Ο επίλογος της Τετάρτης: Στη Γαλλία ούτε drone, στην Ελλάδα ντου σε κάθε σπίτι
Ο Ακης Σακισλόγλου ανακεφαλαιώνει τη σημερινή ειδησεογραφία.
Την ώρα που το Γαλλικό Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσιζε την απαγόρευση επιτήρησης των διαδηλώσεων από drones, στην Ελλάδα ο υπουργός προστασίας του πολίτη ξεκαθάριζε: «Μετά τις 22.00 της παραμονής Χριστουγέννων δε θα κυκλοφορεί ψυχή. Θα γίνονται έφοδοι σε σπίτια».
Υπάρχει μια ελληνική παροιμία που λέει: «δώσε θάρρος στο χωριάτη, να σ’ ανέβει στο κρεβάτι». Οι Γάλλοι την ξέρουν καλύτερα από μας, γι αυτό και μετά τις επιχειρήσεις παρακολουθήσεων και καταστολής απάντησαν με διαδηλώσεις και τελικά κέρδισαν.
Στην Ελλάδα, αντιθέτως, αντιδράσαμε στην βίαιη καταστολή με κοινωνικό αυτοματισμό, είδαμε κόσμο να συλλαμβάνεται στο σπίτι του και δεν είπαμε κουβέντα, είδαμε αστυνομικούς να καταστρατηγούν όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας και δε διαμαρτυρηθήκαμε. Με λίγα λόγια: και λίγα κάνει αυτές τις μέρες ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Σήμερα «πέρασε» από τη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δηλαδή χθες το βράδυ ήρθε και κοιμήθηκε εδώ ώστε να «πιάσει τη μέρα από τα μαλλιά». Οχι, δεν πήγε στο νοσοκομείο Παπανικολάου, ούτε στο ΑΧΕΠΑ. Εκεί είπαμε, για να καταφέρεις να κάνεις επίσκεψη χωρίς να πέσεις πάνω σε «απείθαρχους» υγειονομικούς πρέπει να είναι Σάββατο και να έχεις κλείσει την κεντρική πόρτα πηγαίνοντας… από πίσω!
Ο πρωθυπουργός πριν φύγει για Γιαννιτσά και Εδεσσα, έκανε τις συσκέψεις του με τους κλασικούς φορείς (αυτούς που κατηγόρησε ότι δεν του ζήτησαν σκληρότερα μέτρα τον Οκτώβριο) και επισκέφθηκε και το ορφανοτροφείο θηλέων «Μέλισσα» από το οποίο δήλωσε:«Στεκόμαστε πάντα κοντά στα ιδρύματα ειδικά σε εκείνα που ασχολούνται με τα παιδιά και σε επίπεδο κεντρικής Πολιτείας, αλλά και σε επίπεδο συντονισμού με ένα δίκτυο δωρητών, τους οποίους προσπαθούμε να κατευθύνουμε προς δράσεις που θεωρούμε ότι αξίζουν της προσοχής και της στήριξής τους».
Να πληροφορήσουμε, λοιπόν, τον κύριο πρωθυπουργό πως τόσο το ορφανοτροφείο «Μέλισσα», όσο και η «Αρσις» και τα «Παιδικά χωριά SOS» έχουν κυριολεκτικά σοβαρά ζητήματα επιβίωσης εξαιτίας της ελλιπούς χρηματοδότησης από την κυβέρνηση. Και άντε, κάποιες φορές οι δωρεές, τα bazaar, οι έρανοι, έχουν αποτέλεσμα. Φέτος, όμως, τα ιδρύματα για τα παιδιά δεν κατάφεραν ούτε το Πάσχα, ούτε τα Χριστούγεννα να συγκεντρώσουν χρήματα κινδυνεύοντας άμεσα με περιστολή σημαντικών δραστηριοτήτων τους.
Και πώς αντέδρασε ο πρωθυπουργός σε όσα άκουσε; Δεσμεύτηκε να στηρίξει με ένα ποσό (το συγκεκριμένο ίδρυμα ΜΟΝΟ) το οποίο μάλιστα θα δοθεί… από τη Βουλή και αργότερα… βλέπουμε. Και το είπε με τρομερή αυτοπεποίθηση αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Λες και οι άνθρωποι που βρίσκονται σε αυτά τα ιδρύματα δεν έχουν λάβει ποτέ υποσχέσεις από πολιτικούς που ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν.Λες και είναι «χθεσινοί» σε αυτά τα θέματα. Στο φιλότιμο αυτών των ανθρώπων των ιδρυμάτων ποντάρουν πάντα οι εκάστοτε πολιτικοί. Και στη βοήθεια του απλού κόσμου που στηρίζει από το υστέρημά του. Οπως ο απλός κόσμος θα συγκέντρωνε και τα 200.000 ευρώ τα οποία αναζητά το νοσοκομείο Παπανικολάου ώστε να τελειοποιήσει την έρευνά του πάνω σε κυτταρικά προϊόντα από αναρρώσαντες δότες με κορονοϊό που μπορούν να θεραπεύσουν καινούργιους νοσούντες από Covid-1. Μη κοιτάτε που τελικά βρέθηκε χρηματοδότηση από την επιτροπή για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση και από την περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας. Αν δεν ανέβαζαν οι γιατροί λογαριασμό εράνου να γίνουν ρεζίλι άπαντες στην κυβέρνηση, θα σας έλεγα εγώ πόσοι θα έσπευδαν να συνδράμουν. Η δουλειά σε κάθε περίπτωση έγινε κι αυτό είναι το σημαντικό!
Σήμερα το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε την ακύρωση των μουσικών εκδηλώσεων που επρόκειτο να διοργανώσει την παραμονή των Χριστουγέννων στα προαύλια εννέα νοσηλευτικών ιδρυμάτων της πόλη. Η δράση είχε σχεδιαστεί σε συνεννόηση με τις διοικήσεις των νοσοκομείων και την Πολιτική Προστασία (πριν από τις τελευταίες ανακοινώσεις) και με τήρηση όλων των ενδεδειγμένων μέτρων υγειονομικής προστασίας (ολιγομελή μουσικά σχήματα, τήρηση αποστάσεων, rapid test από όλους τους συμμετέχοντες).
Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, γιατί ακυρώθηκαν οι συναυλίες στα νοσοκομεία; Ποιος ο κίνδυνος; Οταν καθημερινά έξω από τις τράπεζες υπάρχουν ουρές δεκάδων μέτρων από πολίτες, όταν στα σούπερ μάρκετ χτυπάμε ο ένας τον άλλον χωρίς καμία βεβαιότητα ότι ο διπλανός δεν είναι φορέας του ιού, τι κίνδυνο διατρέχει κανείς αν στο προαύλειο ενός νοσοκομείου παίξει μουσική ένα ΟΛΙΓΟΜΕΛΕΣ μουσικό σχήμα με αποστάσεις, μάσκετ και με ΑΡΗΤΙΚΑ ΤΕΣΤ από τους συμμετέχοντες;
Υ.Γ.:Αντιγράφω από την εφημερίδα των συντακτών: «Αγωγή, με την οποία ζητούν να τους δοθεί κρατική αποζημίωση για τον θάνατο συγγενών τους από Covid-19, κατέθεσαν σε δικαστήριο της Ρώμης πεντακόσιες οικογένειες. Η αγωγή στρέφεται κατά του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, του υπουργού Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα και του κυβερνήτη της Λομβαρδίας, Ατίλιο Φοντάνα.
Οι ενάγοντες θεωρούν υπεύθυνους την προεδρία της κυβέρνησης και το ιταλικό υπουργείο Υγείας για ελλιπή και καθυστερημένη αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και ζητούν αποζημίωση συνολικού ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ. Αν η αγωγή τους εκδικαστεί και γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους, κάθε οικογένεια θα πρέπει να πάρει 200.000 ευρώ».
Μήπως καταλάβατε τώρα γιατί αυτή η «εμμονή» των κυβερνώντων στην «ατομική ευθύνη» αλλά και συγκεκριμένα για τη Θεσσαλονίκη η «εμμονή» στις «ευθύνες των νέων» και των αυτοδιοικητικών που «δεν ζήτησαν εγκαίρως πιο αυστηρά μέτρα»;