Featured

O Μακένζυ Κίνγκ και ο δρόμος με το όνομα του

Δρόμοι της πόλης που περπατάμε, που γνωρίζουμε αλλά αγνοούμε από ποιους επιφανείς πήραν το όνομα τους.

Μυρτώ Τούλα
o-μακένζυ-κίνγκ-και-ο-δρόμος-με-το-όνομα-807648
Μυρτώ Τούλα

Δρόμοι της πόλης που περπατάμε, που γνωρίζουμε αλλά αγνοούμε από ποιους επιφανείς πήραν το όνομα τους.

Συνεχίζουμε με τον Μακένζυ Κίνγκ.

Ποιος ήταν ο Μακένζυ Κινγκ

Μακένζυ Κίνγκ, ήταν πρωθυπουργός του Καναδά με τη μεγαλύτερη θητεία. Ήταν ένας ευσεβής Χριστιανός, πίστευε σε μία μεταθάνατια ζωή και συμβούλευε τους αφηγητές της ιστορίας, επικοινωνούσε με τους νεκρούς συγγενείς, όπως αποκάλυπταν τα ημερολόγια του και έκανε μία εκτενή «ψυχική έρευνα». Οι ιστορικοί της εποχής των χαρακτήριζαν εξαιρετικά προληπτικός.

Σύμφωνα με την καναδική ραδιοτηλεοπτική εταιρεία , ”Χιλιάδες σελίδες ημερολογίων, που εκτείνονταν σε μισό αιώνα, τον εξέθεσαν ως ένα περίεργο και εκκεντρικό – ένας δια βίου εργάτης που ήταν πολύ κοντά στη μητέρα του, λάτρευε το σκύλο του, έκανε χρήση των αγκυροβόλων και επικοινωνούσε με ο πνευματικός κόσμος. ”

Ήταν εξαιρετικός μαθητής και σπούδασε  σε τέσσερα διαφορετικά πανεπιστήμια μεταξύ των οποίων το Harvard, στο οποίο του προσφέρθηκε ακαδημαϊκή θέση αλλά την απέρριψε και την ίδια περίοδο αποδέχθηκε τη θέση του υφυπουργού Εργασίας στην Οτάβα, όπου ανέπτυξε δεξιότητα για τη διαμεσολάβηση εργασιακών διαφορών.

Το 1908, ο Βασιλιάς παραιτήθηκε από τη θέση του ως υποψήφιος για φιλελεύθερη βουλή, εκπροσωπώντας τον Βόρειο Βατερλώ (τη γενέτειρά του). Έτσι εκλέχτηκε ο Μακένζυ, το 1908 και γρήγορα ανατέθηκε στη θέση του υπουργού εργασίας από τον πρωθυπουργό Wilfrid Laurier. Ο Laurier, ωστόσο, ηττήθηκε το 1909, μετά τον οποίο ο King πήρε μια θέση στο Rockefeller Foundation στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το έργο του King περιελάμβανε διερεύνηση εργασιακών σχέσεων στις ΗΠΑ και είχε ως αποτέλεσμα τη δημοσίευση του βιβλίου του 1918, “Βιομηχανία και ανθρωπότητα”.

Ένα χρόνο μετά τη δημοσίευση του βιβλίου του, ο θάνατος του Λόριερ άφησε το άνοιγμα για να ανακηρυχθεί ο Κινγκ ηγέτης του Φιλελεύθερου Κόμματος. Το 1921 έγινε πρωθυπουργός, ο Κινγκ συνεχίζει να κρατά το ρεκόρ για τις περισσότερες εκλογές στη θέση του πρωθυπουργού του Καναδά καθώς εξελέγη έξι φορές. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την εισβολή των Ναζί στην Ελλάδα, ο Κίνγκ λόγω του ότι ήταν θαυμαστής του ελληνικού πνεύματος, τον οδήγησε σε ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα μας την δύσκολη περίοδο της γερμανικής κατοχής.

Συγκεκριμένα στις 6 Απριλίου του 1941 για την εισβολή των Ναζί στην Ελλάδα είχε δηλώσει: «Όταν η κοιτίδα του ευγενέστερου πολιτισμού που γνώρισε η ανθρωπότητα, η χώρα στην οποία οφείλουμε μια ανώτερη και ομορφότερη ζωή, υφίσταται τέτοια επίθεση, η θέση όλων των πραγματικών ανθρώπων είναι στο πλευρό της»

Ο Μακένζυ Κίνγκ πέθανε από πνευμονία στην ηλικία των 75 στις 22 Ιουλίου 1950. Είναι θαμμένος κοντά στη μητέρα του στο νεκροταφείο Mount Pleasant στο Τορόντο.

O δρόμος είχε την δική του ιστορία

Ο δρόμος του Μακένζυ Κίνγκ συνορεύει με 3 διαφορετικούς δρόμους εκ των οποίων οι δυο είναι από τους πιο γνωστούς πεζόδρομους της πόλης. Περπατώντας λοιπόν την Ερμού, εκεί που τελειώνει και συναντάς τον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας βρίσκεσαι πάνω στην Μακένζυ Κίνγκ, απέναντι η εκκλησία και στο δεξί σου χέρι ο πεζόδρομος, λίγο πιο κάτω ο δρόμος ”πέφτει πάνω” στην Ικτίνου και στο τέλος της συναντά την Παύλου Μελά. Η Μακένζυ Κίνγκ φαίνεται να ήταν κατασκευασμένη στα χαμηλά επίπεδα της Αγίας Σοφίας κάποτε αυτό μάλιστα επιβεβαιώνεται παρατηρώντας πως σε αυτό το επίπεδο βρίσκονται κι άλλοι ναοί όπως ο Ιερός Ναός Τιμίου Προδρόμου κι η Παναγία Χαλκέων. Γύρω στο 1933 όπως φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία ο δρόμος ήταν πλατύς και αποτελούνταν κυρίως από χώμα και πέτρες.

Στην πρώτη της συμβολή με την Αγία Σοφία, βλέπεις το Κόκκινο Σπίτι, ένα από τα αρχιτεκτονικά διαμάντια που έχει η πόλη. Το ιστορικό κτίριο που δεσπόζει στην Πλατεία Αγίας Σοφίας πέρασε το 2014 στην ιδιοκτησία του Ιβάν Σαββίδη.

Tο «Κόκκινο σπίτι» κατασκευάστηκε το 1926 από την ανώνυμη Οικοδομική Εταιρεία «Νέων Χωρών» με μηχανικό τον Π. Στάη, έργο του αρχιτέκτονα Gennari και φτιάχτηκε για την οικογένεια του βιομήχανου Γρηγόρη Λόγγου. Ο Γ. Λόγγος καταγόταν από τη Νάουσα όπου και ήταν ιδιοκτήτης μιας μεγάλης και εξελιγμένης για την εποχή κλωστοϋφαντουργίας. Αργότερα παραχώρησε το Μέγαρο στον αδερφό του Ιωάννη γι’ αυτό και είναι πιο γνωστό ως Μέγαρο του Ιωάννη Λόγγου. Το κτίσμα αναπτύσσεται σε 4 επίπεδα, ισόγειο και 3 όροφοι αλλά ο αρχικός σχεδιασμός του αφορούσε δυο ορόφους με δώμα και ισόγειο, όπως φαίνεται και στο σχέδιο από τα αρχεία της πολεοδομίας. Τον Οκτώβρη του 1925 ζητήθηκε να προστεθεί στην άδεια ανέγερσης και ο τρίτος όροφος. Ο κάθε όροφος έχει δυο διαμερίσματα.

Για πολλά χρόνια στο ισόγειο του κτιρίου λειτουργούσε το καφενείο «Ερμής» μέχρι το 1992. (τωρινό «Κουρδιστό Γουρούνι»). Ήταν ένας τόπος συνάντησης δασκάλων, καθηγητών και συνταξιούχων εκπαιδευτικών της πόλης. Αξίζει να σημειωθεί πως η πινακίδα του καφενείου είναι ακόμη εκεί, αρκεί να υψώσεις λίγο το βλέμμα σου την επόμενη φορά που θα διασχίσεις την Ερμού. Για το κτίριο στα 1980 συντάχθηκε έκθεση επικινδυνότητας που ανέφερε ότι έπρεπε να αφαιρεθούν τα τα χαλαρά επιχρίσματα των εξωστών στις όψεις.

Οι εργασίες έγιναν με δαπάνες του ιδιοκτήτη αλλά την καθαίρεση των επιχρισμάτων δεν ακολούθησε η ανακατασκευή τους. Παρόλα αυτά η γενική στατική κατάσταση του κτιρίου θεωρείται καλή. Το 1983, με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού το κτίριο χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο. Το 2006 η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων, πρότειναν την αγορά του από το υπουργείο Πολιτισμού. Το 2007 και ο τότε υπουργός Πολιτισμού, Γεώργιος Βουλγαράκης, αποφάσισε την έγκριση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ή την απευθείας εξαγορά του διατηρητέου κτιρίου, «προκειμένου το υπουργείο Πολιτισμού να το προστατεύσει, να το αναδείξει και να το αποδώσει για πολιτιστικές χρήσεις», αλλά η απολλοτρίωση καθυστέρησε και τελικά αναιρέθηκε όταν το υπουργείο ανέλαβε ο Αντώνης Σαμαράς (7/1/2009-7/10/2009). Έκτοτε άνοιξε ένας νέος δρόμος για το Κόκκινο Σπίτι καθώς τα τελευταία 3 χρόνια λειτουργεί εντός του η μπουτίκ του ΠΑΟΚ.

Στην συμβολή της Μακένζυ με την Ικτίνου υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια ο Ναός Τιμίου Προδρόμου, ένας από τους πιο όμορφους και θρυλικούς ιστορικά της πόλης. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό κτίριο από γυαλί και πρασινόλιθους. Εντός του βρίσκονται οι κατακόμβες του Αγίου Ιωάννη, ένας χώρος άψογα συντηρημένος και απόλυτα αποκατεστημένος που μένει να μαρτυράει το παρελθόν της Θεσσαλονίκης. Το 1932, λοιπόν, εκεί υπήρχε ένα χωράφι, ώσπου όταν αποφασίστηκε να ανεγερθεί κτίριο και ξεκίνησαν οι χωματουργικές διαδικασίες, αποκαλύφθηκε η ύπαρξη σπάνιων, αρχαιολογικών θησαυρών.

Έτσι, η ανέγερση διακόπηκε και οι αρχαιολόγοι ξεκίνησαν τις ανασκαφές και τη μελέτη, εντοπίζοντας τελικά πως στο χώρο βρισκόταν ένα παλαιοχριστιανικό βαπτιστήριο, πιθανότατα αυτό του ναού της Αγίας Σοφίας όπου λέγεται πως βαφτίστηκε κι ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος. Επιπλέον, βρέθηκε και μια κολόνα για την οποία κάποιοι πιστεύουν πως είναι κατάλοιπο των ρωμαϊκών λουτρών που υπήρχαν στην περιοχή, άποψη που ενισχύεται από την ύπαρξη άφθονου νερού στο χώρο της κατακόμβης. Ωστόσο, άλλοι λένε πως είναι κατάλοιπο του βαπτιστηρίου μιας κι έχει ένα σταυρό χαραγμένο πάνω της.

Όταν έφτασε η στιγμή γύρω στο 1940, να γίνει η διαμόρφωση της οδού Μακένζυ Κινγκ, στο σημείο αυτό κατασκευάστηκε ένας μικρός ναΐσκος του Τιμίου Προδρόμου (επειδή εκεί ήταν βαπτιστήριο εξέχουσας σημασίας και φυσικό ήταν να του δώσουν το όνομα του Βαπτιστή).

Το 1990 ο πατέρας Θεόφιλος Τερεζάκης θέλησε να μεγαλώσει το μικρό ναό. Η κατεδάφιση ήταν απαραίτητη κι όταν ξηλώθηκε το δάπεδο βρέθηκε ένα διπλωμένο χαρτάκι. Επρόκειτο για τη βεβαίωση που μαρτυρούσε τα θυρανοίξια του ναού από το μητροπολίτη Γεννάδιο στις 28 Αυγούστου το 1940. Έπειτα, επειδή ο χώρος θεωρείται αρχαιολογικός, έπρεπε η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων να εγκρίνει την επέκταση του ναού, όπως κι έγινε. Έτσι, τοποθετήθηκε εξέδρα 44 καθισμάτων και σε όλο το νότιο τμήμα μπήκε μια γυάλινη κατασκευή, ώστε να επιτρέπει το φως του ήλιου να περνά, μα και να παρέχεται ανεμπόδιστα η θέα προς τον κήπο. Ένας πραγματικά παραδεισένιος κήπος που θα ήταν κρίμα να έμενε αποκομμένος από το ναό. Ακόμη, στο χώρο της κατακόμβης βρέθηκαν παλαιοχριστιανικά ψηφιδωτά μεγάλης αρχαιολογικής αξίας, μα και ένα παλαιότερο δάπεδο το οποίο αφού αποκαλύφθηκε, καλύφθηκε με προστατευτικό γυαλί.

Ως σήμερα ο ναός λειτουργεί κάθε Τρίτη πρωί (μέρα αφιερωμένη στον Ιωάννη τον Πρόδρομο βάσει της λειτουργικής παράδοσης), ενώ ο υπέροχος αυτός κήπος που αποτελεί ανάσα πρασίνου και δροσιάς, είναι καθημερινά προσβάσιμος. Και πιστέψτε με, στην πιο πολύβουη μέρα μπορεί να κάτσεις σε ένα παγκάκι στον κήπο και να «ακούς» μόνο την ηρεμία της φύσης και του αρχαιολογικού χώρου.

Στο σήμερα

Η Μακένζυ Κίνγκ είναι η οδός που τα τελευταία χρόνια κουβαλά ιστορίες, καθώς στα πεζούλια της εκκλησίας της Αγίας Σοφίας συχνάζουν φοιτητές και έφηβοι, με παγωμένες μπίρες στα χέρια. Εκεί γενιούνται έρωτες και ζουν τα ξάστερα βράδια στην πόλη, ωστόσο στο πέρασμα τους αφήνουν σκουπίδια. Στη συμβολή της με την Αγία Σοφία και κάτω από τα φώτα του κόκκινου σπιτιού θα συναντήσεις μουσικούς και καλλιτέχνες του δρόμου. Πάνω στην Μακένζυ δεσπώζει ένα από τα πιο ιστορικά υποδηματοπωλεία της πόλης εν ονόματι ΝΑΚ, το οποίο φέρνει ακριβές και ποιοτικές συλλογές χρόνια τώρα.

Πριν από περίπου 10-8 χρόνια η συμβολή Μακένζυ με Ικτίνου ήταν κακόφημη, δεν την πλησίαζες, ανά διαστήματα βαποράκια με αστυνομικούς εκεί εξαπέλασαν ανθρωποκινυγητό. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μία προσπάθεια για την αναβάθμιση της περιοχής έχει ανοίξει με την υπέροχη αυλή του σε ένα νεοκλασικό το Cin-Cin το οποίο φημίζεται για τα signature cocktail του και το υπέροχο comfort φαγητό του. Αν θέλεις επίσης να γευτείς τα πιο νόστιμα pancakes και αφού έχεις τελειώσει την βόλτα σου στην Mακένζυ, στο τέλος της εκεί ακριβώς που συνορεύει με την Παλαιών Πατρών, υπάρχει το Estrella και σε περιμένει για ένα ταξίδι γαστρονομικό που σου υπόσχεται τις πιο ένοχες απολαύσεις.

Μέχρι σήμερα δεν χαρακτηρίζεται ως εύκολος και προσβάσιμος δρόμος για τους πεζούς καθώς τα μιχανάκια σε όλο της το πλάτος είναι παρκαρισμένα πάνω στο πεζοδρόμιο.

Η Μακένζυ Κίνγκ είναι ένας εμπορικός δρόμος, από την μία της πλευρά θα βρεις καταστήματα με ρούχα και υποδήματα, ενώ ακριβώς απέναντι θα συναντήσεις την πόλη που δεν κοιμάται τα βράδια τον φρέσκο αέρα της σε πρόσωπα. Επίσης αν σηκώσεις το κεφάλι σου θα αντικρίσεις σπουδαίες πολυκατοικίες με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Αν λοιπόν τύχει να περάσεις από εκεί πρόσεξε την κάθε γωνιά της διότι θα γνωρίζεις πια την ιστορία της.

Με πληροφορίες από:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα