Kids Save Lives: Γνωρίστε τα παιδιά – ήρωες που σώζουν ζωές

Η προσπάθεια που καταβάλλουν είναι σπουδαία.

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
kids-save-lives-γνωρίστε-τα-παιδιά-ήρωες-που-σώζο-680860
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

O Ανθρωπιστικός Οργανισμός «KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές» στοχεύει στη διάδοση της δωρεάν εκπαίδευσης παιδιών και ενηλίκων στις Πρώτες Βοήθειες και την πρόληψη, καθώς και στην ανάπτυξη δικτύου απινιδωτών σε σχολεία και δημόσιους χώρους.

Επιδίωξη του Οργανισμού είναι η θεσμοθέτηση μαθήματος Πρώτων Βοηθειών στα ελληνικά σχολεία, που θα έχει ως αποτέλεσμα την ταυτόχρονη προαγωγή του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης στον συνάνθρωπο.

Το ομώνυμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές» που έχει εκπαιδεύσει δωρεάν περισσότερους από 62,000 μαθητές και εκπαιδευτικούς σε 600 περίπου σχολεία, είναι εγκεκριμένο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και υποστηρίζεται τόσο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης όσο και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Για το ανθρωπιστικό-εκπαιδευτικό του έργο στα ελληνικά σχολεία & τις ελληνικές κοινότητες, το επιστημονικό-ερευνητικό του έργο και για τη χρήση νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση και τη διάσωση, βραβεύτηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης: Peter Basket Bursary, 2018.

Ο Αναστάσης Στεφανάκης, συνιδρυτής του Ανθρωπιστικού Οργανισμού KIDS SAVE LIVES GREECΕ και Διασώστης – Πλήρωμα ασθενοφόρου στο ΕΚΑΒ Χαλκιδικής, μίλησε στην Parallaxi, εξηγώντας το πώς ξεκίνησε η όλη ιδέα:

«Μέσα από την αρχική εκπαίδευση μου ως Διασώστης – Πλήρωμα ασθενοφόρου αλλά και την μετέπειτα επαγγελματική μου δράση, αναγνώρισα πως στα επείγοντα περιστατικά ο χρόνος έχει μεγάλη σημασία, είναι για την ακρίβεια ο μεγαλύτερος εχθρός μας.

Όταν τα επείγοντα περιστατικά –καρδιακή ανακοπή, πνιγμός, πνιγμονή από ξένο σώμα, τραύμα, εξωτερική αιμορραγία κ.α.–συμβαίνουν μακριά από ένα ασθενοφόρο ή έναν υγειονομικό σταθμό, τότε το θύμα δεν έχει ουσιαστική ελπίδα να επιβιώσει, εκτός κι αν ο διπλανός του είναι εκπαιδευμένος και ξέρει τι να κάνει με τα δύο του χέρια.

Αρχικά με τους φίλους και συνεργάτες μας στείλαμε επιστολές στους αρμόδιους φορείς με κάποιες προτάσεις που μας φαίνονταν «λογικές» και κούμπωναν πάνω στις διεθνείς οδηγίες.

Οι επιστολές δυστυχώς έμειναν αναπάντητες! Αυτό δεν μας πτόησε καθόλου, ίσα ίσα μας έδωσε μια τεράστια ώθηση να αλλάξουμε εμείς τον κόσμο γύρω μας με «πράξεις» και έτσι από το 2010 έως το 2015 ξεκινήσαμε δεκάδες μαθήματα Πρώτων Βοηθειών σε κοινότητες και σχολεία της Χώρας που τα προσφέραμε δωρεάν.

Το 2015 πήραμε μια σημαντική απόφαση να το κάνουμε πιο οργανωμένα με κάποιες δεκάδες υγειονομικούς, εκπαιδευτικούς και απλούς πολίτες, συστήνοντας τον πρώτο ανθρωπιστικό οργανισμό της Χώρας με δύο ξεκάθαρους στόχους

  • την εκπαίδευση όλων των παιδιών της Χώρας στα ελληνικά σχολεία, δίνοντας το όνομα και την κατεύθυνση στον οργανισμό «KIDS SAVELIVES – ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ»
  • την διάδοση των Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών σε κάθε σχολείο, κοινότητα ή δημόσιο χώρο που ορίζει ο Νόμος, στοχεύοντας στην αύξηση του ποσοστού επιβίωσης θυμάτων εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής στη Χώρα μας, αλλά και στην αλλαγή κουλτούρας ενός ολόκληρου λαού».

Για το βαθμό ανάπτυξης του δικτύου, αλλά και των αριθμό των παιδιών, εκπαιδευτικών και πολιτών που έχουν εκπαιδευτεί μέχρι σήμερα, ο κ. Στεφανάκης αναφέρει:

Οι συνεργάτες μας αποδείχθηκαν πολύ εργατικοί!

Από την στιγμή που το Υπουργείο Παιδείας ενέκρινε το πρόγραμμα μας για τα σχολεία Α’βάθμιας και Β’βάθμιας εκπαίδευσης όλης της Χώρας [2016], έγινε μια ευχάριστη «έκρηξη» σε πολλά πράγματα.

  • οι εκπαιδευτές που συμμετείχαν εθελοντικά στο πρόγραμμα, από μερικές δεκάδες ξεπέρασαν σε λίγα χρόνια τους 800. Σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στην απόλυτη συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας, αλλά και την όρεξη των εθελοντών εκπαιδευτών οι οποίοι μας εμπνέουν με το καθημερινό τους έργο
  • οι μαθητές/-τριες και εκπαιδευτικοί που εκπαιδεύτηκαν σε περίπου 700 σχολεία έχουν ξεπεράσει τις 70,000
  • οι μαθητές/-τριες έδρασαν πολλαπλασιαστικά και έγιναν η αφορμή να εκπαιδευτούν μέσα από το ίδιο πρόγραμμα και χιλιάδες άλλοι γονείς και απλοί πολίτες, αλλά και να πιστοποιηθούν με Ευρωπαϊκό πτυχίο του ανώτερου επιστημονικού φορέα της ηπείρου μας [EuropeanResuscitationCouncil]
  • το 1/3 περίπου των απινιδωτών που υπάρχει σήμερα στην Χώρα μας, είναι αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας των μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών, οι όποιοι τοποθέτησαν τους πρώτους 72 απινιδωτές σε ελληνικά σχολεία και άλλους τόσους και περισσότερους στις κοινότητες τους. Για τον σκοπό της ενημέρωσης των αναγνωστών σας και την έγκαιρη χρήσης των απινιδωτών, τους καταγράψαμε σε μία δωρεάν εφαρμογή που δημιουργήσαμε εδώ: https://kidssavelives.gr/map-wide/

Σε ερώτηση προς τον κύριο Στεφανάκη για το αν τα παιδιά ή οι ενήλικοι είναι καλύτεροι «μαθητές» η απάντηση του ήταν ξεκάθαρη:

Με ένα μεγάλο χαμόγελο: ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!

Αποδεδειγμένα μαθαίνουν πιο εύκολα από τους ενηλίκους. Και θα πρόσθετα σε αυτό, πως όσο πιο μικρά είναι τα «σφουγγαράκια», τόσο πιο εύκολα κάνουν πράξεις τις δεξιότητες που τους διδάσκουμε.

Τις θυμούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και χωρίς τους φόβους του ενήλικα – φόβος μήπως δεν τα καταφέρουν, φόβος νομικής ευθύνης κ.α. –πηγαίνουν κοντά στο θύμα που κινδυνεύει και το βοηθούν έχοντας κατάλληλες γνώσεις

[Ο Νόμος στην Ελλάδα σε προστατεύει όταν βοηθάς κάποιον που κινδυνεύει η ζωή του; Δες το σχετικό άρθρο στην ιστοσελίδα WWW.KIDSSAVELIVES.GR ”…διαπιστώνουμε ότι στο ελληνικό δίκαιο η παροχή βοήθειας σε άνθρωπο που κινδυνεύει δεν είναι εθελοντική. Αντίθετα είναι υποχρεωτική”.]

Η διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών του εξωτερικού είναι δυστυχώς χαοτική ως προς τους απινιδωτές που υπάρχουν σε δημόσια και σχολικά κτίρια, με τον κ. Στεφανάκη να επισημαίνει:

«Η Ελλάδα δεν είναι μόνο τελευταία στα οικονομικά σε σχέση με τις άλλες Ευρωπαικές χώρες. Αποδεικνύεται, χάρη σε μία μεγάλη μελέτη του 2016 – Eureca One/ERC–πως δυστυχώς η Χώρα μας καταλαμβάνει την τελευταία θέση στην Ευρώπη, όπου οι πρώτοι παρευρισκόμενοι θα πάνε κοντά στο θύμα καρδιακής ανακοπής και θα το βοηθήσουν ξεκινώντας ΚαρδιοΠνευμονική Αναζωογόνηση.

Τελευταίοι… Και αφού δεν το βοηθούν, δεν επανέρχεται φυσικά στη ζωή, είμαστε προτελευταίοι στην επιβίωση θυμάτων εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής. Ένα «αγκάθι» στο αυτοδιαφημιζόμενο πολλές φορές «φιλότιμο» του Έλληνα που στην μεγαλύτερη ανάγκη του συνανθρώπου του από την ημέρα της ύπαρξης του, κάνει βήματα προς τα πίσω».

Ο κ. Στεφανάκης στάθηκε και στην ιδιαίτερη σημασία της εθελοντικής συμμετοχής στην όλη δράση:

«Θα έλεγα πως στον απόλυτο βαθμό στηρίζεται στην εθελοντική προσπάθεια και αυτό έχει πραγματικά την σημασία του. Το πρόγραμμα μας έχει πολλά έξοδα που καλύπτονται πολλές φορές από εμάς τους ίδιους, πολλά ταξίδια σε δύσκολες ώρες [ξεκινούν ξημερώματα, ολοκληρώνονται αργά το απόγευμα με την επιστροφή στο σπίτι], ουσιαστικές δυσκολίες στην μαζική εκπαίδευση παιδιών και εφήβων και άπειρα μικρά προβλήματα στην καθημερινότητα μας.

Για να συμμετέχει κάποιος θα πρέπει να πιστεύει πολύ στο αποτέλεσμα του προγράμματος αυτού και έτσι οι εθελοντές εκπαιδευτές μας έγιναν αυτοί οι καθημερινοί ήρωες που δίνουν απλόχερα τον χρόνο και τις γνώσεις τους, παίρνοντας πίσω όχι χρήματα, αλλά μια γεμάτη ημέρα από παιδικά χαμόγελα, αίσθηση πληρότητας, αισιοδοξίας και προόδου σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο. Προσωπικά ακόμη θυμάμαι ένα μικρό αγόρι που με έφτανε μέχρι το ύψος της μέσης μου, το οποίο στο τέλος του μαθήματος μου έδωσε μια ζωγραφιά και ενώ με αγκάλιαζε μου είπε «εγώ κύριε Αναστάση, σας νοιάζομαι». Καταλαβαίνετε πως αυτά δεν πληρώνονται, δεν εξαργυρώνονται με τίποτα. Είναι τα παράσημα του εθελοντή».

Ένας από τους μεγάλους στόχους είναι να θεσπιστεί μάθημα πρώτων βοηθειών στα σχολεία. Πόσο κοντά όμως είναι να γίνει πράξη;

«Είμαστε κοντά! Γνωρίζαμε πως η προσπάθεια μας ήταν μόνο το πρώτο βήμα του προγράμματος μας. Τόση προσπάθεια και καταφέραμε να εκπαιδεύσουμε μόνο το 10% της μαθητικής κοινότητας. Στον αγώνα μας θα πρέπει να προστεθούν και οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι με την κατάλληλη ενημέρωση και εκπαίδευση θα μπορέσουν να ενσωματωθούν στο πρόγραμμα «KIDS SAVELIVES – ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ» πολλαπλασιάζοντας το έργο και τα θετικά αποτελέσματα.

Τον Νοέμβριο του 2019, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των υπαλλήλων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων έγινε η παράδοση μιας Πρότασης Σχεδίου Νόμου στην Υπουργό Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως και την Υφυπουργό κυρία Σοφία Ζαχαράκη. Οι εξελίξεις δείχνουν πως το μάθημα Α’ Βοηθειών βρίσκεται κοντά στο να ενσωματωθεί στην ατζέντα της ηγεσίας του Υπουργείου, εμείς βρισκόμαστε πάντοτε στο πλευρό τους για να προσφέρουμε γνώσεις και έργο που κλείνει μια δεκαετία».

Το πρόγραμμα προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει στην καθημερινότητα όλων τους τελευταίους μήνες και συνεχίζεται διαδικτυακά. Πόσο εύκολο όμως είναι να πραγματοποιηθούν μαθήματα πρώτων βοηθειών εξ’ αποστάσεως; Ο κ. Στεφανάκης εξηγεί:

«O COVID-19 άλλαξε την ζωή μας με αρνητικό τρόπο, έφερε και κάτι καλό όμως. Μας ανάγκασε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία στην εκπαίδευση και αυτό έρχεται να συμπληρώσει για εμένα την εκπαίδευση.

Λίγες ημέρες μετά το πρώτο κλείσιμο των σχολείων – Μάρτιος 2020 – επικοινωνήσαμε με την ηγεσία του Υπουργείου και του ΙΕΠ αναφέροντας πως καταφέραμε -με μεγάλες δυσκολίες μπορώ να πω –και έχουμε την δυνατότητα να εκπαιδεύουμε μαθητές/-τριες, εκπαιδευτικούς και απλούς πολίτες σε 10 θεματικές ενότητες που αφορούν τις Πρώτες Βοήθειες μέσω της σύγχρονης διδασκαλίας από απόσταση. Αυτό μας έδωσε την δυνατότητα να εκπαιδεύσουμε κάποιες χιλιάδες παιδιά και πολίτες από την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Σίγουρα η απόσταση δεν έχει την ίδια ποιότητα και τα ίδια αποτελέσματα με την δια ζώσης εκπαίδευση. Παρόλα αυτά, ζούμε εν μέσω μιας πανδημίας, εν μέσω ενός «προβλήματος» και θα χρησιμοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις και κάθε μέσο για να πετύχουμε να βάλουμε τις πρώτες Βοήθειες στα ελληνικά σπίτια. Όλοι μπορούν να συμμετέχουν σε αυτή την εκπαίδευση, ΔΩΡΕΑΝ, από το σπίτι ή το γραφείο και στο τέλος να πάρουν μία Βεβαίωση Συμμετοχής. Προεγγραφές και πληροφορίες για τα καθημερινά μαθήματα εδώ: [email protected]  ».

Πρώτες βοήθειες στην εποχή του κορονοϊού. Τι πρέπει να προσέξουμε εάν βρεθούμε σε μία κατάσταση που θα χρειαστεί να επέμβουμε για έναν συνάνθρωπο μας που η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο;

«Θα πρέπει να έχουμε στο νου μας «πως πάλι μπορούμε να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας, πάλι μπορούμε να σώσουμε ζωές, χωρίς όμως να κινδυνεύσουμε». Δεν δίνουμε πλέον το «φιλί της ζωής» σε αγνώστους, παρά μόνο σε μέλη της οικογένειας υπό την έννοια πως συγκατοικούμε στον ίδιο χώρο, άρα βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση COVID-19.

Οι αναγνώστες της Parallaxi μπορούν να ενημερωθούν μέσα από την ιστοσελίδα μας ή το ολοκαίνουριο κανάλι μας στο YouTube, για χρήσιμα άρθρα, poster ή νέα εκπαιδευτικά video που δημιουργήσαμε πρόσφατα. Αρκεί να πληκτρολογήσει κανείς στο διαδίκτυο KIDS SAVE LIVES – ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ και θα τα βρει εύκολα».

DCIM100MEDIADJI_0197.JPG

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι που έχουν τεθεί, αλλά και ποιες είναι οι ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν;

«Ποτέ δεν ζητήσαμε χρήματα. Δεν τα θέλουμε, υπό την έννοια πως έχουμε μάθει να λειτουργούμε με ελάχιστα και τα πάμε πολύ καλά και χωρίς αυτά.

Χρειαζόμαστε υλικά, εξοπλισμό που στα χέρια μας θα γίνει το μέσο για να καταφέρουμε να διδάξουμε μερικές δεκάδες χιλιάδες ακόμη παιδιά σε όλη τη Χώρα.

Υπολογιστές, εκπαιδευτικά προπλάσματα, εκπαιδευτικοί και κανονικοί απινιδωτές, είναι η μεγαλύτερη μας και πιο κρίσιμη ανάγκη αυτή τη στιγμή.

Όποιος αναγνώστης μπορεί να βοηθήσει, έστω και με μία εκπαιδευτική «κούκλα» θα πρέπει να γνωρίζει πως όταν θα φτάσει στα χέρια μας θα πανηγυρίζουμε, γιατί στην Ελλάδα της δεκαετούς κρίσης, φτάνουν σπάνια σε εμάς τέτοια πολύτιμα δώρα. Ο Αναστάσης Σαμαράς είναι εκπαιδευτικός στο επάγγελμα, φανταστικός συνοδοιπόρος και ταμίας του συλλόγου μας. Αν υπάρξει ενδιαφέρον για χορηγία εξοπλισμού, είναι ο κατάλληλος άνθρωπος [ 6942678209 | [email protected] ].

Κλείνοντας θα ήθελα να αναφέρω πως έρχονται στην Ελλάδα και την Ευρώπη νέα προγράμματα που σχεδιάζουμε για την προεκπαίδευση μικρών παιδιών στις Πρώτες Βοήθειες, νέων εκπαιδευτικών ενοτήτων στο μάθημα μας που θα αφορούν την πρόληψη των εμφραγμάτων και των καρδιαγγειακών παθήσεων αλλά και μιας νέας εφαρμογής που θα κάνει την ζωή όλων μας πιο εύκολη σε ένα επείγον περιστατικό.

Το όνομα αυτής iSAVELIVES και πραγματικά θα βοηθήσει να σωθούν περισσότερες ζωές.

Μπορεί οι Έλληνες να είμαστε τελευταίοι αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, είναι αυτό όμως το «πρόβλημα» που μας κινητοποιεί να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό και να το αλλάξουμε υπέρ μας».

Μάθετε περισσότερα για το KIDS SAVE LIVES μέσω των social media.

Facebook: KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές

Instagram: kidssavelives

YouTube: KIDS SAVE LIVES – ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα