Featured

Για το έγκλημα της Θεσσαλονίκης φταίει η Γιαδικιάρογλου

Το απίστευτο χρονικό της αποποίησης ευθυνών κυβερνητικών και τοπικών παραγόντων της Θεσσαλονίκης για την τραγωδία της πόλης.

Parallaxi
για-το-έγκλημα-της-θεσσαλονίκης-φταίε-685001
Parallaxi

Στο επίκεντρο της πανδημίας παραμένει εδώ και ενάμιση μήνα η Θεσσαλονίκη, που από μία «covid-free» πόλη με σχεδόν μηδενικά κρούσματα, από τον Οκτώβριο και έπειτα άρχισε να σπάει το ένα μετά το άλλο τα «μαύρα» ρεκόρ σε κρούσματα, θανάτους και διασωληνωμένους, με το Σύστημα Υγείας να φτάνει στα όρια του και τις διαθέσιμες ΜΕΘ να είναι εξαντλημένες όπως λένε πια οι ίδιοι οι παράγοντες της κυβέρνησης.

Οι χαμηλοί αριθμοί κρουσμάτων προκάλεσαν εφησυχασμό και έκρυβαν μία δυσάρεστη έκπληξη με την πόλη να αγγίζει ακόμη και τα 1.000 κρούσματα ημερησίως, νούμερο που αντιστοιχεί με βάση τον πληθυσμό σε πενταπλάσια πυκνότητα διαγνώσεων από αυτήν της Αττικής.

Ο συνωστισμός στα μέσα μεταφοράς, η επιστροφή των φοιτητών, οι μετακινήσεις από και προς κοντινούς νομούς, οι συναθροίσεις νεαρών ατόμων σε εξωτερικούς χώρους ή νυχτερινά κέντρα που λειτουργούσαν ακόμη και μετά το επιτρεπόμενο ωράριο, αποτελούσαν μία υγειονομική «βόμβα» για τη Θεσσαλονίκη που τελικά έσκασε στα χέρια όλων, με αποτέλεσμα τη δεδομένη στιγμή να είναι αβέβαιη ακόμη για το ποια θα είναι η επόμενη μέρα στην πόλη υπό το φόβο ενός τρίτου κύματος.

Όπως γίνεται συνήθως, όταν όλα πηγαίναν καλά, οι τοπικοί φορείς ήθελαν να πάρουν τα εύσημα για την «ελεύθερη από κορονοϊό Θεσσαλονίκη», την ώρα που ακόμη και ο Σωτήρης Τσιόδρας μοίραζε συγχαρητήρια και παρουσίαζε στα τέλη Σεπτεμβρίου την πόλη ως παράδειγμα για την υπόλοιπη χώρα.

Όταν το κλίμα αντιστράφηκε, οι ευθύνες άρχισαν να γίνονται «μπαλάκι», με τους μεν να κατηγορούν τους δε, ότι προειδοποιούσαν για το τι θα ακολουθήσει, αλλά δεν εισακούστηκαν ποτέ. Για περίπου δυο εβδομάδες με τα νούμερα να ανεβαίνουν τραγικά το νέο αφήγημα ήταν ”δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών, τώρα είναι η ώρα της μάχης”. Όμως καθώς η υπόθεση εξελίσσεται σε τραγωδία όλο αυτό μοιάζει να υποχωρεί και τα ”συντροφικά” μαχαιρώματα των στελεχών της Ν.Δ. δίνουν και παίρνουν.

Η Θεσσαλονίκη μέσα από δηλώσεις ενός μήνα

30/9: Σωτήρης Τσιόδρας: Στη Θεσσαλονίκη το μάθημα μας το πήραμε εδώ φαίνεται δεν το πήραμε και η Θεσσαλονίκη πάει καλά ενώ η Αθήνα δεν πάει

2/10: Δημοσθένης Σαρηγιάννης: Κοινωνικά ο πληθυσμός της Θεσσαλονίκης είναι πιο ομοιογενής σε σχέση με αυτόν της Αθήνας που ζουν τουλάχιστον 4,5 εκατ. κάτοικοι. Είναι μικρότερο το μέγεθός της που σημαίνει ότι είναι πιο εύκολη η διαχείρισή της. Είναι φανερό ότι πήραμε το μάθημα από τις αρχές του Σεπτέμβρη το οποίο λειτούργησε πάρα πολύ καλά στο θυμικό της πόλης.

3/10: Κ. Ζέρβας: Το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη τα πάει καλά στη διαχείριση της πανδημίας δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζουμε.

16/10: Ν. Χαρδαλιάς: Μας ανησυχεί η Θεσσαλονίκη. Αν δείτε στις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, θα δείτε περιοχές που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες κάποια παραπάνω από τον μέσο όρο του 14ημέρου κρούσματα. Το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη, η Καστοριά, η Κόρινθος δείχνουν να έχουν μια μικρή αύξηση του μέσου όρου που έχουν βγάλει μέχρι τώρα προφανώς μας ανησυχεί και αυτή είναι η δουλειά η δική μας.

22/10: Κ. Ζέρβας: “Ήταν δεδομένο ότι θα συμβεί, το θέμα όμως είναι το επόμενο βήμα, γιατί τα στοιχεία γίνονται ολοένα και χειρότερα. Είναι μπροστά μας, το lockdown απ’ τη στιγμή που υπάρχουν αυτά τα στοιχεία.“.

27/10: Ν. Χαρδαλιάς: Η μέση ηλικία των κρουσμάτων με κορωνοϊό έχει φτάσει τα 34 έτη, δείχνοντας πως γίνεται περαιτέρω μετάδοση σε μεγαλύτερες ηλικίες, που είναι το πρώτο στοιχείο που μας τρομάζει.

2/11: Κωνσταντίνος Ζέρβας: «Είμαστε σε έναν πόλεμο αυτή τη στιγμή και πρέπει σήμερα να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το κακό. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί, θέλουν χρόνο μέχρι να αρχίσουν να αποδίδουν, ωστόσο δεδομένου του τεράστιου αριθμού κρουσμάτων θα χρειαστεί να πάρουμε και πιο αυστηρά μέτρα. Ήδη έχω εισηγηθεί απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα στις 8-9 το βράδυ, αλλά και απαγόρευση μετακινήσεων μέσα κι έξω από τον νομό. Δεν είναι καθολικό lockdown, το λιανεμπόριο θα είναι ανοιχτό, οι υπηρεσίες ανοιχτές, δε θα απαιτούνται SMS για την κυκλοφορία».

2/11: Ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε: «η Θεσσαλονίκη δεν επέδειξε την ευθύνη που θα έπρεπε και μολονότι είχε φτάσει σε βαρύ επιδημιολογικό σημείο δεν ήχησε το καμπανάκι», ενώ έκανε λόγο και για αμετροέπεια στη διαχείριση της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης.

2/11: Κικίλιας: Η κυβέρνηση χτύπησε πολλά καμπανάκια κινδύνου νωρίς. Επαναλαμβάνω όμως πως κάποιοι δεν άκουσαν.

Τα καμπανάκια Σαρηγιάννη 

Στις 9 Αυγούστου (!) ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης λέει: ”Με δεδομένη την αρνητική επιδημιολογική εικόνα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, αναλύουμε και την περίπτωση της εφαρμογής lockdown στην περιοχή της Θεσσαλονίκης μετά το Δεκαπενταύγουστο και μέχρι τις 31 Αυγούστου. Το μέτρο θα συνεισέφερε επιπλέον στη μείωση της διασποράς του ιού”

Στις 25/10, μια μέρα πριν από τη χαλαρότητα του τριημέρου το απευκταίο σενάριο της ανεξέλεγκτης πορείας της πανδημίας του κορονοϊού με 4.000 κρούσματα ημερησίως και δεκάδες θανάτους στο τέλος του χρόνου περιγράφεται στην τελευταία τεχνική έκθεση του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης του Δημοσθένη Σαρηγιάννη, η οποία βρίσκεται ήδη στα χέρια του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στις 30/10, σε 60.000 με 70.000 εκτίμησε τον αριθμό ενεργών κρουσμάτων κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τονίζοντας ότι ο αριθμός αυτός προκύπτει με βάση το ποσοστό θετικότητας των rapid τεστ που διεξάγονται στην πόλη.

Στις 28/11 δηλώνει: “Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε. Θα προτιμούσα να είχαν ληφθεί έγκαιρα τα μέτρα που προτείναμε και να είχαμε διαψευστεί”, και δεν κρύβει την πικρία του για την αντιμετώπιση που έτυχε από τις αρμόδιες υγειονομικές Αρχές της χώρας το σήμα κινδύνου που εξέπεμψε έγκαιρα.

«Παρακαλούσαμε να μας ενημερώσουν»

Ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη και πρόεδρος ΠΕΔ-ΚΜ Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, σε δηλώσεις του την 1η Δεκεμβρίου, τόνισε ότι ο ίδιος μαζί με τον Λάζαρο Κυρίζογλου και τον Κωνσταντίνο Ζέρβα είχαν κρούσει «καμπανάκι» για το τριήμερο της 26ης με 28ης Οκτωβρίου προτείνοντας να μην γίνουν οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν εισακούστηκαν.

«Αυτό που θέσαμε μετ’ επιτάσεως στον κ. Χαρδαλιά, μαζί με τον Λάζαρο Κυρίζογλου και τον Κωνσταντίνο Ζέρβα, είναι η έλλειψη ενημέρωσής μας. Παρακαλούσαμε και παρακαλούμε να μας ενημερώσουν για τα κρούσματα, τα περιστατικά που υπάρχουν στους δήμους μας» είπε ο κ. Καϊτεζίδης τονίζοντας ότι δεν υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας. Ο ίδιος υποστήριξε ότι εάν γνώριζαν τα στοιχεία που έχει η πολιτική προστασία στην ευχέρειά της-πρόκειται όπως είπε, για αξιοζήλευτο αρχείο των περιστατικών ανά δήμο και ομαδοποίησης των περιστατικών ανά περιοχή, τότε οι δήμαρχοι θα μπορούσαν να παρέμβουν με στοχευμένες δράσεις, όπως η αυστηροποίηση των ελέγχων σε γειτονιές, η καθαριότητα κ.α.

Ο κ. Καϊτεζίδης αποκάλυψε επίσης ότι τελευταία φορά που ζητήθηκε η άποψη των αυτοδιοικητικών ήταν στην κρίσιμη σύσκεψη στις 22 Οκτωβρίου όπου εκεί ομόφωνα εισηγήθηκαν «να προχωρήσουμε άμεσα σε lockdown, να απαγορευτεί η μετακίνηση των πολιτών το τριήμερο και να μη γίνουν εκδηλώσεις. Ίσως να μην ερχόταν και η ΠτΔ» «Δεν εισακούστηκαν οι εισηγήσεις μας» δήλωσε ο κ. Καϊτεζίδης.

Το Μαξίμου «έδειχνε» Ζέρβα, Τζιτζικώστα

Μπορεί ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας να ανήκει στη ΝΔ και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης να λειτουργεί σαν να ανήκει σε αυτήν, όμως όσο η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη χειροτέρευε, τόσο αυξανόταν η δυσαρέσκεια στο Μαξίμου με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν ότι είχαν προειδοποιήσει τους τοπικούς άρχοντες και ότι η τοπική αυτοδιοίκηση έχει τις δικές της ευθύνες.

Μητσοτάκης: Έπρεπε να πάρουμε δραστικά μέτρα – Ευθύνη και των τοπικών αρχόντων

Στις 12 Νοεμβρίου σε συζήτηση στη Βουλή ο Κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε λάθη στη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας μέχρι την επιβολή lockdown και ειδικότερα λάθη στη Θεσσαλονίκη, “βάζοντας στο κάδρο” για πρώτη φορά την Εκκλησία, χωρίς να την κατονομάσει, αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο πρωθυπουργός απάντησε στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, η οποία είχε θέσει ζήτημα για τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, με εικόνες συνωστισμού και ιερείς χωρίς μάσκα. “Πιστεύω ότι όλοι συμφωνούμε πως εάν γυρίζαμε το ρολόι του χρόνου πίσω, θα έπρεπε να πάρουμε δραστικά μέτρα νωρίτερα”, είπε και πρόσθεσε:

«Το λέω ξεκάθαρα Η ευθύνη βαραίνει όλους, πρώτα από όλα την κυβέρνηση, αλλά νομίζω και τους τοπικούς άρχοντες και ενδεχομένως όλους όσοι επεδίωξαν να εορτάσουμε -έτσι έστω όπως εορτάστηκε τελικά- τον Άγιο Δημήτριο».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε όμως και ότι: «Η αλήθεια είναι ότι στη Θεσσαλονίκη η ταχύτητα της αύξησης των κρουσμάτων, μας επιτρέπει να πούμε ότι πέσαμε έξω στην εκτίμησή μας».

Υποστήριξε δε ότι αυτό ακριβώς είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ότι η κυβέρνηση έπεσε έξω στην εκτίμηση της όσον αφορά στη Θεσσαλονίκη, όχι στον τουρισμό, στο πόσο γρήγορα αυξήθηκαν τα κρούσματα.

Και στην πρωτολογία του ο κ. Μητσοτάκης είχε κάνει αυτοκριτική παραδεχόμενος τρία λάθη. Ειδικότερα παραδέχθηκε ότι θα μπορούσε η κυβέρνηση να είχε επιβάλει τη χρήση μάσκας παντού νωρίτερα, να είχε περιορίσει τη διασκέδαση νωρίτερα και ενδεχομένως στη Θεσσαλονίκη να είχε πάρει πιο δραστικά μέτρα μία εβδομάδα νωρίτερα.

Η αντεπίθεση του Κυρίζογλου

Το παραπάνω κλίμα, αλλά και οι αναφορές του Κ. Μητσοτάκη στους τοπικούς άρχοντες της Θεσσαλονίκης επιρρίπτοντας τους ευθύνες για την αύξηση των κρουσμάτων, προκάλεσαν την αντίδραση του Λάζαρου Κυρίζογλου, δημάρχου Αμπελοκήπων – Μενεμένης και αντιπροέδρου της ΚΕΔΕ που σε ανακοίνωση του υπογράμμισε ότι ήταν ευθύνη της κυβέρνησης να λάβει νωρίτερα μέτρα.

Η ανακοίνωση ανέφερε:

«Τί και ποιους εννοείτε κύριε Πρωθυπουργέ;

Κατά την τελευταία, μεταξύ πολιτικών αρχηγών, συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία (covid-19), ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση ευθύνεται για την κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη, με την έννοια ότι ίσως έπρεπε οι σχετικές αποφάσεις για το lockdownνα είχαν ληφθεί νωρίτερα. Μάλιστα δε ανέφερε ότι ίσως φταίνε γι’ αυτό και οι τοπικοί άρχοντες της Θεσσαλονίκης.

Πιο συγκεκριμένα, κάνοντας προφανώς την αυτοκριτική του ο Πρωθυπουργός είπε: «Τί θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει διαφορετικά; Θα μπορούσαμε να είχαμε επιβάλλει την χρήση μασκών παντού νωρίτερα από ό,τι κάναμε»… Αλλά δεν το κάνατε… Κάνοντας την αυτοκριτική του για τη Θεσσαλονίκη, κατά την τελευταία εμφάνισή του παρουσία του Σ. Τσιόδρα, είπε: «Στη Θεσσαλονίκη θα έπρεπε να είχαμε πάρει κάποιες μέρες νωρίτερα, ενδεχομένως μία εβδομάδα νωρίτερα, πιο δραστικά μέτρα». Αλλά δεν το κάνατε… Στην τριτολογία του στη Βουλή, με την οποία έκλεισε η συζήτηση, είπε: «Η ευθύνη για τη Θεσσαλονίκη βαραίνει όλους. Πρώτα απ’ όλα την κυβέρνηση αλλά νομίζω ότι και τους τοπικούς άρχοντες και ενδεχομένως όλους όσοι επεδίωξαν να εορτάσουμε έτσι όπως εορτάστηκε τελικά ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου. Η αλήθεια είναι ότι στη Θεσσαλονίκη πέσαμε έξω όχι μόνο εμείς, αλλά όλοι οι ειδικοί, όλοι οι επιδημιολόγοι. Εκ των υστέρων προφανώς και θα έπρεπε να είχαμε κάνει παρέμβαση πιο νωρίς». Αλλά δεν κάνατε…

Αλήθεια τί και ποιους εννοεί; Γιατί, σ’ ότι αφορά τους αυτοδιοικητικούς της Θεσσαλονίκης, σταθερά επισημαίναμε την ανησυχία μας και την ανάγκη λήψης μέτρων, τόσο για τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου, όσο και γενικώτερα. Μάλιστα δε για του λόγου το αληθές επισημαίνω ότι την Πέμπτη 22.10.2020 και ώρα 19.00’ πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σύσκεψη παρουσία του Υφυπουργού Νίκου Χαρδαλιά, στην οποία ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας ζήτησε να μη πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις του τριημέρου εορτασμού του Αγίου Δημητρίου και να μην πραγματοποιηθεί εφέτος η επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας ζήτησε την αυστηροποίηση των μέτρων. Ο γράφων και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ/ΚΜ) Ιγνάτιος Καϊτετζίδης πέραν των ανωτέρω ζήτησαν την ενημέρωση των δήμων για τα επιδημιολογικά στοιχεία της περιοχής τους. Επίσης το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (στη σύσκεψη συμμετείχε ο Πρύτανής του Ν. Παπαϊωάννου), με την επιδημιολογική του έρευνα επισήμανε τη μεγάλη αύξηση (500%) του ιικού φορτίου στα λύματα. Έπρεπε λοιπόν τα μέτρα να ληφθούν από την κυβέρνηση 7-10 ημέρες νωρίτερα.

Αλλά την ευθύνη για την εφαρμογή των μέτρων που ήδη ίσχυαν πριν το lockdown (διότι παρατηρήθηκε μεγάλη χαλάρωση, απαράδεκτες εκδηλώσεις- partys–νέων κτλ) και την ευθύνη για τη λήψη της απόφασης που ισχύει σήμερα την έχει η κυβέρνηση. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες δεν έχουν αρμοδιότητα και ευθύνη. Άπλα συνδράμουν όταν και εφόσον ζητηθεί κάτι από την κυβέρνηση.

Πρόκειται φυσικά για μια πρωτόγνωρη κατάσταση ενός υγειονομικού πολέμου, στον οποίο δίνουν τη μάχη χιλιάδες εργαζόμενοι στο εθνικό σύστημα υγείας αλλά και εργαζόμενοι στις δομές υγείας των δήμων και της περιφέρειας. Τώρα είναι η ώρα της μάχης και όχι της απόδοσης ευθυνών. Αναγνωρίζουμε φυσικά τη μεγάλη προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας, των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), των Διοικήσεων των Νοσοκομείων και την μεγάλη- πρωτόγνωρη πίεση που δέχεται το εθνικό σύστημα υγείας.

Καλούμε τους πολίτες, κι εγώ προσωπικά για έναν επιπλέον λόγο ως παθών από τον κορωνοϊό, όπως σταθερά κάνουμε πάντοτε από τον περασμένο Μάρτιο, να τηρούν τα προβλεπόμενα μέτρα, να κάνουν υπομονή, να δείξουν υπευθυνότητα . Είμαστε αισιόδοξοι ότι στο τέλος θα νικήσουμε. Αρκεί αυτό να γίνει με τις μικρότερες δυνατές απώλειες».

«Καμπανάκι» Αρκουμανέα από τον Αύγουστο

Στις 25 Αυγούστου ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, μετά τις συναντήσεις που είχε με τους Τζιτζικώστα – Ζέρβα είχε προειδοποιήσει για αύξηση των κρουσμάτων.

«Τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε αύξηση των κρουσμάτων και οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση. Η Βόρεια Ελλάδα και η Κεντρική Μακεδονία δέχτηκαν μια σημαντική αύξηση το τελευταίο διάστημα. Είναι ευχάριστο όμως ότι τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα μειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη και ελπίζουμε να παραμείνουν χαμηλά. Γηροκομεία και Χαλκιδική συνέβαλαν πολύ στην αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και στη Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη Κεντρική Μακεδονία», δήλωσε ο κ. Αρκουμανέας.

Τσιόδρας τον Οκτώβριο: Χάνεται ο έλεγχος

Στις 19/10 ο Σωτήρης Τσιόδρας δεν μπορούσε να συγκρατήσει τη δυσφορία του για τις «κερκόπορτες» που ανοίγουν καθημερινά και οδηγούν σε ραγδαία διασπορά του ιού.

Μπορεί λίγες εβδομάδες νωρίτερα ο ίδιος να παίνευε τη Θεσσαλονίκη, όμως τώρα ήταν η στιγμή που για δεύτερη φορά άφηνε να εννοηθεί ότι ο έλεγχος στην πόλη χάνεται, χωρίς τότε κανείς να τολμάει να αναφέρει ξανά τη λέξη «lockdown».

Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τον πρωθυπουργό ο Σωτήρης Τσιόδρας χτύπησε καμπανάκι για την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, εκφράζοντας τους προβληματισμούς τους για τις εικόνες συνωστισμού σε πάρκα, μέσα μεταφοράς, αλλά και τα κορονο-πάρτι, που το ένα διαδέχονταν το άλλο.

Φάμελλος: Ξεκάθαρες οι ευθύνες της κυβέρνησης

Με δηλώσεις του στις 24/11 ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, επέρριπτε ευθύνες στην κυβέρνηση για τη μη διαχείριση της κατάστασης στη Θεσσαλονίκη, παρά τις προειδοποίησες των τοπικών αρχών.

«Η τραγική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη μάς οδηγεί στο να μιλάμε πλέον για ξεκάθαρες και σοβαρότατες ευθύνες της κυβέρνησης ΝΔ. Ενώ η πανδημία είχε ήδη δείξει τα «δόντια» της και οι λοιμωξιολόγοι είχαν προειδοποιήσει τους τοπικούς αιρετούς και την κυβέρνηση για έξαρση της πανδημίας και του αριθμού των κρουσμάτων, η κυβέρνηση αποφάσισε να υποτιμήσει τα επιστημονικά δεδομένα.

Αυτό μάλιστα ενώ δεν είχε προχωρήσει στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) με Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), προσωπικό και εξοπλισμό. Η εφημερία στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ξεκινάει χωρίς διαθέσιμες ΜΕΘ και τους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων να μεταφέρονται στις επιταγμένες ιδιωτικές κλινικές.

Και ενώ, στις 19.10.2020, σε κυβερνητική σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό, τους αιρετούς της Θεσσαλονίκης και τους λοιμωξιολόγους υπήρξε ενημέρωση για έκρηξη κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, και στις 22.10.2020 σε σύσκεψη του κυρίου Χαρδαλιά στη Θεσσαλονίκη με τοπικούς αιρετούς, μεταξύ των οποίων ήταν και οι κύριοι Ζέρβας και Τζιτζικώστας, κατατέθηκε αίτημα να μη μεταβεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη και να μην πραγματοποιηθούν οι εορτασμοί του Αγίου Δημητρίου, το αίτημα αυτό δεν έγινε αποδεκτό από την κυβέρνηση, με τα γνωστά σε όλους μας πλέον αποτελέσματα. Είναι ξεκάθαρες πλέον οι ευθύνες της κυβέρνησης για τη διαμορφωθείσα κατάσταση στη Θεσσαλονίκη.

Ακόμη και τώρα, έστω τελευταία στιγμή, χρειάζεται να γίνουν μαζικά τεστ σε όλο την πληθυσμό της Θεσσαλονίκης, να γίνουν άμεσα προσλήψεις αφού και σήμερα μεταφέρονται γιατροί από τα δημόσια νοσοκομεία στα ιδιωτικά και να ετοιμαστούν έκτακτες υγειονομικές υποδομές με επίταξη όλων των υγειονομικών δομών και όχι μόνο των κλινικών, γιατί απαιτούνται και χώροι για την αποθεραπεία των ασθενών ώστε να αποφορτιστούν τα νοσοκομεία».

Ά. Γεωργιάδης: Δεν με ενημέρωσαν ποτέ Ζέρβας – Τζιτζικώστας

Το πινγκ – πονγκ των ευθυνών μεταξύ κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης συνεχίζεται ακόμη, με τον υπουργό Ανάπτυξης το πρωί της Τετάρτης 2 Δεκεμβρίου να στρέφει τα βέλη του προς τους Κ. Ζέρβα και Α. Τζιτζικώστα κάνοντας λόγο για «μετά Χριστόν προφήτες».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις παραγόντων της Θεσσαλονίκης όπως ο περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος κ. Ζέρβας απάντησε ότι «σε εμένα δεν έκανε καμία τέτοια πρόταση, κανένας από αυτούς που αναφέρατε».

Καπράβελος: Η Επιτροπή κατέστρεψε τη Θεσσαλονίκη

Στη μέση του «πολέμου» των ευθυνών μεταξύ κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης βρίσκονται οι άνθρωποι του Συστήματος Υγείας και των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης που το τελευταίο διάστημα δίνουν καθημερινά μάχη απέναντι σε έναν αντίπαλο που μοιάζει ακόμη ακίνητος.

Ο Πνευμονολόγος και Διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, κ. Ν. Καπράβελος περιέγραψε με συγκλονιστικό τρόπο τους λόγους που οδήγησαν την πόλη σε αδιέξοδο.

«Πρέπει τώρα να συζητήσουμε τι έγινε λάθος, όχι το επόμενο καλοκαίρι. Γιατί δεν προβλέφθηκε η σφοδρότητα της πανδημίας. Δεν προβλέφθηκε ότι δεν υπάρχει συμμόρφωση των πολιτών στα μέτρα αυτοπροστασίας, δεν υπάρχει μηχανισμός ανίχνευσης και απομόνωσης του κρούσματος που δεν έχει συμπτώματα για να οδηγηθεί σε νοσοκομείο. Γι’ αυτό έγινε η τρομακτική διασπορά. Η Επιτροπή βασίζεται σε δείγματα, αλλά ουσιαστικά μας κατέστρεψε στη Θεσσαλονίκη. Ο ιός υπήρχε, έκανε τη δουλειά του, δεν τον ανιχνεύσαμε και αύξανε τον αριθμό των ατόμων που έμπαιναν στα νοσοκομεία.

Φτάσαμε στο αμήν. Εμείς στις ΜΕΘ να θέλουμε να διακινήσουμε ασθενή και να μην μπορούμε. Δεν είναι έτοιμος να φύγει και να πρέπει να τον διώχνουμε. Οι συνάδελφοι στα τμήματα να προσπαθούν να κρατήσουν έναν άνθρωπο στη ζωή και να μην μπορούν να τον στείλουν στη ΜΕΘ ως όφειλαν. Αυτό σημαίνει αύξηση της θνητότητας. Χάσαμε περισσότερες ζωές, επειδή δεν προβλέψαμε το σφοδρό κύμα της πανδημίας. Εμείς χάνουμε τους ανθρώπους, εμείς ξέρουμε τι μπορούμε να τους προσφέρουμε. Και μηδέν κρούσματα να υπάρχουν, καμία εισαγωγή στα νοσοκομεία, εμείς στις ΜΕΘ για να ηρεμήσουμε θέλουμε τέσσερις εβδομάδες. Δεν είναι τα κρούσματα που μετράνε. Αλλά οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, που δείχνουν μεγάλη διασπορά του ιού. 80 άτομα βαριά ασθενών εισάγονται σε κάθε εφημερία. Δεν έχουμε αφήσει ανεκμετάλλευτη καμία υποδομή.

Έχουμε χάσει τον ύπνο μας. Το Παπανικολάου έχει 44 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ. Εμείς είχαμε πει στην Πολιτεία ότι θα έρθει το δεύτερο κύμα. Το Παπανικολάου ζήτησε επίσημα να αυξηθούν οι κλίνες ΜΕΘ, όπως έγινε στο Σωτηρία στην Αθήνα. Έπρεπε να δρομολογηθεί. Εάν μας πετύχει το τρίτο κύμα πανδημίας, έστω και αν δεν είναι σφοδρό, δεν ξέρουμε τι θα γίνει, χωρίς προσλήψεις που γίνονται με ρυθμούς “χελώνας”. Δεν θα μας δώσει περιθώρια ο ιός.

Με μεγάλο ψυχολογικό φορτίο μιλάω για να ακούσουν κάποιοι ότι κινδυνεύουν οι ζωές τους εάν δεν τηρούν τα μέτρα, αλλά και από την Πολιτεία να είναι πιο αποφασιστική. Εάν δεν με ακούει κανένας, δεν υπάρχει νόημα. Πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν χτες. Και να έρθουν άτομα τώρα στα νοσοκομεία να τα ενισχύσουν χρειάζονται χρόνο να εκπαιδευτούν. Ακόμη και τα σχέδια της Πολιτείας θέλουν δύο χρόνια για να υλοποιηθούν».

Μετά από όσα διαβάσατε εδώ αντιλαμβάνεστε πως στα μεγάλα ναυάγια την ευθύνη ως οφείλει παίρνει ο καπετάνιος. Ο καπετάνιος όμως εδώ κοιτούσε την Πετροπούλου που κοιτούσε την Ξανθοπούλου που μιλούσε με τη Γιαδικιάρογλου…

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα