Γνώρισε το Display Project που θα γεμίσει τα άδεια καταστήματα της πόλης
Ένα project που χρησιμοποιεί στοιχεία τα οποία άφησε η οικονομική κρίση και τα επανατοποθετεί/επαναπροσδιορίζει στην ζωή της πόλης.
Ένα νέο καλλιτεχνικό project, που χρησιμοποιεί στοιχεία τα οποία άφησε η οικονομική κρίση και τα επανατοποθετεί/επαναπροσδιορίζει στην ζωή της πόλης, φτάνει στη Θεσσαλονίκη αυτό το φθινόπωρο.
Ο λόγος για το Display Project, που έχει σαν βασικό στόχο την αναδημιουργία της κάθε ερημωμένης γειτονιάς με την εγκατάσταση του εικαστικού και καλλιτεχνικού δυναμικού στα διάφορα κενά της καταστήματα. Μέσα από το Display Project, όλοι οι συμμετέχοντες θα συμβάλλουν στην διατήρηση του βιωτικού επιπέδου στους δρόμους όπου η εμπορική δραστηριότητα έχει πλέον σταματήσει και παράλληλα δημιουργούνται σχέσεις που βασίζονται στην αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή.
Στα πλαίσια του project καλούνται να συμμετάσχουν ιδιοκτήτες κενών καταστημάτων, φοιτητές, εικαστικοί και καλλιτέχνες καθώς και επιχειρήσεις που επιθυμούν να στηρίξουν την καλλιτεχνική διαδικασία.
Το Display Project θα ξεκινήσει αυτόν τον Σεπτέμβριο στις γειτονιές του Ιστορικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στους δρόμους Μανουσογιαννάκη, Δαγκλή, Δεσπεραί και Διαλέττη. Στην αμέσως επόμενη φάση, στόχος είναι να επεκταθεί στους δρόμους πάνω από την Εγνατία, από την οδό Λαγκαδά έως την Βενιζέλου και μετά σε άλλες περιοχές. Η διάρκεια που τέθηκε είναι τα 5 χρόνια, με την ελπίδα αυτή η ενέργεια να γίνει βίωμα στους πολίτες και ο συντονισμός να μην είναι πλέον απαραίτητος.
Η ιδέα, που ανήκει στην εικαστικό Ευαγγελία Σπυροπούλου, προέκυψε μετά την συμμετοχή της στο εικαστικό εργαστήριο με θέμα την Τέχνη για την Κοινωνική Αλλαγή_Arte Util, που οργάνωσε το Labattoir και ο Χρήστος Σαββίδης με την Λυδία Χατζηιακώβου της ArtBox και ομιλήτρια την καλλιτέχνιδα Tania Bruguera τον Σεπτέμβριο του 2019. Όπως αναφέρει, «Στα πλαίσια του εργαστηρίου ενημερωθήκαμε, συζητήσαμε και πειραματιστήκαμε με την ιδέα η Τέχνη να αποτελέσει ένα εργαλείο που θα επιφέρει αλλαγή πάνω σε προκλήσεις κοινωνικές, θεσμικές, πολιτικές και οικονομικές».
Όπως σημειώνει, «Ο προβληματισμός μου ήταν ανέκαθεν η ποιότητα που απολαμβάνουμε στην καθημερινή ζωή, στον δημόσιο και τον ημι-ιδιωτικό χώρο, όπως είναι τα γραφεία μίας επιχείρησης και ένα εμπορικό κατάστημα, και στις παρεχόμενες υπηρεσίες και στις σχέσεις που αναπτύσσουμε μέσα από την συμβίωση/γειτνίαση. Το φαινόμενο της ερήμωσης μικρών εμπορικών δρόμων στο Ιστορικό Κέντρο, στο Φάληρο, και σε άλλες περιοχές, που προέκυψε μετά την οικονομική κρίση, έχει επηρεάσει το αστικό τοπίο και την ζωή των κατοίκων. Στην συγκεκριμένη προσπάθεια είναι η ίδια η διαδικασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας μέσα από την συνέργεια ιδιωτών, καλλιτεχνών και μικρών επιχειρήσεων που αποτελεί τον πυρήνα για την αναδημιουργία/αναβίωση των δρόμων αυτών. Έτσι, από την μία πλευρά έχουμε τους ιδιοκτήτες κενών καταστημάτων που παραχωρούν δωρεάν τον χώρο τους στους δημιουργούς και από την άλλη τις τοπικές επιχειρήσεις που παρέχουν μειωμένες τιμές στα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, ενώ παράλληλα οι δημιουργοί αναπτύσσουν κινητικότητα και ενέργεια στον χώρο/γειτονιά».
Για την διασφάλιση της ομαλότητας όλων των απαιτούμενων διαδικασιών, συμμετέχουν εθελοντικά επαγγελματίες από διάφορους κλάδους, όπως δικηγόρος, πολιτικός μηχανικός και γραφίστες.
Όπως αναφέρει η Ευαγγελία Σπυροπούλου, «Προσωπικά είναι η πρώτη φορά που υλοποιώ ένα τέτοιο εγχείρημα και σαν εικαστικός και η ίδια στα πρώτα μου βήματα είμαι αισιόδοξη ότι κάποια στιγμή, σε έναν χρόνο από τώρα, θα περπατάμε στους μικρούς δρόμους της πόλης και θα υπάρχουν αναμμένα φώτα και τα έργα των δημιουργών θα κοσμούν τις βιτρίνες των καταστημάτων».
Οπότε όλοι όσοι διαθέτουν ένα ανεκμετάλλευτο κατάστημα, οι καλλιτέχνες και οι φοιτητές δημιουργικών επαγγελμάτων που χρειάζονται έναν χώρο-εργαστήριο, μπορούν να έρθουν σε επαφή με την δημιουργό και να ξεκινήσει μία συζήτηση γνωριμίας και ανταλλαγής ιδεών σε αυτήν την κοινή προσπάθεια διατήρησης της «κανονικότητας» στους δρόμους της πόλης.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6942562263, 2314009493
Email: [email protected]
Instagram: thedisplayproject