Ο Γιώργος έφτιαξε τη δική του ιστοσελίδα με στατιστικά για τον κοροναϊό

Η Parallaxi μίλησε με τον Γιώργο Καραμπάση για την δημιουργία της ιστοσελίδας, τις δυσκολίες αλλά και τα μελλοντικά του σχέδια.

Εύα Καβάζη
ο-γιώργος-έφτιαξε-τη-δική-του-ιστοσελί-751706
Εύα Καβάζη

Τι γίνεται όταν στην αρχή της πανδημίας σε ένα τηλεφώνημα με τους συγγενείς σου, αντιλαμβάνεσαι ότι δεν γνωρίζουν πόσα κρούσματα έχει η πόλη που μένουν; Αν είσαι ο Γιώργος Καραμπάσης, ένας 22χρόνος φοιτητής του τμήματος Επιστήμη των Υπολογιστών και Τεχνητή Νοημοσύνης στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, αποφασίζεις να δημιουργήσεις μία ιστοσελίδα που καταγράφει παγκοσμίως αναλυτικά τα στοιχεία για τον κοροναϊό, το ncovtrack.com.

Μέσα σε τρεις εβδομάδες ο Γιώργος δημιούργησε την πρώτη έκδοση της ιστοσελίδας ενώ σήμερα, ένα χρόνο σχεδόν μετά την δημιουργία της σελίδας, μπορείς να ενημερωθείς για τα αναλυτικά στοιχεία του κοροναϊού 35 χώρων και για τους νομούς και τις περιοχές τους αλλά και για την εξέλιξη του εμβολιασμού.

Η Parallaxi μίλησε με τον Γιώργο Καραμπάση για την δημιουργία της ιστοσελίδας, τις δυσκολίες αλλά και τα μελλοντικά του σχέδια.

Πώς σου ήρθε η ιδέα, πώς αποφάσισες να δημιουργήσεις την σελίδα;

«Όλα ξεκίνησαν συζητώντας με κάποιους φίλους μου για τον κορωναϊό σε ένα σεμινάριο, τον περσινό Φλεβάρη, που ήμασταν για τον αριθμό κρουσμάτων στην Αγγλία, Σκωτία και στο Εδιμβούργο. Γνωρίζαμε τον αριθμό κρουσμάτων για τη Αγγλία και Σκωτία αλλά όχι συγκεκριμένα για το Εδιμβούργο. Πέρα από αυτό, τον περσινό Απρίλη, μιλούσα συχνά με τους παππούδες μου λόγω της κατάστασης και με ενημέρωναν για το ποσά κρούσματα είχε η Ελλάδα. Δυστυχώς όταν τους ρωτούσα αν ήξεραν ποσά κρούσματα είχε η Αθήνα ή η Αττική, δεν θυμόντουσαν. Έτσι έψαχνα για μια ιστοσελίδα να τους στείλω, που να κατέγραφε την κατάσταση της πανδημίας αναλυτικά ανά νομό της Ελλάδας αλλά δυστυχώς δεν έβρισκα κάποια ιστοσελίδα.

Έτσι σκέφτηκα πως θα έπρεπε να δημιουργήσω εγώ τη δικιά μου ιστοσελίδα που να καταγράφει όλα τα στοιχεία αναλυτικά ανά περιοχή βρίσκοντας εγώ τα στοιχεία καθημερινά και αναρτώντας τα.»

Τι στοιχεία μπορεί να βρει κάποιος στην σελίδα;

«Σήμερα, κάποιος επισκέπτης της σελίδας μπορεί να βρει τα στοιχεία αναλυτικά ανά περιοχή/νόμο 35 χωρών περίπου ( συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας και όλων των πολιτειών της Αμερικής) και να αντλήσει πληροφορίες για τα κρούσματα, τους θανάτους, τους διασωληνωμένους, τις αναρρώσεις, τα ενεργά κρούσματα και τα τεστ, όπου είναι διαθέσιμα από τις πηγές των κυβερνητικών σωμάτων της κάθε χώρας. Πρόσφατα έβαλα και τα στατιστικά στοιχεία του εμβολιασμού, αναλυτικά για 16 χώρες. Μέσα σε αυτές είναι και ο χάρτης της Ελλάδας και όλες οι πολιτείες της Αμερικής και οι επισκέπτες μπορούν να βρουν τα στοιχεία για τους συνολικούς εμβολιασμούς, πρώτες δόσεις, δεύτερες δόσεις (όπου είναι διαθέσιμα τα στοιχεία αυτά) αναλυτικά.

Πέρα από αυτό, κάποιος μπορεί να δει την εξέλιξη του κορωνοϊού της επιλεγμένης περιοχής, σε γραφικές παραστάσεις, πατώντας την καρτέλα «Graphs» πάνω από τον πίνακα και να συγκρίνει τις περιοχές του πίνακα. Για διευκόλυνση, ο κάθε πίνακας έρχεται με έναν χάρτη της χώρας αυτής, όπου ο χρήστης μπορεί να βρει την περιοχή/νομό που μένει και να δει τα στατιστικά ως συντόμευση. Κάποιες χώρες περιέχουν πάνω από ένα τρόπο διαίρεσης περιοχών, όπως παραδείγματος χάρη, η Ελλάδα είναι διαθέσιμη σε χάρτη ανά Νομό και Διαμέρισμα.»

Στην ιστοσελίδα σου μπορεί κάποιος να ενημερωθεί όχι μόνο για τα στοιχεία μιας χώρας αλλά και για τον νόμο και την περιοχή, πως αποφάσισες να συμπεριλάβεις και νομούς και περιοχές;

«Όσο κοιτούσα για άλλες παρόμοιες ιστοσελίδες που να έχουν τα στατιστικά του κορωνοϊού, έβρισκα μόνο ανά χώρα συνολικά και όχι την κάθε χώρα, διαιρεμένη ανά περιοχή ή νομό. Δεν υπήρχε κάποια αναλυτική πλατφόρμα που να είχε όλα τα στοιχεία μαζεμένα και πίστευα πως θα έπρεπε να υπήρχε ένα μέσο που να έβρισκε ο οποιοσδήποτε τα στατιστικά στοιχεία, αναλυτικά, χωρίς να υπάρχει κάποια δυσκολία. Ήθελα η ιστοσελίδα μου να είναι η ευκολότερη στη χρήση και πλοήγηση και προσπαθώ ακόμα και σήμερα να την βελτιώνω.»

Πόσο καιρό σου πήρε η ολοκλήρωση της ιστοσελίδας;

«Αρχικά χρειάστηκα τρεις εβδομάδες να την ολοκληρώσω και να αναρτήσω την πρώτη έκδοση στο διαδίκτυο. Θυμάμαι ξεκίνησα να την κατασκευάσω στις 7 Μαΐου και τελείωσα στις 25 Μαΐου. Φυσικά έπρεπε να συνεχίσω να την βελτιώνω διότι η πρώτη έκδοση είχε πολλά λάθη και «έσπαγε» συνεχώς. Όποτε ασχολήθηκα όλο το καλοκαίρι με την σελίδα, όπου μαζί με αυτό έβαλα και άλλες περιοχές ώστε να την ολοκληρώσω και να την κάνω πιο εύκολη στη χρήση.»

Τι δυσκολίες συνάντησες στον σχεδιασμό;

«Συνάντησα παρά πολλές δυσκολίες κατά τη διάρκεια της κατασκευής. Καταρχάς, όσο είχα την ιδέα, δεν ήξερα πως να την υλοποιήσω όποτε, για να μην χάνω χρόνο, έφτιαχνα την ιστοσελίδα μαθαίνοντας παράλληλα τις γνώσεις που χρειάζονταν μέσω του διαδικτύου και του YouTube. Πολλές φορές η ιστοσελίδα έσπαγε εκεί που δεν το περίμενα, όποτε θυμάμαι πως την κοίταζα παρά πολύ συχνά την ημέρα αρχικά κάνοντας συνεχώς επισκευές, ακόμα και μέχρι και στις τέσσερις η ώρα το βράδυ.

Μια ακόμα μεγάλη δυσκολία που συναντώ, είναι φυσικά η διαχείριση του χρόνου. Πλέον είναι η εξεταστική μου περίοδος και παράλληλα τελειοποιώ μια εφαρμογή για μια παρουσίαση της Google Cloud από έναν διαγωνισμό που κερδίσαμε το καλοκαίρι. Είναι ευκαιρία να μάθω να οργανώνω καλύτερα το χρόνο μου και να συντηρώ τη σελίδα, όσο παρατηρώ ότι αρκετά σώματα υγείας αλλάζουν το σχέδιο της πλατφόρμας τους που αναρτούν τα στοιχεία με αποτέλεσμα ο κώδικας μου να μην «καταλαβαίνει» το καινούριο σχέδιο. Έτσι μερικές φορές πρέπει να αναρτώ χειροκίνητα όποια δεδομένα χάθηκαν.

Είναι και μια ευκαιρία εκμάθησης όχι μόνο τεχνικών γνώσεων, αλλά και οργάνωσης, υπομονής που σίγουρα θα με βοηθήσουν να συνεχίσω να κάνω καλύτερες εφαρμογές στο μέλλον όπου θα βοηθούν την κοινωνία.»

Ποια είναι η διαδικασία ενημέρωσης, γίνεται αυτόματα;

«Όλα τα στοιχεία αναρτώνται αυτόματα από τα κυβερνητικά σώματα υγείας της κάθε χώρας. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα έρχονται από το ΕΟΔΥ. Λόγω της χαμηλής ισχύος του server, τα αναλυτικά δεδομένα ανά χώρα ανανεώνονται ανά 6 ώρες, στις ώρες όπου αναρτώνται από τα σώματα υγείας περίπου, ενώ τα δεδομένα ανά χώρα αναρτώνται ανά 1 ώρα.

Καθημερινά, πάνω από 50 χιλιάδες στοιχεία ανανεώνονται αυτόματα από περίπου 10 χιλιάδες διαφορετικές περιοχές, όποτε αρκετές φορές πρέπει να κοιτάω και τον server ώστε να μην «πέφτει» όταν βρίσκεται σε χαμηλό ελεύθερο χώρο μνήμης. Είναι παρά πολύ σημαντικό η ιστοσελίδα να βρίσκεται ενεργή 24/7 παρά τα μειονεκτήματα που έχει.»

Τα τελευταία χρόνια ζεις στο εξωτερικό και σπουδάζεις Επιστήμη των Υπολογιστών και Τεχνητή Νοημοσύνη, αγαπούσες πάντα την επιστήμη, σε γοήτευε πάντα η τεχνολογία;

«Από μικρή ηλικία με ενδιέφερε ότι είχε να κάνει με δημιουργία. Θυμάμαι πως διάβαζα για την τεχνολογία από μικρός και ο πατέρας μου μου είχε δώσει τον πρώτο μου υπολογιστή όταν ήμουν τεσσάρων χρονών. Θυμάμαι πως διάβαζα μόνος μου αναλυτικά για τους πλανήτες, Γεωγραφία, και την επιστήμη σχετικά με διάφορους κλάδους της.

Συνειδητοποίησα πως μπορούσα να δημιουργήσω τα πάντα μέσω ενός υπολογιστή, συνδεδεμένου στο διαδίκτυο, όταν έκλεισα τα δεκαεπτά. Από τότε, ασχολήθηκα σοβαρά με τον προγραμματισμό μαθαίνοντας μόνος μου στον ελεύθερο μου χρόνο. Από τότε, άρχισα να μαθαίνω να αναπτύσσω εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα, ιστοσελίδες και παιχνίδια, με αρκετές ώρες ενασχόλησης.»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα