Ο επίλογος της Πέμπτης: Βρέθηκε πολιτικός να ζητήσει συγνώμη αλλά… ήταν στη Δανία

Ο Ακης Σακισλόγλου συνοψίζει τις ειδήσεις της ημέρας στην Ελλάδα και στον κόσμο

Άκης Σακισλόγλου
ο-επίλογος-της-πέμπτης-βρέθηκε-πολιτι-690043
Άκης Σακισλόγλου
Μέτε Φρεντέρικσεν

Η χώρα μετρά και σήμερα 99 νεκρούς σε 24 ώρες, έχει 2018 νέες μολύνσεις και 608 συμπολίτες μας βρίσκονται διασωληνωμένοι αλλά στην κυβέρνηση ανακοινώνουν στοιχεία για την σταδιακή άρση των περιορισμών.

Δηλαδή δε λένε μόνον αυτό. Ο Στέλιος Πέτσας ξεκίνησε αναλύοντας το «χρονικό μιας προαναγγελθείσας παράτασης». Τι κι αν έλεγε ο ίδιος ότι τέτοιες μέρες θα μας αποκάλυπτε το «σχέδιο» επιστροφής; Λόγια είναι και πετάνε. Φεύγουν. Οπως, ίσως, αυτά που ακολούθησαν την σημερινή ανακοίνωση παράτασης του Lockdown και έκαναν λόγο για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα γύρω στις γιορτές. Με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα, λόγια είναι κι αυτά και θα πετάξουν.

«Ηξεις αφήξεις» σε όλα. Το νέο σύστημα. Οταν λες και ξελές αλλά κανείς δε σου ζητάει το λόγο, λογικό είναι να συνεχίζεις την ίδια τακτική, χωρίς πλάνο, χωρίς δεσμεύσεις.

Μπορεί να ανοίξουν τα σχολεία σε 10 μέρες, μπορεί όμως και μετά τις γιορτές. Μπορεί να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες, μπορεί μόνο το δημοτικό. Μια απελπισμένη προσπάθεια στα όρια της εμμονής να πούμε κάτι αισιόδοξο στον κόσμο κι ας είναι υπερβολικό, κι ας διαψευστεί την επομένη κι όλας από μια σοβαρή δήλωση επιστήμονα ή από έναν εφιαλτικό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων.

Η ίδια αβεβαιότητα και εκκρεμότητα και στο επίπεδο της αγοράς. Μπορεί να ανοίξουν τα μικρά μαγαζιά αλλά όχι πριν τις 10 Δεκεμβρίου. Ισως ανοίξει και η εστίαση αλλά μόνον τα εστιατόρια. Να είσαι επιχειρηματίας, να κρέμεσαι κάθε μέρα από τα χείλη επισήμων και να ακούς τον έναν να αναιρεί τον άλλον και όλοι μαζί να αναιρούνται από την σκληρή πραγματικότητα των στατιστικών γραφημάτων και μιας καμπύλης που αρνείται να πάρει την κατιούσα.

Μέσα σε όλα αυτά ο πρωθυπουργός έρχεται στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο. Καλό θα ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτός από τα νοσοκομεία που σαφέστατα οφείλει να δει πρώτα, να κάνει συναντήσεις με όλους τους κομβικούς παράγοντες αυτής της πόλης.

Να μάθει από τους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ τί συμβαίνει με τα αστικά λεωφορεία. Να μάθει από τους εκπαιδευτικούς τους ίδιους και όχι από τους καριερίστες προϊστάμενούς τους τι συμβαίνει με την τηλεκπαίδευση. Να πάει στα εργοστάσια της περιοχής και των γύρω πόλεων και να ακούσει τους ίδιους τους εργάτες να του λένε για τα μέτρα προστασίας στη δουλειά τους. Να ακούσει τους καταστηματάρχες να του λένε για τα ανοίγματα των χιλιάδων ευρώ στα δάνεια και στα απλήρωτα ενοίκια που έχουν.

Καταλαβαίνω και ο ίδιος ότι όλα αυτά δεν πρόκειται να συμβούν. Θα συνέβαιναν αν υπήρχε πολιτική βούληση από την τοπική αυτοδιοίκηση να τεθούν όλα τα προβλήματα υπό συζήτηση και όχι να κρυφτούν κάτω από το χαλάκι. Δήμαρχος και περιφερειάρχης τα γνωρίζουν καλά όλα τα προβλήματα. Εχουν, όμως, κι αυτοί αφεθεί στην μάχη της «εικόνας» και των εντυπώσεων. Θα φωτογραφηθούν με τις μάσκες τους δίπλα στον «καταλληλότερο για πρωθυπουργό» και θα συμφωνήσουν ότι η κατάσταση είναι μεν δύσκολη αλλά θα την ξεπεράσουμε κι αυτήν.

Υ.Γ.1: «Πιστεύω πως είναι απαραίτητο να ζητήσω συγγνώμη για το πώς εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να ζητήσω συγγνώμη για αυτό, διότι διαπράχθηκαν σφάλματα». Η φράση δεν ανήκει σε κάποιον Ελληνα πολιτικό. Ανήκει στην επικεφαλής της κυβέρνησης της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, η οποία διέκοψε πολλές φορές τις δηλώσεις της για να σκουπίσει τα δάκρυά της. Αρχές Νοεμβρίου, η Φρεντέρικσεν ανακοίνωσε τη σφαγή όλων των βιζόν της χώρας, λόγω μιας μετάλλαξης του νέου κορονοϊού που ανιχνεύτηκε σε αυτά τα ζώα, η οποία θα μπορούσε, βάσει των προκαταρκτικών ερευνών, να απειλήσει την αποτελεσματικότητα ενός μελλοντικού εμβολίου για τους ανθρώπους. Εντούτοις, λίγες ημέρες αργότερα, η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι δεν είχε επαρκή νομική βάση για αυτό το μέτρο. Ο υπουργός Γεωργίας ζήτησε επίσης συγγνώμη, προτού τελικά παραιτηθεί την περασμένη εβδομάδα.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα