνει μάθημα (θεάτρου επαναλαμβάνω) σε δημοτικό με κλειστή την κάμερα για να μη φορτωθεί η πλατφόρμα ή την άλλη με τους νοσοκόμους να φορούν σακούλες στα πόδια τους αντί για νάιλον προστατευτικά παπούτσια.
Είμαι μπερδεμένος.
Από τη μια σκέφτεσαι πως δεν είναι ώρα για λαϊκισμό και γκρίνια για τη γκρίνια. Η χώρα και σήμερα έχει πάνω από 3.000 κρούσματα και περαιτέρω αύξηση των διασωληνωμένων. Οταν, όμως, βλέπεις, πόσο λαϊκίζουν οι κυβερνώντες που θα έπρεπε μόνον να παλεύουν, να συντονίζουν, να εμπνέουν, τότε αδυνατείς να το βουλώσεις.
Οταν βλέπεις πόσο τους καλύπτουν σύσσωμα τα συστημικά ΜΜΕ (άραγε πόσα πλέον ΔΕΝ είναι τέτοια) και με πόσο θράσος οι ίδιοι κομπορρημονούν χωρίς μέτρο και αυτοκριτική, τότε τρελαίνεσαι.
Σήμερα διαβάσαμε σε ΟΛΑ τα ΜΜΕ την απάντηση του Αδωνι Γεωργιάδη σε αυτούς που τον κατηγορούν ότι φωτογράφιζε σαν «φτωχός συγγενής» τους πολυελαίους στο Αμπου Ντάμπι. Μα, στα ίδια μέσα δεν είδες ποτέ το αρχικό θέμα της φωτογραφίας του Αδωνι.
Διαβάζεις σε ΜΜΕ μια διάψευση αρκούντως προβεβλημένη, εντυπωσιακή αλλά… λίγες μέρες πριν δεν είδες την πρώτη είδηση, την είχαν θάψει κι έβαλαν μόνον την διάψευσή της. Αυτά είναι τα ελληνικά μέσα. Η συντριπτική πλειοψηφία τους.
Είναι ο ίδιος ελληνικός τύπος ο οποίος κατέγραψε και αναπαρήγαγε όλες τις λεπτομέρειες της ανακοίνωσης του Βασίλη Κικίλια για τον τρόπο με τον οποίο θα διανεμηθεί το εμβόλιο όταν έρθει στην Ελλάδα. Το έκανε μάλιστα με τόσο πειστικό τρόπο που αναρωτηθήκαμε αν δημοσιεύθηκε το όνομά μας και η ημερομηνία εμβολιασμού μας και δεν το πήραμε χαμπάρι. Και δε βρέθηκε ένας να ρωτήσει τον υπουργό: «σοβαρά τώρα, ακόμα δεν το είδαμε, βγάλαμε και πλάνο για το πώς θα εμβολιαστούμε και μάλιστα μέσα από ένα γραφιστικό σχεδιάγραμμα επιπέδου εργασίας Β Γυμνασίου;»
Η Ελλάδα έχει ακόμα πολύ σοβαρότερα θέματα να αντιμετωπίσει. Τα έχουμε μπροστά μας καθημερινά, δεν είναι ότι τα «προβλέπουμε». Τα ζούμε.
Πριν, λοιπόν, συνεχίσουν να μας φλομώνουν με αερολογίες για τις επιχειρηματικές επιτυχίες μας στο Αμπου Ντάμπι, την ημερομηνία ανοίγματος της αγοράς, τη διαδικασία εμβολιασμού με εμβόλιο που δεν έχουμε, καλύτερα να μας απαντήσει κάποιος σε άλλα φλέγοντα ερωτήματα όπως:
– Τι θα γίνει με την ενίσχυση των κλειστών επιχειρήσεων;
– Τι κάνουμε με τα ΜΜΜ για να είμαστε έτοιμοι όταν αποκλιμακωθει το Lockdown και ξαναγεμίσουν τα λεωφορεία;
– Τι οργάνωση υπάρχει για τον επόμενο μήνα στο σύστημα υγείας αν επαληθευθούν τα μαθηματικά μοντέλα και έχουμε 8.000 κρούσματα την ημέρα;
– Τι θα γίνει με το σύστημα τηλεκπαίδευσης που συνεχίζει να κολλάει, τους μαθητές που στερούνται υπολογιστών ή ίντερνετ, των εκπαιδευτικών που κάνουν τη νύχτα μέρα για να οργανώσουν σωστά το μάθημά τους;
Ναι, οι εκπαιδευτικοί είναι οι νέοι «ήρωες» του δεύτερου κύματος πανδημίας. Είναι οι νέοι «γιατροί και νοσηλευτές» της καραντίνας.
Οχι, δεν εννοώ να βγούμε να τους χειροκροτήσουμε από τα μπαλκόνια. Εννοώ να τους στηρίξουμε και να τους επιβραβεύσουμε δίνοντάς τους μέσα για να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους. Να αναδείξουμε το έργο που επιτελούν ώστε να φύγει από πάνω τους αυτή η άθλια στερεοτυπική άποψη πως είναι «οι χαραμοφάηδες» που εργάζονται 8 μήνες το χρόνο.
Υ.Γ.1: Κι εκεί που η εκκλησία πλήττεται σε ανώτατο ιερατικό βαθμό από τον Κορονοϊό, κάποιοι Μητροπολίτες ακόμα απαιτούν να ανοίξουν οι ναοί τα Χριστούγεννα. Φυσικά. να ανοίξουν οι ναοί, να μην είναι κλειστοί. Και να δέχονται στο εσωτερικό τους τους πιστούς έναν έναν για ένα κεράκι. Ας βγει επισήμως η εκκλησία να ανακοινώσει ότι θα ελέγξει την όλη διαδικασία κι ότι δε θα επιτραπούν φιλήματα εικόνων και θεία κοινωνία και φυσικά κανένας δε θα είναι αρνητικός. Εκτός κι αν ακόμα και τώρα, με έναν Μητροπολίτη νεκρό, αρκετούς να νοσούν, τους αρχιεπισκόπους Αθηνών και Αλβανίας στην εντατική και τόσους ακόμα ιεράρχες «θετικούς», τίθεται σε συζήτηση το αν και κατά πόσο ο Κορονοϊός  μεταδίδεται «σε συνθήκες Θείων μυστηρίων». Ανοιχτοί ναοί, ναι. Ανοιχτά όμως και τα μυαλά μας. Η κοινή λογική που έχει χαθεί. Εκκλησία σημαίνει σύνεση. Σωστά;

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα