Ιός: Πάνω από 1.800 θάνατοι στις ΗΠΑ-Oλοκληρώθηκε σχεδόν ο επαναπατρισμός Ευρωπαίων
Οι εξελίξεις με τον ιό και σε άλλες χώρες.
Σχεδόν 1.900 θάνατοι σημειώθηκαν μέσα σε 24 ώρες εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, αριθμός ελαφρά χαμηλότερος από εκείνους που καταγράφονταν τα προηγούμενα τρία εικοσιτετράωρα, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει και μεταφορτώνει στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.
Με τους 1.883 θανάτους που καταγράφηκαν από τις 20:30 της Πέμπτης ως την ίδια ώρα χθες Παρασκευή (03:30 του Σαββάτου ώρα Ελλάδας), ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού στις ΗΠΑ ξεπέρασε πλέον τους 64.700 νεκρούς.
Πρόκειται για το βαρύτερο τίμημα που έχει πληρώσει οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο σε απόλυτο αριθμό, πάντως όχι αναλογικά με τον πληθυσμό. Με βάση αυτή την τελευταία μέθοδο υπολογισμού, το Βέλγιο, η Ισπανία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία έχουν υποστεί βαρύτερα χτυπήματα.
Πέραν των θανάτων εξαιτίας της COVID-19, στις ΗΠΑ καταγράφεται επίσης ο υψηλότερος αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στον κόσμο: ξεπερνά το 1,1 εκατομμύριο. Πάντως, σχεδόν 165.000 άνθρωποι έχουν αποθεραπευθεί.
Τα προηγούμενα τρία εικοσιτετράωρα οι ημερήσιοι απολογισμοί θανάτων ήταν αρκετά πιο υψηλοί, μεταξύ των 2.000 και των 2.500 νεκρών.
Οι ημερήσιοι απολογισμοί στις ΗΠΑ δεν έχουν πέσει κάτω από τους 1.000 νεκρούς εδώ κι έναν μήνα. Από τα μέσα του Απριλίου, η χώρα παραμένει σε ένα απόλυτο επίπεδο απ’ όπου δυσκολεύεται να κατέβει.
Οι περιορισμοί μεταβλητής γεωμετρίας που επιβλήθηκαν από τις πολιτείες, πολύ χαλαρότεροι από τα δρακόντεια μέτρα που είχαν επιβάλει οι αρχές της Κίνας, είναι «ένας από τους λόγους που παρατείνεται αυτό το πλατό» της επιδημίας, εκτίμησε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γουίλιαμ Χάνατζ, επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στη σχολή δημόσιας υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
Επίκεντρο της πανδημίας στις ΗΠΑ παραμένει η Νέα Υόρκη, όπου συνεχίζουν να καταγράφονται σχεδόν 1.000 νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία την ημέρα που συνδέονται με τον κορωνοϊό, παρότι ο αριθμός των νεκρών βρίσκεται σε σαφή πτώση.
Μεξικό
Coronavirus en México: suman 1,972 muertos y 20,739 casos confirmados – infobae https://t.co/YYwhnfFsWU pic.twitter.com/jiEgqPIBd8
— Joel Balboa (@joelbalboam) May 2, 2020
Άλλοι 113 άνθρωποι υπέκυψαν στην COVID-19, την ασθένεια που προκαλεί ο κορονοϊός, το προηγούμενο 24ωρο στο Μεξικό, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας χθες Παρασκευή, εξέλιξη που αυξάνει σε 1.972 τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας.
Ισημερινός
Το όριο των χιλίων θανάτων εξαιτίας του COVID-19, της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, ξεπεράστηκε χθες Παρασκευή στον Ισημερινό, όπου 163 άνθρωποι υπέκυψαν σε ένα 24ωρο, με το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται πλέον σε 1.063, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Στη χώρα της Λατινικής Αμερικής το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 εντοπίστηκε την 29η Φεβρουαρίου. Έκτοτε, επίσημα έχουν καταγραφεί 26.336 κρούσματα, εκ των οποίων 1.402 τις προηγούμενες 24 ώρες. 1.913 ασθενείς έχουν αποθεραπευθεί.
Ο πρώτος θάνατος που αποδόθηκε στον COVID-19 καταγράφηκε στον Ισημερινό τη 13η Μαρτίου. Επρόκειτο για μια γυναίκα πάνω από 70 ετών, που διέμενε στην Ισπανία και υπέκυψε στη Γουαγιακίλ (νοτιοδυτικά), την εστία της πανδημίας του κορωνοϊού, όπου επισήμως γίνεται λόγος για 427 θανάτους και 8.074 επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Η χώρα των 17 εκατομμυρίων κατοίκων υφίσταται το τρίτο βαρύτερο πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, πίσω μόνο από τη Βραζιλία και το Μεξικό.
Οι πολίτες της παραμένουν σε περιορισμό από τη 17η Μαρτίου, πάντως η κυβέρνηση σχεδιάζει να αρχίσει να χαλαρώνει τα μέτρα από μεθαύριο Δευτέρα, αρχής γενομένης σε περιοχές όπου ο κίνδυνος θεωρείται χαμηλότερος.
Ο πρόεδρος Λενίν Μορένο απηύθυνε χθες έκκληση σε εργοδότες και εργαζόμενους να διαπραγματευθούν για να αποφευχθούν απολύσεις εν μέσω της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η πανδημία.
Η κυβέρνηση του Μορένο προβλέπει ότι η πανδημία που πλήττει την πετρελαιοπαραγωγική χώρα ενώ ταυτόχρονα καταγράφεται θεαματική μείωση της τιμής του αργού στις διεθνείς αγορές θα οδηγήσει σε συρρίκνωση του ΑΕΠ του Ισημερινού κατά τουλάχιστον 4% το 2020.
Γερμανία
Germany’s confirmed coronavirus cases rise by 945 to 161,703: RKI https://t.co/RBAJvNgJvP pic.twitter.com/fW16JC9IrN https://t.co/yti6YlMxBj VIA @Reuters
— Traffic Updates & Crucial Information (@trafficbutter) May 2, 2020
Ακόμη 94 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, την ασθένεια που προκαλεί ο κορονοϊός, το περασμένο εικοσιτετράωρο στη Γερμανία, όπου το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας αυξήθηκε έτσι σε 6.575, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει και μεταφορτώνει στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το Robert Koch-Institut, το οποίο είναι ειδικευμένο στις μολυσματικές ασθένειες.
Ο ημερήσιος απολογισμός είναι πολύ μικρότερος από εκείνον που καταγραφόταν την προηγουμένη (193).
Το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν 945 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να φθάνει πλέον τους 161.703, πάντα κατά τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ. Τα νέα κρούσματα κατέγραψαν επίσης αξιοσημείωτη μείωση σε σύγκριση με αυτά που επιβεβαιώνονταν την προηγουμένη (1.639).
Αυστρία
Για πρώτη φορά ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται με κορονοϊό στην Αυστρία έπεσε κάτω από τους 500, σύμφωνα με τα στοιχεία του αυστριακού υπουργείου Υγείας, ενώ κάτω από τις 2.000 βρίσκεται ήδη για δεύτερη ημέρα ο αριθμός των νοσούντων.
Austria Has 90% Drop in Coronavirus Cases After Requiring People to Wear Face Maskshttps://t.co/OQXXjtIraH pic.twitter.com/On0iT321M7
— Just a guy from Finland (@MemeGuyFinland) May 2, 2020
Κίνα
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής εντοπίστηκε ένα νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό στην ηπειρωτική Κίνα, από 12 την προηγουμένη.
Eπαναπατρισμοί
Ο επαναπατρισμός των Ευρωπαίων που αποκλείστηκαν εκτός της ΕΕ όταν αποφασίστηκε να κλείσουν τα σύνορα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, τόνισε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ.
«Όταν η παγκόσμια κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης έφθασε στην κορύφωσή της, πολυάριθμοι Ευρωπαίοι βρέθηκαν αποκλεισμένοι στο εξωτερικό, χωρίς να μπορούν να επιστρέψουν στην Ευρώπη». Η κατάσταση αυτή «έπληττε περίπου 600.000 πολίτες μας», ανέφερε στη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική.
«Ως την 1η Μαΐου, είχαμε επανενώσει πάνω από 550.000 Ευρωπαίους με τις οικογένειές τους — αυτό σημαίνει πως το 90%» εξ όσων είχαν αποκλειστεί στο εξωτερικό «έχει επιστρέψει», πρόσθεσε ο Ισπανός, εκφράζοντας ικανοποίηση για τη «μοναδική προξενική συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της».
«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να βοηθήσουμε το 10% των Ευρωπαίων που απομένει να επιστρέψει αεροπορικώς», υποσχέθηκε.
Για τον Μπορέλ, αυτή η επιχείρηση επαναπατρισμού μεγάλης κλίμακας δείχνει ότι «η ΕΕ είναι ικανή να αντιδρά με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα σε απρόβλεπτες καταστάσεις και να υποστηρίζει τους πολίτες της».
Η επιστροφή των 50.000 Ευρωπαίων που απομένουν αναγγέλλεται πάντως δύσκολη υπόθεση, εκτιμά η Ντι Βελτ.
Η εφημερίδα επισημαίνει τις περιπτώσεις του Μαρόκου, που «συνεχίζει να μη δίνει έγκριση» σε πτήσεις για τον επαναπατρισμό Ευρωπαίων, καθώς και των Φιλιππίνων, του Καμερούν και της Ινδίας, όπου η πρόσβαση στα αεροδρόμια είναι δύσκολη λόγω των «πολύ αυστηρών περιορισμών» στις αερομεταφορές.
Μόνο η Γερμανία μέτραγε 240.000 υπηκόους της στο εξωτερικό όταν έκλεισαν τα σύνορα στα μέσα Μαρτίου και διακόπηκε η πλειονότητα των αεροπορικών συνδέσεων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ