Κτίρια Εντός – Οικία Ναφήζ Ραγκίμπ (Κοπερτί)

Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό του Μάριου Δαδούδη στην Οικία Ναφήζ Ραγκίμπ.

Μάριος Δαδούδης
κτίρια-εντός-οικία-ναφήζ-ραγκίμπ-κοπ-777758
Μάριος Δαδούδης

Το “Κτίρια Εντός” είναι ένα φωτογραφικό οδοιπορικό σε ιστορικά και σημαντικά κτίρια της Θεσσαλονίκης (παλαιά και νεότερα), το οποίο έχει σκοπό να δώσει την ευκαιρία σε όλους μας να θαυμάσουμε τις εσωτερικές αρχιτεκτονικές τους ιδιαιτερότητες. Κτίρια τα οποία όλοι μας βλέπουμε καθημερινά απ’ έξω, όμως ελάχιστες φορές βρισκόμαστε μέσα σε αυτά. Ακόμη και να βρεθούμε εντός τους, θα είναι στα πλαίσια κάποιας εκδήλωσης ή έκθεσης μαζί με κόσμο.

Το “Κτίρια Εντός” μας δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε όλα αυτά τα αρχιτεκτονικά στολίδια της Θεσσαλονίκης, σα να είμαστε μόνοι μας μέσα σε αυτά. Σκοπό έχει να αναδείξει το αρχιτεκτονικό όραμα των ανθρώπων που τα σχεδίασαν, πέρα από την εκάστοτε σημερινή τους χρήση. Βασική αρχή του οδοιπορικού αυτού είναι να βρεθούν σε πρώτο (φωτογραφικό) πλάνο οι γραμμές, οι συμμετρίες και τα μοτίβα των κτιρίων αυτών και όχι η έμφαση σε διακοσμητικές λεπτομέρειες με φωτογραφίες πορτραίτου.

Οικία Ναφήζ Ραγκίμπ (Κοπερτί)

Αρχές 19 ου αιώνα το σημερινό Κοπερτί χτίζεται για σπίτι Τούρκου αξιωματούχου και πιθανότατα αποτελεί έργο του Αρχιτέκτονα Max Rubens, χωρίς να μπορεί να επιβεβαιωθεί. Πριν τη κατοχή του 1941, αγοράζεται από την οικογένεια Καλογιάννη για κατοικία και το 1941 επιτάσσεται για Στρατηγείο από τους Γερμανούς κατακτητές, αλλά λειτουργεί ως Ρουμάνικο Σχολείο. Το 1949 ενοικιάζεται και λειτουργεί ως Σχολείο «Εκπαιδευτήρια Κοραής» και το 1987 χαρακτηρίζεται διατηρητέο έργο τέχνης, το κτίριο και οι εξωτερικοί χώροι του. Καθώς τα Εκπαιδευτήρια Κοραής έχουν μεταφερθεί στη Περαία, το1993 ενοικιάζεται από τον Όμιλο Δημητρέλλη ως ΙΙΕΚ και από το 2001 το κτίριο παραμένει κλειστό για μια πενταετία.

Το 2006 το εμβληματικό κτίριο της περιοχής των Εξοχών της Θεσσαλονίκης, ανακαινίζεται πλήρως και μετατρέπεται σε Βρεφονηπιακό Σταθμό και Νηπιαγωγείο με την επωνυμία Κοπερτί.

Από τότε χιλιάδες παιδιά ξεκίνησαν τη σχολική τους ζωή στο Κοπερτί, σ’ ένα σχολείο που κάθε μέρα αποτελεί μια ευχάριστη δημιουργική εμπειρία πλούσια σε δράσεις και γνώσεις.

*Πηγή πληροφοριών: Κοπερτί *Η φωτογράφιση έγινε με την άδεια του Κοπερτί

Δείτε τα υπόλοιπα κτίρια της στήλης ΕΔΩ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα