Featured

Ο επίλογος της Τετάρτης: Παλιά ήταν ανικανότητα, σήμερα ακραία καιρικά φαινόμενα

Ο Ακης Σακισλόγλου ανακεφαλαιώνει όσα δήλωσαν και (κυρίως) όσα δεν δήλωσαν οι κυβερνητικοί παράγοντες εν μέσω κακοκαιρίας.

Άκης Σακισλόγλου
ο-επίλογος-της-τετάρτης-παλιά-ήταν-ανι-724884
Άκης Σακισλόγλου

«Μια προαναγγελθείσα κακοκαιρία – και μάλιστα όχι τόσο έντονη – αποδείχθηκε αρκετή για να αναδειχθεί και πάλι η ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού», αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα ερωτήματα, όπως αναφέρει, είναι αυτονόητα: «Ποιος φταίει που μια προαναγγελθείσα χιονόπτωση έγινε αιτία να κλείσει ο βασικότερος δρόμος της χώρας που συνδέει τη βόρειο και τη νότιο Ελλάδα; Γιατί η Κυβέρνηση ολιγώρησε και πάλι να αντιμετωπίσει μια συνηθισμένη κακοκαιρία; Η απάντηση είναι μια λέξη: Ανικανότητα».

Θα μπορούσε να είναι σημερινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν είναι. Είναι η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας με ημερομηνία 23 Δεκεμβρίου του 2017 και με αφορμή χιονόπτωση σε μεγάλο μέρος της χώρας. Σήμερα που η Νέα Δημοκρατία είναι στην κυβέρνηση, οι αιτίες για τις οποίες αντιμετωπίζει η χώρα τόσα προβλήματα, είναι άλλες και σίγουρα ΟΧΙ Η ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ.

Ολοι οι άλλοι εκτός από την κυβέρνηση έφταιγαν, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς παράγοντες, για τις διακοπές ρεύματος και νερού, τους αποκλεισμένους δρόμους, τους θανάτους ηλικιωμένων που χρειάζονταν υποστήριξη, των προβλημάτων στις συγκοινωνίες και τόσα άλλα. Αυτοκριτική; Καμία! Παραδοχή, έστω και κατ’ ελάχιστο ότι μπορεί και να γίνονταν κάπως καλύτερα τα πράγματα; Ούτε κατά διάνοια.

Διαβάστε τι δήλωσε ο Θεόδωρος Λιβάνιος, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ: «Πάντα πέφτουν δέντρα, όταν έχει χιόνι πέφτουν δέντρα πάνω στις γραμμές. Μπορούσαμε να το αποτρέψουμε; Ναι, να ξεριζώναμε τα δέντρα ή να κάναμε σε μια νύχτα όλα τα καλώδια υπόγεια. Άλλη λύση δεν υπάρχει. Έχετε να προτείνετε κάποια άλλη λύση, να κοινωνικοποιούσαμε τα δέντρα, ας πούμε, να μην είχαν χιόνι; Δεν γίνεται…»

Η ειρωνεία του υφυπουργού προς κάθε αριστερή πολιτική θέση είναι σαφέστατη σε αυτήν την τοποθέτηση αλλά την ξεπερνάμε γιατί έτσι κι αλλιώς είναι σαφές πως απευθύνεται στο εκλογικό του σώμα, ειδικά αυτό «στα άκρα δεξιά» (το οποίο ακόμα περιμένει τον τρόπο να θεσμοθετηθεί «ότι δεν θα επανέρθει η αριστερά στην κυβέρνηση»). Ψιλά γράμματα οι ειρωνείες. Το θέμα είναι η ουσία, δηλαδή το γεγονός πως δεν ακούστηκε ούτε ένα «συγνώμη», ένα «τόσο μπορέσαμε», «αυτά κάναμε κι αυτά δυστυχώς δεν τα καταφέραμε».

Στο ίδιο μήκος κύματος σήμερα κυμάνθηκε και ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης: «Η Αθήνα δεν έχει υποδομές να αντιμετωπίσει ακραία καιρικά φαινόμενα», δήλωσε ο άνθρωπος που έβαλε τους υπαλλήλους του Δήμου να σκουπίζουν τα μάρμαρα στο Σύνταγμα. Αλατιέρες, γκρέιντερ, εκχιονιστικά, είναι λέξεις άγνωστες για έναν άνθρωπο που το πρώτο πράγμα που σκέφτηκε να κάνει στην Αθήνα είναι «τον μεγάλο περίπατο» κι ένα γκαζόν στην Ομόνοια που το έφαγε σκουλήκι. Ακόμα και το σκουλήκι, ως ακραίο φαινόμενο είχε παρουσιαστεί τότε, αν θυμάστε.

Και κλείνουμε «τον κύκλο δηλώσεων» της κυβέρνησης με όσα έγραψε στο τουίτερ ο Αδωνις Γεωργιάδης: «Για να καταλάβουμε το μέγεθος της δυσκολίας αποκαταστάσεως των ζημιών και της βλάβης στο δίκτυο στα Β. Προάστια, σας δείχνω μερικές εικόνες… όχι από δρομάκια αλλά από μεγάλους δρόμους…» Σπουδαίο επιχείρημα. Χιόνισε πολύ. Η λέξη προετοιμασία είναι άγνωστη σε αυτήν την κυβέρνηση. Και μάς δείχνει ο Αδωνις και δρόμους που φαίνεται, όχι πως έκλεισαν γιατί έπεσε πολύ χιόνι αλλά, κυρίως, γιατί δεν πέρασε ούτε μια φορά εκχιονιστικό.

Βέβαια, τα ρεπορτάζ στα κανάλια λένε και ξαναλένε πόσο ακραία ήταν τα καιρικά φαινόμενα. Σφοδρό το κύμα, το δίχως άλλο. Ειδικά όταν την ίδια ώρα περνάει από τη Βουλή το νομοσχέδιο που απαλείφει την περσινή υποχρέωση καταβολής χρημάτων για τις τηλεοπτικές άδειες και αλλάζει τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων από 400 σε 280, λογικό είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης να παρουσιάζονται ελάχιστες μπροστά στη μανία της φύσης. Το καταλαβαίνουμε.

Οπως καταλαβαίνουμε τι σημαίνει να είναι πρόεδρος της ΕΡΤ ο Κωνσταντίνος Ζούλας, πρώην σύμβουλος του Μητσοτάκη ο οποίος, ως πρωθυπουργός πλέον, εποπτεύει απευθείας τόσο την ΕΡΤ όσο και το ΑΠΕ ΜΠΕ (για τα οποία ο νέος νόμος προβλέπει αυξήσεις μισθών των μεγάλων τους στελεχών).

Ολα μπερδεύονται γλυκά σε αυτόν τον τόπο που οι πληροφορίες λένε ότι τον Ιούνιο πηγαίνει σε εκλογές. Να δούμε με τι δικαιολογία.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα