Featured

Καταγγελία: Απέκλεισαν Εταιρεία Μελέτης του Βλάχικου Πολιτισμού από τα κονδύλια του ΥΠΠΟ με υπόδειξη της ΕΥΠ

Η επιχορήγηση ακυρώθηκε για λόγους …αντεθνικής δράσης

Φίλιππος Δεργιαδές
καταγγελία-απέκλεισαν-εταιρεία-μελέ-823579
Φίλιππος Δεργιαδές

Σοβαρά ερωτήματα εγείρει η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, να θέσει εκτός επιχορηγήσεων την Επιστημονική Εταιρία Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων. Αρχικά το ΥΠΠΟ ενέκρινε την επιχορήγηση, αλλά όπως καταγγέλλουν στελέχη της Εταιρίας, μετά από παρέμβαση της ΕΥΠ και συγκεκριμένων ακροδεξιών κύκλων, η επιχορήγηση ακυρώθηκε για λόγους …αντεθνικής δράσης.

Να σημειωθεί, ότι η Εταιρία είναι επισήμως αναγνωρισμένη από την πολιτεία και είναι εγγεγραμμένη στο μητρώο του ΥΠΠΟ, με αριθμό 31454. Σύμφωνα δε με το καταστατικό της, το επιστημονικό της αντικείμενο είναι: «η έρευνα, η καταγραφή και η μελέτη όλων των μορφών του πολιτισμού των Βλάχων με έμφαση στη γλώσσα και τις γεωγραφικές ποικιλίες της». Πρόεδρος της είναι ο καθηγητής της Κοινωνικής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Βασίλης Νιτσιάκος, ο οποίος, είναι και πρόεδρος του Λαογραφικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Η Εταιρία κατέθεσε πρόταση με τίτλο: «Δημιουργία ψηφιακής βάσης δεδομένων μνημείων του λόγου των Ελλήνων Βλάχων» η οποία αρχικά εγκρίθηκε μετ’ επαίνων και αξιολογήθηκε στις πρώτες θέσεις μεταξύ των 107 προτάσεων που πήραν την έγκριση της χρηματοδότησης. Η πρόταση αξιολογήθηκε από 4 καθηγητές πανεπιστημίου και δύο εξέχοντα επιστημονικά στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού και με την απόφαση (332212/13-07-2021) της υπουργού, Λίνας Μενδώνη, ανακοινώθηκε ότι θα «ενισχυθεί οικονομικά με ποσόν 19.400 ευρώ. Η σχετική απόφαση ανάφερε πως η πρόταση α) συμβάλλει με τρόπο συστηματικό στην ανάδειξη του πλουραλιστικού χαρακτήρα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας μέσα από την ανάδειξη των προφορικών παραδόσεων των Ελλήνων Βλάχων, β) αναδεικνύει μια συμμετοχική αντίληψη για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων για τη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, και γ) υποστηρίζεται από ομάδα ειδικών επιστημόνων».

Ωστόσο, και ενώ η Εταιρία έχοντας ως δεδομένη την επιχορήγηση, είχε ξεκινήσει το επιστημονικό της έργο, στις 24/9/2021 ενημερώθηκε με ηλεκτρονικό μήνυμα από το υπουργείο Πολιτισμού, ότι «σύμφωνα με την “ορθή επανάληψη” (ημ. 20-9-2021) της Υπουργικής Απόφασης υπ’ αρ.: 332212/13-7-2021, “δεν εγκρίνεται η επιχορήγηση της δράσης…”». Το αξιοπερίεργο είναι πως δεν υπήρξε καμία αιτιολόγηση και εξήγηση για την αλλαγή της απόφασης της υπουργού, Λίνας Μενδώνη. Τι μεσολάβησε από τον Ιούλιο ώστε να αλλάξει η αρχική θετική απόφαση της υπουργού;

«Εστάλη mail από την ΕΥΠ…»

Ο πρόεδρος της Εταιρίας, Βασίλης Νιτσιάκος, υποστηρίζει πως υπήρξε εξωτερική παρέμβαση ώστε να μη επιχορηγηθεί η Εταιρία. Όπως αναφέρει υπήρξε παρέμβαση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) και συγκεκριμένων κύκλων της ακροδεξιάς, που χρόνια τώρα προσπαθούν να ελέγξουν των βλαχόφωνο ελληνισμό και δεν επιθυμούν την επιστημονική μελέτη σε θέματα που σχετίζονται με το λεγόμενο “βλάχικο ζήτημα”.

Όπως εξηγεί στην Parallaxi, «σύμφωνα με δική μας πληροφόρηση υπήρξε παρέμβαση από την ΕΥΠ και συγκεκριμένους παρακρατικούς κύκλους. Εστάλη απόρρητο mail στο ΥΠΠΟ από την ΕΥΠ, το οποίο έλεγε ότι δεν πρέπει να εγκριθεί η πρόταση διότι η Εταιρία αυτή είναι ύποπτη για αντεθνική δράση».

Η αντίδραση της Εταιρίας ήταν άμεση. Στελέχη της Εταιρίας επικοινώνησαν με κυβερνητικούς παράγοντες που υποσχέθηκαν ότι το θέμα θα λυθεί. Όπως περιγράφει ο κ. Νιτσιάκος, έγιναν επαφές με συγκεκριμένους υπουργούς:  «κινηθήκαμε άμεσα και επικοινωνήσαμε με τον υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη ο οποίος δήλωσε άγνοια ενώ οι σύμβουλοι του μίλησαν θετικά για την Εταιρία και ότι γνωρίζουν την δουλειά μας. Επικοινωνήσαμε και με το υπουργείο Εξωτερικών και το γραφείο του κ. Δένδια, του οποίου επίσης οι σύμβουλοι αναγνωρίζουν ότι το έργο μας είναι διεθνούς κύρους. Μαθαίνουμε ότι υπήρξε επικοινωνία με το ΥΠΠΟ από τα δύο υπουργεία με εισήγηση θετική υπέρ της πρότασης μας. Μαθαίνουμε επίσης ότι η κ.Μενδώνη αποφασίζει να παγώσει την ακύρωση. Ωστόσο την περασμένη Παρασκευή έρχεται νέα ειδοποίηση από τη διεύθυνση Άυλης Κληρονομιάς, ότι αφαιρέθηκε η Εταιρία μας από την λίστα των επιχορηγούμενων φορέων με απόφαση της κ. Μενδώνη».

Σημειώνει δε, πως αυτή η εξέλιξη προσβάλει το έργο 50 καθηγητών πανεπιστημίου, που διδάσκουν την ελληνική λαογραφία και την ελληνική γλώσσα.

Και μυστικά κονδύλια…

Για το ποιος κρύβεται πίσω από την παρέμβαση της ΕΥΠ, είναι κατηγορηματικός. «Έχουμε στοιχεία ότι υπήρξε παρέμβαση από συγκεκριμένους ακροδεξιούς κύκλους και από το βλαχόφωνο χώρο που θέλουν να χειρίζονται μυστικά κονδύλια. Είναι αυτοί που τρέχουν στα Βαλκάνια να εξαγοράσουν συνειδήσεις, όπως το να πληρώνουν Σέρβους Βλάχους για να δηλώνουν Έλληνες. Είναι μία «πατριωτική αλητεία» που κάνει κακό στην Ελλάδα» τονίζει και επισημαίνει πως «ακροδεξιοί βλαχόφωνοι είχαν τον έλεγχο για χρόνια και τώρα ενοχλούνται από το επιστημονικό μας έργο. Θεωρούμαστε εμείς ύποπτοι για αντεθνική δράση που καταθέσαμε μία πρόταση καθαρά επιστημονική. Προκαλώ την υπουργό να ζητήσει την παραίτηση μου από το Μουσείο».

Επίσης κάνει λόγο και για αδιαφανείς χρηματοδοτήσεις από το ΥΠΠΟ, υπέρ συλλόγων που δεν κατέθεσαν ποτέ επισήμως προτάσεις, και οι οποίες γίνονται χωρίς επίσημη ή διαφανή έγκριση και εκτός διαγωνισμών.

“Αν χρειαστεί θα προσφύγουμε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο και στην Ουνέσκο”

«Για μας ο βλάχικος πολιτισμός είναι συστατικό στοιχείο του ελληνικού πολιτισμού και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Το θέμα σαφώς δεν είναι τα χρήματα, μιλάμε για 19.000 ευρώ. Το μείζον είναι το πώς μας αντιμετωπίζουν. Αν χρειαστεί, θα προσφύγουμε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο και στην Ουνέσκο», τονίζει και σημειώνει πως αναβιώνει ένα σκοτεινό παρελθόν και μάλιστα στο χώρο του Πολιτισμού με ευθύνη της κ.Μενδώνη και της ακροδεξιάς πτέρυγας της ΝΔ.

Το θέμα, όπως πληροφορηθήκαμε, αναμένεται να τεθεί στη Βουλή, τη Δευτέρα, από τον ΣΥΡΙΖΑ και η κ. Μενδώνη θα κληθεί να απαντήσει για τις αποφάσεις της.

Να θυμίσουμε επίσης ότι στο παρελθόν, ο Β. Νιτσιάκος, είχε δεχτεί επιθέσεις από τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής και ακροδεξιούς κύκλους για τις θέσεις του για το μεταναστευτικό, αλλά και για το έργο της Εταιρίας, με δημοσιεύματα να του καταλογίζουν «ύποπτα παιχνίδια με τα “βλάχικα”».

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα