Φοιτητής από την Παλαιστίνη χαρτογραφεί τα αγάλματα της Θεσσαλονίκης

Η στήλη της Parallaxi για τα γλυπτά της Θεσσαλονίκης του κέντρισε το ενδιαφέρον να μελετήσει γι' αυτά που δε γνωρίζουμε για την πόλη

Γιώργος Τσιτιρίδης
φοιτητής-από-την-παλαιστίνη-χαρτογρα-684229
Γιώργος Τσιτιρίδης

Ο Iyad Ladaa με καταγωγή από την Παλαιστίνη εγκαταστάθηκε το 2009 στην Θεσσαλονίκη για να φοιτήσει στην Θεολογική σχολή του Α.Π.Θ. Κατά την διάρκεια της καραντίνας τον Μάρτιο 2020 ξεκίνησε την χαρτογράφηση των αγαλμάτων της πόλης με αφορμή και οδηγό του την στήλη για τα αγάλματα της πόλης που διάβαζε στην parallaxi. Αυτή την περίοδο εμπλουτίζει τον χάρτη με ολοένα και περισσότερα στοιχεία.   

Το 2009 ο Iyad Ladaa, Παλαιστίνιος στην καταγωγή και με γονείς Χριστιανούς ορθόδοξους σπούδασε στην Θεολογική σχολή του ΑΠΘ με υποτροφία. Μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης επέλεξε της δεύτερη για σπουδές λόγω της τοποθεσίας του πανεπιστημίου στο κέντρο της πόλης και της κοντινής απόστασης από την θάλασσα. Ζώντας στην Θεσσαλονίκη το ένστικτο του βγήκε σωστό μιας και όπως λέει σαν την Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει. 

Μετά την ολοκλήρωση των προπτυχιακών του σπουδών, εισάχθηκε στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της θεολογικής σχολής, στην ειδίκευση πληροφορική Θεολογικών δεδομένων έχοντας ως θέμα της μεταπτυχιακής εργασίας «Συστήματα GIS και εφαρμογές σε Θεολογικά δεδομένα».

Σήμερα είναι υποψήφιος διδάκτορας του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής θεολογίας του ΑΠΘ ενώ παράλληλα εργάζεται ως συντονιστής του Blue Refugee Center του SolidarityNow.

Ως φοιτητής του έκανε εντύπωση το «Cor-ten» το  γλυπτό του Γιώργου Ζογγολοπουλου που κοσμεί την κύρια είσοδο της ΔΕΘ,  απέναντι από την Θεολογική σχολή,  από το οποίο περνούσε κάθε μέρα αλλά δεν γνώριζε περισσότερα γι’ αυτό. Κάθε φορά που διάβαζε ένα όνομα σε μια προτομή προσπαθούσε να βρει στοιχεία του εικονιζόμενου ανθρώπου στο διαδίκτυο.

Μας εξηγεί ο Iyad τι του κέντρισε το ενδιαφέρον ώστε να οδηγηθεί στην χαρτογράφηση των Γλυπτών της πόλης:

«Τα αγάλματα είναι μέρος της κουλτούρας μιας πόλης και η γνώση της ιστορίας τους βοηθάει στην ένταξη σ αυτήν» και συνεχίζει: «Μια μέρα καθώς διάβαζα ένα άρθρο στην parallaxi για τα γλυπτά της Θεσσαλονίκης σκέφτηκα πόσα πράγματα μας είναι άγνωστα σχετικά με την ιστορία της πόλης στην οποία ζούμε. Όταν είδα πως στην στήλη αυτή υπάρχουν συγκεντρωμένα στοιχεία για όλα τα αγάλματα, σκέφτηκα την προβολή τους σε ένα χάρτη. Άλλωστε η χαρτογράφηση ήταν μέρος του μεταπτυχιακού μου».

Κατά την διάρκεια της καραντίνας τον Μάρτιο 2020, αν και η δουλειά και οι ευθύνες του αυξήθηκαν μιας και έπρεπε να φροντίσει για την ομαλή παροχή βοήθειας στους  ωφελούμενούς μεταναστών και προσφύγων του Blue Refugee Center του Solidarity now βρήκε χρόνο να υλοποιήσει την ιδέα της χαρτογράφησης των αγαλμάτων της πόλης που οδηγούν με link στο εκάστοτε άρθρο της στήλης της parallaxi για τα γλυπτά της πόλης. 

Στόχος του είναι να συμπεριλάβει όλα τα γλυπτά της πόλης, σε έναν διαδραστικό χάρτη μεσώ του οποίου θα υπάρχουν πληροφορίες για την ιστορία τους. 

Στην ερώτηση μου για τα σχέδια του για το μέλλον απάντησε: 

«Όταν ολοκληρώσω την διδακτορική μου διατριβή θα δω τα επόμενα βήματα. Βλέποντας και κάνοντας. Ανάλογα με τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν είτε στην Θεσσαλονίκη είστε στην Παλαιστίνη, με ενδιαφέρει μια καριέρα στην εκπαίδευση. Διότι αγαπώ το αντικείμενο των σπουδών μου και θα ήθελα να το υπηρετήσω οπουδήποτε»

Ο χάρτης των γλυπτών της Θεσσαλονίκης βρίσκεται εδώ: 

shorturl.at/oxDS5

Πατήστε σε όποιο άγαλμα σας ενδιαφέρει για να μεταφερθείτε στο αντίστοιχο άρθρο. 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα