Κοροναϊός: Σχεδόν 33.000 νεκροί στις ΗΠΑ-Περί το 10% το έλλειμμα της Ιταλίας το 2020
Όλα τα νεότερα για την εξάπλωση του ιού και τις επιπτώσεις του ανά τον κόσμο.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας θα αυξηθεί γύρω στο 10% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος φέτος, εκτίμησε ανώτερος ιταλός κυβερνητικός αξιωματούχος μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς χθες, καθώς η Ρώμη αυξάνει τον δανεισμό για να αμβλύνει τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού ενώ η οικονομία βυθίζεται σε ύφεση.
Στην αρχή του χρόνου η ιταλική κυβέρνηση προέβλεπε δημόσιο έλλειμμα 2,2% του ΑΕΠ φέτος, μετά το 1,6% που κατέγραψε το 2019, το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 12ετίας. Αλλά τα σχέδια της Ρώμης διέγραψε η πανδημία.
Η ιταλική κυβέρνηση είχε καταγράψει διψήφιο έλλειμμα για τελευταία φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Η πανδημία του κορονοϊού, που άρχισε να εξαπλώνεται στην Ιταλία την 21η Φεβρουαρίου, ανάγκασε την κυβέρνηση να επιβάλλει καραντίνα. Το lockdown γονάτισε την ιταλική οικονομία. Η κυβέρνηση ανήγγειλε μέτρα και πακέτα στήριξης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
Η χερσόνησος θρηνεί πλέον τουλάχιστον 22.170 θανάτους εξαιτίας της ασθένειας COVID-19, επί συνόλου σχεδόν 169.000 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Τα νέα κρούσματα μόλυνσης αυξήθηκαν ξανά χθες Πέμπτη, φθάνοντας τα 3.786.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεψε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 9,1% του ΑΕΠ φέτος. Αν η πρόβλεψη επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για τη βαθύτερη ύφεση οποιασδήποτε από τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες.
Το πακέτο μέτρων αξίας 25 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο αύξησε τη χρηματοδότηση για το ιταλικό σύστημα υγείας και κατένειμε κεφάλαια για να υποστηριχθούν τα εισοδήματα των αυτοαπασχολούμενων και των εργαζομένων οι συμβάσεις των οποίων αναστέλλονται, ή απολύονται.
Ακολούθησαν κι άλλα μέτρα, για να προσφερθεί βοήθεια στους φτωχότερους και τους πιο ευάλωτους, καθώς και για να προσφερθούν εγγυήσεις του δημοσίου στις τραπεζικές χορηγήσεις προς εταιρείες ώστε να διασφαλιστεί η ρευστότητα τους.
Η Ρώμη σκοπεύει να ανακοινώσει ακόμη ένα πακέτο μέτρων εντός του μήνα, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης προς μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται από την καραντίνα.
«Το έλλειμμα ήδη πλησιάζει το 8% του ΑΕΠ και το νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας θα το αυξήσει κατά τουλάχιστον άλλες δύο εκατοστιαίες μονάδες», υπολόγισε η πηγή του Ρόιτερς. Ο αξιωματούχος ζήτησε να μην κατονομαστεί, εξαιτίας της λεπτής φύσης του ζητήματος.
Το υπουργείο Οικονομίας της Ιταλίας δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο για το ζήτημα.
Τον Μάρτιο, ο σύνδεσμος των ιταλικών βιομηχανιών Confindustria εκτιμούσε πως το έλλειμμα θα αυξηθεί γύρω στο 5%, παίρνοντας υπόψη του μόνο το πρώτο πακέτο μέτρων.
Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας συγκαταλέγεται στα υψηλότερα στον κόσμο. Η Ρώμη χρειάζεται περίπου 400 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για να το αναχρηματοδοτεί.
Η κυβέρνηση θα ζητήσει από το κοινοβούλιο στη Ρώμη την έγκρισή του για την αύξηση του ελλείμματος. Νεότερες εκτιμήσεις για τα δημοσιονομικά και την ανάπτυξη θα δημοσιοποιηθούν μέσα στον μήνα από το υπουργείο Οικονομίας.
Κίνα
Η πόλη Ουχάν στην κεντρική Κίνα αναθεώρησε σήμερα τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και θανάτων της από τη νόσο του νέου κορονοϊού (COVID-19).
Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της Covid-19 στην Ουχάν, επίκεντρο της επιδημίας, έως αργά το βράδυ χθες, Πέμπτη 16 Απριλίου, αναθεωρήθηκε κατά 325 και ανήλθε σε 50.333 και ο αριθμός των θανάτων κατά 1.200 και ανήλθε σε 3.869.
Ισημερινός
Οι θάνατοι τριπλασιάστηκαν τις τελευταίες 15 ημέρες στη Γουάγιας και την πρωτεύουσά της Γουαγιακίλ, με πάνω από 6.700 νεκρούς εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης που πυροδότησε η πανδημία του κορωνοϊού σε αυτή την επαρχία του Ισημερινού, ενημέρωσε αξιωματούχος.
Πριν από την πανδημία, το πρώτο κρούσμα της οποίας εντοπίστηκε την 29η Φεβρουαρίου, στην επαρχία Γουάγιας, στις ακτές του Ισημερινού στον Ειρηνικό Ωκεανό (νοτιοδυτικά), καταγράφονταν κατά μέσον όρο 2.000 θάνατοι τον μήνα.
Όμως «κατά τη διάρκεια 15 ημερών τον Απρίλιο, είχαμε 6.703 θανάτους», είπε χθες Πέμπτη ο Χόρχε Γουάτεδ, που έχει επιφορτιστεί από την κυβέρνηση να διαχειριστεί την κρίση στην επαρχία.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μέσω βιντεοδιάσκεψης ο Γουάτεδ τόνισε πως ανάμεσα στους νεκρούς είναι θύματα του νέου κορωνοϊού, ύποπτα κρούσματα μόλυνσης καθώς και θάνατοι που οφείλονταν σε άλλα αίτια, όπως χρόνιες παθήσεις. Δεν έδωσε πιο συγκεκριμένους αριθμούς ή ποσοστά.
Στη Γουάγιας εντοπίζεται σχεδόν το 70% των 8.200 και πλέον επισήμως επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στον Ισημερινό. Ο απολογισμός που δίνει η κυβέρνηση κάνει λόγο για 403 νεκρούς.
Από το σύνολο αυτό, τα 4.353 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί στη Γουαγιακίλ, επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα και μια από τις πόλεις που έχουν υποστεί τα πιο βαριά πλήγματα σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική.
Ελλείψει ιατρικής φροντίδας στα νοσοκομεία, που έχουν ξεχειλίσει από ασθενείς και πτώματα, πολλοί πεθαίνουν όχι μόνο από την COVID-19, αλλά και από ιάσιμες ασθένειες σε αυτό το λιμάνι των 2,7 εκατομμυρίων κατοίκων.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας για 15 ώρες την ημέρα που έχει επιβληθεί για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού εξάλλου προκάλεσε μεγάλες καθυστερήσεις στη δουλειά των γραφείων κηδειών, οι δυνατότητες των οποίων έχουν ξεπεραστεί, ενώ οι εργαζόμενοι σε αυτά συχνά αρνούνται να πάνε να παραλάβουν θανόντες από σπίτια, λόγω του φόβου πως θα μολυνθούν.
Μέσα στις τρεις τελευταίες εβδομάδες, περίπου 1.400 πτώματα παραλήφθηκαν από τα σπίτια τους και από νοσοκομεία από την ειδική μεικτή ομάδα της αστυνομίας και του στρατού που ανέπτυξε η κυβέρνηση, προκειμένου να γίνει η ταφή τους.
«Μένουν περίπου 700 που ελπίζουμε ότι θα ταφούν μεταξύ αυτής της εβδομάδας και της επόμενης», πρόσθεσε ο Γουάτεδ.
Μόσχα
Άλλοι δεκατέσσερις ασθενείς υπέκυψαν στην ασθένεια COVID-19 στη Μόσχα τις προηγούμενες 24 ώρες, ανακοίνωσε το κέντρο για τον έλεγχο και την παρακολούθηση της κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού στη Ρωσία.
Ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στην πρωτεύουσα της Ρωσικής Ομοσπονδίας έφθασε τους 127.
Περού
Το υπουργείο Υγείας του Περού ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι συνολικά 274 άνθρωποι έχουν υποκύψει στην ασθένεια COVID-19 ενώ ο αριθμός όσων έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 αυξήθηκε σε 12.491.
Το προηγούμενο 24ωρο τα νοσοκομεία επιβεβαίωσαν 1.016 νέα κρούσματα μόλυνσης στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Από το σύνολο των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό, 1.277 χρειάστηκε να εισαχθούν σε νοσοκομεία και 169 σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
Το ποσοστό θνητότητας του COVID-19 στο Περού ανέρχεται περί το 2,2%.
Η Λίμα, η πρωτεύουσα της χώρας των Άνδεων, αποτελεί το επίκεντρο της πανδημίας, καθώς σε αυτή έχουν καταγραφεί τα 9.107 κρούσματα.
Η κυβέρνηση του προέδρου Μαρτίν Βισκάρα επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας στα μέσα Μαρτίου από τις 18:000 ως τις 04:00, μεταξύ άλλων μέτρων.
ΗΠΑ
USA 4591 morts en 24 heures In total, there have been more than 671,000 coronavirus cases and 33,000 deaths in the U.S., according to Johns Hopkins https://t.co/hAmOBDXHg9 via @WSJ
— Eric Perrin (@EricPerrinPACA) April 17, 2020
Ξεπεράστηκε χθες Πέμπτη το όριο των 30.000 θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού στις ΗΠΑ, όπου καταγράφονταν σχεδόν 33.000 θάνατοι ως το βράδυ, κατά δεδομένα που συγκεντρώνει σε πραγματικό χρόνο το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.
Σύμφωνα με αυτή την πηγή, χθες Πέμπτη ως τις 20:30 (τοπική ώρα· σήμερα στις 03:30 ώρα Ελλάδας) διαπιστώθηκαν 4.491 επιπλέον θάνατοι σε 24 ώρες. Πρόκειται, μακράν, για τον πιο βαρύ απολογισμό που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα μέσα σε ένα 24ωρο, όμως μάλλον ο αριθμός αυτός συμπεριλαμβάνει περιπτώσεις θανάτων που «πιθανόν συνδέονται» με την ασθένεια COVID-19, αλλά δεν εντάσσονταν στον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας μέχρι τώρα.
Αυτή την εβδομάδα, οι αρχές στην πόλη της Νέας Υόρκης ανακοίνωσαν ότι προσθέτουν 3.778 θανάτους που «πιθανόν» οφείλονταν στον κορονοϊό στον επίσημο απολογισμό.
Συγκριτικά, τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ως τις 23:00 ώρα Ελλάδας έκαναν λόγο για συνολικά 31.071 θανάτους, συμπεριλαμβανομένων 4.141 που πιθανόν οφείλονταν στην COVID-19.
Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που θρηνεί τα περισσότερα θύματα από οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο, ακολουθούμενη από την Ιταλία (22.170 νεκροί), την Ισπανία (19.315) και τη Γαλλία (17.941).
Η ισχυρότερη δύναμη του πλανήτη, στην οποία έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα σχεδόν 667.800 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, καταγράφει τις τρεις τελευταίες ημέρες αλλεπάλληλα θλιβερά ρεκόρ θανάτων.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε χθες το σχέδιο της κυβέρνησής του για να «ξαναπάρει μπρος η Αμερική» σε τρία στάδια, ανάλογα με την κατάσταση σε κάθε πολιτεία, εκτιμώντας πως η χώρα «πέρασε» την κορυφή της καμπύλης εξάπλωσης του κορονοϊού.
Ονδούρα
Η υπουργός Υγείας της Ονδούρας Άλμπα Κονσουέλο Φλόρες ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι μια μπριγάδα (αποστολή) κουβανών γιατρών και νοσηλευτών θα ενωθεί με το υγειονομικό προσωπικό της φτωχής χώρας της κεντρικής Αμερικής στον αγώνα εναντίον της πανδημίας του νέου κορονοϊού, η εξάπλωση του οποίου συνεχίζεται.
Η κομμουνιστική κυβέρνηση της Κούβας έχει μακρά παράδοση στην αποστολή των «στρατιωτών της με τις λευκές ποδιές» σε διάφορες περιοχές του κόσμου, κυρίως φτωχές χώρες, μετά την επανάσταση του 1959. Ήδη έστειλε γιατρούς στην Ιταλία και στην Ανδόρα, για να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
«Αυτή τη στιγμή, βλέπουμε γιατρούς που αρρωσταίνουν κόσμο», ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό που έχει μολυνθεί, που «δεν έχει την απαιτούμενη κατάρτιση», «προσωπικό που χρειάζεται να αντικαθίσταται λόγω υπερκόπωσης», τόνισε η Φλόρες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μέσω βιντεοδιάσκεψης.
Στην Ονδούρα ως χθες καταγράφονταν 35 θάνατοι από την ασθένεια COVID-19 και 426 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.
Η αποστολή της Κούβας αποτελείται από τέσσερις χειρουργούς-εντατικολόγους, έξι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες με ειδίκευση στην εντατική θεραπεία και τέσσερις τεχνολόγους ιατρικών εργαστηρίων, ανέφερε η υπουργός Υγείας, χωρίς να διευκρινίσει πότε αναμένεται η άφιξή τους.
Σε όλη την Ονδούρα υπάρχουν 4.000 μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε 33 νοσοκομεία, κατά δεδομένα του υπουργείου Υγείας. Το 62% των περίπου 9,2 εκατομμυρίων κατοίκων της Ονδούρας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
Κουβανοί γιατροί είχαν αναπτυχθεί στην Ονδούρα το 1998, όταν η χώρα υπέστη τεράστια καταστροφή από τον κυκλώνα Μιτς (5.000 νεκροί). Το πρόγραμμα αυτό τερματίστηκε πέρυσι, αφού η κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Ορλάντο Ερνάντες αποφάσισε να μην ανανεώσει τη διμερή συμφωνία ανάμεσα στην Τεγκουσιγκάλπα και την Αβάνα.
Μεξικό
En una semana aumentaron en casi 3 mil los casos de #coronavirus en #México https://t.co/4tQhurbr6h pic.twitter.com/xHDBi6E3jO
— Milenio (@Milenio) April 17, 2020
Άλλοι 37 άνθρωποι υπέκυψαν μέσα σε ένα 24ωρο στην ασθένεια COVID-19 στο Μεξικό, όπου εντοπίστηκαν 450 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι των υγειονομικών υπηρεσιών.
Το σύνολο των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού έφθασε έτσι τους 486, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί ξεπέρασε τις έξι χιλιάδες και ανέχεται πλέον σε 6.297.
Ο Μεξικανός υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες-Γκατέλ εκτίμησε την περασμένη εβδομάδα ότι ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί ενδέχεται να ξεπερνά τους 26.000.
Στη Σιουδάδ Χουάρες, πόλη πάνω στα σύνορα με τις ΗΠΑ απέναντι από το Ελ Πάσο του Τέξας, έχουν εντοπιστεί 82 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 19 ασθενείς έχουν υποκύψει. Τις τελευταίες ημέρες, έχουν ξεσπάσει διαδηλώσεις έξω από εργοστάσια, ανάμεσά τους και κάποια που ανήκουν σε αμερικανικές εταιρείες, μετά τους θανάτους εργαζομένων που συνάδελφοί τους λένε πως οφείλονταν στον κορωνοϊό.
Αρκετοί εργαζόμενοι της Lear Corporation, κατασκευάστριας καθισμάτων αυτοκινήτων με έδρα το Μίσιγκαν, έχουν πεθάνει στη Χουάρες, επιβεβαίωσε η διεύθυνσή της στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Η Honeywell International Inc επίσης επιβεβαίωσε ότι ένας εργαζόμενος σε εργοστάσιό της στη Χουάρες πέθανε στο σπίτι του όπου είχε τεθεί σε αυτοαπομόνωση αφού εξετάστηκε από γιατρό.
Οι θάνατοι και οι διαδηλώσεις στα εργοστάσια της περιοχής των συνόρων ακολουθούν τον εντοπισμό εστιών του κορονοϊού σε εργοστάσια συσκευασίας κρέατος στις ΗΠΑ, που έχουν προκαλέσει ανησυχία για τις εργασιακές συνθήκες εν μέσω της πανδημίας.
Τα περιοριστικά μέτρα για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού έχουν προκαλέσει προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού στην αχανή ζώνη εφαρμογής της συμφωνίας «ελεύθερου εμπορίου» μεταξύ των ΗΠΑ, του Καναδά και του Μεξικού. Η ένταση μεταξύ των κυβερνήσεων και μεταξύ των κυβερνήσεων και των επιχειρήσεων για το ποιοι τομείς είναι απαραίτητοι και πρέπει να παραμείνουν σε λειτουργία εντείνονται.
Χθες δεκάδες άνθρωποι διαδήλωσαν έξω από το εργοστάσιο της Honeywell Ademco, όπου κατασκευάζονται συστήματα ανίχνευσης πυρός και συναγερμοί, απαιτώντας να αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία του. «Θέλουμε να τηρήσουν την καραντίνα», είπε ο Μάριο Σέσαρ Γκονσάλες. «Ο διευθυντής μας είπε ότι είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε. Δεν νομίζω ότι οι συναγερμοί είναι απαραίτητο να φτιάχνονται αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.
Η Χάνιγουελ αντέτεινε σε γραπτή ανακοίνωσή της στο Reuters πως στο εργοστάσιο κατασκευάζονται επίσης συστήματα ελέγχου θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού για κρίσιμες υποδομές όπως νοσοκομεία και εργαστήρια, ενώ εξέφρασε τη «βαθιά λύπη» της για τον θάνατο του εργαζομένου της.
Η εταιρεία σημείωσε ότι οι Αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει ότι ο εργαζόμενός της πέθανε από την COVID-19, την ασθένεια που προκαλεί ο κορωνοϊός. Πάντως διαβεβαίωσε πως έκλεισε την εγκατάσταση για 48 ώρες για να γίνει απολύμανση. Η εταιρεία δεν διευκρίνισε πότε πέθανε ο εργαζόμενος.
Η μεξικανική κυβέρνηση διενεργεί έρευνα για το εάν και κατά πόσον εταιρείες που δεν είναι «απολύτως απαραίτητο» να λειτουργούν αψηφούν τις κυβερνητικές οδηγίες. Αυτό θα μπορούσε να επισύρει ποινικές διώξεις για πρόκληση σοβαρών βλαβών στην υγεία των εργαζομένων και ακόμη και για θανάτους, επισήμανε προχθές Τετάρτη ο υφυπουργός Υγείας Λόπες Γκατέλ. Ο ίδιος υπολόγισε ότι το 15% των εταιρειών η συνέχιση της λειτουργίας δεν θεωρείται απολύτως απαραίτητη αρνούνται να συμμορφωθούν.
Αίγυπτος
South Africa, Egypt, Algeria, Morocco top list as Africa’s coronavirus death toll hits 910 https://t.co/5Ijc6pmAEa
— Nigeria Newsdesk (@NigeriaNewsdesk) April 17, 2020
Με 13 ακόμη ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές του Covid-19, ο συνολικός αριθμός των θυμάτων από τον κορονοϊό στην Αίγυπτο έφτασε τα 196 άτομα.
Παράλληλα, με 168 νέα κρούσματα, ο συνολικός τους αριθμός στην Αίγυπτο έφτασε στα 2.673 άτομα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ