Ο επίλογος της Τρίτης: Παγωνιά εν μέσω πανδημίας; Ας βγούμε φωτογραφίες
Ο Ακης Σακισλόγλου παρακολουθεί την εξέλιξη της κακοκαιρίας και ανακεφαλαιώνει.
Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τις φωτογραφίες στα χιόνια. Το χιόνι είναι ό,τι πιο κοντινό σε μαγεία σκαρφίστηκε η φύση και δώρησε στους ανθρώπους, οπότε ο καθένας έχει δικαίωμα να το απολαύσει με την πρώτη ευκαιρία.
Εκτός αν είναι αξιωματούχος που έχει την υποχρέωση να κρατήσει αυτό που λέμε «χώρα» σε λειτουργία, αλλά μέσα σε 24 ώρες αποτυγχάνει παταγωδώς να διατηρήσει ακόμα και την εθνική οδό ανοιχτή, τους κεντρικούς δρόμους προσπελάσιμους, το ρεύμα χωρίς διακοπές και τις συγκοινωνίες στην υπηρεσία των πολιτών. Αν δεν τα έχει καταφέρει όλα αυτά, το μόνο που δείχνει με το να φωτογραφίζεται στα χιόνια είναι έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα.
Περιχαρής ο περιφερειάρχης Αττικής φωτογραφήθηκε στην πλατεία συντάγματος. Λίγο πιο πίσω, στη λεωφόρο Αμαλίας ο δρόμος ήταν κλειστός για ώρες και οι οδηγοί εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητα, μακριά από τις δουλειές τους. Καμία ενσυναίσθηση από τον άνθρωπο που διοικεί τη μισή Ελλάδα.
Την ίδια περίπου ώρα ο πρωθυπουργός «σταμάτησε για ένα καφέ στο όρθιο (sic), σε γνωστό καφέ της πλατείας Κολωνακίου» και φωτογραφήθηκε με δυο δημοσιογράφους οι οποίοι και ανέβασαν το στιγμιότυπο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Βέβαια, αν σταθεί ο οποιοσδήποτε πολίτης έξω από take away cafe, ακόμα και για ένα λεπτό, με βάση την πρόσφατη υπουργική απόφαση «τιμωρείται με πρόστιμο 300 ευρώ» αλλά, είπαμε, η λέξη «ενσυναίσθηση» είναι άγνωστη στην παρούσα κυβέρνηση.
Φωτογραφία βγήκε σήμερα και ο Αδωνις Γεωργιάδης μετά της συζύγου του. Ο υπουργός Ανάπτυξης που έχει «απαγορευτικό» παρουσίας σε τηλεοπτικές εκπομπές αφού λίγο ακόμα να το συνέχιζε θα περνούσε πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, ευχαριστήθηκε το χιόνι και άφησε την Ευγενία Μανωλίδου να συνοδέψει την φωτογραφία τους με ένα ξεκάθαρο μήνυμα: «Χιών πίπτει. Το κέαρ δεν έχομεν θερμόν!». Μιλάμε για καμία μα καμία απολύτως επαφή με την πραγματικότητα.
Εφτασε μέχρι και ο Στέφανος Μάνος να τουιτάρει το απόγευμα ως «εγκλωβισμένος της κακοκαιρίας». Που; Στην ακριτική Εκάλη! «Γενική διάλυση», κατήγγειλε ο «ταύρος». «Είμαι ήδη 36 ώρες χωρίς ηλεκτρικό άρα χωρίς θέρμανση και 12 ώρες χωρίς ύδρευση. Πληροφόρηση μηδέν. Ετσι φαντάζονται την κανονικότητα;». Κι εμείς αυτό αναρωτιόμαστε Στέφανε Μάνο αλλά έχουμε και μια απορία: Νερό και ρεύμα δεν έχουν ιδιωτικοποιηθεί; Σκοπό το κέρδος δεν έχουν οι εταιρείες; Μετόχους που θέλουν να βγάλουν λεφτά; Επενδύσεις σε υποδομές από πότε έχουν να κάνουν; Καλά πήγε κι αυτό!
Την ώρα αυτή που γράφουμε τον επίλογο, στην Βουλή ψηφίζεται ο νόμος για τα ΜΜΕ, πρώην νόμος Πέτσα, νυν Λιβάνιου. Επειδή μπορεί και να μην σας το πούνε, όσα καταγγέλθηκαν πριν τα Χριστούγεννα και οδήγησαν σε απεργία τον δημοσιογραφικό κλάδο, θα ψηφιστούν κανονικότατα. Η υποχρέωση των καναλιών να διατηρούν 400 εργαζόμενους αλλάζει (μειώνεται στους 280), οι δόσεις των καναλιών για την άδεια του 2020 χαρίζονται, τα διευθυντικά στελέχη σε ΕΡΤ και ΑΠΕ θα πριμοδοτηθούν. Ακόμα και το άρθρο για την τέχνη θα περάσει κανονικά με μια ανεπαίσθητη αλλαγή – διευκρίνιση περί τρομοκρατίας ότι αφορά τον πάροχο κι όχι τον καλλιτέχνη. Τόσο καλά…