Ο επίλογος της Τετάρτης: Δηλαδή ο λαϊκισμός και η διχόνοια έφεραν τη χούντα;

Ο Ακης Σακισλόγλου εκφράζει κάποιες απορίες σχετικά με τη σημερινή ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας.

Άκης Σακισλόγλου
ο-επίλογος-της-τετάρτης-δηλαδή-ο-λαϊκι-750909
Άκης Σακισλόγλου

Κάθε χρόνο, η 21η Απριλίου έχει ένα συγκεκριμένο τελετουργικό. Τα ΜΜΕ παρουσιάζουν αφιερώματα στην μαύρη εκείνη μέρα, τα κόμματα βγάζουν ανακοινώσεις, τα σχολεία κάνουν ιστορικές αναφορές. Ακόμα και σήμερα με τόσα μέτωπα ανοιχτά στην πανδημία, αποτελεί χρέος μας να μιλήσουμε για εκείνη τη μέρα, για εκείνα τα χρόνια, για το τι προηγήθηκε και το τι ακολούθησε.

Ετσι, λοιπόν, σήμερα έβγαλε ανακοίνωση και η Νέα Δημοκρατία για την αποφράδα επέτειο της 21ης Απριλίου. Και πραγματικά μείναμε με πολλά ερωτηματικά αναπάντητα. Δημοκρατία έχουμε. Εμείς θα τα διατυπώσουμε και η Νέα Δημοκρατία, ή οποιοσδήποτε ψηφοφόρος της, μπορεί να απαντήσει.

Ελεγε η ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος: «Η 21η Απριλίου είναι η μαύρη επέτειος ενός καθεστώτος που προκάλεσε πληγές και τραγωδίες. Η Χούντα καταπάτησε τα δημοκρατικά δικαιώματα, βασάνισε και δολοφόνησε πολίτες για τις απόψεις τους, ανέκοψε την πρόοδο της χώρας και, βέβαια, προκάλεσε τον ακρωτηριασμό της Κύπρου. Το πραξικόπημα των συνταγματαρχών είναι μια διαρκής υπόμνηση των δεινών που μπορεί να φέρει ο ακραίος διχασμός που θρέφεται από τον λαϊκισμό και την έλλειψη στοιχειώδους συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων. 54 χρόνια μετά, η προστασία και η διαρκής ενδυνάμωση της Δημοκρατίας παραμένει υπόθεση όλων μας. Κάθε μέρα, οι Έλληνες ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε το «ποτέ ξανά» από σύνθημα, πραγματικότητα».

Το πρώτο ερώτημα που έχουμε να κάνουμε είναι το εξής: Τι απόψεις είχαν οι πολίτες που βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν από τη χούντα; Είχαν από όλες τις απόψεις ή βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν ΜΟΝΟΝ οι αριστεροί; Ρητορική η ερώτηση. Η σωστή διατύπωση της ανακοίνωσης έπρεπε να είναι «για τις αριστερές ιδέες τους».

Το δεύτερο ερώτημα έχει να κάνει με τις αιτίες του πραξικοπήματος. Δηλαδή για τη Νέα Δημοκρατία τα δεινά της χούντας προήλθαν από τον ακραίο διχασμό, τον λαϊκισμό και την έλλειψη πολιτικής συνεννόηση; Ειλικρινά, νόμιζα πως αυτά τα επικαλέστηκαν ΜΟΝΟΝ οι χουντικοί εκείνες τις μέρες και μίλησαν «για κρίση και αδιέξοδα (έναν μήνα μετά θα είχαμε εκλογές) που οδηγεί τη χώρα στον κομμουνισμό».

Το τρίτο ερώτημα προς τη Νέα Δημοκρατία έχει να κάνει με το σήμερα. Αραγε, διατηρεί ακόμα ο αντιπρόεδρος του κόμματος και της κυβέρνησης τις ίδιες απόψεις, διατυπωμένες από τηλεοράσεως, ότι «η ελληνική οικονομία το 1974 ήταν κούκλα»; Αληθεύει πως έχει ιδιόχειρη αφιέρωση από τον Στυλιανό Πατακό; Εξακολουθεί να πιστεύει ο αντιπρόεδρος πως «στο Πολυτεχνείο δεν υπήρξε ούτε ένας νεκρός»; (Επίσης βιντεοσκοπημένη η δήλωσή του σε κανάλι)

Μιλάνε σήμερα στη Νέα Δημοκρατία για λαϊκισμό και διχασμό κι ότι αυτός, ας πούμε, έφερε το 1967 τη χούντα. Αραγε θυμούνται την πρόσφατη δήλωση του Μάκη Βορίδη περί «ελαττωματικών ιδεών της αριστεράς»; Αν αυτή η δήλωση δε φέρνει διχόνοια, δε δυσκολεύει την πολιτική συνεννόηση τότε ποια δήλωση φέρνει; Θυμούνται ότι ο υπουργός εσωτερικών (το επαναλαμβάνω ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ) αυτής της κυβέρνησης ήταν γραμματέας της νεολαίας της ΕΠΕΝ, διάδοχος του Μιχαλολιάκου με εντολή του Γιώργου Παπαδόπουλου μέσα από τη φυλακή; Μιλάμε για τον υπουργό που έχει δηλώσει πως η Νέα Δημοκρατία πρέπει «να κάνει παρεμβάσεις στο κράτος και στους θεσμούς για να μην ξαναέρθει η Αριστερά στην εξουσία».

Κι όμως, η Νέα Δημοκρατία σήμερα πιστεύει ότι την χούντα στην Ελλάδα το 1967 την έφερε η διχόνοια και όχι η CIA και οι εδώ συνεργάτες της. Και δεν αφιερώνει στην ανακοίνωσή της ούτε μία λέξη στις ξένες δυνάμεις που συντήρησαν επτά χρόνια αυτό το έκτρωμα το οποίο κινούνταν μεταξύ κτηνωδίας και παρωδίας. Πιστεύει πως διήρκεσε τόσο επειδή οι Ελληνες δεν ήταν ενωμένοι.

Ας μάς πει η Νέα Δημοκρατία αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ και το παλιό ΠΑΣΟΚ, τι έκαναν ώστε να μάθουμε από τα σχολικά βιβλία τι ακριβώς συνέβη εκείνα τα χρόνια. Στα βιβλία της Ιστορίας πάντα ο εμφύλιος, η Χούντα, το Πολυτεχνείο, βρίσκονταν στις τελευταίες σελίδες στις οποίες ποτέ δεν φτάναμε. Ετσι συντηρήθηκαν οι βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις περί «χούντας που έκανε δρόμους», «οικονομίας κούκλας και νοικοκυρεμένης», «νεκρών που δεν υπήρξαν ποτέ» και «δεξιών που πολέμησαν τη χούντα αλλά δεν το εξαργύρωσαν με καριέρες όπως οι αριστεροί» (δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή. Αραγε μήπως αυτό θεωρούσε διχασμό και λαϊκισμό η σημερινή ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας;)

Εντάξει, με τη χούντα τελειώσαμε. Και με τους νοσταλγούς της περίπου τελειώσαμε. Είναι λίγοι και μάλλον ακίνδυνοι. Και με τους δήθεν εθνικιστές (στην ουσία ναζιστές) τελειώσαμε. Αλλά ας πούμε κάποια στιγμή και δυο τρεις αλήθειες. Από σεβασμό στους βασανισμένους, στους εκτελεσμένους, σε αυτούς που έχασαν τις περιουσίες τους, τις δουλειές τους, τις ζωές τους. Αυτή η φαρσοκωμωδία των ίσων αποστάσεων και των ευχολογίων, μόνο και μόνο για να μην βρεθούν σε διπλανά «συγκοινωνούντα δοχεία» τα εναπομείναντα «σταγονίδια», ε σου προκαλεί μια αναγούλα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα