Featured

Γυμναστήρια: Ασυμβίβαστοι οι Θεσσαλονίκεις με τη διπλή μάσκα – Καταστροφική η επόμενη μέρα

Το κλίμα από την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας - Οι αντιδράσεις των αθλούμενων για τη διπλή μάσκα, οι απαντήσεις των ειδικών και η αβέβαιη επόμενη μέρα του κλάδου που προσπαθεί να κρατήσει πελάτες και υπαλλήλους κόντρα και στον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
γυμναστήρια-ασυμβίβαστοι-οι-θεσσαλο-766982
Ραφαήλ Γκαϊδατζής
Πηγή: Unsplash

Μετά από αρκετούς μήνες τα γυμναστήρια της Θεσσαλονίκης, αλλά και όλης της χώρας άνοιξαν ξανά τις πύλες τους, σε πρωτόγνωρα όμως δεδομένα για ιδιοκτήτες και αθλούμενους, καθώς οι τελευταίοι υποχρεούνται να φορούν διπλή μάσκα κατά τη διάρκεια της άσκησης τους.

Το συγκεκριμένο μέτρο έχει προκαλέσει έντονο εκνευρισμό στο κοινό που επιθυμούσε διακαώς την επιστροφή του στα γυμναστήρια, αλλά πλέον αντιμετωπίζει το θέμα με διστακτικότητα, αφού πολλοί είναι εκείνοι που δηλώνουν ότι δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα με τη χρήση μάσκας στην καθημερινότητα τους, αλλά και στους υπόλοιπους χώρους του γυμναστηρίου, ωστόσο θεωρούν ότι το να την φορούν όσο αθλούνται σε έντονο ρυθμό είναι αδιανόητο.

Όπως είναι φυσικό όλο αυτό το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις του κοινού έχει περάσει και στους ιδιοκτήτες γυμναστηρίων της Θεσσαλονίκης που κάνουν λόγο για τη δημιουργία μιας κατάστασης σύγχυσης, αγανάκτησης και θυμού από το συγκεκριμένο μέτρο που έχει τεθεί σε ισχύ.

Η Parallaxi επικοινώνησε με τον κ. Κώστα Κοπαρανίδη, γενικό γραμματέα του Συλλόγου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Θεσσαλονίκης, που μετέφερε το κλίμα από την πρώτη ημέρα της επαναλειτουργίας των χώρων άθλησης.

«Ανοίξαμε σήμερα μετά από έναν Γολγοθά επτά μηνών. Είναι πολύ αρνητικός ο κόσμος με τη χρήση διπλής μάσκας, το υπογραμμίζω, κατά τη διάρκεια της άσκησης και μόνο. Μπορούν να συμβιβαστούν με όλα τα υπόλοιπα, αλλά όχι με το να τη φοράνε την ώρα που πραγματοποιούν την άθληση τους. Έχει αντιδράσει πολύ άσχημα ο κόσμος. Δημιουργείται μια κατάσταση σύγχυσης, αγανάκτησης και θυμού ακόμη και από φανατικούς του γυμναστηρίου.

Δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα να τη φοράνε στους χώρους που περιφέρονται εντός γυμναστηρίου. Άλλωστε όλοι μας πλέον την φοράμε στις καθημερινές μας δραστηριότητες, έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος».

«Δεν επιτρέπεται ιατρικά η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια της άθλησης. Είναι αντιπνευμολογικό, αντιδημοκρατικό» αναφέρουν αθλούμενοι που εμφανίζονται επιφυλακτικοί στο να επιστρέψουν και πάλι στο χώρο των γυμναστηρίων.

Παραλία και χώροι πρασίνου έγιναν γυμναστήρια

Τα κλειστά γυμναστήρια το προηγούμενο διάστημα και τώρα η επαναλειτουργία τους με το μέτρο της χρήσης διπλής μάσκας, στρέφει πολλούς σε εναλλακτικές λύσεις άθλησης που προσφέρονται όμως από άτομα που «βαφτίζουν» τους εαυτούς τους γυμναστές, εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, θέτοντας όμως σε κίνδυνο την υγεία των αθλούμενων, μιας και οι χώροι που πραγματοποιούνται οι «προπονήσεις» αυτές είναι αμφιβόλου ποιότητας.

«Το ζήτημα του αθέμιτου ανταγωνισμού είχαμε να το αντιμετωπίσουμε όλο το προηγούμενο διάστημα. Όποιος ήθελε παρουσιάζονταν ως personal trainer. Και σε ταράτσες και σε πάρκα έπαιρναν συνδρομές από κόσμο που ήθελε να αθληθεί. Η παραλία και οι χώροι πρασίνου έγιναν ξαφνικά γυμναστήρια. Τυχάρπαστοι που άδραξαν την ευκαιρία. Δεν ξέρω πραγματικά πού θα πάει αυτή η κατάσταση. Εννοείται ότι είναι καλό να γυμνάζεσαι σε εξωτερικό χώρο, αλλά δεν είναι γυμναστήριο, που διαθέτει συγκεκριμένες προδιαγραφές, περνάμε από τέσσερις, πέντε υπηρεσίες, έχουμε τα απαιτούμενα ύψη, τα πατώματα, τον εξαερισμό, όλα όσα χρειάζονται για να παρέχουμε ασφαλές περιβάλλον άθλησης. Και κάποιοι εκμεταλλευόμενοι τα κλειστά γυμναστήρια το προηγούμενο διάστημα έβαλαν κόσμο να προπονείται με μια πετσέτα σε ανώμαλο έδαφος, ακόμη και μέσα σε ακαθαρσίες. Δεν υπάρχει καμία ασφάλεια, υπάρχουν πολλοί τραυματισμοί», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κοπαρανίδης.

Αβέβαιη η επόμενη μέρα

Οι ιδιοκτήτες γυμναστηρίων δεν προσπαθούν πλέον να πείσουν μόνο το πελατολόγιο τους να επιστρέψει στους χώρους άθλησης, αλλά δίνουν μάχη για να κρατήσουν και το προσωπικό τους, καθώς πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι εξαιτίας της ρευστής κατάστασης που επικρατούσε στον κλάδο το περασμένο διάστημα, είτε άλλαξαν επάγγελμα, είτε έφυγαν για την επαρχία.

Ποια θα είναι λοιπόν η επόμενη μέρα για τα γυμναστήρια της Θεσσαλονίκης; Ο κ. Κοπαρανίδης, απαντά:

«Καταστροφική. Μέχρι τον Σεπτέμβριο οικονομικά θα είμαστε “μέσα”. Θα μπούμε ακόμη περισσότερο από όσο ήμασταν πριν. Αλλά από πλευράς marketing και κοινωνικότητας θα ήταν λάθος να απέχουμε ακόμη τρεις μήνες από το πελατολόγιο μας, αλλά και από το προσωπικό μας. Αυτή τη στιγμή δεν ψάχνουμε μόνο το πελατολόγιο που έχει χαθεί, έχει φοβηθεί ή έχει βρει άλλους τρόπους εκγύμνασης, αλλά και το προσωπικό, αφού πολλοί έχουν αλλάξει δουλειές, έχουν φύγει στην επαρχία. Έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Είναι πολύ εύθραυστη η κατάσταση στον κλάδο».

Τι λένε οι ειδικοί

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των γυμναστηρίων με διπλή μάσκα, ο καθηγητής Πνευμολογίας, Στυλιανός Λουκίδης σε δηλώσεις του στο MEGA σημείωσε ότι «το θέμα του γυμναστηρίου είναι δύσκολο. Λόγω της άσκησης και της κόπωσης υπάρχει εκνέφωμα, άρα λογικά μεγαλύτερη μετάδοση της νόσου. Με τη διπλή μάσκα προσπαθούμε να προστατευτούμε από αυτό. Δεν ξέρω πώς μπορεί να εφαρμοστεί άσκηση με διπλή μάσκα, θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο εγχείρημα, αλλά η προστασία του χώρου πρέπει να είναι πολύ δυναμική γιατί υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης».

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας Θ. Ψαλτοπούλου με δηλώσεις της στην ΕΡΤ αναφέρθηκε στο θέμα.

«Η χρήση self tests στα γυμναστήρια θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για να προλάβουμε ορισμένες καταστάσεις και θα είμαστε αρκετά ασφαλείς γιατί θα έχουμε ελεγχθεί.

Πολλές φορές και στους εξωτερικούς χώρους όταν περπατάμε ή τρέχουμε για να γυμναστούμε δεν είναι ότι καλύτερο το να φοράμε τη μάσκα.

Τα γυμναστήρια είναι ένας χώρος που άργησε να ανοίξει, είναι μια περίοδος δύσκολη, αλλά πρέπει να γίνει μια αρχή».

Από την πλευρά της η Ομότιμη Καθηγήτρια Παθολογίας του ΕΚΠΑ, Ε. Γιαμαρέλλου σε τοποθέτηση της για το θέμα, σχολίασε:

«Kαταρχήν η μάσκα δεν επιβαρύνει την αναπνοή. Μαζί με τα εστιατόρια και τα μπαρ έρχονται τέταρτα τα γυμναστήρια σε επικινδυνότητα για τη μετάδοση του ιού. Με το δεδομένο ότι μεν πάνε καλύτερα οι αριθμοί, αλλά το τέταρτο κύμα παραμονεύει. Το γυμναστήριο είναι χρήσιμο, βοηθάει. Αλλά με δεδομένο όταν ξέρουμε ότι το γυμναστήριο μπορεί να είναι εστία μετάδοσης, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Οι προδιαγραφές ασφάλειας που βγήκαν για τα γυμναστήρια είναι σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα