Ο επίλογος της Πέμπτης: Τελικά ποιος λέει αλήθεια; Ο πρωθυπουργός ή οι δήμαρχοι;

Ο Ακης Σακισλόγλου προσπαθεί να καταλάβει τί συνέβη στη σύσκεψη του Οκτωβρίου για τη Θεσσαλονίκη

Άκης Σακισλόγλου
ο-επίλογος-της-πέμπτης-τελικά-ποιος-λέ-693091
Άκης Σακισλόγλου
Το μάθαμε σήμερα κι αυτό: Οι αυτοδιοικητικοί της Θεσσαλονίκης είχαν ζητήσει αυστηρότερα μέτρα από τις 22 Οκτωβρίου αλλά ΔΕΝ ΕΙΣΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΤΟΥΣ.
Την πληροφορία αυτή «επικοινωνούν» σε συνεντεύξεις τους τόσο ο Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτετζίδης, όσο και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. Ο δεύτερος, μάλιστα σε δύο διαφορετικά μέσα ενημέρωσης, χθες και σήμερα. Ετσι, για να το εμπεδώσουμε.
Να το εμπεδώσουμε, ως πολίτες της Θεσσαλονίκης γιατί ο πρωθυπουργός το περασμένο Σάββατο έδωσε μια συνέντευξη και ούτε λίγο ούτε πολύ «κάρφωσε» τους τοπικούς άρχοντες λέγοντας πως για την ολιγωρία λήψης μέτρων έφταιγε το ότι: «Δεν ήταν πολλές οι φωνές στη Θεσσαλονίκη που ζητούσαν lockdown στην πόλη νωρίτερα».
Ετσι πάνε αυτά τα πράγματα. Οταν δεν ασκείς κριτική, όταν δεν καταγγέλεις ολιγωρίες, όταν δεν δημοσιοποιείς τις θέσεις σου και αρκείσαι στο να συζητάς σε κλειστές αίθουσες ως «κονκλάβιο αρίστων» απολαμβάνοντας τη συναναστροφή με την κεντρική εξουσία, έρχεται η ώρα που αυτή σε θεωρεί δεδομένο, δικό της και δεν διστάζει να σε «θυσιάσει» για να αποποιηθεί των δικών της ευθυνών.
Τι μάθαμε χθες και σήμερα από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης;
– Οτι δεν είχαν οι αυτοδιοικητικοί την πληροφόρηση που θα έπρεπε.
– Οτι έκαναν σύσκεψη στις 22.10 κι έκτοτε δεν ξανάδαν τον Χαρδαλιά.
– Οτι ο ίδιος ζήτησε να οριστεί στη Θεσσαλονίκη εντεταλμένος εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας χωρίς να εισακουστεί.
– Οτι ζήτησαν μεγαλύτερους περιορισμούς στις μετακινήσεις.
Επιπρόσθετα σε αυτά, ο Ιγνάτιος Καϊτετζίδης δήλωσε σε συνέντευξή του πως όλοι οι αυτοδιοικητικοί είχαν ζητήσει στη σύσκεψη την απαγόρευση μετακινήσεων για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου και την ακύρωση των εορταστικών εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη, ακόμα και την ακύρωση της επίσκεψης της προέδρου της Δημοκρατίας.
Το μεγάλο ζήτημα είναι, φυσικά, γιατί δεν τα ανακοίνωσαν όλα αυτά τότε, στις 22 Οκτωβρίου για να αναγκάσουν την κυβέρνηση να το σκεφτεί καλά πριν συνθηκολογήσει με την εκκλησία και αρχίσει το δούλεμα για το ποιος φταίει (εκτός από την ίδια βέβαια).
Πέρα από όλα αυτά τα οποία φανερώνουν κι έναν έντονο «εμφύλιο» στη Νέα Δημοκρατία (δείτε και τις Κυριακάτικες «διαρροές» για την ελλιπή καταγραφή των κρουσμάτων) υπάρχει και μια πραγματικότητα δύσκολη και δυστοπική.
Ας φροντίσουν, λοιπόν, κάποιοι, έστω και υπό την πίεση της κρίσης που ξέσπασε, να βελτιώσουν κάτι στο σύστημα υγείας και στον γενικότερο τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας. Ας μην ξεχνάμε ότι έρχεται και το τρίτο κύμα. Είναι ντροπή να κάνουν απεργία πείνας εργαζόμενοι στην υγεία. Είναι ντροπή να μην ξέρουμε κάθε πρωί αν έχουμε μία, δύο ή τρεις ΜΕΘ ελεύθερες στη Θεσσαλονίκη. Είναι ντροπή να παζαρεύουμε τα 800 και τα 534 ευρώ των αναστολών των εργαζομένων, τους απλήρωτους μήνες των συμβασιούχων στο ΕΚΑΒ, τις εθελοντικές μεταφορές γιατρών σε άλλα νοσοκομεία.
Οπως ντροπή είναι και η καταγγελία του προέδρου της πανελλήνιας ομοσπονδίας αστυνομικών υπαλλήλων, Γρηγόρη Γερακαράκου ότι «αστυνομικοί ήταν θετικοί στον κορονοϊό αλλά τελούσαν κανονικά τα καθήκοντά τους για να βγει η υπηρεσία». Ντροπή είναι να βγαίνει ο υπουργός προστασίας του πολίτη και να ισχυρίζεται πως «Πανελλαδικά τα κρούσματα στην αστυνομία ανέρχονται σε 376» ενώ οι αστυνομικοί τα υπολογίζουν πάνω από 500 και διαμαρτύρονται πως τα τεστ γίνονται δειγματοληπτικά και δε φτάνουν για όλους.
 
Βέβαια, τι να πεις για έναν υπουργό που θεωρεί πως ο ιός δεν κολλάει σε εξωτερικούς χώρους (απάντηση στις κατηγορίες ότι οι αστυνομικοί δεν φορούσαν μάσκες και συνωστίζονταν) αλλά συλλαμβάνει πολίτες που φορούν μάσκες και κρατούν αποστάσεις.
ΥΓ.1: Επειδή ανοίγει κι ένα θέμα περί στολισμού της Θεσσαλονίκης, κι επειδή σε αυτήν την πόλη υπάρχουν πολλοί που αναφωνούν «ας με λένε Χρυσαφίνα κι ας πεθαίνω από την πείνα», να πούμε το εξής: πολύ σωστά ο Δήμος θα αναλάβει να στολίσει τα νοσοκομεία. Μπράβο στον δήμαρχο. Ας κάνει, όμως, μόνον αυτό. Τίποτα άλλο. Ο στολισμός άδειων πλατειών είναι εικόνα καταθλιπτική, όχι χαρμόσυνη και η σπατάλη χρημάτων σε τέτοιες εποχές είναι προκλητική, ανήθικη. Διαβάζω πως ο Εμπορικός Σύλλογος εισηγήθηκε στολισμό. Ας ζητήσει από τον Δήμο ελάφρυνση των δημοτικών φόρων, ενίσχυση μετά το άνοιγμα του εμπορίου. Εκεί θα βοηθήσουμε όλοι οι καταναλωτές γιατί καταλαβαίνουμε τι περνάνε οι επαγγελματίες.
Επειτα, ας γνωρίζουν οι αιρετοί ότι όλοι κρινόμαστε.
Στις Σέρρες τα 110.000 ευρώ του στολισμού θα δοθούν στο νοσοκομείο. Η σύγκριση είναι προφανής. Οι άνθρωποι αντί να περιμένουν από την απούσα πολιτεία να εμφανιστεί, φροντίζουν μόνοι τους…
 
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα