ΚΕΘΕΑ: Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι – τι απαντά ο πρόεδρος του ΔΣ του οργανισμού

Το πλήρες κείμενο της γενικής συνέλευσης του συλλόγου των εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ και οι θέσεις του Χρήστου Λιάπη, όπως τις εξέφρασε στην Parallaxi.

Άκης Σακισλόγλου
κεθεα-τι-καταγγέλλουν-οι-εργαζόμενοι-498647
Άκης Σακισλόγλου

Αγωνία και αναβρασμός επικρατεί σε όλη την Ελλάδα για το μέλλον του ΚΕΘΕΑ. Μετά την εκπνοή του, έτσι κι αλλιώς μικρού, χρονικού περιθωρίου ώστε οι εμπλεκόμενοι να στείλουν στην επιτροπή του διορισμένου πια διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού τις προτάσεις τους, όλοι περιμένουν τις επόμενες εξελίξεις.

Ολα ξεκίνησαν πριν δέκα μέρες όταν και εστάλη προσχέδιο 100 περίπου σελίδων με τις αλλαγές που προτίθεται το ΔΣ του οργανισμού να κάνει όσο αφορά στις λειτουργίες του και στη δημιουργία οργανογράμματος.

Η απάντηση των εργαζομένων, μέσω της γενικής τους συνέλευσης ήταν άμεση και έκανε λόγο για αλλαγή στον χαρακτήρα του θεραπευτικού μοντέλου, κατάργηση του αυτοδιοίκητου, μετατροπή των θεραπευόμενων σε «πελάτες», έλεγχο των προσλήψεων και πολλά άλλα.

Στους εργαζόμενους συμπαραστάθηκαν πολλοί επώνυμοι όπως ο Κωστής Παπαϊωάννου, αλλά και ο Δημήτρης Μητσοτάκης  και ο  Ηλίας Μαμαλάκης. 

Συγκεκριμένα η αναλυτική ανακοίνωση των εργαζομένων αναφέρει:

«Με μεγάλη έκπληξη διαβάσαμε το προσχέδιο που μας αποστείλατε για το χαρακτήρα και τον τρόπο λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ. Κατόπιν της διαβούλευσης στη Γενική Συνέλευση των Συλλόγου Εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ, έχουμε να σχολιάσουμε τα εξής: Το παρόν προσχέδιο: Έχει συνταχθεί από μία επιτροπή η οποία φαίνεται ότι δεν καταλαβαίνει ή αγνοεί συνειδητά το χαρακτήρα του οργανισμού και του θεραπευτικού του μοντέλου και της 38χρονης λειτουργίας του. Υπερβαίνει κατά πολύ την αρμοδιότητα της επιτροπής η οποία, σύμφωνα με την ΠΝΠ, θα έφερνε πρόταση για κανονισμό λειτουργίας και όχι ένα συνολικό σχέδιο αλλαγής του χαρακτήρα του. Έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας, κατά την έγκριση της ΠΝΠ από τη βουλή, για αναβάθμιση και όχι υποβάθμιση του ΚΕΘΕΑ, για σεβασμό στην θεραπευτική του πρόταση, για σεβασμό στα μέλη και τους εργαζόμενους, για άμισθο Διοικητικό Συμβούλιο. Έρχεται μετά από ενάμιση χρόνο «διεργασίας» της επιτροπής – η οποία επέλεξε να το επικοινωνήσει με τη μορφή ανακοίνωσης – με 7 μόνο εργαζόμενους, χωρίς καμία περαιτέρω διαβούλευση και να το θέτει αυτή τη στιγμή σε μία προσχηματική διαβούλευση 10 ημερών, επί της συγκεκριμένης «κατασκευής» πριν πάρει το δρόμο του για επικυρωτικές αποφάσεις. Έρχεται να εφαρμόσει ένα καθόλα αναχρονιστικό οργανωτικό σχήμα, με διαδικασίες υπερσυγκέντρωσης εξουσιών και λήψης αποφάσεων σε ένα διορισμένο από την εκάστοτε εκτελεστική εξουσία Δ/Σ, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του ούτε πιο επίκαιρα, ευέλικτα και συμμετοχικά οργανογραμματικά σχήματα οργανισμών υγείας από τη διεθνή εμπειρία, ούτε τις σύγχρονες κατευθύνσεις της κοινωνικής ψυχικής υγείας και των εφαρμογών της. Έρχεται να αλλάξει εκ βάθρων τις διαδικασίες παρέμβασης και θεραπείας του φορέα-το μοντέλο- εισάγοντας ένα ριζικά διαφορετικό τρόπο προσέγγισης της θεραπείας. Οι αλλαγές των όρων κλειδιών της προσέγγισης, η απουσία της έννοιας της θεραπευτικής κοινότητας, οι αναφορές σε ξενώνες φιλοξενίας, οι αναφορές σε πολυδύναμα κέντρα συγκέντρωσης ανθρώπων ανεξάρτητα από την ηλικία, τα ατομικά χαρακτηριστικά, το είδος εξαρτητικής συμπεριφοράς, η απουσία της έννοιας της θεραπείας ως ζητούμενο αλλά της αποκατάστασης και η έμφαση στη μείωση βλάβης, η απουσία συμμετοχικών διαδικασιών των μελών και του προσωπικού είναι μερικά από τα νέα χαρακτηριστικά της προσέγγισης.

Η «νέα» προσέγγιση, σημειωτέον, δε βασίζεται πλέον στην εμπειρία του ΚΕΘΕΑ από την πολύχρονη λειτουργία του, δε βασίζεται στον εμπλουτισμό της πρότασης με νέα εργαλεία από τη διεθνή βιβλιογραφία και τις καλές πρακτικές, δεν παραπέμπει με ειλικρινή τρόπο σε άλλα ελληνικά και διεθνή μοντέλα προσέγγισης της εξάρτησης, αλλά «προτείνει» ένα τρόπο διοίκησης των εργαζομένων και οργάνωσης των παρεμβάσεων με στόχο τον περιορισμό της ευθύνης των συμμετεχόντων, τον ετεροκαθορισμό της μεθοδολογίας και την αναγωγή σε κέντρα εγγραφής μελών με στόχο τη δια βίου αύξηση των αριθμών χωρίς έμφαση στο βάθος της παρέμβασης. Έρχεται να εγκαθιδρύσει ένα πλαίσιο δικαιοδοσίας και ελέγχου, έναν κανονισμό εργασίας με πρωτοφανή έμφαση σε ελεγκτικές/«ποινικές» διαδικασίες και όχι συνεργατικές/διοικητικές. Η Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία αποτελούσε μοναδικό θεσμό σε επίπεδο αντίστοιχων οργανισμών και εγγυόταν τον έλεγχο δεοντολογικών συμπεριφορών και αποφάσεων, μετατρέπεται σε όργανο επιβολής κυρώσεων, από μία διορισμένη επί της ουσίας επιτροπή. Οι εργασιακές σχέσεις παύουν να ορίζονται από ελεύθερες διαπραγματεύσεις και Συλλογικές Συμβάσεις αλλά από νόμους που εισηγείται αποκλειστικά το ετεροκαθοριζόμενο ΔΣ. Η Γενική συνέλευση από όργανο συμμετοχής και αποφάσεων, έστω και αποκλειστικά για το θεραπευτικό μοντέλο σύμφωνα με την ΠΝΠ, μετατρέπεται σε όργανο που αποφαίνεται, επικυρώνει το στρατηγικό σχεδιασμό της διοίκησης και διατυπώνει γνώμη για τα θέματα που της τίθενται υπόψη από το ΔΣ. Συντάχθηκε αγνοώντας καθ’ ολοκληρία τις ανάγκες και εμπειρίες των ανθρώπων που αποτελούν όλα αυτά τα χρόνια τον πυρήνα του ΚΕΘΕΑ: του προσωπικού, των μελών, των γονέων, των Συλλόγων Οικογένειας και εθελοντών, αλλά και των φίλων και των διεθνών επιστημονικών επιτροπών και επαγγελματιών στο χώρο. Δεν αναγνωρίζει ανθρώπους που ζητούν απεξάρτηση αλλά πελάτες, δε βλέπει επαγγελματίες που προσάρμοσαν ολόκληρη τη ζωή τους στο έργο τους αλλά κλασικούς δημοσίους υπαλλήλους που δεν πρέπει να έχουν λόγο για το αντικείμενο εργασίας τους, δεν αναγνωρίζει επιστήμονες αλλά διοικητικούς υπαλλήλους, δεν αναγνωρίζει απόφοιτους αλλά ανειδίκευτους. Ποτέ οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ δεν ισχυρίστηκαν ότι ο οργανισμός είναι τέλειος ή δε χρειάζεται αλλαγές. Πάντα στις συμμετοχικές διαδικασίες εκφράζονταν οι αγωνίες για τον τρόπο οργάνωσης, τις διαδικασίες διοίκησης, τη βελτίωση της θεραπευτικής πρότασης. Σημείο αναφοράς θα λέγαμε ότι ήταν οι διήμερες διαδικασίες του 2005, που όλοι μαζί προτείναμε ένα διαφορετικό οργανόγραμμα του φορέα αλλά και οι ολοκληρωμένες προτάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ στα πλαίσια του διαλόγου για την ΣΣΕ, ο βελτιωμένος κανονισμός εργασίας, κοκ.

ΚΕΘΕΑ: Όταν ένας αποτελεσματικός οργανισμός αποδομείται

Το γεγονός ότι πολλές αλλαγές δεν προχώρησαν με τον τρόπο και στο χρόνο που οι εργαζόμενοι πρότειναν, το γεγονός ότι χάθηκαν ευκαιρίες και πολύτιμος χρόνος, το γεγονός ότι μπήκαν ενίοτε κομματικά καπέλα, δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ «σφύριζε αδιάφορα» για την πορεία του οργανισμού ή ζητούσε άλλο μοντέλο διοίκησης. Το σύστημα του ΚΕΘΕΑ, παρά την επί πολλά χρόνια ουσιαστική απουσία του κράτους, λειτούργησε (με τα όποια λάθη του) με πραγματική ευθύνη για να εμπεριέξει τις παλιές και νέες ανάγκες των μελών του, να μη τους «λείψει» τίποτα από αυτά που χρειάζονταν για να προχωρήσουν με ασφάλεια και να αναπτυχθούν προσωπικά και κοινωνικά, και με μεγάλη προσωπική δέσμευση των ανθρώπων που το συντόνιζαν και το υπηρετούσαν. Το σύστημα του ΚΕΘΕΑ δεν το έφτιαξε το κράτος αλλά αποτελείται στην πραγματικότητα από αυτούς που το χρειάζονται και από αυτούς που το πονάνε. Και οι οποίοι ήταν πάντα περήφανοι για αυτό. Αυτό που φέρνετε προς «διαβούλευση» είναι ένα άλλο μοντέλο διοίκησης και λειτουργίας, είναι μια πρόταση για τη διαχείριση και όχι για τη θεραπεία των μελών μας. Και ως εκ τούτου, δεν μπορεί να μπει σε διαβούλευση από εμάς. Ωστόσο, αν τελικά το προωθήσετε για επικύρωση, κάντε μας τουλάχιστον αυτή την τελευταία χάρη, έτσι για να πείτε ότι σε κάτι έχετε τη συναίνεσή μας. Μην το ονομάσετε ΚΕΘΕΑ, δεν αξίζει στην ιστορία και το έργο του ΚΕΘΕΑ αυτό το περιεχόμενο. Ως εκ τούτου, το Προσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί. Πραγματικός και δημοκρατικός διάλογος υπάρχει μόνο όταν εμπλέκονται ουσιαστικά σε αυτόν οι άνθρωποι που συναποτελούν τον πυρήνα του ΚΕΘΕΑ (εργαζόμενοι, Σύλλογοι Οικογένειας, μέλη Επανεντάξεων, επίτιμα μέλη ΔΣ ΚΕΘΕΑ), η ίδια η κοινωνία και όλοι οι εμπλεκόμενοι θεσμικοί φορείς της, για την επίλυση του προβλήματος που η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει, προτάσσοντας μικροπολιτική και ιδεοληψίες. Στο πλαίσιο του διαλόγου αυτού, επιβάλλεται η σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης του ΚΕΘΕΑ ως το ανώτατο αποφασιστικό όργανο σύμφωνα με το νόμο και το πάγωμα κάθε απόφασης μέχρι τη σύγκλησή της».

Η Parallaxi ζήτησε τη γνώμη του προέδρου του ΚΕΘΕΑ, Χρήστου Λιάπη, ψυχιάτρου, διδάκτορα του πανεπιστημίου Αθηνών. Ο κύριος Λιάπης είναι στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, κάτι που δεν αρνείται. Κύκλοι του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας λένε πως δεν μπήκε στις λίστες των τελευταίων εκλογών αλλά θέλει να παραμείνει πολιτευτής και, γιατί όχι, να μπει στις επόμενες.

Το χαρακτηριστικό του νέου προέδρου του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ στον τρόπο διοίκησης του οργανισμού αυτόν τον ενάμιση χρόνο είναι, σύμφωνα με εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ, η μετριοπάθεια και η ευγένεια, ωστόσο, είναι σαφές πως έχει έρθει με συγκεκριμένη ατζέντα προς υλοποίηση σε πλήρη συνεννόηση με την κυβέρνηση.

Τον εντοπίσαμε στην Αθήνα και για το φλέγον θέμα των ημερών μάς απάντησε ως εξής:

Για το αν θα αλλάξει η λειτουργία του ΚΕΘΕΑ: «Δεν αλλάζει τίποτα στο θεραπευτικό μοντέλο. Δυστυχώς για άλλη μια φορά έχουμε την ίδια κινδυνολογία την οποία είχαμε και το Νοέμβριο του 2019 όταν κι έγινε η αλλαγή με την τοποθέτηση ενός διοικητικό συμβουλίου το οποίο διορίζεται πλέον από τον υπουργό. Και τότε ακουγόταν ότι κλείνει ο οργανισμός, ιδιωτικοποιείται. Εν τέλει τίποτα δεν έγινε. Επί ενάμιση χρόνο συνεχίζουμε να ασκούμε αμισθί τα καθήκοντά μας και να λειτουργεί ο οργανισμός θεραπευτικά όπως λειτουργούσε. Βλέπω πως τεχνηέντως, και φοβάμαι και με πολιτικά κίνητρα, επιχειρείται να διαμορφωθεί ένα κλίμα ανωμαλίας. Προτάθηκε οργανόγραμμα και κανονισμός λειτουργίας τα οποία, όμως, τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση, δηλαδή μέχρι την προηγούμενη Κυριακή υπήρχε η προθεσμία για να υποβληθούν προτάσεις οι οποίες όλες θα ληφθούν υπόψιν, θα επεξεργαστούν εκ νέου από την επιτροπή η οποία είναι επιφορτισμένη με την κατάρτιση οργανογράμματος και κανονισμού λειτουργίας και αυτό μετά αν είναι να πάρει το δρόμο του για να γίνει νόμος του κράτους με αιτιολογικές εκθέσεις, με εκ νέου διαβουλεύσεις με όλους τους πολίτες πλέον, αυτό θα γίνει».

Για το αν το ΔΣ του ΚΕΘΕΑ αμείβεται: «Μέχρι σήμερα, επί ενάμιση χρόνο τα καθήκοντά μας ασκούνται άμισθα όπως συνέβαινε και με τα προηγούμενα συμβούλια, αλλά με μια διαφορά: Τα προηγούμενα συμβούλια, κι αυτό το λέω με όλο το σεβασμό στις υψηλές προσωπικότητες που λάμπρυναν αυτές τις θέσεις, πρακτικώς δεν είχαν άμεσο ρόλο διοίκησης. Δε θέλω να πω πως ήταν διακοσμητικά αλλά δεν ασκούσαν άμεσο ρόλο διοίκησης. Συνεδρίαζαν μια φορά το μήνα, ίσως και αραιότερα. Εμείς ως άμισθο συμβούλιο συνεδριάζαμε κάθε βδομάδα ασκώντας διοίκηση, όχι μόνοι μας αλλά με έμπειρα στελέχη του οργανισμού τα οποία τον γνωρίζουν, κάνουν αυτή τη δουλειά χρόνια και συνεχίζουν και τώρα. Στο νέο κανονοσμό, ναι, θα προβλέπεται αποζημίωση. Σε καμία περίπτωση δεν περνάει το οργανόγραμμα με σκοπό να μετατραπεί ξαφνικά το ΔΣ από άμισθο σε έμμισθο. Δεν είναι αυτό το διακύβευμα, ωστόσο πουθενά στο δημόσιο δεν προβλέπεται να ασκείς εξουσία και να αναλαμβάνεις ευθύνη χωρίς αποζημίωση»

Για την απειλούμενη κατάργηση του αυτοδιοίκητου: «Αυτοδιοίκητο σημαίνει ότι δίνεται η δυνατότητα σε οποιονδήποτε έχει περάσει μέσα από τη θεραπευτική κοινότητα, με οποιαδήποτε ιδιότητα, ακόμα και με αυτήν του πρώην εξαρτημένου, να μπορεί να συναποφασίζει και να έχει γνώμη για τη θεραπευτική διαδικασία και να μπορεί και ο ίδιος ακόμα να εργαστεί και να προσφέρει μέσα στον οργανισμό, να φτάσει να γίνει ακόμα ειδικός θεραπευτής και διευθυντής αύριο μεθαύριο. Αυτό πουθενά δεν αλλάζει. Τουναντίον, από εκεί που οι θέσεις των υπευθύνων και του ΚΕΘΕΑ Ιθάκη και οποιασδήποτε θεραπευτικής κοινότητας ήταν ισόβιες και δεν αξιολογούνταν από κανέναν, τώρα δίνουμε τη δυνατότητα στον οποιονδήποτε εργαζόμενο, από όπου κι αν προέρχεται, εάν έχει τα απαιτούμενα προσόντα, ανά τριετία να αξιολογείται και να μπορεί να εξελιχθεί και να φτάσει ακόμα και υπεύθυνος προγράμματος, κοινότητας ή και γενικός διευθυντής, αφού και αυτή η θέση θα προκηρυχθεί και μάλιστα ανοιχτά. Να προσθέσω, όμως και κάτι ακόμα. Μιλούμε για το αυτοδιοίκητο αλλά στο συγκεκριμένο διοικητικό συμβούλιο, η αντιπρόεδρός μας, η Φωτεινή Λεομπίλλα, έχει περάσει μέσα από την απεξάρτηση ως ωφελούμενη, έχει περάσει από δομές του ΚΕΘΕΑ κι έφτασε τώρα να είναι σε θέσεις που να λαμβάνει αποφάσεις για τον οργανισμό. Αυτό είναι το νόημα: Ακόμα και κάποιος που μπήκε στον οργανισμό ως μέλος του ΚΕΘΕΑ να μπορεί μέσα από τις διαδικασίες που επιδιώκουμε να θεσπίσουμε και να εμπεδώσουμε με το καινούργιο οργανόγραμμα, να λαμβάνει αποφάσεις για τις θεραπευτικές προτάσεις προς τους ωφελούμενους για το καλό της κοινωνίας. Αυτός είναι ο δικός μας στόχος, χωρίς σε καμία περίπτωση να χάνουμε και τον στόχο της λογοδοσίας και της διαφάνειας για τα 20 εκατομμύρια ευρώ του ελληνικού λαού ο οποίος έχει κάθε δικαίωμα να ξέρει που πάνε και σε ποιες δομές κατανέμονται και με ποιο παραγόμενο αποτέλεσμα».

ΒΙΝΤΕΟ ― ΕΙΚΟΝΕΣ: Συμβαίνει Τώρα στην Αριστοτέλους

Για την επιχείρηση αλλαγής των εμβληματικών ονομάτων στις διαδικασίες του ΚΕΘΕΑ: «Αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη ανακρίβεια από όλες. Πουθενά δε θα χαθούν τα ονόματα. Γιατί να χαθούν τα ονόματα; Το γεγονός ότι γίνεται αναφορά σε διεύθυνση κλινικών εφαρμογών και τα λοιπά, θα πω ότι κλινική συνάντηση ονόμαζε πάντα στο θεραπευτικό του λεξιλόγιο το ΚΕΘΕΑ ένα μεγάλο κομμάτι των θεραπευτικών διαδικασιών. Το κλινική, ως όρος, δεν αλλοιώνει την φιλοσοφία του οργανισμού. Εννοείται πως δεν πρόκειται να φύγει το καλώς εννοούμενο brand «ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ», «ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ», «ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ» και καθετί που σε όλη την Ελλάδα έχει θεσμοθετηθεί μέσα από την κοινωνική προστιθέμενη αξία την οποία δίνει το ΚΕΘΕΑ μέσα από το έργο του και το έχει καταστήσει αγαπητό μέσα σε όλη την κοινωνία»

Για τον κίνδυνο να μειωθούν τα κονδύλια προς του ΚΕΘΕΑ: «Ο οργανισμός έπαιρνε κάθε χρόνο 20 εκατομμύρια και τόσα συνεχίζει και θα συνεχίζει να παίρνει. Ενισχυόμαστε, παράλληλα, για πρώτη φορά μετά από χρόνια και μόνιμο προσωπικό 40 ατόμων αορίστου χρόνου κι αντί να ασχολούμαστε με αυτό στην παρούσα φάση αλλά και με το ότι οι εξαρτήσεις έχουν φουντώσει μέσα στον Κορονοϊό και πρέπει να μεταβάλλουμε το πρόσωπο του οργανισμού για να ανταποκρίνεται καλύτερα μέσα στην πανδημία, καθόμαστε και ασχολούμαστε με το γιατί τέθηκε σε διαβούλευση το οργανόγραμμα το οποίο επί 20 χρόνια προσπαθούσε να αποκτήσει ο οργανισμός και διαβουλεύονταν μέσα στις αυτοδιοίκητες γενικές συνελεύσεις χωρίς στο τέλος να παράγεται αποτέλεσμα. Από ένα σημείο και μετά θα είχαμε πρόβλημα στις εκταμιεύσεις εάν δεν παρουσιάζαμε, όπως επιβάλλει η χρηστή δημόσια διοίκηση, κανονισμό λειτουργίας και οργανόγραμμα».

Για την πρόθεση να αλλάξει η διαδικασία προσλήψεων αλλά και εξέλιξης των στελεχών του ΚΕΘΕΑ: «Η εξέλιξη η ιεραρχική πρέπει να αλλάξει γιατί, το είπα και προηγουμένως, ήταν ισόβιοι οι υπεύθυνοι χωρίς καμία αξιολόγηση. Τώρα θα δίνουμε πλέον τη δυνατότητα σε πολλά στελέχη του οργανισμού, τα οποία δεν θα μπορούσαν να εξελιχθούν και θα παρέμεναν στη θέση τους μέχρι να αποχωρήσει για τον οποιονδήποτε λόγο ο υπεύθυνος ενός προγράμματος ή μίας κοινότητας, να αξιολογηθούν μέσα στην τριετία για το έργο τους. Κι ενώ κάνουμε αυτήν την αλλαγή διορθώνοντας μια στρέβλωση πολλών χρόνων που υπήρχε, φαίνεται πως κάποιοι ούτε αυτό δε θέλουν».

Για τον κίνδυνο να γίνονται πλέον προσλήψεις με κομματικά κριτήρια: «Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να μπουν διαβλητά κριτήρια στις προσλήψεις. Εγώ έχω πει ότι η κομματική μου ταυτότητα έχει μείνει έξω από τον οργανισμό και δεσμεύομαι ότι ως πρόεδρος δεν θα αφήσω πουθενά να εμφιλοχωρήσει κομματισμός ή οποιαδήποτε άλλη διάκριση στις προλήψεις. Τώρα, για το αν ένα διοικητικό συμβούλιο δικαιούται να έχει λόγο στις προσλήψεις, αυτό συμβαίνει σε κάθε οργανισμό. Και γενικότερα, όμως, το κάθε διοικητικό συμβούλιο είναι μεν διορισμένο αλλά είναι διορισμένο από την νομίμως εκλεγμένη κυβέρνηση που έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση».

Για τα επόμενα στάδια της διαβούλευσης και τον ορίζοντα ψήφισης νέου νόμου: «Αν και δεν είμαι προσωπικά στην επιτροπή, πρόθεσή μου είναι να λάβω υπόψιν μου όλες τις προτάσεις και τις τροποποιήσεις που υποβλήθηκαν μέχρι το βράδυ της Κυριακής. Η διαδικασία είναι μακρά γιατί θέλουμε ό,τι γόνιμο έχει ειπωθεί, είτε ως αντίδραση είτε ως πρόταση, να ενσωματωθεί στον οργανισμό και να συνταχθεί και μια ολοκληρωμένη αιτιολογική έκθεση και του κανονισμού λειτουργίας και του οργανογράμματος. Αυτό μετά θα πάρει την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου όπου εκεί, ως πρόεδρος, είμαι επίσης ανοιχτός σε οποιονδήποτε έχει να υποβάλλει έστω και τώρα, καλόπιστα, μία κριτική που να συνοδεύεται από αντιπρόταση κι αφού πάρει την έγκριση του ΔΣ θα πάει στο υπουργείο για την έγκριση από τον υπουργό. Εν συνεχεία ακολουθεί η νομοπαρασκευαστική, η δημόσια διαβούλευση και η Βουλή».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα