Ο επίλογος της Τετάρτης: 56 άνθρωποι του πολιτισμού και ο Λιγνάδης σύνολο 57
Ο Ακης Σακισλόγλου αναρωτιέται τί εννοούν όσοι χαρακτηρίζουν την Λίνα Μενδώνη «επαρκή υπουργό».
Πληροφορηθήκαμε σήμερα πως 56 προσωπικότητες της τέχνης και του πολιτισμού συνυπέγραψαν κείμενο στήριξης της Λίνας Μενδώνη. Θα θέλαμε να προσθέσουμε ακόμα ένα πρόσωπο στη λίστα, το οποίο, μάλλον, παραλήφθηκε: του κυρίου Δημήτρη Λιγνάδη.
Ο μέχρι πρότινος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου ήταν ο πρώτος χρονικά που στήριξε και εκθείασε την υπουργό πολιτισμού χαρακτηρίζοντάς την «επαρκέστατη», ακριβώς όπως την χαρακτηρίζουν στο κείμενό τους οι 56 σημειώνοντας: «Κανένας, όμως, δεν μπορεί να αμφισβητήσει την επιστημονική της επάρκεια, τις δεκαετίες που υπηρετεί τον Πολιτισμό, το έργο της και το προσωπικό της ήθος».
Ετσι κι αλλιώς έχει κι ακόμα ένα κοινό ο Δημήτρης Λιγνάδης με πολλούς από τους 56 της σημερινής επιστολής στήριξης: υπήρξε κι αυτός διορισμένος σε εποπτευόμενο από το υπουργείο πολιτισμού φορέα.
Συνολικά, λοιπόν, 57 άνθρωποι υπογράφουν υπέρ της Λίνας Μενδώνη ζητώντας να παραμείνει στη θέση της. Ζητούν να δούμε το δάσος και όχι το δέντρο. Να προχωρήσουν όλα, να έρθει κάθαρση και «η σημερινή ευκαιρία του #metoo να μετατρέψει τη δοκιμασία σε αληθινή αναγέννηση».
Διαβάστε ΕΔΩ την επιστολή τους.
Αναρωτιόμαστε, ωστόσο, κλείνοντας το σημερινό «κεφάλαιο Μενδώνη» (το οποίο πολλοί πλέον επιχειρούν να υποβαθμίσουν χαρακτηρίζοντάς το «πεδίο άγονης κομματικής αντιπαράθεσης») ποιο πραγματικά είναι το έργο της υπουργού που κάνει τους 57 (56 και τον Λιγνάδη) να μην αμφισβητούν την επιστημονική της επάρκεια; Ποια ενέργεια όλα αυτά τα χρόνια ή, έστω, τον τελευταίο ενάμιση;
Θα γίνουμε γραφικοί και θα υπενθυμίσουμε: Μήπως εννοούν τα αρχαία της Βενιζέλου; Μήπως τον χειρισμό της φωτιάς στις Μυκήνες; Την ακύρωση των διαγωνισμών για την πλήρωση θέσεων σε δημόσιους οργανισμούς; Το νόμο που μετατρέπει τα μουσεία σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου; Τον δανεισμό των αρχαιοτήτων στο εξωτερικό; Την απαξίωση των καλλιτεχνών μέσα στην πανδημία; Το τι έκανε για την ΕΔΕΜ και τα πνευματικά δικαιώματα; ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ; Ας μας εξηγήσουν να καταλάβουμε γιατί θεωρούν πως βάλλεται αδίκως η Λίνα Μενδώνη όλο αυτό το διάστημα από «όλους τους ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού, εκτός από τους 57».
Υ.Γ.: Στην Ιαπωνία διορίζουν «υπουργό μοναξιάς». Οχι, δεν πρόκειται για το σενάριο ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Είναι η αντίδραση του κράτους στις αυτοκτονίες λόγω COVID. Ενα υπουργείο που θα ασχολείται με τα αδιέξοδα των πολιτών και τις δυσκολίες τους να αντιμετωπίσουν τη ζοφερή πραγματικότητα. Αναρωτιέμαι, στην Ελλάδα όπου αυτή τη στιγμή: το 90% των ΜΕΘ στην Αθήνα είναι κατειλημμένες, στη Θεσσαλονίκη έγινε πριν λίγη ώρα πορεία με σύνθημα «έξω οι λάθρο» σε περιοχή που έχει τοπικό Lockdown και ο Αλέξης Κούγιας χαρακτηρίζει «επαγγελματίες ομοφυλόφιλους» όσους κατηγορούν τον πελάτη του, τι χαρτοφυλάκιο θα είχε άραγε ένας αντίστοιχος υπουργός;