Ξέρεις πολλούς 18χρονους Θεσσαλονικιούς που φτιάχνουν τα δικά τους ρομπότ;
Εγώ μόλις ανακάλυψα έναν.
Στην ερώτηση αν «ξέρεις πολλούς 18χρονους Θεσσαλονικιούς που φτιάχνουν τα δικά τους ρομπότ;», από εδώ και πέρα μπορώ να απαντάω με σιγουριά πως γνωρίζω τουλάχιστον έναν – τον Αλέξανδρο.
Ο Αλέξανδρος Πέτκος γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Του αρέσει να παίζει μουσική, ασχολείται ερασιτεχνικά με την πυγμαχία και προσπαθεί να μαθαίνει διαρκώς για τις νέες εξελίξεις στην τεχνολογία και την επιστήμη. Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό με σκληρή δουλειά κατάφερε να κατασκευάσει ένα ρομπότ, το οποίο προορίζεται για τον καθαρισμό μεγάλων εξωτερικών χώρων και για πρωτοβουλίες, που έχουν ως στόχο την προστασία του περιβάλλοντος».
Η ιδέα να κατασκευάσει το συγκεκριμένο ρομπότ προέκυψε όταν έμαθε για την πρωτοβουλία «Ελλάδα χωρίς πλαστικά μίας χρήσης».
«Εκείνη την περίοδο ασχολούμουν με την ρομποτική και σκέφτηκα πως το ρομπότ το οποίο είχα αναπτύξει, θα μπορούσε να έχει μια πρακτική εφαρμογή στην προστασία του περιβάλλοντος. Δεν πιστεύω πως έχω κάποια κλίση στην ρομποτική. Ήταν κάτι το οποίο με ενδιέφερε και ήθελα να μάθω περισσότερα γι’ αυτό. Πιστεύω πως πλέον λόγω του διαδικτύου είναι πολύ εύκολο και γρήγορο κάποιος να μάθει νέα πράγματα μόνος του»
Μιλώντας για το γιατί αποφάσισε το δικό του ρομπότ να καθαρίζει εξωτερικούς χώρους, ο Αλέξανδρος εξηγεί ότι: «μέχρι στιγμής δεν γνωρίζει κάποια λύση για τον αυτόματο καθαρισμό εξωτερικών χώρων και μία τέτοια λύση πιστεύω είναι αναγκαία αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα τον πλαστικών μιας χρήσης, αποτελεσματικά».
Με λίγα λόγια, το ρομπότ επεξεργάζεται το υλικό που λαμβάνει από τις κάμερες του και μέσο ενός αλγόριθμου τεχνητής νοημοσύνης μπορεί και αναγνωρίζει την θέση, το μέγεθος, το σχήμα και το υλικό τον απορριμμάτων γύρω του. Με τα στοιχεία αυτά, σχεδιάζει μία διαδρομή και περισυλλέγει τα αντικείμενα αυτά. Λόγω του ιδιαίτερου σχεδιασμού τον κινητήρων του, μπορεί να διασχίζει ανώμαλο έδαφος με μεγάλη ευκολία, πράγμα που ένα ρομπότ με ρόδες δεν μπορεί να κάνει. Επομένως είναι μια λύση όχι μόνο για τις παραλίες αλλά και για τα δάση και τις πόλεις μας.
«Πιστεύω πως τα παιδιά της ηλικίας μου έχουν περιβαλλοντικές σκέψεις και ευαισθησίες. Πιο συγκεκριμένα το σχολείο μου, το “7ο Λύκειο Καλαμαριάς”, τα προηγούμενα χρόνια έκανε αρκετές δράσεις που είχαν ως στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Η Θεσσαλονίκη είναι μία πολύ που χρειάζεται αρκετά ρομπότ σαν το δικό μου»
Μέσα από το πεντάμηνο πρόγραμμα της Lidl Hellas και του Κ. Ιδρύματος Αθανασίου Λασκαρίδη, που οργάνωσε η Crowdpolicy, ο Αλέξανδρος είχε την ευκαιρία να μιλήσει με ανθρώπους του χώρου που με τον συμβούλεψαν και μοιράστηκαν τις σκέψεις τους μαζί του.
«Μετά από τον πεντάμηνο κύκλο, η ιδέα έλαβε χρηματοδότηση για να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, από την Lidl Hellas το Κ. Ίδρυμα Αθανασίου Λασκαρίδη και το Sani Resort»
Συζητώντας για το μέλλον, ο Αλέξανδρος τονίζει ότι θα ήθελε μέχρι τον Απρίλιο να δει το ρομπότ πλήρως λειτουργικό να συλλέγει απορρίμματα από παραλίες.
«Επίσης αναπτύσσω ένα εργαλείο για την εξυπηρέτηση πελατών το οποίο θα ήθελα επίσης να δω να εφαρμόζετε»