Γονείς: Αγωνιούν και προαναγγέλλουν κινητοποίηση
Τα αιτήματα των γονιών σύμφωνα με δηλώσεις στην Παράλλαξη του Προέδρου της Ομοσπονδίας Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, θανάση Κοκονά.
Τα δημοτικά σχολεία άνοιξαν. Η κυβέρνηση σε όλους τους τόνους υποστηρίζει πως αυτό ήταν το σωστό και υπεραμύνεται του τρόπου με τον οποίο προετοίμασε και εφάρμοσε την «επιστροφή» των μαθητών στα θρανία.
Ποια είναι, όμως, η άποψη των γονέων για το τόσο σοβαρό αυτό ζήτημα; Η Παράλλαξη ζήτησε τη γνώμη του Θανάση Κοκονά, προέδρου της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας.
Δύο μήνες χαμένοι χωρίς κανένα νέο μέτρο «Προσπαθούμε να παρακολουθήσουμε την κυβέρνηση και τους χειρισμούς της στο θέμα των σχολείων. Αδυνατούμε να κατανοήσουμε τον τρόπο που επιλέγει να χειριστεί ένα τόσο σημαντικό και ευαίσθητο θέμα», σημειώνει ο κύριος Κοκονάς. «Τα παιδιά μας είναι κλεισμένα στο σπίτι εδώ και δύο μήνες και αντί η κυβέρνηση να αξιοποιήσει αυτό το χρόνο, ώστε να εξασφαλίσει ομαλή επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, προχώρησε στο άνοιγμα χωρίς κανένα μέτρο. Ακούγαμε κάθε λίγες ώρες και άλλες, εκ διαμέτρου αντίθετες μεταξύ τους δηλώσεις από στελέχη της κυβέρνησης. Η εβδομάδα τελείωνε, οι γονείς έπρεπε να δουν τι θα κάνουν με τον προγραμματισμό τους και πάλι δεν γνώριζαν αν θα πάνε τελικά τα παιδιά στο σχολείο ή όχι. Επιπλέον, δημιουργούνται σοβαρά ερωτήματα ως προς την ασυνέπεια λόγου και πράξεων απέναντι στους μαθητές γυμνασίου και λυκείου της χώρας», συμπληρώνει.
Τάξεις με 25 και 28 παιδιά Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι τα τεστ COVID στους εκπαιδευτικούς είναι σημαντικά, αλλά θέτει και πάλι το ζήτημα των υπεράριθμων τμημάτων. «Το υπουργείο παίρνει μέτρα αποφυγής συγχρωτισμού στην είσοδο και έξοδο των μαθητών, αλλά την ίδια ώρα κλείνει τα μάτια στα υπεράριθμα τμήματα, στις τάξεις με 25 και 28 παιδιά. Όλα αυτά προκαλούν ανησυχία όταν ακούμε από τους ειδικούς ότι έρχεται πιο σφοδρό κύμα της πανδημίας» δηλώνει ο κ. Κοκονάς.
Αραίωση τμημάτων και προσλήψεις Ταυτόχρονα ο τρόπος με τον οποίο ανοίγουν τα σχολεία, αφενός δημιουργεί συνθήκες εξάπλωσης του ιού και αφετέρου, υποστηρίζει ο εκπρόσωπος των γονέων, προδιαγράφει το νέο κλείσιμό τους το επόμενο διάστημα.
«Μακάρι να μην επιβεβαιωθούν αυτές οι ανησυχίες μας, όμως οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι στην πρώτη φάση λειτουργίας των σχολείων πάνω από 1.500 τμήματα και ολόκληρα σχολεία έκλεισαν εξαιτίας κρουσμάτων. Πρέπει να παρθούν μέτρα αραίωσης των μαθητών στις τάξεις, να αξιοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες υποδομές, να βρεθεί με κάθε τρόπο λύση ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός στις τάξεις και την ίδια στιγμή να προσληφθεί όλο το αναγκαίο προσωπικό στην καθαριότητα και στους εκπαιδευτικούς για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες», υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας και αναρωτιέται: «Τι κάνει η κυβέρνηση; Στριμώχνει μέχρι και 25 μαθητές σε αίθουσες-κλουβιά και το μόνο μέτρο που προτείνει είναι να ανοίγουν κάθε 20 λεπτά τα παράθυρα για να αερίζεται η τάξη. Εκτός από το ότι παιδιά και εκπαιδευτικοί πρέπει να προμηθευτούμε μάλλον και με μια κουβέρτα, υπάρχουν αίθουσες που είναι ακατάλληλες και το πρόβλημα δεν λύνεται ακόμα και αν όλη την ώρα παραμένουν ανοιχτά τα παράθυρα».
Η Ομοσπονδία των Γονέων θεωρεί επίσης πως οι προτάσεις για διαφορετικές ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, για διαφορετικά διαλείμματα, για διαφορετικές πύλες εισόδου, για μάσκες κ.λπ. δεν είναι κάτι καινούριο. Πολλά από αυτά είχαν ήδη υλοποιηθεί με πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών και πριν κλείσουν τα σχολεία, ωστόσο, σύμφωνα με τον Θανάση Κοκονά «δεν έλυσαν ούτε καν το πρόβλημα με τις ακατάλληλες αίθουσες, π.χ. υπόγεια χωρίς αερισμό, δεν έφτιαξαν έστω ένα υπόστεγο για να μπορούν να κάνουν διάλειμμα σε εξωτερικό χώρο τα παιδιά τις βροχερές μέρες, όπως η σημερινή Δευτέρα, πρώτη μέρα επιστροφής στις κλειστές αίθουσες».
Αναζητάτε σχέδιο για τα τεστ Οι Σύλλογοι γονεών, μέσω του προέδρου της Ομοσπονδίας του υποστηρίζουν επίσης ότι δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο σχέδιο για μαζικά, επαναλαμβανόμενα και στοχευμένα τεστ σε περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. «Τα τεστ με sms πριν το άνοιγμα των σχολείων, που μπορούν πιθανόν να περιορίσουν τη μεταφορά κρούσματος από περιοχή σε περιοχή, δεν μπορούν να εντοπίσουν, με τον τρόπο που γίνονται, τη μετάδοση του ιού σε περιοχές που είναι ήδη επιφορτισμένες και που παρατηρείται η μετάδοση του ιού από τους χώρους δουλειάς στα σπίτια και αντίστροφα, κάτι που είναι και το κύριο πρόβλημα αυτή τη στιγμή», αποκαλύπτει ο Θανάσης Κονονάς και συμπληρώνει: «Θα περιμέναμε βέβαια και μια εξήγηση από την κυβέρνηση και τους συμβούλους της για το γεγονός ότι εδώ και μήνες όχι απλά γίνονται ελάχιστα τεστ στα σχολεία, αλλά και για το ότι προσπαθούσαν να μας πείσουν πως τα τεστ δεν είναι αξιόπιστα, δεν είναι αναγκαία και ότι ο ιός δεν κολλάει στα σχολεία».
Τι ζητούν άμεσα οι γονείς από το υπουργείο – Να καλυφθούν τα κενά εκπαιδευτικών που ακόμα και σήμερα υπάρχουν. – Να στηριχτούν και να λειτουργήσουν άμεσα οι δομές της ενισχυτικής διδασκαλίας και της πρόσθετης διδακτικής στήριξης. – Να παρθούν μέτρα για τη συνολική αναπροσαρμογή της ύλης σε όλες τις τάξεις. Για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, δεν αρκεί η ανακοίνωση μειωμένης εξεταστέας ύλης. Το ελάχιστο που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να προχωρήσει άμεσα στην απόσυρση των αιφνιδιαστικών αλλαγών στο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ.
Η Ομοσπονδία των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προαναγγέλλει συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου, στις 13.00 έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.
Κεραμέως για επαναλειτουργία σχολείων και δευτεροβάθμια εκπαίδευση
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ