Λόγω ενεργειακή κρίσης, επιχειρήσεις σκέπτονται ακόμα και την αναστολή λειτουργίας
Κρίσιμη η σημερινή συνάντηση των εκπροσώπων των βιομηχάνων με τον υπουργό Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη
Στη δίνη της αβεβαιότητας που γεννά ο πόλεμος και η τεράστια πίεση που προκαλείται από το συνεχιζόμενο ράλι των τιμών ρεύματος και φυσικού αερίου, βρίσκονται οι ελληνικές επιχειρήσεις, με τους ανθρώπους της αγοράς, κυρίως από την μεταποίηση να αναζητούν λύσεις ακόμα και στην αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων, ενώ τα λουκέτα, αν συνεχιστεί η κρίση και η αβεβαιότητα, για επιχειρήσεις χωρίς απόθεμα ρευστότητας, θα είναι μονόδρομος.
Πολλοί επιχειρηματίες ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα, ελέγχου της αγοράς ενέργειας ώστε να υπάρχει σταθεροποίηση των τιμών, που ημέρα με την ημέρα αλλάζουν και άμεσης ενίσχυσης των ενεργοβόρων βιομηχανιών, με επιδότηση προσαρμοσμένη ανά επαγγελματικό κλάδο, αλλά και ρυθμίσεις στήριξης, όπως το αφορολόγητο αποθεματικό στις επιχειρήσεις, για την αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων, την δυνατότητα σταδιακής αποπληρωμής των λογαριασμών που έχουν εκδοθεί με τις αυξημένες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, σε διάστημα έξι μηνών, αλλά και αφαίρεση των χρεώσεων υπέρ των ΑΠΕ των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και του Ειδικού Τέλους Ταξινόμησης Εκπομπών Αερίων Ρύπων.
Ωστόσο το μέλλον δεν φαίνεται ευοίωνο όσο θα διαρκεί η ενεργειακή κρίση αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία, που έχει επιφέρει κλίμα αστάθειας παγκοσμίως, αλλά πρωτίστως στον ευρωπαϊκό χώρο. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας “σχεδόν 6 στις 10 επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις προς τους πελάτες τους λόγω της αύξησης των τιμολογίων ενέργειας σε ποσοστό μεγαλύτερο από 40%, ενώ στην περίπτωση περαιτέρω αύξησης των τιμών ενέργειας στο επόμενο εξάμηνο ένας στους τέσσερις επιχειρηματίες προβλέπουν μείωση στις εξαγωγές και στα κέρδη με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτή η εξέλιξη στις θέσεις εργασίας”. Δεν είναι συνεπώς καθόλου τυχαίο ότι οι ίδιοι οι άνθρωποι των επιχειρήσεων, της παραγωγής και της αγοράς, δηλώνουν επιφυλακτικοί και θεωρούν ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, βάσει μίας στρατηγικής που θα διασφαλίζει την ενεργειακή σταθερότητα και επάρκεια.
Όπως τονίζει στην Parallaxi, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης, η κατάσταση όπως διαμορφώνεται με την ενεργειακή κρίση και την κατακόρυφη αύξηση των τιμών στα καύσιμα και στο ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και το κλίμα ανησυχίας κι αναταραχής που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, δεν επιτρέπει ασφαλείς προσβλέψεις και εκτιμήσεις. «Είμαστε σε μία ρευστή κατάσταση, κάθε μέρα αλλάζει προς το χειρότερο και αυτό φαίνεται καθημερινά στην λειτουργία των επιχειρήσεων, ιδίως των ενεργοβόρων, όπου αν δεν ληφθούν μέτρα στήριξης θα οδηγηθούμε σε μεγάλες απώλειες», τονίζει και αναφέρει πως ήδη κάποιες επιχειρήσεις μεταποίησης στην Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα επιχειρήσεις βαφείων από τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους.
Σήμερα συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη
Τονίζει δε πως το ζήτημα της λήψης μέτρων ετέθη πρόσφατα και στη συνάντηση που είχαν οι παραγωγικοί φορείς της Θεσσαλονίκης, με τον υπουργό Οικονομίας Χρήστο Σταικούρα, όπου όμως υπήρξε κοινή διαπίστωση πως το πρόβλημα είναι γενικότερο και αγγίζει συνολικά όλη της ευρωπαϊκή οικονομία και πως όσο τα πράγματα είναι σε εξέλιξη, δεν υπάρχει η δυνατότητα για πρόσθετες παρεμβάσεις. Ανέφερε δε, πως σήμερα επίκειται συνάντηση εκπροσώπων του βιομηχανικού κόσμους με τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη προκειμένου να αναζητηθούν άμεσα λύσεις και πρωτοβουλίες ώστε να στηριχθεί η ελληνική παραγωγική βιομηχανία.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μανώλης Βλαχογιάννης, που θεωρεί ότι ακόμα και να ληφθούν άμεσα κάποια μέτρα, λόγω των εξελίξεων, δεν είναι σίγουρο ότι θα αποδώσουν. «Χρειάζεται μία συνολική στρατηγική ενεργειακής απεξάρτησης που θα μας βοηθήσει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», τονίζει και θεωρεί ότι όσο θα παραμείνει ανοιχτό το παιχνίδι των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών με το ενεργειακό, δεν θα υπάρχει σταθερότητα. Όπως επισημαίνει, το θέμα πρέπει να τεθεί άμεσα στην Ε.Ε. και μέσω της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας να αναζητηθούν μέτρα περιορισμού της ρευστότητας που ενισχύει χρηματιστηριακά το ράλι των τιμών μέσω των προθεσμιακών συμβολαίων.
«Αναστέλλουν τη λειτουργία τους χωρίς να κλείνουν γιατί δεν μπορούν»
Ως τραγική κι αδιέξοδη περιγράφει την κατάσταση των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ, και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, Σάκης Νικολόπουλος, που εκτιμά πως η ενεργειακή κρίση θα επιφέρει πολλαπλά πλήγματα στις επιχειρήσεις, ιδίως της Βόρειας Ελλάδας. Όπως αναφέρει, ήδη πολλοί επιχειρηματίες στη Βόρεια Ελλάδα, λόγω των αυξήσεων σε όλες τις τιμές των προϊόντων, έχουν στραφεί προς τη Βουλγαρία και Ρουμανία προκειμένου να προμηθευτούν φτηνές πρώτες ύλες, ενώ πολλοί επιχειρηματίες αναστέλλουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους, χωρίς να τις κλείνουν, διότι αδυνατούν να κάνουν τις απαραίτητες ρυθμίσεις στην εφορία. «Δεν τις κλείνουν γιατί δεν μπορούν» τονίζει.
Όπως σημειώνει, η κατάσταση στην αγορά έχει αρχίσει να γίνεται αφόρητη καθώς όλα τα κόστη λειτουργίας έχουν αυξηθεί. «Στην μεταποίηση έχουμε αυξήσεις τουλάχιστον 30% σε όλα τα είδη των πρώτων υλών και σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση και την έλλειψη ρευστότητας, αναγκαστικά οι επιχειρήσεις μετακυλύουν αυτήν την επιβάρυνση στον καταναλωτή», τονίζει και αναφέρει πως πρόσφατη έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ καταγράφει ότι το τελευταίο 6μηνο υπάρχει μία επιβάρυνση στα νοικοκυριά που ξεπερνά το 40%. «Δυστυχώς δεν βλέπουμε μέτρα στήριξης της μικρής κλίμακας επιχειρήσεων, ούτε υπάρχουν τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία. Εμείς ως Ομοσπονδία θα ενημερώσουμε όλους τους τοπικούς φορείς και τους βουλευτές της πόλης και θα τους καλέσουμε να βοηθήσουν, ώστε να υπάρξει μέριμνα διότι από το καλοκαίρι του 2021 έχει σταματήσει κάθε χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», τονίζει.
Δείτε επίσης:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ