Έτσι ξημέρωσε η Τετάρτη με την πανδημία στον κόσμο
Πάνω από 2,5 εκ τα κρούσματα
Ρωσία
Άλλοι 28 ασθενείς υπέκυψαν στην ασθένεια COVID-19 το τελευταίο 24ωρο στη Μόσχα, όπου το σύνολο των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας έφθασε πλέον τους 261, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο το κέντρο αντιμετώπισης της κρίσης του νέου κορωνοϊού της πρωτεύουσας της Ρωσίας.
«Η πλειονότητα των ασθενών είχε υποκείμενες παθήσεις», ανάμεσά τους «υπέρταση, χρόνια βρογχίτιδα, διαβήτη, καρκίνο», σύμφωνα με το κέντρο. Οι 28 ασθενείς ήταν ηλικιών μεταξύ 30 και 93 ετών. Ο 30χρονος, που διαγνώστηκε με διπλή πνευμονία, έπασχε από συστημικό ερυθηματώδη λύκο, αυτοάνοσο νόσημα, σύμφωνα με το κέντρο.
Η ίδια πηγή επανέλαβε ότι προτρέπει «τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις να τηρούν αυστηρά τις οδηγίες να απομονωθούν», να εφαρμόζουν την προτροπή των αρχών για τη λεγόμενη κοινωνική απόσταση, ως την 1η Μαΐου τουλάχιστον.
Ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης είχαν επιβεβαιωθεί συνολικά 52.763 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 456 θάνατοι από την COVID-19 στη Ρωσία. Στον αντίποδα, 3.873 ασθενείς έχουν αναρρώσει.
Κίνα
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Τρίτη καταγράφηκαν 30 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό στην ηπειρωτική Κίνα, 23 από τα οποία ήταν «εισαγόμενα», κατά τον όρο που χρησιμοποιεί όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες που φθάνουν από το εξωτερικό μολυσμένοι, αριθμός αρκετά υψηλότερος από τα 11 κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν την προηγουμένη.
Στο καθημερινό ενημερωτικό της δελτίο, η Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας της Κίνας ανέφερε επίσης ότι εντοπίστηκαν 42 ασυμπτωματικοί φορείς του SARS-CoV-2, από 37 μία ημέρα νωρίτερα.
Δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος το προηγούμενο 24ωρο στη χώρα όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο κορωνοϊός, στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019.
Άλλοι 28 ασθενείς έλαβαν εξιτήρια από τα νοσοκομεία, μετά την αποθεραπεία τους.
Επισήμως, μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης στην Κίνα καταγράφονταν 4.632 θάνατοι από την COVID-19 επί συνόλου 82.788 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ενώ 77.151 ασθενείς ιάθηκαν.
ΗΠΑ
Το Μιζούρι έγινε η πρώτη Πολιτεία της Αμερικής που άσκησε μήνυση κατά της κινεζικής κυβέρνησης για τον χειρισμό του κορωνοϊού, καταγγέλλοντας ότι η αντιμετώπιση από το Πεκίνο στο ξέσπασμα της πανδημίας που προήλθε από την πόλη Ουχάν οδήγησε σε καταστροφικές οικονομικές απώλειες στην αμερικανική Πολιτεία.
Η αστική αγωγή, που υποβλήθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο από τον Γενικό Εισαγγελέα του Μιζούρι, Έρικ Σμιτ, περιλαμβάνει κατηγορίες για αμέλεια, μεταξύ άλλων. Στην μηνυτήρια αναφορά υπογραμμίζεται ότι το Μιζούρι και οι κάτοικοι της Πολιτείας υπέστησαν οικονομικές ζημιές αξίας πιθανόν δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων και επιδιώκουν να λάβουν χρηματικές αποζημιώσεις.
«Η κινεζική κυβέρνηση είπε ψέματα στον κόσμο σχετικά με τον κίνδυνο και τη μεταδοτική φύση της COVID-19, κατέπνιξε καταγγελίες και έκανε λίγα για να σταματήσει την εξάπλωση της νόσου», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο Ρεπουμπλικάνος Σμιτ.
«Πρέπει να καταστούν υπόλογοι για τις πράξεις τους».
Η Πολιτεία κατηγορεί επίσης την κινεζική κυβέρνηση ότι επιδεινώνει την πανδημία «συσσωρεύοντας» μάσκες και άλλο εξοπλισμό ατομικής προστασίας.
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στην αρχή της πανδημίας είχε επαινέσει την Κίνα και τον ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ για την απάντηση του Πεκίνου στο ξέσπασμα του ιού. Ωστόσο, ο Τραμπ και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ αναφέρονται στην νόσο Covid-19 ως «κινέζικο ιό» και τις τελευταίες ημέρες έχουν εντείνει τη ρητορική τους.
Η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη ήδη με παρόμοιες αγωγές που έχουν υποβληθεί σε αμερικανικά δικαστήρια από ιδιοκτήτες αμερικανικών επιχειρήσεων.
Ειδικοί του διεθνούς δικαίου δήλωσαν στο Reuters ότι οι προσπάθειες να καταλογιστεί ευθύνη στην Κίνα για τον κορωνοϊό σε αμερικανικά δικαστήρια πιθανότατα θα αποτύχουν.
Στο μεταξύ «καθώς δρομολογείται η άρση του περιορισμού διαμονής στο σπίτι, οι αξιωματούχοι πρέπει να τονίσουν τη σημασία της κοινωνικής απόστασης και του πλυσίματος των χεριών», είπε ο Δρ. Robert Redfield
Το πρώτο κύμα της πανδημίας έχει προκαλέσει τον θάνατο σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους ανά την υφήλιο και την παράλυση της παγκόσμιας κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας. Ο κόσμος ελπίζει ότι τα χειρότερα έχουν περάσει. Την αισιοδοξία αυτή, όμως, δεν συμμερίζεται ο διευθυντής του αμερικανικού CDC (Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων), Δρ. Robert Redfield, ο οποίος κάνει λόγο για δεύτερο κύμα το επόμενο διάστημα και δη πιο θανατηφόρο από το πρώτο.
«Υπάρχει πιθανότητα η επίθεση του ιού τον επόμενο χειμώνα να είναι πραγματικά ακόμη πιο δύσκολη από αυτήν που μόλις περάσαμε», τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι πιθανότατα θα συμπέσει με την περίοδο αιχμής της γρίπης.
«Και όταν το λέω σε άλλους, δεν καταλαβαίνουν τι εννοώ», ή δεν το πιστεύουν, πρόσθεσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας που καλείται να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος στη νυν και στην επερχόμενη πανδημία. «Δύο ταυτόχρονες εκδηλώσεις αναπνευστικών λοιμώξεων θα καταστήσουν δραματική την κατάσταση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης», είπε.
Το πρώτο κύμα της COVID-19 έχει ήδη σκοτώσει περισσότερους από 45.000 Αμερικανούς. Ο Ρέντφιλντ είπε ότι οι ομοσπονδιακοί και κρατικοί αξιωματούχοι πρέπει να χρησιμοποιήσουν τους επόμενους μήνες για να προετοιμαστούν για ένα χειρότερο σενάριο.
«Καθώς δρομολογείται η άρση του περιορισμού διαμονής στο σπίτι, οι αξιωματούχοι πρέπει να τονίσουν τη σημασία της κοινωνικής απόστασης και του πλυσίματος των χεριών», είπε.
Σχολιάζοντας τις διαμαρτυρίες και τη ροπή του Ντόναλντ Τραμπ να ελευθερώσει τη χώρα από τους περιορισμούς, είπε: «Κάτι τέτοιο δεν θα είναι χρήσιμο».
Μεξικό
Αλματώδης άνοδος των νέων κρουσμάτων μόλυνσης καταγράφηκε στο Μεξικό, όπου επιβεβαιώθηκαν άλλα 700 και πλέον μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, με το σύνολό τους να ανέρχεται πλέον σε 9.501, ανακοίνωσαν χθες Τρίτη αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας της χώρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο απολογισμός των θυμάτων της COVID-19 αυξήθηκε κατά 145 σε 24 ώρες και έφθασε τα 857, ανέφεραν τα στελέχη του υπουργείου Υγείας.
Ο υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες-Γκατέλ έκανε λόγο νωρίτερα χθες για αύξηση του επιπέδου συναγερμού, – καθώς η εξάπλωση του SARS-CoV-2 συνεχίζεται με ολοένα ταχύτερο ρυθμό — για να αποφευχθεί ο κορεσμός των νοσοκομείων.
Οι αρχές εκτιμούν ότι η πανδημία θα φθάσει στην κορύφωσή της στο Μεξικό περί τη 10η Μαΐου.
Σύμφωνα με τον Λόπες-Γκατέλ, κρούσματα μόλυνσης έχουν πλέον εντοπιστεί σε όλη τη χώρα.
Η κυβέρνηση του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ έχει αναστείλει όλες τις μη απολύτως απαραίτητες δραστηριότητες ως την 30ή Μαΐου κι έχει απευθύνει έκκληση στους πολίτες να μείνουν σπίτι, αλλά η καραντίνα δεν είναι υποχρεωτική, τουλάχιστον ακόμη.
Λιβύη
Το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών της Λιβύης ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι επιβεβαιώθηκαν 8 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό στην εμπόλεμη χώρα.
Το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 αυξήθηκε έτσι σε 59. Ένας άνθρωπος έχει υποκύψει στην COVID-19, ενώ 15 έχουν αποθεραπευτεί.
Τα 8 κρούσματα εντοπίστηκαν έπειτα από εξετάσεις που διενεργήθηκαν στα δείγματα 83 ανθρώπων που θεωρούνταν ύποπτα κρούσματα, διευκρίνισε το Κέντρο.
Η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) επέβαλε δεκαήμερη 24ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας την Παρασκευή στα εδάφη που ελέγχει, για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας.
Το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον κορωνοϊό επιβεβαιώθηκε στην εμπόλεμη Λιβύη την 24η Μαρτίου.
Τις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η πανδημία δυσχεραίνει όμως η συνέχιση των εχθροπραξιών.
ΑΠΕ