Ο επίλογος της Τρίτης
Ο Πομπέο, ο Μπογδάνος και η «αυθεντικότητα» της Θεσσαλονίκης
Ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ φεύγει από την Ελλάδα και την επίσκεψή του οι περισσότεροι θα τη θυμούνται γιατί η Μαρέβα Μητσοτάκη φορούσε μια περίεργη παντελόνα που καθόλου δεν ταίριαζε με τις σαγιονάρες της.
Κάποιοι, μάλιστα, θα γελάμε και θα επινοούμε λογοπαίγνια.
Άραγε τυχαία συμβαίνουν όλα αυτά; Οι παντελόνες τύπου «κάμπιας καραφατμέ», οι viral αναρτήσεις και τα γέλια στα σόσιαλ μίντια; Καθόλου τυχαία και αυθόρμητα.
Μόνος και ξεκάθαρος λόγος είναι ο αποπροσανατολισμός από τις ουσιαστικές λεπτομέρειες της επίσκεψης στη χώρα μας του ισχυρότερου οικονομικού και στρατιωτικού παράγοντα στον κόσμο.
Όταν συζητάς για τα πράσινα στίγματα στα ρούχα της Μαρέβας, ίσως αγνοήσεις πως η Σούδα θα φιλοξενεί πλέον ΜΟΝΙΜΑ το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο του κόσμου από όπου θα εφορμούν ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε επιχειρήσεις σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου.
Όταν γελάς με τη σαγιονάρα της πρώτης κυρίας, μπορεί και να περάσει στα ψιλά η ενίσχυση της παρουσίας αμερικανών στρατιωτών σε Λάρισα, Αλεξανδρούπολη και Βόλο. Και να έχεις και παράλληλα πολλούς «αναλυτές» να ισχυρίζονται πως η θέση της Ελλάδας ενισχύεται στην ευρύτερη περιοχή. Πως; Με την θεμελίωση νέων όρων συνεργασίας μας με τους Αμερικανούς σε στρατιωτικό επίπεδο. Σαν να λέμε: «αν είσαι με τον ισχυρό, κάτι θα τσιμπήσεις κι εσύ».
Το πολύ πολύ να χρειαστεί να τον διευκολύνεις όταν θα βομβαρδίζει το Ιράκ ή τη Σερβία κι όταν θα θέλει να ελέγχει τη Μεσόγειο.
Πράγματι, τώρα που ο Μάικ Πομπέο έφυγε από τη χώρα μας, μπορούμε να ανοίξουμε σαμπάνιες. Ήταν μια σημαντική επίσκεψη. Για τις ΗΠΑ και μόνο.
Την ίδια στιγμή που συμβαίνουν αυτά, η ενημέρωση για τον Κορονοϊό δείχνει πλέον ξεκάθαρα πως η κατάσταση στην Αθήνα ξεφεύγει. Πολλά κρούσματα στα τυχαία τεστ, σταθερά πολλά κρούσματα ως πόλη σε σχέση με την Ελλάδα και ειδικά στο κέντρο της πρωτεύουσας και σταθερά πολλοί διασωληνωμένοι. Κι όμως, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος σήμερα ανησυχεί γιατί το κέντρο της Αθήνας έχει γεμίσει με μπούρκες και νικάμπ.
Έκανε, λοιπόν, ερώτηση στη Βουλή και ισχυρίζεται πως με τόσα «σκεπασμένα πρόσωπα» υπάρχει ζήτημα ασφάλειας! Δε διαβάσατε λάθος. Το είπε και περιμένει από το υπουργείο δικαιοσύνης ενημέρωση για το τι προτίθεται να κάνει η Ελλάδα. Αν εσείς αυτό το θεωρείτε «τυχαίο» ή «γραφικό», επιτρέψτε μου να έχω άλλη άποψη.
Σήμερα γελάσαμε και με μία ακόμη είδηση: Οι μάσκες που περιμένουν τα σχολεία σχεδιάστηκαν και πάλι λάθος στις διαστάσεις και καθυστερεί η αποστολή τους μέχρι νεοτέρας.
Είναι να σε πιάνει θλίψη κι όχι γέλιο. Όχι μόνο γιατί το συγκεκριμένο πολυδιαφημισμένο «πρότζεκτ» κόστισε 6 εκατομμύρια ευρώ αλλά κυρίως γιατί από την αρχή της πανδημίας υπάρχουν «δίκτυα εθελοντών» που κατασκευάζουν και χαρίζουν σε φορείς και ιδρύματα εκατομμύρια υφασμάτινες μάσκες χωρίς φανφάρες και εντυπωσιασμούς και μάλιστα με χρηματοδότηση από απλούς πολίτες και επιχειρήσεις.
Συμπληρώσαμε 15 μέρες μαθημάτων, τα σχολεία υπολειτουργούν λόγω καταλήψεων και ελλείψεων σε καθηγητές κι εμείς ακόμα ασχολούμαστε με τις λάθος μάσκες που όλο έρχονται και ποτέ δε φτάνουν.
Υ.γ.: Αυτές τις μέρες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης οι στάσεις των λεωφορείων φιλοξενούν μια διαφήμιση με σλόγκαν «Το αυθεντικό είναι αιώνιο» αφού η πόλη θα τρέχει για δύο ολόκληρα χρόνια μια προσπάθεια με φορείς και κατοίκους ώστε να πιστοποιηθεί ως «αυθεντική πόλη». Ωραίο ακούγεται. Και το να εστιάσει η πόλη στα αυθεντικά και όχι στα ψεύτικα αλλά και το να βάλει τους πολίτες της να συνεργαστούν για κάτι τέτοιο. Η απορία είναι άλλη: είναι δείγμα «αυθεντικότητας» το να βιδώνεις με βίδες ένα χάρτινο πεπιεσμένο υλικό πάνω σε ακαλαίσθητες λαμαρινένιες στάσεις; Είναι «αυθεντικό» και νόμιμο το να διαφημίζεις την συγκεκριμένη καμπάνια ενώ σε όλη την Ευρώπη έχει απαγορευτεί η διαφήμιση μέσα στις πόλεις σε σημεία δεξιά του δρόμου κατά τη φορά κίνησης των οχημάτων γιατί προκαλεί ατυχήματα;