Featured

Ο καλύτερος οδηγός για ένα δειλό πολιτιστικό καλοκαίρι

Η Parallaxi ξεχώρισε τις προτάσεις που σας συστήνουμε εντός και εκτός της Θεσσαλονίκης. 

Άκης Σακισλόγλου
ο-καλύτερος-οδηγός-για-ένα-δειλό-πολιτ-153050
Άκης Σακισλόγλου

Παρά την αβεβαιότητα της εποχής, τις αλλαγές πλάνων και υγειονομικών δεδομένων, το καλοκαίρι είναι εδώ κι εμείς έτοιμοι τόσο για τις διακοπές μας, όσο και για τις όμορφες αστικές νύχτες με παραστάσεις, προβολές και μουσική. Η Parallaxi ξεχώρισε τις προτάσεις που σας συστήνουμε εντός και εκτός της Θεσσαλονίκης. 

ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ

Μετά από έναν χρόνο και κάτω από δύσκολες συνθήκες, λόγω της πανδημίας, το Φεστιβάλ Επταπυργίου επιστρέφει στις 5 Ιουλίου έως τις 29 Ιουλίου με ανανεωμένο πρόγραμμα. Έξι παραγωγές με 10 παραστάσεις και 300 καλλιτέχνες θα βρεθούν επί σκηνής και θα χαρίσουν μοναδικές στιγμές στο κοινό της Θεσσαλονίκης, το οποίο ανυπομονεί, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα να παρακολουθήσει ξανά μοναδικές εκδηλώσεις.

Το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός του καλοκαιριού επιστρέφει στο Φρούριο του Επταπυργίου. Μάλιστα, δύο από τις παραγωγές τιμούν την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και φέρουν την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Επίσης σε δύο παραγωγές η είσοδος θα είναι δωρεάν για το κοινό ενώ σε όλες τις παραγωγές  θα διατίθενται 50 θέσεις για ανέργους. Σημειώστε από τώρα: Την όπερα «Tosca» του Πουτσίνι (5,8,12 και 15.7), την παράσταση «Ο Beethoven… αλλιώς» (11.7), τη βραδιά ποίησης και μουσικής «Ο Καββαδίας μας ταξιδεύει» (19 και 20.7), την παράσταση «Ζορμπάς, ο ελεύθερος Ελληνας» (25.7), το αφιέρωμα στον Γιώργο Καζαντζή (28.7) και το Gala Όπερας με την ορχήστρα δωματίου της Αγίας Πετρούπολης (29.7)

ΘΑ ΑΓΚΑΛΙΑΣΤΟΥΜΕ ΣΤΟ PARTHENΏN FILM FESTIVAL

Σε διαφορετική τοποθεσία αλλά με την ίδια κινηματογραφική αγάπη και με θέμα «την αγκαλιά»  επιστρέφει το 6ο Parthenώn Film Festival – Σινεμά στο Χωριό, για ένα μοναδικό τριήμερο από τις 9 ως τις 11 Ιουλίου, φέτος, στον Νέο Μαρμαρά.  Οι προβολές για φέτος το καλοκαίρι θα φιλοξενηθούν στο Ανοιχτό Θέατρο του Δημοτικού Σχολείου Νέου Μαρμαρά, με συγκεκριμένο αριθμό θέσεων και με τήρηση όλων των απαραίτητων υγειονομικών  μέτρων.

Την αρχή θα κάνει την Παρασκευή 9 Ιουλίου και ώρα 21:30, το «Roman Holiday» (Διακοπές στη Ρώμη) του Γουίλιαμ Γουάιλερ με την απαστράπτουσα και βραβευμένη με Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου Όντρεϊ Χέμπορν και τον Γκρέγκορι Πεκ. Το Σάββατο 10 Ιουλίου, το πρόγραμμα θα ανοίξει με το μικρού μήκους φιλμ «The Forest» του Γιάννη Ακριβόπουλου για έναν νεαρό που μπερδεύει την πραγματικότητα με τα όνειρά του και θα ακολουθήσει το «Volver» (Γύρνα Πίσω) του Πέδρο Αλμοδόβαρ, η ραχοκοκαλιά του φετινού αφιερώματος με τη πιο γενναιόδωρη αγκαλιά στο πρόσφατο αφηγηματικό σινεμά. Το φεστιβάλ θα κλείσει την Κυριακή 11 Ιουλίου με την πιο μυστήρια αγκαλιά, τη πιο ρομαντική, την πιο άδολη καθώς θα προβάλλει το βραβευμένο με Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου, δεύτερο φιλμ της Σοφίας Κόπολα, «Lost in Translation» (Χαμένοι στη Μετάφραση). 

ΛΙΝΑ ΚΑΙ ΤΑΝΙΑ «ΜΑΖΙ» ΣΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΦΕΤΙΝΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

Πέρασαν σαράντα ολόκληρα από το «Να σου λερώσω το φιλί», το πρώτο τραγούδι της Λίνας Νικολακοπούλου στην ελληνική δισκογραφία που μελοποίησε ο Σταμάτης Κραουνάκης και ερμήνευσε η Βίκυ Μοσχολιού. Με αφορμή αυτήν την επέτειο, η σπουδαία στιχουργός και ποιήτρια έπεισε την Τάνια Τσανακλίδου να ανέβει πάλι στη σκηνή και οι δυο μαζί γυρίζουν την Ελλάδα και παρουσιάζουν «Τα σχήματα των αστεριών» σε σκηνοθεσία Φωκά Ευαγγελινού, συνοδεία μίας εκπληκτικής ορχήστρας μουσικών. Στη Θεσσαλονίκη η Τάνια και η Λίνα έρχονται την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου στο εμβληματικό θέατρο Δάσους κι εμείς κλείσαμε από τώρα εισιτήριο για να απολαύσουμε τις καλύτερες στιγμές από το «Μαμά γερνάω» του 1988 αλλά και όλα τα αγαπημένα τραγούδια της παράλληλης και ταυτόχρονης πορείας τους. Τα κείμενα και η καλλιτεχνική επιμέλεια της παράστασης είναι της Λίνας Νικολακοπούλου. 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΚΑΙ ΥΒΡΙΔΙΚΟ 

Καλοκαιρινή και υβριδική είναι η φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης παρουσιάζοντας τα καλύτερα ντοκιμαντέρ από ολόκληρο τον κόσμο, την πρόσφατη ελληνική παραγωγή, ένα νέο τμήμα podcast και συναρπαστικά αφιερώματα. Το 23ο Φεστιβάλ θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 24 Ιουνίου έως την Κυριακή 4 Ιουλίου 2021, σε θερινούς κινηματογράφους στη Θεσσαλονίκη και online για χρήστες σε όλη την Ελλάδα, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ online.filmfestival.gr. Περισσότερα από 150 ντοκιμαντέρ συμμετέχουν στο πρόγραμμα της διοργάνωσης, από τα οποία 146 θα προβληθούν online, ενώ 92 θα προβληθούν στους εξής κινηματογράφους: Οι κινηματογράφοι που θα φιλοξενήσουν το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είναι οι:

John Cassavetes Open Air (Λιμάνι, Θεσσαλονίκης), Stavros Tornes Open Air (Λιμάνι, Θεσσαλονίκης), Άλεξ (Ολύμπου 106), Απόλλων (Σαρανταπόρου 4), Ελληνίς (Λεωφ. Στρατού 11), Ναταλί (Μεγ. Αλεξάνδρου 3), Σινέ Άλσος Δήμου Νεάπολης – Συκεών (Θάσου 74, Συκιές), Σινέ Τζένη Καρέζη Δήμου Παύλου Μελά (Φιλίππου 9, Πολίχνη), Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου & Παραλία). Συνολικά θα προβληθούν 73 ελληνικές ταινίες, με κάποιες από αυτές να συμμετέχουν και στα διεθνή διαγωνιστικά τμήματα ενώ φέτος, παρουσιάζονται περισσότερες πρεμιέρες από κάθε άλλη φορά αφού 13 ταινίες κάνουν παγκόσμια πρεμιέρα, οκτώ διεθνή πρεμιέρα και επτά ευρωπαϊκή πρεμιέρα στα Διεθνή Διαγωνιστικά Μεγάλου Μήκους, Newcomers και >>Film Forward. Μη χάσετε το αφιέρωμα στον Σταύρο Καπλανίδη, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή και το spotlight στους αδελφούς Λουί και Νόα Κλόστερ.

Τα εισιτήρια του φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης εκδίδονται αποκλειστικά online και για τις προβολές σε θερινά σινεμά από το www.viva.gr στην τιμή των 4 ευρώ (online 3 ευρώ).

ΔΤΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΙΚΗΤΗ

Η Νικήτη και αυτό το καλοκαίρι βγαίνει μπροστά εικαστικά με δυο εκθέσεις. Η πρώτη φιλοξενείται στον τεχνοχώρο «Αποθήκη» και περιλαμβάνει μια σύνθεση γλυπτών και εγκαταστάσεων του καταξιωμένου γλύπτη Θόδωρου Παπαγιάννη. Η έκθεση εγκαινιάζεται την Παρασκευή 2 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Μαΐου του 2022, ως μέρος εκπαιδευτικού προγράμματος επίσκεψης από σχολεία και συλλόγους. Οι ώρες κοινού είναι 11-12 το πρωί και 9-12 τη νύχτα και η είσοδος είναι ελεύθερη. Στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Νικήτης θα φιλοξενηθεί η συλλογή έργων ναΐφ ζωγραφικής του Ιδρύματος Μιχελή. Τα εγκαίνια της έκθεσης, που θα διαρκέσει ως τις 31 Οκτωβρίου, θα  πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 9 Ιουλίου, στις 21.30. Η είσοδος και εδώ είναι ελεύθερη.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΜΙΑ ΕΦΗΒΕΙΑ ΕΠΙΕΙΚΗΣ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΑΡΑΝΤΑ

Για ακόμη μία χρονιά το Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης επιστρέφει στις 25 Ιουνίου γιορτάζοντας τα 40α γενέθλια του. Τα γνώριμα λευκά κιόσκια, τα οποία θα εκτείνονται από το Βασιλικό Θέατρο έως το άγαλμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, θα στηθούν για 17 ολόκληρες μέρες στο παραλιακό μέτωπο. Ο παλαιότερος θεσμός για το βιβλίο στην πόλη επιστρέφει τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα από τις 25 Ιουνίου μέχρι τις 11 Ιουλίου 2021 σε μια διοργάνωση αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Καθημερινά, για τέσσερις ώρες κάθε βράδυ, όσοι βρεθούν στη Νέα Παραλία, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μία υπέροχη βόλτα, γεμάτη από χιλιάδες επιλογές και προτάσεις βιβλίων ενώ θα γίνουν πολλές εκδηλώσεις από εκδοτικούς οίκους και συγγραφείς. Η ώρα για διάβασμα και αναζήτηση έφτασε!

ΣΤΗΝ ΑΡΕΤΣΟΥ ΓΙΑ ΠΟΤΟ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΕΣ

Οι Θεσσαλονικείς που θα μείνουν στην πόλη στην αρχή του καλοκαιριού πρέπει να σημειώσουν τις παρακάτω ημερομηνίες καθώς έχουν τη δυνατότητα να συνδυάσουν αγαπημένες συναυλίες με θαλασσινό αεράκι και τραπεζάκια σχεδόν πάνω στο κύμα. Συγκεκριμένα, η πλαζ της Αρετσούς στην Καλαμαριά, μετατρέπεται σε συναυλιακό χώρο και το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα ελκυστικό. Συγκεκριμένα θα μπορέσουμε να απολαύσουμε πίνοντας το ποτό μας με συνθήκες χώρου εστίασης τις εξής εκδηλώσεις: Les Au Revoir και Αλεξάνδρα Μπουνάτσα (22.6), Onirama (23.6), Σούπερ Κική (24.6), Φοίβο Δεληβοριά (28.6), Ελένη Τσαλιγοπούλου (30.6), σταντ απ κόμεντι με Φουντούλη – Σπηλιόπουλο (1.7), Αποστόλη «Τσολιά» Μπαρμπαγιάννη (5.7), Χειμερινούς Κολυμβητές (6.7), Φωτεινή Βελεσιώτου (7.7), Δημήτρη Μυστακίδη (12.7), Soulmaister (13.7), Μπλε (14.7), Σταύρο Σιόλα (15.7), Ορφέα Περίδη (21.7), Διογένη Δασκάλου (26.7) και Χριστόφορο Ζαραλίκο (29.7). 

Ο ΑΚΗΣ ΔΗΜΟΥ ΕΣΤΗΣΕ ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ

Ο δικός μας στην Parallaxi, σπουδαίος συγγραφέας Άκης Δήμου, υπογράφει την θεατρική παράσταση «Κάποτε στο Βόσπορο» και μας μεταφέρει νοσταλγικά στην αγαπημένη Κωνσταντινούπολη. Ένα εξαιρετικό επιτελείο συντελεστών κι ένας δυνατός θίασος πρωταγωνιστών θα ζωντανέψουν την ιστορία των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης στα μισά του περασμένου αιώνα, ανακαλώντας μνήμες με σημείο αναφοράς τις μουσικές και τα τραγούδια μιας ολόκληρης εποχής. Πρωταγωνιστούν: Αντώνης Καφετζόπουλος, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Δημήτρης Πιατάς, Θεοφανία Παπαθωμά, Ευαγγελία Μουμούρη, Παρθένα Χοροζίδου και Ελένη Καρακάση. Στο τραγούδι ο Γιάννης Διονυσίου. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία για πρώτη φορά να παρακολουθήσει έργο, με αφορμή τα γεγονότα του 1955, καθώς μέχρι σήμερα δεν είχε προϋπάρξει ανάλογη παράσταση ή ταινία. Η παράσταση «Κάποτε στο Βόσπορο» ανεβαίνει τη Δευτέρα 19 και την Τρίτη 20 Ιουλίου στο θέατρο Δάσους, ωστόσο, μπορείτε να το απολαύσετε και σε αρκετές κοντινές προς τη Θεσσαλονίκη πόλεις. Συγκεκριμένα θα περιοδεύσει: Στο Κιλκίς (θέατρο Λόφου στις 15.7), στα Γιαννιτσά (Ανοιχτό θέατρο 16.7), στο Δίον (αρχαίο θέατρο στις 21.7), στην Εδεσσα (Θέατρο Γαβαλιώτισσα στις 22.7), στη Σίβηρη (στο αμφιθέατρο στις 23.7) και στα Μουδανιά (στο αμφιθέατρο στις 24.7).Τη σκηνοθεσία και τη χορογραφία υπογράφει η Σοφία Σπυράτου, η οποία ετοιμάζει μια μουσικοθεατρική παράσταση, όπου τα περίφημα γλέντια της Πόλης, εναλλάσσονται με την ποίηση και το δράμα του τόπου και του χρόνου. Σκηνικά- Κοστούμια: Μανώλης Παντελιδάκης, Μουσική: Νίκος Κυπουργός, Βίντεο – προβολή: Νίκος Σούλης, Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος. 

ΣΑΤΥΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

Από τις παραστάσεις που θα συζητηθούν το φετινό καλοκαίρι είναι σίγουρα και το «The 1821 – Η επιθεώρηση» που υπογράφουν ο Δημήτρης Καραντζάς και ο Φοίβος Δεληβοριάς και το οποίο περιοδεύει στην Ελλάδα και έρχεται στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο θέατρο Δάσους, το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου. Δεληβοριάς και  Καραντζάς εξετάζουν εκ νέου τη σχέση μας με την εθνική ταυτότητα,  την επανάσταση, τα κατορθώματα και τα ατυχήματα των διακοσίων ετών, τη σχέση μας με την παράδοση και προσκαλούν μια ομάδα σημαντικών συγγραφέων και ένα θίασο πρωταγωνιστών να γιορτάσουν, να χορέψουν να σατιρίσουν και να αναρωτηθούν. Όλοι μαζί φιλοδοξούν να ξανατραγουδήσουν το «χαίρε, ω χαίρε», χωρίς να εμποδίζονται από τα «περασμένα μεγαλεία» και το «διηγώντας τα να κλαις». Πρωταγωνιστούν: Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Ελένη Κοκκίδου, Γιώργος Γάλλος, Χρήστος Λούλης, Μαρία Καβογιάννη, Φοίβος Δεληβοριάς, Νίκος Καραθάνος, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Γιάννης Νιάρρος, Μιχάλης Οικονόμου, Γιάννης Κουκουράκης, Γιάννης Κλίνης, Βάσω Καβαλιεράτου, Πάνος Παπαδόπουλος, Ηλίας Μουλάς, Ιωάννα Πιαττά, Λυδία Φωτοπούλου, Μάρθα Φριντζήλα. Η πρωτότυπη μουσική είναι του Φοίβου ενώ στην παράσταση υπάρχει ζωντανή ορχήστρα και μπαλέτα. 

ΜΙΑ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΗΠΟΥ

Το λαϊκό τραγούδι συναντά την μπόσα νόβα και το σουίνγκ. Το παρελθόν της ελληνικής δισκογραφίας συναντά το μέλλον και ο Γιώργος Μαργαρίτης την Πέννυ Μπαλτατζή στο θέατρο κήπου. Αυτή η φαινομενικά παράταιρη αλλά ουσιαστικά ανατρεπτική μουσική πρόταση έρχεται στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου. «Εδώ τα καλά τραγούδια» είναι ο τίτλος της και θα περιλαμβάνει όντως πολλά και καλά τραγούδια με αλλαγή ρόλων και στυλ μεταξύ της «νεαρής» Μπαλτατζή και του έμπειρου Γιώργου Μαργαρίτη που δείχνει να μη φοβάται καθόλου να πειραματιστεί. Συμμετέχει μια σπουδαία ορχήστρα μουσικών καθώς και ο ερμηνευτής Κωνσταντίνος Μαργαρίτης. 

Λεωφόρος της Κοινωνίας των Εθνών – Ο γνωστός άξονας της Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη

Η έκθεση στο Μπέη Χαμάμ της Θεσσαλονίκης παρουσιάζει αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας που έγινε στο ΑΠΘ με τη συμμετοχή επιλεγμένων φοιτητών από την Ελλάδα, όπου κατασκευάστηκαν προπλάσματα των αρχικών μορφών των οικοδομών του άξονα της Αριστοτέλους, του Δημαρχείου, καθώς και αναλυτικοί γεωγραφικοί χάρτες αποτύπωσης και διερεύνησης του αστικού χώρου. Η διαρκής μητροπολιτική λειτουργία αυτού του δημόσιου χώρου έχει κεντρική θέση στο παλίμψηστο της νεότερης Θεσσαλονίκης.

Για την υλοποίηση υπήρξε πολύτιμη η συνεργασία του ΑΠΘ, της ΔΕΘ, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, του Δήμου Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκειά της προτείνονται δράσεις και εκδηλώσεις που θα ενταθούν το φθινόπωρο, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα