Featured

Φωτογράφισε μου το αγαπημένο σου βιβλίο

Λέξεις – Εικόνες: Μάριος Δαδούδης Η περίοδος της πανδημίας και της καραντίνας, έδωσε την ευκαιρία στους βιβλιολάτρες να επιδοθούν στο αγαπημένο τους χόμπι. Στα ΒΙΒΛΙΑ. Στον σύντροφο αυτόν, φτιαγμένο από χαρτί, για τον οποίο έχουν γίνει αμέτρητες κουβέντες. Αν όμως σου έλεγαν να φωτογραφήσεις το αγαπημένο σου βιβλίο, με ποιο τρόπο θα το έκανες; Όχι […]

Μάριος Δαδούδης
φωτογράφισε-μου-το-αγαπημένο-σου-βιβλ-691479
Μάριος Δαδούδης

Λέξεις – Εικόνες: Μάριος Δαδούδης

Η περίοδος της πανδημίας και της καραντίνας, έδωσε την ευκαιρία στους βιβλιολάτρες να επιδοθούν στο αγαπημένο τους χόμπι. Στα ΒΙΒΛΙΑ.

Στον σύντροφο αυτόν, φτιαγμένο από χαρτί, για τον οποίο έχουν γίνει αμέτρητες κουβέντες.

Αν όμως σου έλεγαν να φωτογραφήσεις το αγαπημένο σου βιβλίο, με ποιο τρόπο θα το έκανες;

Όχι να φωτογραφίσεις το ίδιο το βιβλίο, αλλά να αποδώσεις με εικόνες αυτά που σου προκαλεί στη ψυχοσύνθεσή σου. Από την πρώτη σου επαφή μαζί του, μέχρι και μετά το διάβασμά του.

Τέσσερα είναι σίγουρα, τα στάδια τα οποία θα βιώσει ένας βιβλιολάτρης.

1. Η Φώτιση – Αυτό είναι!

Το βιβλίο εκείνο, το οποίο θα σου τραβήξει την προσοχή, εμφανίζεται στα μάτια σου πολύ απότομα, ανάμεσα από χιλιάδες άλλα υποψήφια βιβλία. Σαν μια λάμψη να βγαίνει από μέσα του και να σε καλεί να το διαβάσεις. Ίσως κάποια υπερφυσική δύναμη, το κάνει να λάμπει περισσότερο από τα υπόλοιπα, στα ράφια του βιβλιοπωλείου στο οποίο βρίσκεσαι. Σα να σου ψιθυρίζει “Διάβασέ με, διάβασέ με!”.

2. Η βουτιά μέσα του

Αμέσως μόλις γίνει δικό σου, μετά το “Πεφωτισμένο” φλερτ μαζί του, τρέχεις στο σπίτι να το διαβάσεις με πελώρια αγωνία. Κάνεις κυριολεκτικά βουτιά μέσα του και οι σελίδες ρέουν η μία μετά την άλλη, δίχως σταματημό. Ως ένας χείμαρρος στα δάχτυλά σου, καταπίνει οτιδήποτε στο διάβα του, από τα μάτια σου μέχρι και τους χτύπους της καρδιάς σου. Λαχταράς να το διαβάσεις μονοκοντυλιά, που θα έλεγαν και στο ράψιμο.

3. Πάνω ή κάτω;

Κάθε βιβλίο έχει σίγουρα τη χάρη του. Ελάχιστα όμως έχουν την ικανότητα να σου δημιουργήσουν ταυτόχρονα θετικά και αρνητικά συναισθήματα, αφού τα διαβάσεις ολόκληρα. Ελπίδα, Χαρά, Ηρεμία κάποια από τα θετικά και Ενοχές, Θυμός, Στεναχώρια κάποια από τα αρνητικά. Σα να είσαι σε μία σκάλα και να την ανεβοκατεβαίνεις διαρκώς. Η Χαρά και η Λύπη δεν απέχουν και πολύ μεταξύ τους και μονάχα λίγα βιβλία μπορούν να σε πάνε Πάνω Κάτω μετά την ανάγνωσή τους. Και αυτό σε εξιτάρει κατά βάθος, ως ψαγμένο αναγνώστη, καθότι χρόνιος λάτρης των βιβλίων αναζητάς την ολοκλήρωση και των δύο όχθεων του χείμαρρου.

4. Το αποτύπωμά του στη ψυχή σου

Αυτό το μοναδικό βιβλίο, που όμοιό του δύσκολα θα ξαναδιαβάσεις, καρφώνεται μέσα στη ψυχή σου για πάντα. Μπορεί το υλικό αντικείμενο (βιβλίο) να μη το πιάσεις για αρκετό καιρό μετά, όμως ο τίτλος και αυτό που σου προκάλεσε, θα μείνουν για πάντα σφηνωμένα στη μνήμη σου. Αν υποθέσουμε πως η μνήμη είναι κάτι άυλο (που είναι έτσι κι αλλιώς), τότε αυτό το μοναδικό βιβλίο, θα φαντάζει εκεί μέσα (στη μνήμη σου),ως μία σκιά που απλώς υπάρχει ανάμεσα στις υπόλοιπες, με μοναδική φωτεινότητα, τον τίτλο, συγγραφέα κ.τ.λ. και συναισθήματα.

* Το βιβλίο που χρησιμοποιήθηκε για την φωτογράφιση είναι “Από τη γη μου στη Γη” του Sebastiao Salgado σε συνεργασία με την Isabelle Francq,σε Μετάφραση Κατερίνας Σχινά, Εκδόσεις Στερέωμα. Είναι το μοναδικό βιβλίο, στο οποίο ο Salgado μιλάει για τη ζωή και τη δουλειά του, εκτός από το “Αλάτι της Γης” του Βιμ Βέντερς, στο οποίο μιλάει κυρίως για τις φωτογραφίες του, ενώ στο βιβλίο αυτό αφηγείται όλες τις πτυχές της ζωής του.

** Όλες οι φωτογραφίες είναι ένα κλικ και μόνο. Κανένα εφέ υπολογιστή δεν έχει λάβει χώρα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα