Ο επίλογος της Τετάρτης: Εμβολιαστείτε γιατί χανόμαστε

Ο Άκης Σακισλόγλου συμπυκνώνει στατιστικές πληροφορίες από τα νοσοκομεία της χώρας και καταλήγει σε ένα συμπέρασμα.

Άκης Σακισλόγλου
ο-επίλογος-της-τετάρτης-εμβολιαστείτ-758872
Άκης Σακισλόγλου

Τα κρούσματα παραμένουν υψηλά στην Ελλάδα αλλά ταυτόχρονα οι διασωληνωμένοι και οι καθημερινοί θάνατοι από επιπλοκές της COVID-19 μειώνονται. Λιγότερο από ότι περιμέναμε (οι επιστήμονες δηλαδή γιατί εμείς την τύφλα μας δεν ξέρουμε), αργά σε σχέση με άλλα κράτη, αλλά μειώνονται και μάλιστα σε αντίθεση με τις δραστηριότητες οι οποίες σταθερά «ανοίγουν». Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί προχωρά ο εμβολιασμός.

Είπαμε πως ο ιός είναι εδώ, ανάμεσά μας. Οι αυξημένοι έλεγχοι (λόγω και των σελφ τεστ) το μαρτυρούν σοκαριστικά. Το ζήτημα, όμως, δεν είναι πλέον τα κρούσματα αλλά οι θάνατοι. Έλεγχος της πανδημίας σε αυτήν τη φάση είναι η κάθετη πτώση διασωληνωμένων και θανάτων. Πως μπορεί να συμβεί να έχουμε κρούσματα αλλά όχι νεκρούς; Με τον εμβολιασμό ο όποιος προστατεύει τους ανθρώπους από το να κολλήσουν και σε περίπτωση που τελικά νοσήσουν, τους βοηθά να ξεπεράσουν ήπια την ασθένεια.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που συμβαίνει σήμερα στα νοσοκομεία. Η τεράστια πλειοψηφία των θανάτων αφορά σε ασθενείς μη εμβολιασμένους. Κι αυτό είναι το μεγάλο χαμένο στοίχημα ως τώρα στην εκστρατεία εμβολιασμού: Το ότι δεν πείσαμε όλους όσοι είχαν δικαίωμα και δυνατότητα εμβολιασμού να τον κάνουν. Σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες Ελλήνων άνω των 60 ετών, το ποσοστό εμβολιασμένων με μια έστω δόση δεν έχει ξεπεράσει το 60-65% ενώ σε άλλες χώρες είναι και 85 και 90, ακόμα και 95%.

Οι άνω των 60 ετών στην Ελλάδα κινδυνεύουν σήμερα πολύ περισσότερο από ότι νομίζουν και σίγουρα πολύ περισσότερο απ’ ότι κινδύνευαν τον χειμώνα που είχαμε Lockdown, άρα λιγότερο συγχρωτισμό. Η ανταπόκριση στον εμβολιασμό δείχνει πως δεν το έχουν καταλάβει και αυτό είναι τραγικό. Η Ελλάδα χάνει καθημερινά σχεδόν 60 ανθρώπους που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί. Στο Ισραήλ, στην Ιρλανδία, στις ΗΠΑ, οι θάνατοι είναι σχεδόν μηδενικοί πια επειδή ακριβώς αυτό το ηλικιακό κοινό των άνω των 60 (που κινδυνεύει περισσότερο) ανταποκρίθηκε στον απόλυτο σχεδόν βαθμό.

Το επίσης τραγικό δεδομένο σήμερα είναι το ποσοστό των Ελλήνων ηλικίας 45-49 που έχουν κλείσει ραντεβού για το εμβόλιο. Μόνο το 50% της πιο ενεργής και παραγωγικής ηλικιακής ομάδας έχει αποφασίσει να πάει να εμβολιαστεί. Πως, λοιπόν, να περιμένεις γρήγορη βελτίωση των δεικτών όταν οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται περισσότερο από όλους τους υπόλοιπους, διευθύνουν επιχειρήσεις, έχουν οικογένειες και υποχρεώσεις, με λίγα λόγια είναι αυτοί που έρχονται σε επαφή με περισσότερους ανθρώπους, παραμένουν ανεμβολίαστοι; Δύσκολα τα πράγματα.

Σήμερα ο επιχειρηματικός κόσμος πιέζει, και δικαίως, ώστε να ανοίξει ακόμα περισσότερο η αγορά. Η εστίαση, η μουσική στα μπαρ, το ωράριο, η άρση του click in στο λιανεμπόριο, η λειτουργία των γυμναστηρίων, των συναυλιακών χωρών, των σινεμά. Όλες αυτές οι δραστηριότητες είναι κρίσιμο για την οικονομία να ανοίξουν κι όσο αυτό δε συμβαίνει, οι επαγγελματίες πλήττονται σχεδόν ανεπανόρθωτα. Αυτό που θα έπρεπε, ωστόσο, να απαιτούν οι επαγγελματίες, περισσότερο κι από το πρακτικό «ανοίξτε μας» είναι τελικά το «εμβολιάστε όσο πιο γρήγορα» και «εμβολιαστείτε όσο πιο πολλοί». Καλώς η κακώς το περαιτέρω άνοιγμα των δραστηριοτήτων έρχεται ΜΟΝΟ από τον εμβολιασμό. Όσο αυτός αργεί, αργεί και το άνοιγμα. Πλέον είναι αδιανόητο το 40% των νοσηλευτών να μην έχει αυτό προστατευτεί. Είναι αδιανόητο να μην έχει ξεκινήσει από καιρό ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων που δεν μπορούν να μετακινηθούν. Είναι λυπηρό όλο αυτό το σκηνικό αλλά είναι και μια πραγματικότητα που οφείλουμε, ακόμα και τώρα, να την αλλάξουμε. Για να ηρεμήσουμε γρηγορότερα, να ανοίξει η οικονομία με λιγότερες απώλειες αλλά, πρωτίστως, για να θρηνήσουμε λιγότερα θύματα. Ανθρώπους που χάνουν τη ζωή τους ενώ μπορούσαν να έχουν σωθεί. Εμβολιαστείτε!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα