Ο επίλογος της Τετάρτης: Θέλετε νέους ψηφοφόρους; Έχουμε χιλιάδες μετανάστες
Ο Άκης Σακισλόγλου γράφει με αφορμή τη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή για το δικαίωμα ψήφου των ομογενών.
Σπάνια εκνευρίζεται ο πρωθυπουργός. Και ακόμα πιο σπάνια γράφει τεράστια κείμενα στο facebook. Είναι, άλλωστε, αλάνθαστος κανόνας των επικοινωνιολόγων του η συνθηματολογία και η προβολή της εικόνας αντί των επιχειρημάτων.
Κι όμως, σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρειάστηκε «σεντόνι» λέξεων στην επίσημη σελίδα του (αυτή που έχει φίλους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Αφρικής) ώστε να καταγγείλει την μικροψυχία μέρους της αντιπολίτευσης να μη ψηφίσει την άνευ όρων παραχώρηση δικαιώματος ψήφου στους ομογενείς μας του εξωτερικού. Μετρήσαμε περισσότερες από 600 οργισμένες λέξεις.
Κι όταν λέμε «όρους» ώστε κάποιος να μπορεί να ψηφίσει, μη φανταστείτε κάτι τρελό. Η νομοθεσία κάνει λόγο για βεβαίωση παραμονής δύο χρόνων στην Ελλάδα την τελευταία τριανταπενταετία και ο ομογενής να είναι φορολογικά ενήμερος, αν είναι άνω των 30 ετών, δηλαδή: Να μην χρωστάει.
Εκνευρίστηκε, όμως, αληθινά ο πρωθυπουργός; Είχε την ψευδαίσθηση πως θα πείσει 200 βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της απαλοιφής κάθε προϋπόθεσης ώστε οι ομογενείς μας να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους για τις ελληνικές εκλογές; Δε νομίζουμε! Οι προθέσεις ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Μέρα25 ήταν ξεκάθαρες και οι τρεις μαζί συγκεντρώνουν περισσότερους από 100 βουλευτές.
Ο πραγματικός λόγος που η Νέα Δημοκρατία έφερε αυτήν την ψηφοφορία στη Βουλή και μεθόδευσε να «ηττηθεί» και να μην περάσει η πρότασή της, ήταν για να γίνει αρεστή στα μάτια των ομογενών που, έτσι κι αλλιώς, είναι πιο κοντά στην κεντροδεξιά (άλλωστε ελληνική λύση και ΚΙΝΑΛ συμφώνησαν με τη Νέα Δημοκρατία) απ’ ότι στην κεντροαριστερά.
Υπάρχει, ωστόσο, κι ένας δεύτερος λόγος που η κυβέρνηση έφερε αυτή τη στιγμή στη Βουλή θέμα απαλοιφής κάθε περιορισμού στο δικαίωμα ψήφου των ομογενών: Η ανάγκη της να πετάξει τη μπάλα στην κερκίδα και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη αλλά και τη λειτουργία του κοινοβουλίου από τα πραγματικά προβλήματα στα οποία δυσκολεύεται να δώσει λύσεις. Κερδίζει χρόνο συνεχώς η κυβέρνηση πουλώντας μας φούμαρα για μεγάλες επενδύσεις, μεγάλα αναπτυξιακά έργα, προσδοκίες έλευσης τουριστών, σχέδια επανεκκίνησης της χώρας.
Η αλήθεια είναι ότι η τακτική της τής βγαίνει. Το δείχνουν αυτό και οι δημοσκοπήσεις που καθρεφτίζουν ένα πολιτικό σκηνικό στο οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, το κόμμα του πρώτο με διπλάσια διαφορά και ο κόσμος σχετικά ευχαριστημένος από την διακυβέρνηση της χώρας από το 2019 μέχρι σήμερα. Υπάρχει, ωστόσο, η φράση «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια». Και όλα τα ψέματά της αυτή η κυβέρνηση θα τα βρει στο δρόμο της σύντομα: Τη δήθεν ενίσχυση της υγείας που ρημάζει, την κατάργηση κάθε εργασιακού δικαιώματος, την εξόντωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα σκάνδαλα, το αφήγημα της αριστείας, όλα.
Επιστρέφω στο νόμο για την ψήφο των ομογενών μας. Σε αυτή τη χώρα που δε δίνει δικαίωμα ψήφου σε αλλοδαπούς εργαζόμενους οι οποίοι έβαλαν πλάτη τα τελευταία 30 χρόνια ώστε να αναστηθεί το ελληνικό κράτος, ας μη μιλάμε για «μικρόψυχα κομματικά συμφέροντα» (έτσι χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την απόφαση μέρους της αντιπολίτευσης να καταψηφίσει το νόμο). Αλβανοί που φορολογούνται από το 1990, Σέρβοι και Βούλγαροι με δικές τους επιχειρήσεις, με παιδιά που έχουν ελληνική παιδεία και επιθυμούν εδώ να στήσουν τη ζωή τους, αλλά και Σύριοι, Τούρκοι, με δεκαετίες παραμονής στη χώρα μας, έχουν κάθε δικαίωμα να αποφασίζουν για το μέλλον της χώρας που ζούνε. Θέλετε νέους ψηφοφόρους; Ορίστε. Τους έχετε. Είναι χιλιάδες και ξέρουν πολύ καλά τα προβλήματα της Ελλάδας γιατί τα ζούνε στο πετσί τους. Ας ψηφίσουν πρώτα αυτοί και μετά ξαναβλέπουμε την απαλοιφή των δύο ανεπαίσθητων προϋποθέσεων για το δικαίωμα ψήφου των ομογενών.