Η λευκή μαγεία του Καϊμακτσαλάν

Ένας δημοφιλής προορισμός για τους λάτρεις του σκι και όχι μόνο

Νόπη Ράντη
η-λευκή-μαγεία-του-καϊμακτσαλάν-881196
Νόπη Ράντη

Εικόνες: Νόπη Ράντη

Ένας δημοφιλής προορισμός για τους λάτρεις του σκι και όχι μόνο, ο Βόρας ή Καϊμακτσαλάν, που σημαίνει Γη “Απαλή σαν Κρέμα” είναι οροσειρά στα σύνορα της Ελλάδας με την Βόρεια Μακεδονία εκτεινόμενη και στις δυο χώρες. Αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή του νομού Πέλλας στα νότια, με το Μορίχοβο της Βόρειας Μακεδονίας στα βόρεια και εκτείνεται ως τα όρια του νομού Φλώρινας και είναι το τρίτο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας. Η ψηλότερη κορυφή του είναι ο Προφήτης Ηλίας με 2.524 μέτρα όπου υπάρχει μια μικρή εκκλησία, μνημείο Σέρβων πεσόντων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στον Βόρα λειτουργεί χιονοδρομικό κέντρο που συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες κάθε χρόνο, όλων των ηλικιών. Το 1994 ξεκίνησε δοκιμαστικά η λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου με δύο αναβατήρες και ένα καταφύφιο, ενώ το 1995 έγινε η επίσημη έναρξη. Από τότε γίνονται συνεχείς βελτιώσεις τόσο στην δυνατότητα πρόσβασης όσο και στις εγκαταστάσεις του.

Το κατώτερο σημείο του χιονοδρομικού κέντρου είναι στα 2045 μ. με το κεντρικό καταφύγιο, πάρκινγκ, σχολές σκι και φτάνει μέχρι τα 2480 μ. στο τέλος της διαδρομής του αναβατήρα Κρέμαση. Η θέα από το βουνό είναι εξαιρετική και όταν το επιτρέπει ο καιρός μπορεί να παρατηρήσει κάποιος τον Θερμαϊκό κόλπο και την κορυφή του Ολύμπου. Διαθέτει 5 αναβατήρες (1 εναέριο και 4 συρόμενους), μακριές και φαρδιές πίστες μπλέ και κόκκινου χρώματος. θεωρείται ως το ιδανικό κέντρο για βελτίωση τεχνικής και διαδρομές σε απάτητο χιόνι.

Οι κορυφές του Όρους Βόρας είναι προστατευόμενος βιότοπος του δικτύου Natura 2000 και η βλάστηση περιλαμβάνει αγριοκυπαρίσσια, στεππόμορφους λειμώνες, τυρφώνες, δάση οξιάς, δάση δρυός, δάση καστανιάς, πευκοδάση, κ.α. Στην προστατευόμενη περιοχή έκτασης 400.000 στρεμμάτων υπάρχουν 14 σπήλαια παλαιοοικολογικού ενδιαφέροντος με πληθυσμούς νυχτερίδων. Τα παραποτάμια δάση της περιοχής Όρμας, κατά μήκος των ρεμάτων Ασπροποτάμου και Παπαδιάς, καλύπτονται από σκλήθρα (Άλνος ο κολλώδης) και πλατάνια.

Στη χλωρίδα περιλαμβάνονται 157 είδη φυτών εκ των οποίων τα 12 είναι Ελληνικά ενδημικά, τα 88 Βαλκανικά και τα υπόλοιπα 59 είναι ευρύτερης εξάπλωσης. Η περιοχή είναι σημαντική για την ορνιθοπανίδα, για επιδημητικά αρπακτικά, δασικά είδη και είδη των ανοικτών ορεινών οικοτόπων.

Σε πολύ κοντινή απόσταση από το χιονοδρομικό κέντρο του όρους Καϊμακτσαλάν θα συναντήσετε και το μαγευτικό παλιό χωριό του Αγίου Αθανασίου που είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1200 μ. εγκαταλελειμμένο κάποτε, κηρύχθηκε διατηρητέο από το Υπουργείο Πολιτισμού και είναι έτοιμο να ενθουσιάσει τον περιηγητή του. Μετά από την εποχή του μαρασμού του, άρχισε και πάλι να ανθίζει και να αποτελεί πλέον έναν από τους καλύτερους χειμερινούς προορισμούς έχοντας σύμμαχό του και το χιονοδρομικό κέντρο. Πρόκειται για έναν παραδοσιακό οικισμό με παραμυθένια αρχιτεκτονική, πέτρινες αναπαλαιωμένες κατοικίες με κεραμίδια, παραδοσιακούς ξενώνες, εστιατόρια, υπέροχη θέα στη λίμνη Βεγορίτιδα και προφέρει απλόχερα στον επισκέπτη τη δυνατότητα για ήρεμη και ευχάριστη διαμονή. Έχει γίνει πόλος έλξης πολλών τουριστών και χιονοδρόμων κάθε χρόνο. Στη γύρω περιοχή μάλιστα διοργανώνονται δραστηριότητες όπως αναρρίχηση, πεζοπορία, ιππασία, ορεινή ποδηλασία (Mountain Bike), κατάβαση του ποταμού με φουσκωτό (Rafting), κατάβαση του ποταμού με μονοθέσιο (Kayak).

Με πληροφορίες από https://kaimaktsalan.gr/

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα