Επόμενη Στάση – Next Stop: Δημόσιος Χώρος

Στην Θεσσαλονίκη, η απαξίωση του δημόσιου χώρου γίνεται αντιληπτή σε κάθε μας βήμα.

Γιώργος Τσιτιρίδης
επόμενη-στάση-next-stop-δημόσιος-χώρος-601184
Γιώργος Τσιτιρίδης

Ο σεβασμός στον δημόσιο χώρο είναι ένα πρόβλημα που ταλανίζει πολλές πόλεις του κόσμου. Σε κάποιες περιοχές, παρεμβάσεις, καμπάνιες, γενναίες ιδιωτικές και κρατικές πρωτοβουλίες έχουν καταφέρει να περάσουν στη συνείδηση του κόσμου πως ο δημόσιος χώρος είναι κομμάτι της πόλης που ανήκει σε όλους και θα πρέπει να απαιτούμε πιεστικά την συντήρηση και την προστασία του.

Στην Θεσσαλονίκη, η απαξίωση του δημόσιου χώρου γίνεται αντιληπτή σε κάθε μας βήμα. Σκουπίδια στο δρόμο, γκράφιτι παντού, καταστροφή και βανδαλισμός ιστορικών κτηρίων, σπασμένα πλακάκια στα πεζοδρόμια, ξεριζωμένα παρτέρια. Οι ευθύνες της δημοτικής αρχής μεγάλες, μιας και χρόνια τώρα λείπουν από την πόλη οι ριζοσπαστικές ιδέες που εφαρμόζονται σε πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις που αποτελούν πρότυπο για την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους προσελκύοντας χιλιάδες τουρίστες. Δεν είναι όμως μόνο αυτοί που μας κυβερνούν που έχουν την ευθύνη. Η απαξίωση και η καταστροφή του δημόσιου χώρου είναι ευθύνη όλων μας, είναι κάτι που φαντάζει φυσιολογικό, έχουμε μάθει να ζούμε με αυτό και όχι μόνο δεν αντιδρούμε, αλλά απεναντίας συμβάλουμε και εμείς στην καταστροφή. 

Ας ρίξουμε μια ματιά στις στάσεις των λεωφορείων. Είναι οι χώροι στους οποίους στέκονται οι περισσότεροι άνθρωποι κατά την διάρκεια της ημέρας τους. Σε πόλεις του εξωτερικού συναντάμε στάσεις με φωτιζόμενες επιγραφές, μηχανήματα έκδοσης – ακύρωσης εισιτηρίων και καρτών, έξυπνες διαφημίσεις, εικαστικές παρεμβάσεις, λουλούδια, οθόνες με διαφημιστικά σποτ, χάρτες με επεξηγήσεις για τις γραμμές των λεωφορείων και πολλά άλλα. Στην Θεσσαλονίκη οι στάσεις είναι παρατημένες στην μοίρα τους. Σκουπίδια, βρωμιά, και στα ταμπλό μουντζούρες, κάθε λογής αφίσες και ανακοινώσεις που αυθαίρετα κολλούνται παντού και σπασμένο ότι μπορεί να σπάσει κανείς σε μια στάση. Τους τελευταίους μήνες ο δήμος Θεσσαλονίκης φρόντισε στα από καιρό αχρησιμοποίητα ταμπλό να εναλλάσσονται αφίσες από μουσαμά, οι οποίες διαφημίζουν μεγάλα γεγονότα της πόλης. Η αρχή έγινε πέρσι με την Δ.Ε.Θ., όταν οι στάσεις γέμισαν με εικόνες από την λαμπρή ιστορία της Διεθνούς Εκθέσεως και συνεχίστηκε τα Χριστούγεννα με την διαφήμιση των εορταστικών εκδηλώσεων της πόλης. Η τοποθέτηση των μουσαμάδων ήταν μια πρόχειρη λύση, ένα μπάλωμα θα μπορούσε να πει κανείς διότι οι στάσεις έχουν ανάγκη από ριζική μεταμόρφωση και αντικατάσταση, παρόλα αυτά ήταν μια λύση που έδινε μια άλλη εικόνα στις άχαρες επιφάνειες με τις μισοσκισμένες αφίσες. 

Κατά την διάρκεια της καραντίνας μέχρι και σήμερα οι στάσεις γέμισαν με φωτογραφίες και κοινωνικά μηνύματα από την iMed που αφορούν τον κοροναϊό. Στόχος η ενημέρωση των κατοίκων που περνούν από τις στάσεις η περιμένουν κάποιο λεωφορείο. Μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία με δυνατές εικόνες και μηνύματα. Με την άρση των μέτρων του αποκλεισμού, μαζί με τους ανθρώπους επέστρεψαν στις στάσεις τα σκουπίδια αλλά και ο βανδαλισμός. Μέσα σε λίγες μόνο ημέρες δεν άργησαν στους μουσαμάδες αυτούς να ξεφυτρώνουν μπουντζούρες από μαρκαδόρο και μπογιές, αφίσες αλλά και η καταστροφή τους. Η εικόνα της πόλης επέστρεψε στον παλιό κακό εαυτό της και το πιο ανησυχητικό είναι πως στεκόμαστε απαθείς και αδιάφοροι για οτιδήποτε συμβαίνει. Ο δημόσιος χώρος πίσω στην κανονικότητα έγινε ο ιδιωτικός μας καμβάς σκουπιδιών μιζέριας και κακομοιριάς. 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα