Ο ιός σε έξαρση σε όλο τον πλανήτη
Η κατάσταση αγγίζει τα όρια των συστημάτων
1,3 εκατ. κάτοικοι υπό περιορισμό στο Σαντιάγο της Χιλής
Περίπου 1,3 εκατ. κάτοικοι του Σαντιάγο τίθενται υπό περιορισμό για τουλάχιστον μία εβδομάδα, ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη οι αρχές της Χιλής, παρατείνοντας παράλληλα ως τα τέλη του Απριλίου το κλείσιμο των σχολείων και των πανεπιστημίων, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού
Το μέτρο αφορά επτά δήμους της μητροπολιτικής περιοχής του Σαντιάγο, δηλαδή το 1,3 εκατ. από το σύνολο των οκτώ εκατ. της πρωτεύουσας, κι αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις 22:00 [σ.σ. τοπική ώρα· στις 03:00 σήμερα Πέμπτη ώρα Ελλάδας].
Οι συγκεκριμένοι δήμοι, σε πολλούς από τους οποίους βρίσκονται κτίρια δημόσιων θεσμών και εμπορικές ζώνες, «συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων και η κίνηση των προσώπων θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερες μολύνσεις», εξήγησε ο υπουργός Υγείας Χάιμε Μάνιαλιτς.
Περιορισμός σημαίνει «ότι ο κόσμος πρέπει να μείνει σπίτι», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως το μέτρο ενδέχεται να παραταθεί.
Οι επτά δήμοι είναι οι Λας Κόντες, Λο Βαρνετσέα, Προβιδένσια και Βιτακούρα — οι πιο ευκατάστατοι της πρωτεύουσας — καθώς και αυτοί του κεντρικού Σαντιάγο, των συνοικιών Νιουνιόα και Ιντεπεντένσια.
Νωρίτερα χθες, η κυβέρνηση του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα ανακοίνωσε ότι η αναστολή λειτουργίας σχολείων και πανεπιστημίων παρατείνεται ως τα τέλη του Απριλίου. Το μέτρο τέθηκε σε εφαρμογή τη 16η Μαρτίου.
Ήδη η χώρα έκλεισε τα σύνορα και επέβαλε νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας στο πλαίσιο της «προοδευτικής καραντίνας» που εφαρμόζει.
Στη Χιλή έχουν επιβεβαιωθεί 1.142 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό, από τα οποία τα τρία ήταν θανατηφόρα, κατά τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία.
«Έγκλημα» τα μέτρα στις μεγαλύτερες πόλεις της Βραζιλίας για να αποτραπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου επιτέθηκε χθες Τετάρτη στους κυβερνήτες πολιτειών και τους δημάρχους των μεγαλύτερων πόλεων, επειδή επιβάλλουν μέτρα για να ανακόψουν την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, χαρακτηρίζοντάς τους «εγκληματίες» και προειδοποιώντας εναντίον του κινδύνου «λεηλασιών» και «χάους», προσελκύοντας σφοδρά φραστικά πυρά σε αντίδραση, καθώς ο απολογισμός των νεκρών από την ασθένεια COVID-19 έφθασε τους 57.
Ο Μπολσονάρου, ευθυγραμμιζόμενος με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δίνει την προτεραιότητα στην προάσπιση της οικονομίας, απορρίπτοντας τα μέτρα περιορισμού της κίνησης των πολιτών που εισηγούνται ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας, οι οποίοι προειδοποιούν πως η πανδημία θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση το σύστημα υγείας τον επόμενο μήνα.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής αυξήθηκαν σε 2.433 χθες Τετάρτη, από 2.201 μία ημέρα νωρίτερα.
«Άλλοι ιοί έχουν σκοτώσει πολύ περισσότερους απ’ αυτόν και δεν έγινε τόση φασαρία», υποστήριξε ο ακροδεξιός πρόεδρος σε δημοσιογράφους έξω από την επίσημη κατοικία του. «Αυτό που κάνουν κάποιοι δήμαρχοι και κυβερνήτες είναι έγκλημα. Καταστρέφουν τη Βραζιλία» με αυτή την «πολιτική της καμένης γης», πέταξε.
«Αν δεν επιστρέψουμε στη δουλειά, η Βραζιλία μπορεί να αντιμετωπίσει εκτροπή από τη δημοκρατική ομαλότητα», υποστήριξε ακόμη ο πρόεδρος Μπολσονάρου, υπενθυμίζοντας τα πρόσφατα ξεσπάσματα ταραχών σε άλλα κράτη της Λατινικής Αμερικής.
Ο Μπολσονάρου μιλά από το ξέσπασμα της πανδημίας περί «υστερίας» επιμένοντας ότι προέχει η προστασία της οικονομίας.
Καθώς ο πρόεδρος συνέχισε να υποτιμά την επιδημία, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας στρατηγός ε.α. Αουγκούστου Ελένου, αψηφώντας τις συμβουλές των γιατρών να τεθεί σε απομόνωση για δύο εβδομάδες, επέστρεψε στα καθήκοντά του έπειτα από επτά ημέρες, παρότι οι εξετάσεις έδειξαν πως έχει μολυνθεί. Ο Ελένου συμμετείχε σε συνεδριάσεις της κυβέρνησης ακόμα και την ημέρα που ανέμενε αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε.
Ρίχνοντας όλο του το πολιτικό και θεσμικό βάρος στη μάχη εναντίον των μέτρων περιορισμού που επιβάλλουν πόλεις και πολιτείες της Βραζιλίας, ο πρόεδρος Μπολσονάρου ανοίγει πολλαπλά μέτωπα με τις αυτοδιοικήσεις, το Κογκρέσο, ακόμα και με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησής του.
Προχθές Τρίτη, σε διάγγελμά του που πυροδότησε οργισμένες αντιδράσεις πολιτών, ο 65χρονος Μπολσονάρου υποβάθμισε για ακόμη μια φορά τον κορονοϊό, διαβεβαιώνοντας τους Βραζιλιάνους πως «το 90% από εμάς δεν θα έχει κανένα σύμπτωμα αν μολυνθεί» και το γεγονός πως υπήρξε «αθλητής» σημαίνει πως μπορεί να αντέξει μια «γρίπη με ήπια συμπτώματα».
Ο πρόεδρος της Γερουσίας Ντάβι Αλκουλούμπρε έκανε λόγο για «βαρύ» σφάλμα του προέδρου, προειδοποιώντας πως έρχεται σε πλήρη αντίφαση με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και απευθύνοντας έκκληση να επιδειχθεί από την πολιτική ηγεσία «σοβαρή» και «υπεύθυνη» στάση, «δέσμευση στη ζωή και στην υγεία των πολιτών» της Βραζιλίας.
Οι δύο πολιτείες με τον μεγαλύτερο πληθυσμό της Βραζιλίας έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζουν έκτακτα μέτρα, κλείνοντας καταστήματα και επιχειρήσεις η λειτουργία των οποίων δεν κρίνεται ζωτικής σημασίας και απαγορεύοντας τις δημόσιες συγκεντρώσεις, στην προσπάθεια να φρενάρουν την εξάπλωση του κορονοϊού.
Η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, ασφαλής δείκτης της οικονομικής δραστηριότητας, μειώθηκε ραγδαία στις αρχές της εβδομάδας.
Ο υπουργός Οικονομίας Αντόλφου Σαξίντα από την πλευρά του διαμηνύει πως η κυβέρνηση του Μπολσονάρου δεν θα θυσιάσει τους μακροπρόθεσμους δημοσιονομικούς της στόχους, δεν προτίθεται να προχωρήσει στην κατάρτιση προγράμματος στήριξης της οικονομίας λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Αν υπάρξουν μέτρα, θα ισχύσουν μόνο για φέτος, τόνισε ο Σαξίντα, για τον οποίο η δημοσιονομική σταθερότητα τα επόμενα χρόνια δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο με σπατάλες, κατ’ αυτόν, το 2020.
Ο υπουργός Υγείας Λουίζ Ενρίκε Μαντέτα από την πλευρά του προειδοποιεί ότι η χώρα δυσκολεύεται να διαθέσει εξοπλισμό στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, εξαιτίας της ακύρωσης των περισσότερων πτήσεων, που αναγκάζουν τις αρχές να βασίζονται στις οδικές μεταφορές. Ακόμη, δήλωσε ότι το υπουργείο θα επιτρέψει σε γιατρούς να χρησιμοποιούν ανθελονοσιακά σκευάσματα με δραστική ουσία τη χλωροκίνη για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Η ουσία αυτή, που ο Τραμπ διατείνεται πως μπορεί να «αλλάξει τις ισορροπίες», δεν έχει ακόμη αποδειχθεί κλινικά ότι είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του SARS-CoV-2. Ένας από τους γιατρούς που συμμετέχουν σε κλινικές δοκιμές στη Βραζιλία τόνισε πως τα πρώτα αποτελέσματα μιας πειραματικής θεραπείας με το σκεύασμα υδροξυχλωροκίνη θα είναι διαθέσιμα σε περίπου δύο εβδομάδες.
Οκτώ ενώσεις επαγγελματιών της υγείας στηλίτευσαν χθες την «αφόρητη και ανεύθυνη» στάση που τηρεί ο πρόεδρος Μπολσονάρου, «εχθρός της υγείας των πολιτών», όπως κατήγγειλαν.
Εν μέσω της κρίσης, πολλά μέλη του Κογκρέσου μιλούν πλέον ανοιχτά περί παραπομπής του προέδρου σε δίκη και πιθανής καθαίρεσής του, δύο χρόνια πριν από τις προσεχείς προεδρικές εκλογές.
Κίνα: Kανένα κρούσμα κορωνοϊού εγχώριας μετάδοσης για δεύτερη ημέρα
Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, στην ηπειρωτική Κίνα δεν καταγράφηκε κανένα κρούσμα εγχώριας μετάδοσης του κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο που ήρθη το μεγαλύτερο μέρος των περιορισμών στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της κρίσης. Όμως τα κρούσματα που οι κινεζικές αρχές χαρακτηρίζουν «εισαγόμενα» αυξήθηκαν, ενώ το Πεκίνο εφαρμόζει αυστηρότερα μέτρα για την αποτροπή της αναζωπύρωσης της εξάπλωσης. Ως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, εντοπίστηκαν 67 νέα κρούσματα, από 47 την προηγουμένη, σε όλες τις περιπτώσεις άνθρωποι που επέστρεψαν από το εξωτερικό, ενημέρωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε σήμερα. Το σύνολο των κρουσμάτων αυξήθηκε έτσι στα 81.285.
Το υπουργείο Υγείας ανέφερε επίσης ότι καταγράφηκαν έξι νέοι θάνατοι χθες Τετάρτη, με το σύνολο των νεκρών εξαιτίας της πανδημίας στην ηπειρωτική Κίνα να ανέρχεται πλέον σε 3.287. Τα περισσότερα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στη Σαγκάη (18), στην περιφέρεια Έσω Μογγολία (12) και στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ (11). Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι τις τελευταίες ημέρες θεαματικά χαμηλότερος συγκρινόμενος με τον Φεβρουάριο, όταν η εξάπλωση του κορονοϊού κορυφωνόταν, γεγονός που επιτρέπει στο Πεκίνο να προωθήσει την επανεκκίνηση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.
Κορωνοϊός: Σε κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης η Βολιβία – Αναβλήθηκαν οι εκλογές
Η μεταβατική κυβέρνηση της Βολιβίας κήρυξε την Τετάρτη (25/3) τη χώρα, σε κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης, για να «τηρηθεί η καραντίνα» που έθεσε σε εφαρμογή την Κυριακή, στο πλαίσιο των προσπαθειών επιβράδυνσης της εξάπλωσης του κορονοϊού.
«Από αύριο (σ.σ. σήμερα) Πέμπτη 26η Μαρτίου στις 00:00 (σ.σ. τοπική ώρα· 06:00 ώρα Ελλάδας), τίθεται σε ισχύ κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης ως την 15η Απριλίου», ανακοίνωσε η μεταβατική πρόεδρος Τζανίνε Άνιες.
Το μέτρο συνεπάγεται την ευρύτερη εμπλοκή του στρατού και της αστυνομίας στην επιτήρηση και τον έλεγχο της καραντίνας αλλά και το κλείσιμο των συνόρων, διευκρίνισε.
Μόνο ένα μέλος κάθε οικογένειας θα δικαιούται να βγαίνει από το σπίτι, για να κάνει προμήθειες σε εβδομαδιαία βάση, ενώ ο εγκλεισμός θα είναι απόλυτος τα Σαββατοκύριακα.
Παρότι η καραντίνα τέθηκε σε εφαρμογή την Κυριακή, μεγάλο μέρος του πληθυσμού επέδειξε πλήρη ανυπακοή.
Οι εκλογές της 3ης Μαΐου, στις οποίες επρόκειτο να αναδειχθεί ο διάδοχος του σοσιαλιστή πρώην προέδρου Έβο Μοράλες, ο οποίος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση καταγγέλλοντας πραξικόπημα, αναβλήθηκαν επ’ αόριστον.
Στη Βολιβία, χώρα με 11 εκατομμύρια κατοίκους, έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα 38 κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό.
Νότια Κορέα: Συνολικά 131 οι νεκροί από τον νέο κορωνοϊό – Στα 9.241 συνολικά τα κρούσματα
Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας κατέγραψαν 104 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό, με το σύνολο των ανθρώπων που προσβλήθηκαν να φθάνει πλέον τους 9.241, ανακοίνωσαν τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC).
Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας αυξήθηκε κατά 5, με τους ασθενείς που υπέκυψαν στη χώρα της Ασίας που έχει υποστεί το πιο βαρύ πλήγμα μετά την ηπειρωτική Κίνα να ανέρχονται πλέον σε 131.
Ένας νέος θάνατος, 70 νέα κρούσματα στο Μεξικό
– Αναστέλλει η κυβέρνηση όλες τις μη απαραίτητες δραστηριότητες Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Μεξικού αποφάσισε να ανασταλούν όλες οι μη απολύτως αναγκαίες δραστηριότητες από σήμερα Πέμπτη, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες-Γκατέλ, στο πλαίσιο των μέτρων για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.
Οι αρχές του Μεξικού κατέγραψαν μέχρι χθες συνολικά 475 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, έναντι 405 την Τρίτη, και έξι θανάτους από την ασθένεια COVID-19, έναντι 5.
Στο μεταξύ, στη χώρα εκφράζονται ανησυχίες για κύμα λεηλασιών, μετά τις κλοπές που έκαναν κακοποιοί σε καταστήματα που έκλεισαν καθώς και τις αναρτήσεις σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης που καλούν σε πλιάτσικο. Η αστυνομία της πρωτεύουσας συνέλαβε το βράδυ της Τρίτης 10 ανθρώπους σε βάρος των οποίων σχηματίζεται δικογραφία για απόπειρες ληστειών καταστημάτων σε τέσσερις συνοικίες.
Οι αρχές καθησυχάζουν τους πολίτες, διαβεβαιώνοντας πως δεν αναμένουν κύμα λεηλασιών και ότι ο εφοδιασμός με τρόφιμα και φάρμακα είναι εγγυημένος.
Η δήμαρχος της πρωτεύουσας Κλαούδια Σέινμπαουμ τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι οι αρχές πλέον «παρακολουθούν μόνιμα» τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για να εντοπίζουν «καλέσματα» σε λεηλασίες. Πρόσθεσε πως οι κλοπές τηλεοράσεων, καταναλωτικών ηλεκτρονικών και παρόμοιων ειδών «δεν έχουν καμία σχέση» με τη φτώχεια.
Καταστηματάρχες εκφράζουν ανησυχία και προειδοποιούν πως κακοποιοί σχεδιάζουν μαζικές κλοπές μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης και εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως η πλατφόρμα WhatsApp. «Εν μέσω αυτής της πανδημίας (…), είναι απίστευτο το γεγονός ότι ορισμένοι οργανώνουν λεηλασίες», είπε ιδιοκτήτης καταστήματος στην πολιτεία του Μεξικού. «Απευθύνω έκκληση στις αρχές να επαγρυπνούν, διότι πολλοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων φοβούνται πως θα υποστούν επίθεση από άρπαγες», πρόσθεσε ο ίδιος.
Δραματική αύξηση του αριθμού των νεκρών λόγω κορωνοϊού, σημειώθηκε στις ΗΠΑ μέσα σε λίγες ώρες.
Ο αριθμός των θανάτων που οφείλονται στην πανδημία του κορωνοϊού αυξήθηκε αλματωδώς και έφθασε τους 1.031 την Τετάρτη, ενώ στη χώρα καταγράφονται πλέον 68.572 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης, σύμφωνα με δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.
Μόλις μερικές ώρες νωρίτερα, ο αριθμός των ασθενών οι οποίοι έχουν υποκύψει ήταν 827.
Πλέον οι ΗΠΑ περνούν στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης με τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό, πίσω από την Κίνα και την Ιταλία.
Ωστόσο, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί και έχουν υποκύψει είναι στην πραγματικότητα αναμφίβολα υψηλότερος.
Η Νέα Υόρκη συγκαταλέγεται στις αμερικανικές πολιτείες που δέχονται το πιο βαρύ πλήγμα, με 280 νεκρούς στην μητρόπολη της Νέας Υόρκης αφότου εμφανίστηκε ο ιός SARS-CoV-2 στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019 και άρχισε να εξαπλώνεται η ασθένεια COVID-19.
Με βάση μια στατιστική προβολή για την οποία ενημερώθηκε το αμερικανικό Κογκρέσο νωρίτερα αυτόν τον μήνα, 70 ως 150 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να μολυνθούν στις ΗΠΑ, χώρα που μετρά 327 εκατομμύρια πολίτες.
Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε το γιγαντιαίο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας
Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε ομόφωνα, με τις ψήφους των 96 μελών της που ήταν παρόντα, το “ιστορικό” σχέδιο που προβλέπει να δαπανηθούν 2 τρισεκατομμύρια δολάρια για τη στήριξη της οικονομίας των ΗΠΑ, της μεγαλύτερης στον πλανήτη, και για την κατεπείγουσα αγορά ιατρικού εξοπλισμού και υλικού, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1.000 ανθρώπους στη χώρα.
Στην – ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς – Βουλή των Αντιπροσώπων το σχέδιο νόμου θα τεθεί σε ψηφοφορία αύριο Παρασκευή, ανακοίνωσε ο Στένι Χόιερ, ο δεύτερος τη τάξει των Δημοκρατικών στο σώμα αυτό. Το κείμενο, που υποστηρίζεται θερμά από τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και αποτέλεσε τον καρπό διαπραγμάτευσης του Λευκού Οίκου με γερουσιαστές που διήρκεσε αρκετές ημέρες, αναμένεται να εγκριθεί και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Πενήντα νέοι θάνατοι, 4.995 νέα κρούσματα στη Γερμανία
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό στη Γερμανία αυξήθηκε σε 36.508, ενώ 198 ασθενείς έχουν υποκύψει μέχρι τώρα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Πέμπτη το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, το οποίο ειδικεύεται στη μελέτη των μολυσματικών ασθενειών.
Με βάση τα δεδομένα του ινστιτούτου, τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 4.955 και διαπιστώθηκαν 50 επιπλέον θάνατοι χθες Τετάρτη.