Γ. Κότσιρας: Τα άσχημα θα ηττηθούν από την αλληλεγγύη

Ο ερμηνευτής μιλά στην Parallaxi για το νέο του δίσκο, την πανδημία και τη διαδικτυακή συναυλία του σε λίγες μέρες.

Ιωάννα Μαρκέλλα Χαλκιά
γ-κότσιρας-τα-άσχημα-θα-ηττηθούν-από-τ-717173
Ιωάννα Μαρκέλλα Χαλκιά
Φωτογραφία: Θοδωρής Ψιάχος

Ο Γιάννης Κότσιρας είναι ο «φύλακας άγγελος» του έντεχνου και λαϊκού ελληνικού τραγουδιού. Διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν την ταυτότητα ενός διαχρονικού καλλιτέχνη, καθώς είναι ειλικρινής, αυθεντικός, προσγειωμένος και πιστός στις καλλιτεχνικές του αξίες. Δεν είναι τυχαίο πως μερικά από τα σπουδαιότερα ονόματα της ελληνικής μουσικής, από τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Γιάννη Μαρκόπουλο έως τον Θάνο Μικρούτσικο και τον Μίμη Πλέσσα, έχουν συνεργαστεί δισκογραφικά μαζί του και εμπιστεύθηκαν στη φωνή του τα σημαντικότερα έργα τους.

Ο Γιάννης Κότσιρας όμως δεν χρειάζεται συστάσεις. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το «Κοίτα Γύρω», το νέο του πολυσυλλεκτικό album, που είναι ίσως και μια από τις πιο ώριμες δουλειές του. To album είναι το αποτέλεσμα της δημιουργικής σύμπραξης του αγαπημένου τραγουδιστή με παλαιότερους συνεργάτες του αλλά και με καλλιτέχνες που συνεργάζονται για πρώτη φορά μαζί του. «Κοίτα Γύρω» μας λέει ο βαθιά επίκαιρος Γιάννης Κότσιρας και μας προ(σ)καλεί να κάνουμε το αυτονόητο, να κοιτάξουμε πραγματικά γύρω μας και ίσως προλάβουμε την παρακμή του σύγχρονου κόσμου, πριν να είναι πολύ αργά.

Επιπλέον σε λίγες μέρες, την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου στις 21:00, θα έχουμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε σε live streaming τη μουσική παράσταση του Γιάννη Κότσιρα «Aν μας σπάσουν το μπουζούκι», μια γνήσια λαϊκή βραδιά με αγαπημένες μελωδίες. Μια βραδιά γεμάτη από τα χρώματα και τα αρώματα της γνήσιας Ελληνικής λαϊκής μουσικής.

Η πανδημία έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο ζωής μας καθώς και τις πολιτιστικές μας συνήθειες. Οι πρωτόγνωρες καταστάσεις που αντιμετωπίζει όλη η ανθρωπότητα μοιάζουν σαν πρόβα τζενεράλε για μια νέα εποχή. Ποιες θεωρείτε πως είναι οι σημαντικότερες επιπτώσεις γενικότερα στον πολιτισμό αλλά και ειδικότερα στη μουσική; Πως βλέπετε το πολιτιστικό και κατ’ επέκταση μουσικό μέλλον της χώρας μας μετά το τέλος της πανδημίας;

«Η αλήθεια είναι πως αυτό που ζούμε είναι πρωτόγνωρο. Σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι επιπτώσεις έχουν να κάνουν κυρίως με την καθημερινότητα των ανθρώπων και όχι τόσο συνολικά στον πολιτισμό. Απλά στην Ελλάδα, η βασικότερη επίπτωση είναι πως οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό και ειδικότερα στην μουσική έχουν οδηγηθεί σε ανθρωπιστική κρίση, καθώς είμαστε από τις μόνες χώρες που η κρατική μέριμνα για τον πολιτισμό είναι ελάχιστη ενώ για τους εργαζόμενους εντελώς ανύπαρκτη. Μια όμως σημαντική επίπτωση, που κατά την άποψή μου θα είναι θετική μακροπρόθεσμα, είναι η τεκμηρίωση αυτού που γνωρίζαμε εδώ και δεκαετίες. Πως για τα ελληνικά κόμματα εξουσίας, ο πολιτισμός είναι άγνωστη λέξη. Τον γνωρίζουν μόνο σαν πηγή ψηφοθηρίας σε προεκλογικές περιόδους και μέχρι εκεί. Αυτό λοιπόν θεωρώ πως είναι εξαιρετικά χρήσιμο για το μέλλον καθώς, και αυτό είναι απολύτως σίγουρο, θα ξαναζητήσουν την βοήθεια των καλλιτεχνών και τότε να δούμε πού θα την βρούνε… Πάντως ένα είναι το σίγουρο. Επειδή οι περισσότεροι καλλιτέχνες, δεν είχαν ποτέ κρατικοδίαιτη εξάρτηση, το μουσικό μέλλον της χώρα θα συνεχίσει και θα είναι ακόμη καλύτερο». 

Φωτογραφία: Πάνος Γεωργίου

Πρόσφατα κυκλοφόρησε ο νέος πολυσυλλεκτικός σας δίσκος, ο οποίος έχει πολλές και ετερόκλητες συμμετοχές αγαπημένων καλλιτεχνών. Θέλετε να μας μιλήσετε για τον καινούργιο σας δίσκο που φέρει τον τίτλο – προτροπή «Κοίτα Γύρω»;

«Το άλμπουμ δανείστηκε τον τίτλο από το ομότιτλο τραγούδι σε μουσική του Χριστόφορου Γερμενή. Είναι μια συλλογή τραγουδιών από αγαπημένους φίλους και σπουδαίους δημιουργούς και κατά την άποψή μου, η πιο ώριμη στιγμή της μουσικής μου πορείας».

Έχετε δηλώσει πως το ομώνυμο τραγούδι «Κοίτα Γύρω» το γράψατε σαν γράμμα στα παιδιά σας, προσπαθώντας να περιγράψετε όλα τα άσχημα που βλέπετε να συμβαίνουν γύρω μας. Ποιο είναι το μήνυμα που μεταφέρει αυτή η τρυφερή και ουσιαστική επιστολή προς το μέλλον;

«Αυτό που ήθελα να περάσω σαν μήνυμα είναι πως όλα τα άσχημα μπορούν να ηττηθούν από την αλληλεγγύη. Με την αγάπη και όχι με το μίσος. Με την κατανόηση και όχι με τον φόβο και τον ρατσισμό. Αυτά είναι τα μηνύματα και ευελπιστώ πως τα καταφέρνω».

Ο νέος σας δίσκος μοιάζει να είναι έντονα αυτοβιογραφικός, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το τραγούδι «Μ’ έχουν βαφτίσει Γιάννη». Η αυτοβιογραφικότητα του είναι φαινομενική ή πρόκειται για ένα στοιχείο που επιδιώξατε να υπάρχει στο δίσκο;

«Δεν είχα κάτι τέτοιο στο μυαλό μου όταν επέλεγα τα τραγούδια. Όμως γενικά στην δισκογραφία μου υπάρχει πολύ έντονο το αυτοβιογραφικό στοιχείο. Πέρα από τα τραγούδια που τις περισσότερες φορές είναι στιγμές και γεγονότα από την δική μου καθημερινότητα, αν ψάξετε καλά στους δίσκους μου θα βρείτε πολλά τέτοια τραγούδια. Όπως το “Πατέρα μεγάλωσα”, το “Έλα και κόψε με στα δυο”, το “Και πάλι παιδί”, το “Μετά το αντίο”, το “Θα ‘μαι κοντά σου όταν θες να φεύγεις” το “Χαράματα” και πολλά άλλα…»

Φωτογραφία: Χρήστος Μανουσάκης

Πως αισθάνεστε που το album «Κοίτα Γύρω» κυκλοφόρησε σε αυτή τη δύσκολη εποχή λίγο πριν από αυτό το δεύτερο lockdown που βιώνει τόσο η χώρα μας αλλά και ολόκληρος ο κόσμος; Σας λείπει η ζωντανή επαφή με το κοινό;

«Μου λείπει πάρα πολύ. Η επαφή με τους φίλους μου που έρχονται πάντα στις εμφανίσεις μου, ήταν και είναι ένας από τους βασικότερους λόγους που συνεχίζω να τραγουδάω. Νοιώθω ειλικρινά σαν να πνίγομαι σε έναν πολύ σκοτεινό ωκεανό. Ελπίζω να τελειώσει σύντομα όλο αυτό και να ανταμώσουμε ξανά».

Ένα album συχνά αποτελεί ένα ολόκληρο μουσικό ταξίδι. Είστε από τους καλλιτέχνες που σταθερά επιλέγετε να κυκλοφορείτε ολοκληρωμένους δίσκους, σε μια εποχή που οι άνθρωποι, και ειδικά οι νέοι, προτιμούν να ακούν αποσπασματικά και βιαστικά μεμονωμένα τραγούδια. Πως πιστεύετε ότι επηρεάζει αυτή η επιλογή τη μουσική παραγωγή της εποχής μας και τί αντίκτυπο θεωρείτε πως έχει στην ποιότητα και στην αισθητική της μουσικής;

«Ειλικρινά δεν νομίζω πως είμαστε ακόμη σε θέση να ξέρουμε τον αντίκτυπο που έχει αυτή η καινούρια κατάσταση. Γενικά όμως δεν με φοβίζουν τα καινούρια. Ούτε η τεχνολογία ούτε οι καινούριες συνήθειες. Αυτό που απλά με προβληματίζει είναι πως, έχουμε πάψει να ακούμε μουσική ως παρέες. Τι εννοώ. Πως πλέον βλέπουμε τον κόσμο να ακούει μουσική είτε στον υπολογιστή του, είτε στο κινητό του. Αυτό ενέχει μια απομόνωση, την ώρα όμως που η μουσική είναι κάτι κυρίως παρεΐστικο». 

Φωτογραφία: Πάνος Γεωργίου

Οι νεαρότεροι μουσικόφιλοι μπορούν να σας ακούσουν στο Y4Kids το κανάλι που έχετε δημιουργήσει στο YouTube με αγαπημένα παιδικά τραγούδια και με στόχο τη ψυχαγωγία και την ηρεμία των παιδιών. Πως ξεκίνησε αυτή η πρωτοβουλία; Τι μηνύματα λαμβάνετε από τους μικρούς μουσικόφιλους;

«Αυτή την ιδέα την είχα πριν πολλά χρόνια. Πριν καν αποκτήσω παιδιά. Είχα πάντα την αίσθηση, πως τα νέα παιδιά μεγαλώνουν με την σύγχρονη τεχνολογία ως καθημερινότητα. Οι νέοι γονείς, δεν τρομάζουν πλέον στην ιδέα να αφήνουν τα παιδιά τους να βλέπουν βιντεάκια ή να ακούνε μουσική μέσω των tablet ή των κινητών τηλεφώνων. Κάτι που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο καθώς το κάνω και εγώ. Πάντα με μέτρο φυσικά. Όμως αυτό που είδα πως γενικά λείπει από το διαδίκτυο, είναι η επιδίωξη της ηρεμίας των παιδιών και όχι η απόσπαση της προσοχής τους με έντονες εικόνες και ήχους. Δεν είναι ανύπαρκτο αλλά είναι έντονα μειοψηφικό σε σχέση με την διαδικτυακή φασαρία. Σκέφτηκα λοιπόν να δοκιμάσω στα δικά μου πρώτα παιδιά, τα θηριάκια μας, πως θα συμπεριφερθούν όταν ακούσουν τα γνωστά και κλασικά παιδικά τραγούδια, στην πρωταρχική τους μορφή. Δηλαδή με μια κιθάρα και μια ήρεμη φωνή. Το αποτέλεσμα λοιπόν ήταν θαυματουργό. Έτσι είπαμε, μέσα στο πρώτο lockdown, να φανούμε έστω και με αυτό τον τρόπο χρήσιμοι στην κοινωνία και να το μοιραστούμε μέσω του YouTube αλλά και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με όλους τους γονείς που ενδιαφέρονται για κάτι τέτοιο. Οι πρώτες λοιπόν αντιδράσεις είναι εξαιρετικά θετικές και φυσικά αυτό μας δίνει πολύ δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε».

Στις 7 Φεβρουαρίου θα έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε σε live streaming τη μουσική παράσταση «Αν μας σπάσουν το μπουζούκι». Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στο γνήσιο ελληνικό τραγούδι από τη δεκαετία του ’30  έως σήμερα, που οι παραστάσεις του πέρσι διακόπηκαν λόγω της πανδημίας. Θέλετε να μας μιλήσετε για την παράσταση; Πως αισθάνεστε γι’ αυτήν την έστω διαδικτυακή δυνατότητα επαφής με το κοινό;

«Το “Αν μας σπάσουν το μπουζούκι” είναι μια παράσταση που εάν δεν είχε κοπεί από την πανδημία, θα άφηνε ιστορία. Το λέω και το πιστεύω. Είναι μία παράσταση αφιερωμένη στο γνήσιο λαϊκό τραγούδι και ταυτοχρόνως μια ήρεμη διαμαρτυρία για την αποπομπή του μπουζουκιού από τα ΜΜΕ και την δισκογραφία. Είχαμε ξεκινήσει πολύ δυναμικά με τις πρώτες 8 παραστάσεις να είναι sold out πριν ακόμα ξεκινήσουμε. Και οι κριτικές μετά την έναρξη ήταν πραγματικά θριαμβευτικές. Δυστυχώς λοιπόν αυτή η παράσταση δεν ολοκληρώθηκε. Και για να είμαι απολύτως ειλικρινής, δεν πιστεύω πως μέσα από την κάμερα θα μπορέσει να μεταφερθεί αυτούσιο το συναίσθημα του μοιράσματος του καλού λαϊκού τραγουδιού και του κλίματος που μπορεί να υπάρξει σε μία κανονική παράσταση. Όμως σίγουρα ο κόσμος θα πάρει μια πολύ καλή ιδέα αλλά και είμαι βέβαιος πως θα απολαύσουν εξαιρετικά λαϊκά τραγούδια που δυστυχώς έχουν πάψει να παίζονται στα ραδιόφωνα. Θα τιμήσουμε λοιπόν το μπουζούκι και το αυθεντικό λαϊκό τραγούδι ακόμη και on line».

Ποια είναι τα καλλιτεχνικά σας σχέδια για την επόμενη μέρα μετά την πανδημία;

«“Όταν κάνει σχέδια ο άνθρωπος, ο Θεός γελάει”, λέει η παροιμία. Τα σχέδια όμως γίνονται και συνεχίζουμε να προσπαθούμε να προγραμματίζουμε συναυλίες και παραστάσεις. Υπάρχει λοιπόν στα σκαριά μια καλοκαιρινή περιοδεία στην Ελλάδα με τίτλο “Κοίτα γύρω” αλλά και μία μεγάλη παγκόσμια περιοδεία, επανασχεδιασμένη για τον ερχόμενο χειμώνα καθώς ήδη έχει αλλάξει δύο φορές. Ελπίζουμε να τα καταφέρουμε».

Μια ευχή για το μέλλον…

«Ευχή για το μέλλον; Τι άλλο; Υγεία παιδιά. Υγεία για να μπορούμε να παλεύουμε. Και όπως άκουσα κάτι που μου άρεσε πολύ. “Άντε. Και τα κλειστά ν’ ανοίξουν”».

INFO

  • Η μουσική παράσταση του Γιάννη Κότσιρα «Αν μας σπάσουν το μπουζούκι» θα παρουσιαστεί σε live streaming από τον Σταυρό του Νότου την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου στις 21:00 και μπορείτε να προμηθευτείτε τα εισιτήρια σας μέσω της VIVA (https://www.viva.gr/tickets/music/streaming/giannis-kotsiras-live/).
  • Το καινούργιο album του Γιάννη Κότσιρα «Κοίτα Γύρω» κυκλοφορεί στα δισκοπωλεία καθώς και στις ψηφιακές πλατφόρμες Spotify & Youtube 
  • Μπορείτε να επισκεφτείτε το νέο κανάλι του Y4Kids με τραγούδια για τα παιδιά στο YouTube
Φωτογραφία: Πάνος Γεωργίου

*Φωτογραφίες: Πάνος Γεωργίου, Θοδωρής Ψιάχος & Χρήστος Μανουσάκης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα