Ο επίλογος της Τρίτης: Το θέμα δεν είναι η Ακρίτα αλλά η λογοκρισία
Η σύνοψη μιας μέρας που είχε από συζητήσεις στη Βουλή μέχρι κόντρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Κάνοντας κριτική στα μειωμένα αντανακλαστικά των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγαμε κάπως σκωπτικά πριν λίγο καιρό πως, ευτυχώς, υπάρχει και η Ελενα Ακρίτα και ακούμε και μια διαφορετική φωνή, πέρα από το γνωστό κυβερνητικό αφήγημα στο δημόσιο λόγο.
Τι τα θέλετε, το γκαντεμιάσαμε: 30 μέρες «απαγόρευση αναρτήσεων» στην Ακρίτα μετά από αναφορές στο προφίλ της. Καλά πήγε κι αυτό…
Ξέρετε, το θέμα μας πια σε σχέση με το δημόσιο διάλογο δεν είναι η Ελενα Ακρίτα, ο Γιώργος Τούλας, ο Σταύρος Κόλκας (λέω ονόματα ανθρώπων που δε θα με παρεξηγήσουν). Το θέμα είναι η δυσανεξία στην διαφορετική άποψη που φτάνει ως την λογοκρισία.
Και στην Ελλάδα έχουμε μπόλικη λογοκρισία. Και ΑΥΤΟλογοκρισία. Κι όχι μόνον δημοσιογράφων αλλά και πηγών. Ποτέ άλλοτε οι έχοντες και κατέχοντες δημόσιο λόγο δεν δίστασαν τόσο πολύ να συγκρουστούν. Και ποτέ άλλοτε στα χρονιά, οι άνθρωποι που απαντούν στις ερωτήσεις, που «βγάζουν» δηλαδή με τις δηλώσεις τους τις ειδήσεις, δεν ήταν τόσο απρόθυμοι να μιλήσουν, να δυσαρεστήσουν, να αποκαλύψουν. Σημεία των καιρών.
Χθες, λοιπόν, ήταν η σειρά της Ελενας Ακρίτα. Της αφαίρεσαν το δικαίωμα να αναρτά το οτιδήποτε για 30 μέρες, ποινή που φυσικά είναι τόσο μεγάλη γιατί πρόκειται για την πέμπτη περίπτωση τιμωρίας. Είναι ξεκάθαρο πια ότι υπάρχουν άνθρωποι που «κατασκοπεύουν» προφίλ, σπαμάρουν και τρολάρουν (και τις δυο λέξεις τις έβγαλε κόκκινο ο κορέκτορας αλλά και αυτός, ως λέξη, κόκκινος είναι, δεν υπάρχει στο λεξικό) με σκοπό να σηκώσουν κουρνιαχτό, να δημιουργήσουν διαδικτυακές προβοκάτσιες. Και το πετυχαίνουν.
Κάποιοι χθες χάρηκαν που η Ακρίτα έχασε το δικαίωμα να δημοσιεύει στο Facebook. Κι ας προκάλεσε η ενέργεια «κύμα» στήριξης στο πρόσωπό της και χιλιάδες αναρτήσεις άλλων για λογαριασμό της, έτσι από πείσμα, από αντίδραση. Στην παρούσα φάση το θέμα δεν είναι η ουσία. Το θέμα είναι να σταλεί το μήνυμα ότι «πρέπει να προσέχουμε τι γράφουμε». Και το μήνυμα εστάλη, γι αυτό λέω πως πολλοί χάρηκαν.
Είναι οι ίδιοι που αναρωτιούνται: «όταν έκλειναν τον λογαριασμό του Τραμπ, εσείς γιατί χαιρόσασταν;» Λες και έχουν σχέση τα fake news του πρώην πλανητάρχη και η παρακίνηση σε βία προς τους ψηφοφόρους του, με την γνώμη της Ελενας Ακρίτα για όσα συμβαίνουν στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ο καθένας φτιάχνει μια αλήθεια και περιχαρακώνεται γύρω από αυτήν. Κι εγώ που τώρα σας γράφω αυτό το κατεβατό, το ίδιο κάνω.
Οσο συμβαίνουν αυτά, στη Βουλή ψηφίζουν για τη σύσταση ή μη προανακριτικής επιτροπής που θα ερευνήσει τυχόν ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ στον περίφημο νόμο με τις άδειες των καναλιών. Αναρωτιέστε τι άποψη έχουν γι αυτό τα μεγάλα κανάλια ή αρκεί να παραθέσουμε πόσα εκατομμύρια ευρώ (που με βάση το νόμο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να πληρώσουν) γλύτωσαν χάρη στην κυβέρνηση Μητσοτάκη; Ναι, δεν κάνετε λάθος! Αυτήν την άποψη έχουν: Οτι ο ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί, ότι δεν λέει τίποτα για τις καταγγελίες Καλογρίτσα. Άκουσα σε πάνελ δημοσιογράφο να λέει: «Τα δύο μεγάλα λάθη του Τσίπρα». Μου έφυγε το σαγόνι.
Να ερευνηθεί η υπόθεση Παπά – Καλογρίτσα – ΣΥΡΙΖΑ – Τσίπρα, όπως θέλετε πείτε την. Διαφάνεια σε όλα. Δεν είναι δα και τόσο «περσινά ξινά σταφύλια» όσα συνέβησαν με τις τηλεοπτικές άδειες τότε. Θα μας πει, όμως, κάποιος, γιατί δεν ερευνούμε και την πρόσφατη λίστα Πέτσα; Τι θα γίνει με τις άδειες γενικώς τώρα που ο νόμος Παπά ακυρώθηκε; Οι προανακριτικές είναι κομμάτι της λειτουργίας της Βουλής που, απ’ ότι φαίνεται, όταν συμφέρει την κυβέρνηση, την αξιοποιούμε στο έπακρο, κι όταν δεν την συμφέρει, την ακυρώνουμε «λόγω πανδημίας».
Υ.γ.: Σε περίπτωση που δεν το προλάβατε κι επειδή όλα τα συστημικά μέσα ήταν απασχολημένα με τις «προκλήσεις Πολάκη» και την προανακριτική: 4.340 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα σήμερα. Οι θάνατοι σε μία μέρα έφτασαν τους 72 και οι διασωληνωμένοι τους 741 (σε ΜΕΘ, γιατί εκτός ΜΕΘ είναι ακόμα 100). Ανοίξτε τα όλα. Και πρώτα πρώτα τα τρελάδικα.