Γιατί συμβαίνει τέτοια καταστροφή στην Αυστραλία;
Απαντήσεις σε ερωτήματα που όλοι έχουμε για αυτή την ανείπωτη καταστροφή.
Οι δασικές πυρκαγιές στην Αυστραλία είναι ένα φαινόμενο που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο δυστυχώς όμως τη φετινή αντιπυρική περίοδο είναι πρωτοφανές σε κλίμακα και ένταση – και το καλοκαίρι δεν έχει τελειώσει.
Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 17 άτομα έχουν πεθάνει στις πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί στη χώρα, ενώ έχουν καταστραφεί πάνω από 1.200 κατοικίες, έχουν καεί 5,5 εκατομμύρια εκτάρια (55.000.000 στρέμματα) και έχουν χάσει τη ζωή τους χιλιάδες άγρια και οικόσιτα ζώα.
ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΑΥΤΗ Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ;
Οι δασικές πυρκαγιές της Αυστραλίας έχουν ενισχυθεί από μακράς διάρκειας υψηλές θερμοκρασίες, παρατεταμένη ξηρασία και ισχυρούς ξηρούς ανέμους.
Τους τελευταίους τρεις μήνες η χώρα βιώνει ένα πρωτοφανές κύμα καύσωνα, με ρεκόρ θερμοκρασιών. Στα μέσα Δεκεμβρίου, καταγράφηκε η πιο ζεστή μέρα στην ιστορία της χώρας όπου η μέση θερμοκρασία ήταν 41,9 βαθμούς Κελσίου.
Οι παραπάνω θερμοκρασίες, συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους που εξαπλώνουν τις πυρκαγιές και μεταφέρουν τον καπνό στις μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας. Καταγράφηκαν ταχύτητες ανέμου 60 μίλια την ώρα (10 Μποφόρ).
Οι παραπάνω συνθήκες έρχονται σε συνέχεια της ξηρότερης άνοιξης της χώρας, όπως καταγράφηκε στα αρχεία της χώρας που υπάρχουν εδώ και 120 χρόνια. Ορισμένες περιοχές όπως η Νέα Νότια Ουαλία και το Κουίνσλαντ αντιμετωπίζουν ελλείψεις βροχοπτώσεων από τις αρχές του 2017, έτσι δέντρα, θάμνοι και λιβάδια έχουν μετατραπεί στην τέλεια καύσιμη ύλη.
Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΙΣ ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ;
Οι δασικές πυρκαγιές όπως προαναφέρθηκε είναι συχνό φαινόμενο του τοπίου της Αυστραλίας, προκαλείται συχνά από φυσικές αιτίες όπως ξηρές καταιγίδες, δηλαδή την εκδήλωση κεραυνών χωρίς βροχόπτωση και δεν οφείλονται μόνο στην αλλαγή του κλίματος ή στην αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Παρόλα αυτά η ένταση και η εμμονή της φετινής αντιπυρικής περιόδου οφείλεται στις θερμότερες και ξηρότερες καιρικές συνθήκες και το κλίμα της Αυστραλίας αλλάζει σίγουρα. Σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας, οι θερμοκρασίες έχουν ήδη αυξηθεί κατά περισσότερο από έναν βαθμούς Κελσίου από το 1920 – με μεγάλο μέρος της αύξησης να καταγράφεται μετά το1950.
ΠΟΙΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΒΕΣΤΟΥΝ ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ;
Μέχρι στιγμής, η κύρια προσπάθεια των πυροσβεστών στόχευε κυρίως στην απομάκρυνση πολιτών από τις κατοικίες τους και στην ανακοπή της εξάπλωσης των πυρκαγιών.
Ο δασοπυροσβεστικός μηχανισμός της Αυστραλίας στηρίζεται σε επαγγελματίες αλλά κυρίως σε εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές πυροσβέστες, οι οποίοι εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για να προσπαθήσουν να φέρουν τις πυρκαγιές υπό έλεγχο εδώ και μήνες.
Οι ένοπλες δυνάμεις έχουν επίσης κληθεί για να ενισχύσουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις στην καταπολέμηση των πυρκαγιών, ενώ παράλληλα Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδάς και Νέα Ζηλανδία έχουν στείλει πόρους μεταξύ των οποίων και πυροσβέστες για να βοηθήσουν στην καταστολή των πυρκαγιών.
Όμως, οι ειδικοί αποφαίνονται ότι προκειμένου να μειωθεί η ένταση των δασικών πυρκαγιών τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στην πρόληψη.
Συγκεκριμένα επισημαίνουν την ανάγκη δημιουργίας μεγαλύτερων αντιπυρικών ζωνών στις ζώνες μίξης δασικών εκτάσεων και κατοικιών, καθώς και άλλων προληπτικών μέτρων όπως αραιώσεις καύσιμης ύλης και αξιοποίηση των δασικών υπολειμμάτων ως βιομάζα.
Παράλληλα προτείνουν την υποχρεωτική λήψη μέτρων πρόληψης σε κατοικίες που βρίσκονται μέσα ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων. Είναι επίσης αυτονόητο ότι στην Αυστραλία απαγορεύεται κάθε γυμνή χρήση φλόγας στα δάση και τις δασικές εκτάσεις.
Επίσης θεωρείται αναγκαίο να δοθεί έμφαση σε παραδοσιακές τεχνικές διαχείρισης πυρκαγιών που χρησιμοποιούν οι κοινότητες των ιθαγενών (αντιπυρ).
Τέλος αναφέρουν την αναγκαιότητα δημιουργίας μιας πυροσβεστικής υπηρεσίας που θα στηρίζεται περισσότερο σε επαγγελματίες και θα εξαρτάται λιγότερο από εθελοντές πυροσβέστες.
ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΚΡΙΘΗΚΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ;
Η κυβέρνηση της χώρας και ο συντηρητικός πρωθυπουργός, Scott Morrison, έχουν κατηγορηθεί ευρέως για την αντίδρασή τους στην κρίση – ιδιαίτερα δε για την επιμονή ότι οι πυρκαγιές δεν είναι κάτι καινούργιο και ότι η αλλαγή του κλίματος είναι άσχετη.
Σε εθνικό επίπεδο, η κυβέρνηση έχει επίσης κακή προϊστορία για στην αναγκαιότητα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής – για παράδειγμα, καταργήθηκε ο επιτυχημένος φόρος άνθρακα το 2014, γεγονός που συνέβαλε στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά περίπου 1,4% σε διάστημα δύο ετών.
Στη διεθνή σκηνή, η αντιπροσωπεία του κ. Morrison στην πρόσφατη Διάσκεψη Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την αλλαγή του κλίματος, κατηγορήθηκε ότι αποτρέπει τις διαπραγματεύσεις για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως.
Σημειώνεται ότι η Αυστραλία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας άνθρακα και υγροποιημένου φυσικού αερίου και το λόμπι του άνθρακα κατέχει σημαντική θέση στην εθνική πολιτική.
Δυστυχώς παρά τις εκκλήσεις πολιτών και πυροσβεστών για λήψη επιπρόσθετων μέτρων εξαιτίας της αυξανόμενης απειλής των δασικών πυρκαγιών, συνεπεία της κλιματικής αλλαγής, ο πρωθυπουργός έχει απορρίψει την ανάγκη αναθεώρησης και αλλαγής της περιβαλλοντικής πολιτικής της κυβέρνησής του.
Πηγές: https://www.telegraph.co.uk/ – https://www.theguardian.com/