Γίναμε ένα ψυχιατρικό πείραμα σε εξέλιξη

Ποια θα είναι η αποτίμηση της ψυχικής επιβάρυνσης που θα αφήσει πίσω της η πανδημία;

Parallaxi
γίναμε-ένα-ψυχιατρικό-πείραμα-σε-εξέλ-688172
Parallaxi

Ο τομέας της ψυχικής υγείας είναι το μεγάλο ερωτηματικό της επόμενης μέρας της πανδημίας, όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Οι παράμετροι που τέθηκαν είναι πολλοί και σύνθετοι: οι άνθρωποι βρέθηκαν ξαφνικά κλεισμένοι στο σπίτι τους, στερήθηκαν της ιατροφαρμακευτικής βοήθειας, άλλαξαν οι συνήθειες που δημιουργούσαν ένα αίσθημα σιγουριάς, εντάθηκαν τα προβλήματα στις σχέσεις, εντάθηκε η αγωνία για το μέλλον, η αβεβαιότητα.

Για όλα αυτά τα σημαντικά ζητήματα αλλά και για την ανθρώπινη μοναξιά, τις αυτοκτονίες, τις απώλειες, απευθυνθήκαμε στον ψυχίατρο Νίκο Ζηλίκη. «Αποτελεί τεράστιο ζήτημα για τις σύγχρονες κοινωνίες το πώς θα ξαναφτιάξουμε τις ζωές μας», διαπιστώνει ο έμπειρος ψυχίατρος.

«Η αλήθεια είναι ότι οι δικές μας γενιές δεν έχουν ζήσει τέτοιες καταστάσεις. Κάποιοι έχασαν ανθρώπους, άλλοι έχασαν δουλειές, όλοι κλείστηκαν μέσα και ακόμα και τώρα δεν πιστεύουν ότι αυτό το πράγμα θα τελειώσει», προσθέτει.

Ο Νίκος Ζηλίκης αποκαλύπτει ότι «ακόμα και οι επαγγελματίες της υγείας, γιατροί, νοσηλευτές αλλά και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, χρειάζονται στήριξη γιατί εμφανίζουν ψυχικά τραύματα από αυτό που έζησαν μέσα στην πανδημία».

Η Ελλάδα στο ζήτημα της αποτίμησης της ψυχικής επιβάρυνσης που επέφερε η πανδημία θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο από άλλα κράτη γιατί δεν είχε ξεκάθαρα στοιχεία, άλλες φορές από ανοργανωσιά κι άλλες πάλι γιατί το ζήτημα της ψυχικής υγείας είναι ταμπού για την ελληνική οικογένεια. Ωστόσο, τα σημάδια αυτής της κρίσης είναι εμφανή παντού κι όταν η κοινωνία βγει από τον εγκλεισμό των περιοριστικών μέτρων, πάλι θα δυσκολευτεί να λάβει τις υπηρεσίες υγείας που χρειάζεται.

«Οι περισσότερες ψυχιατρικές κλινικές είναι υποστελεχωμένες», αποκαλύπτει ο κύριος Ζηλίκης. «Κάποιες, λόγω COVID, έχουν προσωρινά κλείσει ή μεταφερθεί αλλού ώστε οι χώροι τους να μετατραπούν στα νοσοκομεία σε κλινικές COVID. Πρέπει να ενισχυθεί άμεσα η ψυχική υγεία στην Ελλάδα. Ενώ όλοι λένε πως υπάρχουν αυξημένες ανάγκες, δεν ενισχύουν τις υπηρεσίες οι οποίες στο δημόσιο έχουν μείνει σχεδόν σε αδράνεια έναν ολόκληρο χρόνο», εξηγεί στην Parallaxi ο ψυχίατρος.

Αν κρίνουμε από την Ιαπωνία, όπου τον Δεκέμβριο οι θάνατοι από αυτοκτονίες μέσα σε έναν μήνα ξεπέρασαν τους θανάτους από Κορονοϊό συνολικά σε όλη την πανδημία, η κατάσταση είναι κρίσιμη σε όλο τον κόσμο, άρα και στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό πως οι Ιάπωνες έχουν ήδη θεσπίσει υπουργείο μοναξιάς ώστε να υπάρξει μέριμνα για όλους τους πολίτες που κλονίστηκαν ψυχικά από την ξαφνική ανατροπή των βεβαιοτήτων τους.

Παράλληλα, έρευνες στην Ελλάδα που έρχονται συνεχώς στη δημοσιότητα περιγράφουν μεγάλη αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας ενώ αυξήθηκαν κατακόρυφα μέσα στην καραντίνα τα διαζύγια.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα