Ιός: Η σημερινή εικόνα στον κόσμο
Η διασπορά, τα νέα κρούσματα και οι απαγορεύσεις.
Η Διάσκεψη του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα αναβάλλεται
Η Διάσκεψη του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα πιθανόν αναβάλλεται για το 2021, σύμφωνα με τον συμπρόεδρο των διαπραγματεύσεων.
Η 15η σύνοδος της Διάσκεψης του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα (COP15) αναμένεται να μετατεθεί για το 2021 εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού, δήλωσε σήμερα υπεύθυνος των διαπραγματεύσεων, ενώ αναστέλλονται άλλα σημαντικά συνέδρια για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα. Η απόφαση μένει να υιοθετηθεί επίσημα από τη Σύμβαση για τη βιοποικιλότητα (CBD) και να βρεθούν νέες ημερομηνίες.
Η COP15, που επρόκειτο να διεξαχθεί τον Οκτώβριο στο Κουνμίνγκ της Κίνας, θα διεξαχθεί σίγουρα “το 2021 στην Κίνα” το “πρώτο τρίμηνο”, δήλωσε ο συμπρόεδρος των διαπραγματεύσεων Μπαζίλ βαν Χαβρ. Χθες βράδυ, η γραμματεία της CBD ανακοίνωσε ότι οι προγραμματισμένες για τον Μάιο συνεδριάσεις σε τεχνικό επίπεδο αναβάλλονται για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.
Συνεπώς, οι ημερομηνίες μιας ενδιάμεσης διαπραγματευτικής συνόδου που προβλέπονταν φέτος το καλοκαίρι στην Κολομβία και της COP15 “αναμένεται θα πρέπει να προσαρμοστούν”, έκανε γνωστό χωρίς να διευκρινίσει. Η διεξαγωγή τον Ιούνιο στη Μασσαλία του παγκόσμιου συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης (UICN) επίσης εκκρεμεί. Η UICN πραγματοποιεί το συνέδριό της κάθε τέσσερα χρόνια, με χιλιάδες συμμετέχοντες, και θεωρείται το μεγαλύτερο γεγονός για την προστασία της φύσης σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή, εξετάζεται η μεταφορά του για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο, ίσως τον Ιανουάριο του 2021. Το ίδιο ερώτημα τίθεται για την Διάσκεψη για το κλίμα COP26, που είχε προγραμματιστεί τον Νοέμβριο στη Γλασκόβη. “Επί του παρόντος συνεχίζουμε τις προετοιμασίες μας για να φιλοξενήσουμε την 26η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στη Γλασκόβη από τις 9 έως τις 20 Νοεμβρίου”, δήλωσε η γραμματεία της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Κλίμα (CCNUCC) στο Γαλλικό Πρακτορείο. Μια απόφαση μπορεί να ληφθεί την 1η Απριλίου όσον αφορά μια ενδιάμεση συνεδρίαση που είχε προγραμματιστεί στη Βόννη τον Ιούνιο.
Η Πορτογαλία που επρόκειτο να φιλοξενήσει στις αρχές Ιουνίου τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για τον ωκεανό, ζήτησε τη μεταφορά της για αργότερα. Η Κένυα είναι συνδιοργανώτρια χώρα. Και εδώ, η απόφαση θα πρέπει να υιοθετηθεί επίσημα από τον ΟΗΕ.
Το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού επιβεβαιώθηκε στη Λιβύη
Όπου χρόνια πολέμου και χάους έχουν φέρει σε εξαιρετικά ευάλωτη θέση το σύστημα υγείας.
Το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών, το οποίο είναι σε θέση να δραστηριοποιείται σε περιοχές που ελέγχουν και οι δύο βασικές αντιμαχόμενες πλευρές στη λιβυκή σύρραξη, ενημέρωσε για τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Πάντως, γιατροί δήλωσαν ότι ο ασθενής έχει εισαχθεί σε νοσοκομείο στην πρωτεύουσα Τρίπολη.
Τόσο η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) στην Τρίπολη, στη δυτική Λιβύη, όσο και η παράλληλη κυβέρνηση στη Βεγγάζη, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, έχουν επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας, έχουν αναστείλει τα ταξίδια από και προς το εξωτερικό κι έχουν δεσμευθεί να διαθέσουν πόρους στις υπηρεσίες υγείας.
Ο αυτοαποκαλούμενος Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, που συνδέεται με την παράλληλη κυβέρνηση, πολιορκεί την πρωτεύουσα, προσπαθεί να την κυριεύσει από τον περασμένο Απρίλιο. Παρά την έκκληση των Ηνωμένων Εθνών να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός ώστε τα μέρη να επικεντρωθούν στην προετοιμασία για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι εχθροπραξίες συνεχίστηκαν: χθες καταγράφηκαν σφοδροί βομβαρδισμοί με τη χρήση βαρέων πυροβόλων και μάχες εκ του συστάδην.
«Το σύστημα υγείας βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης ήδη προτού εμφανιστεί ο κορωνοϊός», επισήμανε η Ελίζαμπεθ Χοφ, επικεφαλής της αποστολής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΫ) στη Λιβύη.
Ο εξοπλισμός για να γίνονται εξετάσεις σπανίζει, ελάχιστα μέσα προστασίας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι διαθέσιμα, ενώ λιγοστό είναι επίσης το ίδιο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ειδικά στην επαρχία, πρόσθεσε η Χοφ.
«Υπάρχει εθνικό σχέδιο» για την αντιμετώπιση της πανδημίας, «αλλά δεν έχει διατεθεί ακόμη χρηματοδότηση για την εφαρμογή του», στηλίτευσε η επικεφαλής της αποστολής του ΠΟΫ.
Ο αποκλεισμός λιμένων όπου βρίσκονται τερματικοί σταθμοί για την εξαγωγή πετρελαίου από παραστρατιωτικούς φυλών προσκείμενων στον ΛΕΣ στην ανατολική Λιβύη έχει στερέψει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της κεντρικής τράπεζας της Λιβύης στην Τρίπολη, που χρηματοδοτεί τους κρατικούς θεσμούς και εγγυάται τη μισθοδοσία των δημοσίων λειτουργών σε όλη τη χώρα.
Μια γιατρός που εργάζεται σε κέντρο υγείας στην Τρίπολη σχολίασε χαρακτηριστικά ότι πληρώθηκε τελευταία φορά κάποια στιγμή πέρυσι.
Η παράλληλη κεντρική τράπεζα, στη Βεγγάζη, που έχει ιδρυθεί από την κυβέρνηση η οποία συνδέεται με τον στρατάρχη Χάφταρ, διαβεβαίωσε τη Τρίτη ότι κατέβαλε μισθούς στους δημόσιους λειτουργούς στην ανατολική Λιβύη, για πρώτη φορά εντός του 2020. Όμως γιατρός στην περιοχή αντέτεινε ότι δεν είδε να πιστώνεται κανένα ποσό στον τραπεζικό λογαριασμό του.
Νοσηλευτές και νοσηλεύτριες στη Βεγγάζη αρνήθηκαν να εργαστούν, εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν έχουν πληρωθεί και δεν τους δίνονται επαρκής εξοπλισμός προστασίας, τόνισε γιατρός. Το πρόβλημα επιλύθηκε αργότερα, κατά πληροφορίες.
Στη Μισράτα, σημαντικό λιμάνι δυτικά της Τρίπολης που ελέγχουν παραστρατιωτικοί πιστοί στην ΚΕΣ, εταιρείες καθαρισμού έκαναν απολύμανση σε πάρκα και δημόσιους κήπους. Εθελοντές έκαναν διανομή χειρουργικών μασκών και γαντιών καθώς κάτοικοι έμπαιναν σε τράπεζες, όπου φρέσκα διαγράμματα έδειχναν στους ανθρώπους πού να στέκονται ώστε κάθε πελάτης να βρίσκεται σε ασφαλή απόσταση από τον άλλο.
«Αν απλώς μείνουμε άπρακτοι, αν δεν κάνουμε τίποτα περιμένοντας την κυβέρνηση, δεν θα έχουμε κανένα αποτέλεσμα», σχολίασε ο Τάχερ Αλζαρούκ, 55χρονος εθελοντής.
50 νέα κρούσματα στη Νέα Ζηλανδία
Λίγες ώρες πριν τεθούν σε εφαρμογή τα μέρα περιορισμού της κίνησης των πολιτών για την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού
Οι υγειονομικές αρχές της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσαν ότι κατέγραψαν 47 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό και άλλα τρία πιθανά κρούσματα, μερικές ώρες προτού τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα περιορισμού της κίνησης των πολιτών, τα μεσάνυχτα τοπική ώρα.
Ο γενικός διευθυντής του τμήματος δημόσιας υγείας στο υπουργείο Υγείας της Νέας Ζηλανδίας, ο Δρ. Άσλεϊ Μπλούμφιλντ, προεξόφλησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται για τουλάχιστον 10 ημέρες, πριν υπάρξει αντιστροφή της τάσης.
Η Ουρουγουάη κλείνει τα σύνορα στους αλλοδαπούς λόγω κορωνοϊού
Η κυβέρνηση της Ουρουγουάης αποφάσισε να κλείσει τα σύνορα της χώρας για τους αλλοδαπούς, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ενώ απαγόρευσε επίσης μέχρι νεοτέρας τα ταξίδια στο εξωτερικό για τουρισμό, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνουν για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού στη μικρή χώρα της Λατινικής Αμερικής.
«Η είσοδος ξένων υπηκόων κινούμενων με οποιοδήποτε μέσο μεταφοράς μέσω οποιουδήποτε σημείου συνοριακού ελέγχου απαγορεύεται» μέχρι νεοτέρας, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Ερνέστο Τάλβι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.
Οι αλλοδαποί μόνιμοι κάτοικοι της χώρας και οι υπήκοοι της Αργεντινής, της Βραζιλίας και της Παραγουάης — των υπολοίπων κρατών μελών της MERCOSUR — που διέρχονται από αεροδρόμια της χώρας καθώς επιστρέφουν στις πατρίδες τους «εξαιρούνται από το μέτρο», διευκρίνισε ο ΥΠΕΞ της Ουρουγουάης.
Απαγορεύεται εξάλλου η έξοδος από τη χώρα για τουρισμό μέχρι τουλάχιστον τη 13η Απριλίου, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια χωριστής συνέντευξης Τύπου ο γενικός γραμματέας της προεδρίας Άλβαρο Ντελγάδο.
Οι αρχές της Ουρουγουάης είχαν ήδη διατάξει τη 16η Μαρτίου το πλήρες κλείσιμο των συνόρων με την Αργεντινή, ενώ την Κυριακή διέκοψαν τις χερσαίες συνδέσεις με τη Βραζιλία. Έχουν επίσης αναστείλει μέχρι νεοτέρας όλες τις πτήσεις από την Ευρώπη.
Στη χώρα έχουν καταγραφεί 189 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό.
Μεξικό: Ένας νέος θάνατος και 38 νέα κρούσματα κορωνοϊού
Οι υγειονομικές αρχές του Μεξικού κατέγραψαν συνολικά 405 κρούσματα του κορωνοϊού μέχρι την Τρίτη (23/3), από 367 μία ημέρα νωρίτερα, και συνολικά πέντε νεκρούς, από τέσσερις την προηγουμένη, γνωστοποίησε το υπουργείο Υγείας.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται η έκδοση διαβατηρίων, εντός και εκτός χώρας, από την Παρασκευή 27η Μαρτίου ως τη 19η Απριλίου, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για την αποτροπή της εξάπλωσης της ασθένειας COVID-19.
Οι αρχές του Παναμά αποφάσισαν να επιβληθεί «πλήρης και υποχρεωτική» καραντίνα σε όλο τον πληθυσμό, μέτρο που τίθεται σε ισχύ από σήμερα Τετάρτη το πρωί, για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Λαουρεντίνο Κορτίσο.
Παναμάς: «Πλήρης και υποχρεωτική» καραντίνα
«Από τις 05:01 (σ.σ. τοπική ώρα· 12:01 ώρα Ελλάδας), την Τετάρτη 25η Μαρτίου κηρύσσω επ’ αόριστον πλήρη και υποχρεωτική καραντίνα στην εθνική επικράτεια, με ορισμένες εξαιρέσεις», ανέφερε μέσω Twitter ο πρόεδρος της μικρής χώρας της κεντρικής Αμερικής.
Στις εξαιρέσεις συγκαταλέγονται οι εργαζόμενοι στην αλυσίδα παραγωγής και διανομής τροφίμων, το ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό, τα στελέχη των δυνάμεων επιβολής της τάξης, οι τραπεζικοί και το προσωπικό των σούπερ μάρκετ. Οι πολίτες δεν θα μπορούν να βγαίνουν παρά για δύο ώρες την ημέρα για να προμηθεύονται τρόφιμα και φάρμακα, διευκρίνισε ο αρχηγός του κράτους.
Ο Παναμάς είναι η χώρα της κεντρικής Αμερικής όπου — με βάση τουλάχιστον τα επίσημα στοιχεία — καταμετρώνται τα περισσότερα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό, συνολικά 443, ή 98 περισσότερα από ό,τι τη Δευτέρα, με βάση τα δεδομένα για την επιδημιολογική κατάσταση που δημοσιοποίησε χθες Τρίτη η υπουργός Υγείας Ροσάριο Τέρνερ. Οκτώ ασθενείς έχουν υποκύψει (+2).
Πάνω από 2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη καλούνται πλέον από τις αρχές των χωρών τους να μείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, βάσει της καταμέτρησης που έκανε με βάση ανακοινώσεις κυβερνήσεων ως τις 20:30 χθες το Γαλλικό Πρακτορείο. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού, που σύμφωνα με τον ΟΗΕ είναι 7,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι.
Κατά τον απολογισμό του ίδιου πρακτορείου ειδήσεων με βάση επίσημες πηγές, πάνω από 18.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της πανδημίας, ενώ έχουν διαγνωστεί πάνω από 400.000 κρούσματα μόλυνσης σε 175 χώρες και περιοχές.
Αυστηρότερα μέτρα για τους ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ τίθενται σε εφαρμογή μεθαύριο στη Νότια Κορέα
Οι αρχές της Νότιας Κορέας αποφάσισαν να γίνονται αυστηρότεροι έλεγχοι στους ταξιδιώτες που φθάνουν στη χώρα από τις ΗΠΑ από μεθαύριο Παρασκευή, καθώς εντείνεται η ανησυχία για την είσοδο στη χώρα ανθρώπων μολυσμένων από τον κορονοϊό την ώρα που η καμπύλη της εξάπλωσης της πανδημίας μοιάζει να βρίσκεται σε καθοδική τροχιά.
Η Σεούλ έχει ήδη επιβάλει αυστηρούς ελέγχους σε ταξιδιώτες που φθάνουν από την Ευρώπη, ειδικά την Ιταλία, την Κίνα και το Ιράν, υποχρεώνοντάς τους να κατεβάζουν μια εφαρμογή στα κινητά τους και να αναφέρουν συχνά εάν παρουσιάζουν συμπτώματα μόλυνσης. Όλοι οι ταξιδιώτες από την Ευρώπη εξάλλου είναι υποχρεωμένοι να μένουν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες από την περασμένη Πέμπτη.
Ο πρωθυπουργός Τσονγκ Σε-γκιούν ανήγγειλε πως παρόμοια μέτρα θα ισχύσουν για τους ταξιδιώτες που φθάνουν στη Νότια Κορέα από τις ΗΠΑ από μεθαύριο Παρασκευή.
“Δεν έχουμε πολύ χρόνο, με δεδομένη την κατάσταση καθώς πολίτες μας που ζουν στη βόρεια Αμερική, συμπεριλαμβανομένων φοιτητών, ανήσυχοι λόγω της αύξησης των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης εκεί, αναμένεται να επιστρέψουν στην πατρίδα”, εξήγησε ο Τσονγκ.
Τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC) γνωστοποίησαν σήμερα ότι επιβεβαιώθηκαν 100 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολό τους να ανέρχεται πλέον σε 9.137. Ο απολογισμός των θυμάτων αυξήθηκε κατά ένα, στους 126 νεκρούς.
Από τα εκατό νέα κρούσματα, τα 34 τα οποία εντοπίστηκαν χθες ήταν ταξιδιώτες, σύμφωνα με τα δεδομένα των KCDC.
107 νέα κρούσματα στην Ταϊλάνδη, 934 συνολικά
Οι υγειονομικές αρχές της Ταϊλάνδης κατέγραψαν 107 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό και το σύνολό τους ανέρχεται πλέον σε 934 στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.
Από τους 107 ασθενείς, οι 27 μολύνθηκαν εξαιτίας της επαφής τους με επιβεβαιωμένα κρούσματα, αρκετοί έφθασαν στη χώρα από το εξωτερικό έχοντας μολυνθεί, ενώ σε 67 περιπτώσεις εκκρεμεί ή διενεργείται έρευνα για το πώς προσβλήθηκαν, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.
Οι αρχές της Ταϊλάνδης καταμετρούν τέσσερις θανάτους από την πανδημία, ενώ στον αντίποδα 70 ασθενείς ανέρρωσαν και επέστρεψαν στα σπίτια τους. 860 ασθενείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε απομόνωση σε νοσοκομεία.
Πρώτο κρούσμα σε κέντρο κράτησης παράτυπων μεταναστών στις ΗΠΑ
Ο ασθενής είναι μεξικανός υπήκοος, 31 ετών, κρατούμενος στο Χάκενσακ, στην πολιτεία Νιού Τζέρσι – Το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον κορονοϊό εντοπίστηκε σε κέντρο κράτησης παράτυπων μεταναστών στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε χθες Τρίτη η ομοσπονδιακή αστυνομική υπηρεσία που είναι αρμόδια για τη μετανάστευση και τα τελωνεία (Immigration and Customs Enforcement, ICE), ενώ πολλαπλασιάζονται οι εκκλήσεις να αφεθούν προσωρινά ελεύθεροι οι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο.
Ο ασθενής είναι μεξικανός υπήκοος, 31 ετών, κρατούμενος στο Χάκενσακ, στην πολιτεία Νιού Τζέρσι. Τέθηκε σε καραντίνα και οι μεταγωγές στο κέντρο κράτησης όπου βρίσκεται ανεστάλησαν, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της η ICE.
Ένας πράκτορας της υπηρεσίας που εργαζόταν σε αυτή τη δομή διαγνώστηκε πως μολύνθηκε από τον κορονοϊό την περασμένη εβδομάδα, επισήμανε από την πλευρά της η οργάνωση υπεράσπισης των ατομικών και αστικών δικαιωμάτων ACLU.
«Ακριβώς αυτό είχαν προβλέψει ότι θα συνέβαινε ειδικοί σε ζητήματα δημόσιας υγείας: οι κρατούμενοι είναι εύκολοι στόχοι για τον ιό. Οι ίδιοι ειδικοί είχαν επίσης προβλέψει πως μόλις εμφανιστεί η ασθένεια [COVID-19] σε κάποιο κέντρο, θα αρχίσει να εξαπλώνεται ταχύτατα», τόνισε η Άντρεα Φλόρες, στέλεχος της οργάνωσης, που έχει επιρροή στις ΗΠΑ.
«Η ICE πρέπει αμέσως να λάβει δραστικά μέτρα για να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων υπό κράτηση», σε διαφορετική περίπτωση θα φέρει την ευθύνη «για μια ανθρωπιστική κρίση», πρόσθεσε η Φλόρες, που τοποθετήθηκε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η ACLU.
Περίπου 37.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται το τρέχον διάστημα υπό κράτηση σε κέντρα της ICE. Η ACLU και άλλες οργανώσεις έχουν προσφύγει στην αμερικανική δικαιοσύνη για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωσή τους, τουλάχιστον των πλέον ευάλωτων εη αυτών.
Η καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης αποτελεί όμως προτεραιότητα για την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ και οι εκκλήσεις τους για την ώρα πέφτουν στο κενό.
Παράλληλα, γιατροί, αιρετοί και ακτιβιστές προτρέπουν τις αρχές να αφήσουν ελεύθερους Αμερικανούς που εκτίουν ποινές φυλάκισης για μη βίαια εγκλήματα ή πλησιάζουν στο τέλος των ποινών τους, με κάποια επιτυχία.
Έτσι, οι αρχές στο Νιού Τζέρσι έδωσαν εντολή να αποφυλακιστούν περίπου χίλιοι έγκλειστοι σε φυλακές κομητειών, που έχουν καταδικαστεί στις περισσότερες περιπτώσεις για πλημμελήματα.
Οι ΗΠΑ έχουν μακράν το παγκόσμιο ρεκόρ φυλακίσεων, με 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους πίσω από τα σίδερα.
Το Τόκιο αποτελεί πλέον το επίκεντρο της επιδημίας στη χώρα
Η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, το Τόκιο, αποτελεί πλέον το επίκεντρο της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα, με περισσότερα κρούσματα από οποιαδήποτε άλλη περιοχή, καθώς ανακοινώθηκε αριθμός νέων μολύνσεων-ρεκόρ μέσα σε ένα 24ωρο, μετέδωσε το δημόσιο ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK.
Το Τόκιο κατέγραψε αριθμό ρεκόρ 17 νέων κρουσμάτων χθες, με τον συνολικό απολογισμό να φθάνει τα 171, που ξεπερνά αυτόν στη νήσο Χοκάιντο, στο βόρειο τμήμα της χώρας, και μετατρέπει την πρωτεύουσα στην περιοχή με τα περισσότερα κρούσματα, εξήγησε το NHK.
Ο κορονοϊός είχε προσβάλει 1.214 ανθρώπους στην Ιαπωνία έως σήμερα το πρωί (τοπική ώρα), ενώ 43 ασθενείς έχουν υποκύψει, σύμφωνα με το NHK. Από τους αριθμούς αυτούς εξαιρούνται τα 712 κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess.
Η ανακοίνωση των νέων κρουσμάτων έγινε αφού η κυβερνήτρια Γιουρίκο Κόικε προειδοποίησε ότι είναι πιθανό να επιβληθεί αποκλεισμός της πρωτεύουσας, εάν παρατηρηθεί επιτάχυνση της εξάπλωσης της επιδημίας.
Ο κορονοϊός έχει προσβάλει πάνω από 420.000 ανθρώπους σε 196 χώρες και περιοχές, ενώ σχεδόν 19.000 άνθρωποι έχουν υποκύψει στην ασθένεια COVID-19, σύμφωνα με υπολογισμούς του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.